Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kawin masa study??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kawin masa study??

Please Mendaftar To Post


Oleh kawin masa study??

puteri_addin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2095
Posting: 24
Dari: pantai remis, perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 11:43


asalamualaikum..
hai sahabat semua..
kat cni ana nak minta pndpt..
kawin masa study(especially d ipt)..banyak kelebihan atau keburukan..??
ana skrg ni masih study d upm..
ada seorg ustz ni(guru ana masa d sek.men)dah meluahkan rasa hatinya nk menjadikan ana teman hidupnya..mslahnya..ana masih study(sem 1st 04/05)...haruskah ana terima dia..atau mendahulukan pelajaran ana??
trus-trang,ana pun suka gak kat dia..
tolong la..confius ni!!!

-----------------
BILA HATI BERSIH
SEMUANYA DILAKUKAN
IKHLAS SEMATA-MATA KERANA
ALLAH S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_addinProfil   Hantar PM kepada puteri_addin   Pergi ke puteri_addin's Website   Quote dan BalasQuote

nur_qalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7398
Posting: 16
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-07-04 14:55


askm.. erm.. bestnya nak kawin.. ana la kalau mak bapak ana kasi kawin time study ni.. sorak sakan.. tak de la.. saje je.. bagi ana kan, ada baik buruknya kawin time study ni.. yang baiknya.. of cousely boleh elak maksiat dah.. ye la, time2 bercinta ni kannya tak tau.. walaupun jarang jumpa, tapi secara tak sedar kita telah melakukan zina hati.. susah oooo... tapi pandai2 la kawal diri.. bila kawin time study ni ada baiknya gak.. jiwa kita bersih dari dosa2.. ye la, nak buat dosa dengan sape lagi.. dah jadi suami.. beside that, study pun tak de gangguan iblis- senang ilmu nak masuk... bila banyak maksiat ni, susah sikit ilmu nak masuk. seolah2 maksiat tu umpama hijab yang menghalang ilmu masuk dalam hati dan terus melekat tak kuar2 dah.. tapi yang tak best nya kawin masa study ni.. tak grand la kenduri kawin kita.. ye la sume pakai duit parents.. kita kannya ada duit lagi.. nak beli apa pun susah.... heh.. tu pendapat ana je.. depend on diri sendiri la.. ok ye.. moga bahagia.. by

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_qalbiProfil   Hantar PM kepada nur_qalbi   Quote dan BalasQuote

di_azie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9868
Posting: 36
Dari: Melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 23-07-04 23:11


... Ana cuma nak beri pandangan berkenaan topik ni... Cuba anti minta pandangan ibu bapa dulu... Dan lepas tu berbincang pula dengan keluarga ustaz tu... Kiranya buat muzakarah sket la... Macam ana kalau nak buat ape2 pun ana akan bincang dengan family... Nak2 lagi kalau benda yang melibatkan masa depan macam ni... Kalau anti masih mahu meneruskan pengajian,cuba berbincang dengan semua pihak terlibat mengenai jalan yg terbiak yang anti boleh pilih... Sambil2 tu cuba buat solat sunat istikharah... Itu je la pendpat yang ana boleh beri sebab ana ni pun muda lagi... pengalaman hidup pun x ckp,lgkan pulak ilmu di dada... sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For di_azieProfil   Hantar PM kepada di_azie   Quote dan BalasQuote

awla1706
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9896
Posting: 8
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 26-07-04 11:36



ana sekadar nk beri opinion pd anti tentang mslh ini...bg ana berkahwin ketika belajar ada positif & negatifnya...bw berbincang dahulu dgn keluarga,ibu bapa kt tahu setakat mana kemampuan anak mereka..perkara2 cm ni melibatkan masa depan kita.bila dah mara setapak kita dah x boleh berundur..pengalaman ana yg mempunyai rakan2 yg berkahwin ketika belajar ada yg pelajaran semakin meningkat & ada yg tidak mampu memberi komitmen pada pelajaran 100%!bila dah kahwin tanggungjawab semakin banyak & berat...bg ana sendiri,klu ustaz tu betul2 mmemahami anti..biarlah anti belajar dahulu smpai abis..time nila kita nk cari ilmu sebanyak mungkin untuk dibawa sbgai bekalan perkahwinan..maksud ana persiapan diri kita sebagai wanita.biar anti tuntut ilmu sampai jd seorang yg faqih..ana x bermaksud nak menghalang anti,tp selepas berkahwin pergerakan anti akan lebih terbatas dr mereka yg tidak berkahwin..ape2 pun ana mengharapkan anti dapat membuat keputusan yg terbaik,kembalilah kepada ALLAH,dan cuba buat solat istikharah...

all the best!


Bookmark and Share

    


  Member Information For awla1706Profil   Hantar PM kepada awla1706   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-07-04 12:34


dah tak dapat enjoy

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mardhiah2502
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10246
Posting: 8
Dari: n.9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-07-04 12:45



bagi ana,kawin masa studi ni ade baik,buruknye,cuma cara kite menangani masalah ni.pendapat analahkan boleh x anti habiskan studi dulu,jodoh xakan kemana betul x?ana cuma risau anti xdpt seimbangkan antara studi ngan famili.lebih2lagi kalau anti dikurniakan zuriat.takut yang dikejar xdpt yang dkendong berciciran.anti discuss ngan ustaz tu ngan cara yang baik insyaallah dia akan faham........

-----------------
salam ukhwah....semoga kita sentiasa dalam rahmat Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhiah2502Profil   Hantar PM kepada mardhiah2502   Pergi ke mardhiah2502's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-04 14:13




mcm nilh puteri_addin. bg pendapat ana jodoh pertemuan di tangan Allah. sepatutnyer puteri_addin bersyukur sbb ada lelaki yg sudi mengambil puteri_addin sbg teman hidup. jgnlah sesekali menolak keikhlasan hatinyer sbb ana rasa mungkin ustaz tu adlh yg terbaik buat puteri_addin. ttg study tu tiada siapa yg dpt mengelak sekiranyer jodoh kita mmg ditakdirkn sewaktu kita masih study. so mintalh petunjuk dr Allah moga apa yg saja pilihan yg dibuat nanti tidak sama sekali kita menyesal di kemudian hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 26-07-04 16:33


kalau dah jodoh kawin je la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

islamic_thinker
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5165
Posting: 35
Dari: Universiti Al-Azhar,Iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-07-04 08:44


...
bagi ana kalau dah rasa sedia dari segi zahir dan batin itu dah mencukupi...
persediaan dari segi material pun penting jugak..
but,the most important thing,pandai2 lah bahagikan masa antara pelajaran dgn rumahtangga sebab kita kawin bukan utk sehari dua...sebelum kawin, cinta...tapi lepas kawin, cinta dah bertukar jadi tanggungjawab...sebaik2 nya buatlah solat istikharah..itulah jalan terbaik...
kawin masa study tak salah...ana ambil contoh cousin ana sendirilah, umur sekarang baru 18,thn dah kawin dgn bekas ustaz sekolahnya dan sekarang blaja kat UTM Skudai...tapi kebetulan suaminya sekarang kat Makkah Al Mukarramah...
kelebihan sepupu ana ni dia bijak membahagikan masa antara suami dan juga pelajaran...
bila suami balik dari Makkah, dia masih dgn pelajaran tapi dlm masa yg sama, dia beri layanan yg baik utk suaminya...maybe juga sebab suami sepupu ana ni masih belajar...so, mereka masing2 faham akan tuntutan terhadap menimba ilmu ni...jadi mereka saling bertolak ansur dan membantu jika ada masalah yg boleh menjejaskan hubungan mereka suami isteri...

-----------------
Semakin jauh ku dari-MU,
Semakin dekat pula KAU menghampiri daku,
Oh Tuhan...yang Maha Pengasih,
Siapalah diriku di pandangan-MU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_thinkerProfil   Hantar PM kepada islamic_thinker   Pergi ke islamic_thinker's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_addin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2095
Posting: 24
Dari: pantai remis, perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-04 12:21



tima kasih pada sahabat semua yang memberi pandangan dan komen yang membina buat ana.
terharu rasanya...
buat masa ni..apa yang terlintas di fikiran ana..
ana nak abiskan belajar dulu..
betul jugak kan..kalau jodoh tak ke mana..
doakan ana ye...

-----------------
BILA HATI BERSIH
SEMUANYA DILAKUKAN
IKHLAS SEMATA-MATA KERANA
ALLAH S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_addinProfil   Hantar PM kepada puteri_addin   Pergi ke puteri_addin's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 28-07-04 13:31



sebagai seorang bakal pendidik, ana rasa lebih anti terima ustaz tu...ana rase tak kan ustaz tu nak halang anti untuk terus belajar...belajar tetap belajar...ustaz tu dah ade pendapatan, jadi masalah kewangan ana rase tak der masalah...ana rase anti perlu fikir balik...buat la solat ishtikhoroh...insyaAllah nanti Allah tunjukkan jalan...memang jodoh tak kan ke mane...tapi kalau tak ader usaha rasenye tak kan ke maner...?lagi pun yang lamar anti tu seorang ustaz, bukannye seorang jurutera majlis perbandaran seperti hanif basri yang tak mampus maser kecik dulu2..tak ker bodoh sangat kerajaan malaysia ni....?













Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ema83
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10337
Posting: 2
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-07-04 14:29


Assalamualaiku...
pd pendapat saya tak salah nak kawin masa study.. tapi ada baiknya study dulu. sebab bila kita dah kawin banyak tanggungjawab yang kita kena lakukan . seeloknya berbincang lah dengan bakal pasangan anda...dan sekiranya masing-masing dah sanggup menghadapi cabaran hidup yang akan datang...Teruskanlah niata suci anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ema83Profil   Hantar PM kepada ema83   Pergi ke ema83's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-08-04 02:35


semua...

hmm, menarik topik ni yer..
tak salah rasanya saya nak berkongsi sedikit pengalaman dgn sahabat2 semua. Alhamdulillah, rezeki Allah...masuk harini lebih kurang 100 hari saya bergelar 'zaujah'. Mungkin bg kawan2 sume masih terlalu awal bg saya untuk bercakap tentang pengalaman berumahtangga berbanding mereka yang telah berkahwin bertahun2 lamanya..

Utk pengetahuan sahabat2 sume, saya dan zauj berkahwin dlm usia yg muda..22tahun, dan sama2 sebaya...dan sama2 juga masih dalam pengajian.. suami saya masih belajar dlm semester5 di fakulti bisness manakala saya pula akan menyambung pelajaran ke peringkat ijazah dlm bulan september ni, insyaallah.

setiap pagi suami saya mengambil masa satu jam utk sampai ke dewan kuliah..maklumla, duduk jauh..jd suami terpaksa berulang alik setiap hari utk pergi ke kelas. keluar di awal pagi dan sampai rumah pula hampir2 maghrib. Begitulah rutin suami saya sehari2. Semuanya menuntut pengorbanan masa, wang ringgit dan tenaga..

Sebenarnya kawan2, tak wujud impak positif atau negatifnya, yang penting cara bagaimana kita berhadapan dengan cabaran yang mendatang.. mcm saya dan zauj, masing2 dlm bidang yang berbeza, pkra2 ni semua sebenarnya menuntut persefahaman dan kerjasama antara suami isteri. Macammana nak bahagikan masa belajar, macammana nak bahagikan tugas dan tanggungjawab terhadap keluarga..semua ni memaksa kita berhadapan dlm sesuatu masalah dengan lebih matang. Kalau dulu sebelum kawin mungkin kita lebih byk emotionalnya, tapi slps kawin ni kita perlu lebih rasional dalam membuat keputusan..

Pesan saya utk sahabat2 yang nak kawin awal tu,
persediaan dari segi fizikal dan mental tu paling utama... kalau dah ada niat tu, kumpul duit awal2, buat persediaan secukupnya..tapi biarlah yang berpatutan... takkanlah kalau bakal suami tu masih belajar, mintak hantaran kereta sebiji dengan emas berlian serba satu kot!! apapun biarlah berpada2 dengan kemampuan suami.. bukanke kita berkahwin ni sbb nak dapat redha Allah, jadi didiklah hati dari awal perkahwinan..kerana antara ciri2 isteri yang solehah itu tidak meminta sesuatu di luar kemampuan suaminya....moga2 'masjid' yang kita bina nanti sentiasa dlm keberkatan Allah.

Dan yang paling penting bila nak kawin sesama belajar ni, biarlah susah senang bersama...
serta sanggup berkorban demi kepentingan bersama, sentiasalah fikirkan kemaslahatan pasangan kita, barulah hidup terasa bahagia. Itupun jika semuanya dibina berlandaskan syariat..

Moga2 sedikit info yang saya kongsikan di sini sedikit sebanyak membuka minda sahabat2 supaya lebih bersedia dengan 'alam baru' yang bakal ditempuhi...



------------------------
Ya Allah, kumohon moga NUR KASIH ini berkekalan ke akhir hayat dan berpanjangan ke Taman Firdausi..... amiN


Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 09-08-04 11:34


nak kawin time stdy??.. emm.. memang ada baik buruknya..ada insan tersayang yang sentiasa beri dorongan setiap waktu..mesti perasaan tu tak sama kan spt pakwe/makwe atau suami/isteri bagi semangat kan??..yang penting, minta pendapat orang tua dulu.. fikir masak2 k...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-04 22:55


puteri_addin...sudah banyak yang kita lihat dan dengar...berkahwin ketika masih study tak semestinya tak berjaya dalam pelajaran...dah ramai yang buktikannya, kahwin bukan penghalang untuk terus cemerlang....itu semua sudah jodoh. So, buatlah keputusan yang lebih matang....fikir masak-masak kebaikan dan keburukannya satu lagi mintalah pertolongan dari Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 00:53


kawan saya ada sorang...ok je tgk tapi tk tau dier dapat bhg kan sama dier tuk blaja ngan kuarge.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

nursolehah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 8420
Posting: 72
Dari: depan pc

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 02:12





kalo rs nak kawin ...kawin aje la...ermm...member2 saye pun byk gak dah berjaya walopun diorg kawin mase study...betui kate itsjustme,, kawin bkn penghalang utk kite berjaya...yg penting niat kite..up to u...kalo rs tak bersedia lg n tak leh nak pikul t/jwb baik jgn..tp kalo ade keyakinan...terus kan aje...ape pun jgn lupe mintak pertolongan dr Allah dulu..mintak petunjuk dulu...ok...wallahualam

-----------------
ukhwah itu bukan terletak pada pertemuan, bukan pada manisnya ucapan dibibir tetapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursolehahProfil   Hantar PM kepada nursolehah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-09-04 09:04


hmm....skang byk gak student kita yg kawin masa kat ipt.....pada saya as a budak sekolah ni....baik kawin bila dah ada kerjaya...bukan apa..kawin masa kat ipt...nanti dapat anak nak bagi makan apa?pasir?tunggu laa laa dulu sat...sabaq sat...perabis study dulu.....sayangkan awek tinggal-tinggalkan....yer dok... apa salahnya kalau bertunang dulu kaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-09-04 23:42


emm bagi saya pulak , kalau kita yakin dapat hadapi semua cabaran aper salahnyer klu nak kawin kan? tapi kita kena ingat mase tgh belajar nie banyak benda kena fikir, klu mase singgle bolehlah buat lemah longlai tapi klu dah kawin fizikal kena kuat klu tak emm teruk jugak badan. dalam usia masih muda nih fikiran belum matang mcmmaner pulak nak jaga hati kelurga mertua , feel suami lagi belum masuk , ditambah lagi bab klu dah dapat anak. emm klu anak kecil nak kena jaga malam, esok pulak nak pergi ngaji asah otak... emm aper pun...berkorban aper sajer harta ataupun nyawa...petikan lagu.... fikir2 lah elok2 jgn nanti yang yg diharap tak dapat yg dikandung berciciran


Bookmark and Share

    


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

nUhA_amIrAh
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11186
Posting: 20

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 03:13


mm..saya minat ngan topik nih..saya setuju ngan sumer nasihat sahabat2 kita kat atas..cuma satu jer..tapi saya tak kahwin agi. ni kira pandangan laa dari orang yang oopen minded tapi konservatif macam saya.. personally..for me marriage is a comitment n responsibility..persoalannya: kenapa nak kahwin? kalau niat tu ikhlas..baik..go on tapi kena consider dgn tangungjawab n komitmen..bagi saya sendiri perkahwinan ialah tanggungjawab yang berat..eii saya pun tak terpikir mende tu skang dalam usia semuda nih (20thun)
mana nak bagi masa pada study dan suami.. nafkah..semua tu kena amik kira..kalo mampu jadi professional..ok lah..sbb adat berumah tangga nih ader pasang dan surut..orang muda macam kita selalu akal tak panjang..takut nnt terbawa bawa emosi ke dalam kelas..dari segi ader motivator tuk kita..bersuami ni bagus..kena pkir jugak..sanggup ker nak korbankan masa muda kita dengan masuk ke alam perkahwinan? banyak yang kita kena sacrifice biler dah jadi isteri..percaya lah jadi suri rumah..student dan isteri bukan kerja senang..saya tak merasakan calang calang wanita yang mampu memikul tanggungjawab nih..jgn lupa kita ada kuasa besar..tempat memohon petunjuk.. saya cuma nak sahabat semua berfikir dari perspektif yang berbeza..yang penting kalau kita bahagia dengan jalan itu..teruskan.. pertimbangkanlah kesan buruk dan baik..
wasalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For nUhA_amIrAhProfil   Hantar PM kepada nUhA_amIrAh   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 11:27




Saya nak bagi sedikit pendapat.... samela ngan masalah yang berlaku pada kakak saya.
Kawin mase study ni sesuai kalau nak mengelakkan perbuatan zina. Seperti yang berlaku pada kawan saya masa belajar di uk. Untuk mengelakkan perbuatan maksiat dia kawin masa study, mase tu baru 20 thn.
Tapi kalau pihak lelaki tgh bekerja dan perempuan tgh belajar, baik kawan je dulu sebab tunang lelame pun tak baik menurut islam. Kalau abis dah belajr boleh la kawin. Jodoh semuanya ditangan Allah...kota hamba hanya berdoa kpd Nya

Kalau apa yang aya cakap ni ada yang salah saya mintak maap dan mintak tunjuk ajar dari semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

abiwafi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11384
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 13:41


assalamualaikum
tahniah kepada saudari yang bertanya.
dalam menjawab persoalan, mana mana persoalan pun, kena tengok pada orang yang bermasalah itu. setiap orang mempunyai tahap kehidupan yang berbeza dan cara hidup menentukan keputusan dalam kehidupan. perkahwinan dan pembelajaran di university adalah 2 perkara yang berlainan jalannya. macam yang saya cakap, keadaan hidup menentukan keputusan. sekiranya anda adalah seorang yang matang dan mampu untuk menjalani kehidupan sebagai seorang isteri/suami, teruskanlah niat murni anda itu. sekiranya anda masih tidak mampu.... carilah pengalaman hidup.
sekiranya dengan anda berumahtangga dan dengan rumahtangga anda itu, akan membantu anda dalam banyak perkara seperti anda akan bebas kemana saja dengan suami/isteri anda dalam mencari ilmu atau dengan kata lain, akan memudahkan proses pembeajaran anda... ini adalah lebih baik. mungkin kekuatan suami/isteri akan membantu anda.
perkara ini dilalui oleh saya sendiri.
semasa saya berumahtangga, isteri saya masih dalam proses pembelajaran di university. sekarang dalam usia yang muda, kami telah dikurniakan 2 orang anak dan hidup di dalam keadaan yang bahagia dan sempurna dengan izin allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abiwafiProfil   Hantar PM kepada abiwafi   Quote dan BalasQuote

abiwafi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11384
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 13:45


saya nak bagi pendapat dan nasihat sikit pada yang memberikan pendapat. ini adalah berkaitan masa depan sahabar kita.
kalau tidak ada pengalaman, tidak ada kajian, tidak ada pengetahuan, jangan memberikan pendapat. pendapat anda itu akan sedikit sebanyak membantu sahabat kita yang bermasalah ini menentukan keputusannya. jadi, pendapat anda hendaklah sebaiknya melalui pengalaman, kajian terperinci dan pendapat yang berpengetahuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abiwafiProfil   Hantar PM kepada abiwafi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113133 saat. Lajunya....