Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 14 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: MISTERI BUDU.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» MISTERI BUDU.....

Please Mendaftar To Post


Oleh MISTERI BUDU.....

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 12-06-03 17:18


mcm pernah kubaca artikel ni, tapi tak tau la kan...kalau takde alhamdulillah. ade, cakap!!! nak delete...

=============================================

Misteri yang baru terungkap Khazanah yang belum dikenali ramai tapi sudah lama
diamalkan di Kelantan Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses
penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis,
koroner jantung, diabetes,kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab
diare,penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diare kronis ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu,

vitamin larut air (vitamin B Kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin),asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12(sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitamin ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit
perut dan berat badan menurun.

Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi,kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon (unsur antioksidan) iaitu daidzein,glisitein dan genistien. Pada budu,di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di University North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan kanser payudara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein,serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu
dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Reserach. Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain,serat pada tempe lebih mudah untuk dicernakan.

Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tghari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu umpama seteguk air multivitamin yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan.

Petikan dari sumber yang tidak diketahui.



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-06-03 17:51


betul ke?saya tak pernah tengok budu tu macam mana,tapi masa duduk kat kolej U,kawan saya budak kelantan kata kalau dia tak makan budu boleh pitam...betul ke?



p/s..suka KFC je






Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 13-06-03 16:38


dia kata dia boleh pitam sebab budu tu faveret dia. budu mmg best, apatah lagi kalau dicampur dalam kerabu timun..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 08:09




Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 08:26


assalamualaikum...

tak sangka ye...ada khasiat yang tersembu yi disebalik budu...ana orang kelantan pun tak tahu....
thanks maryam...sebab bagi info ni.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

cahaya_nur_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16528
Posting: 13
Dari: tanah adriyana

north_korea   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 09:09


saya suka sangat budu....walaupun saya ni bukan orang kelantan. tapi budu fav saya..sedap hingga menjilat jari. kalau makan dengan ikan bakar...huhuhuhu..lapar lah pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_nur_imanProfil   Hantar PM kepada cahaya_nur_iman   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 09:21


hidup budu!walaupun saya orang kedah tapi saya suka budu

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 10:23


:lol: :lol: bagus lah macam tuu....rupa2 nya makanan klate ni ada juga khasiat nya yang tersembunyi... :-o
tapi kena berhati2 juga,sebab budu kalau makan terlalu banyak akan menyebab kan penyakit darah tinggi.... :-o :roll: :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-09-05 10:40


budu memang best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 10:44


hidup budu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-09-05 11:14


budu memang best....
nak2 kalau makan nasi kerabu....
adik angkat abang saya yang berasal dari sarawak memang suka makan budu...
kalau sesiapa datang kelantan jangan lupa untuk mencubanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

ima_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17672
Posting: 21
Dari: penang

jordan  


posticon Posting pada: 30-09-05 11:48


ish...macam tak pecaye saja.. macam mn pula dengan Cencaluk?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ima_83Profil   Hantar PM kepada ima_83   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 14:49


budu memang sedapp... makan dengan ulaman..
tapi ana xreti makan cencaluk w'pun orang melaka pure.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-09-05 15:20


oo...yeke??/em...kalau betul, baguslah cos saya memang suka budu...hehehehe... :-di 8-) :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 30-09-05 15:45


saya suka budu juga...sedapnye makan dengan nasi panas2...ah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 16:14


suka juga...nanti boleh lah buka club peminat2 budu ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

leo
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 19497
Posting: 4

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-10-05 12:11


assalamualaikum,
bagi ana budu memang best,tapi makruhla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For leoProfil   Hantar PM kepada leo   Quote dan BalasQuote

leo
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 19497
Posting: 4

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-10-05 12:12


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For leoProfil   Hantar PM kepada leo   Quote dan BalasQuote

leo
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 19497
Posting: 4

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-10-05 12:14


hidup buduuuuuuuuuuuuuuuu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For leoProfil   Hantar PM kepada leo   Quote dan BalasQuote

hasmira
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2005
Ahli No: 17954
Posting: 7
Dari: PASIR MAS

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 13:26


budu memang best....sesiapa tak cuba rugi tau.....:):):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmiraProfil   Hantar PM kepada hasmira   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 18:00


ehh...cerita pasal budu pula...
try sekali nak lagi..
kat kolej pun ramai student bawak budu al maklumlaa maknan asasi
tanpe budu nasi pun rasa tawar
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

nurulhidayahmokhtar
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19636
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-05 10:37


baru semalam makan budu
sedap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulhidayahmokhtarProfil   Hantar PM kepada nurulhidayahmokhtar   Pergi ke nurulhidayahmokhtar's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-10-05 11:01


thanks 4 dah info...ana pun suka juga makan budu,cencaluk.etc....
tapi bukan ke makan benda2 ni makruh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 11:50


sedap ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

bye
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19658
Posting: 7
Dari: dalam palimen

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-05 13:20


ehh, ramai juga yang mnt budu ye. igtkn orang klntn saja makan budu. Kalau macam 2, datang la kat klntn bulan puasa ni. mungkin akan lebih ramai pula yang tertarik kat kelantan ni sb suasana puasa kat sini meriah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For byeProfil   Hantar PM kepada bye   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:35


budu...enak di makan begitu sahaja....(nyanyi stail roti gardenia, cuma tukar budu..)
[ Telah diedit oleh: great_teacher pada 10-10-05 13:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

wanina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13762
Posting: 99
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:37


Pada 30-09-05 08:26 , af_zubaiti posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

tak sangka ye...ada khasiat yang tersembu yi disebalik budu...ana orang kelantan pun tak tahu....
thanks maryam...sebab bagi info ni.....:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For waninaProfil   Hantar PM kepada wanina   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 14:02


Pada 12-06-03 17:51 , JoshuaIsfahan posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke?saya tak pernah tengok budu tu macam mana,tapi masa duduk kat kolej U,kawan saya budak kelantan kata kalau dia tak makan budu boleh pitam...betul ke?
kepada mana-mana ikhwah dan akhawat yang belum cuba lagi, dipersilakan mencubanya... beli aje nasi kerabu, mesti ada letak budu punya... kat kl pun berlambak... cubalah, baik untuk kesihatan...:-) :-) :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-10-05 14:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 14:34


dari kecik makan budu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 15:55


budu memang best.....
cuba sekali nak lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:35


sedap sehingga menjilat jari............ kalah kfc begitu :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:37


alamak budu....sedapnya....
taruk asam limau sikit, ikan bakar sikit, cabai sikit, durian sikit.....pegrhhhh....terangkat.....nak pula ada ulam-ulaman...mak mertua lalu pun tumpang sekaki......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:42


xnakk.... :roll:... tunang saya orang terengganu?.... xnakla... saya tu hari boleh muntah sebab terkene budu... depa letak dalam sayur... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:53


Pada 10-10-05 16:42 , bocah_anom posting:

!!! QUOTE !!!

xnakk.... :roll:... tunang saya orang terengganu?.... xnakla... saya tu hari boleh muntah sebab terkene budu... depa letak dalam sayur... :-?
kesiannya... tapi kalau nak jadi orang terengganu kenala belajar makan budu............. :lol: :lol: :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:59


orang semua btau begitu... nak jadi orang tengganu kena makan budu :-? kan banyak lagi makanan lain... Kenapa buduuuu???? ermmm.... begitu bagaimana nak telan budu tu dengan cara mudah ek?... tanpa memberikan kesan apa-apa :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 17:03


bocah_anom jangan risau, saya pun bakal jadi orang terengganu juga... tapi saya memang makan budu pun :lol:

nak telan budu tu dengan cara mudah...? masukkan dalam jag air, campurkan sedikit ais, gula dan susu secukup rasa... lepas itu telan sampai habis!!! kalah air pepsi begitu :-P

sesuai untuk juadah berbuka puasa malam ni........ :lol: :lol: :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 17:26


SAya suka cecah pelam dengan budu kadang-kadang makan roti canai cecah budu sampai kawan2 dari kelantan pun pelik hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-05 17:34


ore qlate tapi tak make budu..

kalau dalam nasi kerabu..bolehlaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 17:57


ek eler....ibnu_musa memang dah makan budu tak mengapa la.... tu dah kaki budu namenyer kalau dah buat budu macam pepsi......tapi starting nak buat mulut ni boleh terime budu tu bagaimana? warrrr... tak nak la makan budu saja idup ni!...sedihnyer

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 22:28


Budu itu unik :-di


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 23:08


budu best, sodap....:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:17


Pada 10-10-05 16:42 , bocah_anom posting:

!!! QUOTE !!!

xnakk.... :roll:... tunang saya orang terengganu?.... xnakla... saya tu hari boleh muntah sebab terkene budu... depa letak dalam sayur... :-?


ada jugak yang geng dengan saya..
saya pun tak makan budu...
tak pernah teruja pun untuk mencubanya...
family saya pun semuanye tak makan budu..

kalau ada yang hidang budu dengan cencaluk..
saya memang tak kan usik pun...
entahlah...tak kena dengan selera agaknya...

ps:maybe sebab saya bukan kelantanese agaknya..... :-)
     apapun...kepada yang 'fanatik' dengan budu tu..
     enjoy your budu..ok! ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-05 10:23


fanatik :-?... ada juga ke yang fanatik dengan budu? ish, kalau ikut asal usul budu memang la dari bilis... tapi rasa dia dah lain, bukan bilis dah tu? sadis betul :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 10:29


...tapi starting nak buat mulut ni boleh terime budu tu bagaimana? warrrr... :lol: :lol: :lol:

cuba dulu, baru tahu... memang best pun, mula2 tu cicahla sikit-sikit dulu budu tu, rasa sikit-sikit dulu... bila dah biasa bolehla makan banyak2, konfem ketagih punya :-di :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-10-05 10:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-05 15:46


budu??? penambah kelazatan mkanan... :-di ...rasa seklai psti nak lagi...hihiiihiii :-P


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 17:44


budu????hehe..kat rumah sewa..koman2 pun bila tak ada lauk sangat..terutamanya bila tiba saat2 kemalasan nak masak...masak nasi,bukak botoi budu..tungkan kedlm pgan..letak apa sewaktu dengan nya..cicah la dengan kangkung ke....ulam mentimun ke...jadi la..silap2 aribulan boleh ,menambah nasik begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 18:14


dulukan..pernah la ada kawan orang selangor..datang rumah.pulak tu tengah makn..so ada la si budu ni..kwan ni xpanh makan budu..ajak la dia cuba rasa dulu....sekali dia makan siap buat kuah tu....dasyat betul..bila terkna penagnagn budu ni kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-05 23:48


ui... biaq betui... boleh buat kuah? :-o ... ana kalau makan bukan jadikan kuah, tapi buat kuah (kuah muntah) :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-10-05 08:59


Pada 10-10-05 16:37 , mellisaleez posting:

!!! QUOTE !!!

alamak budu....sedapnya....
taruk asam limau sikit, ikan bakar sikit, cabai sikit, durian sikit.....pegrhhhh....terangkat.....nak pula ada ulam-ulaman...mak mertua lalu pun tumpang sekaki......



hem..betul tu mellisaleez..ana pun..tambah pulak kalau ada petai..waa..mak mentua lalu pun ana tak hirau nanti..hehehe..tapi bab durian tu sama ada yang dah jadi tempoyak atau belum tu..hehe..ana tak bolehlah.. :-di durian ana suka..tapi kalau tempoyak tu,ish..minta maaflah.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Ramzi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17780
Posting: 26
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 23:19


ehmm. banyak khasiat budu rupanya yee...
ana tak tahu la pulak walaupun ana aslnya kltn tapi jangan terkejut ana memang tak makan budu.tapi sebelum tu memang ana makan la macam selepas upsr ana brhnt makan budu.tak tahulah Kenapa tiba2 jadi macam tu....
tapi tak dinafikan budu memang best tmbh2 lagi kalau masuk singgan daging cmpr budu. jangan tak tahu ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For RamziProfil   Hantar PM kepada Ramzi   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 09:03


Pada 13-10-05 08:59 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-05 16:37 , mellisaleez posting:

!!! QUOTE !!!

alamak budu....sedapnya....
taruk asam limau sikit, ikan bakar sikit, cabai sikit, durian sikit.....pegrhhhh....terangkat.....nak pula ada ulam-ulaman...mak mertua lalu pun tumpang sekaki......



hem..betul tu mellisaleez..ana pun..tambah pulak kalau ada petai..waa..mak mentua lalu pun ana tak hirau nanti..hehehe..tapi bab durian tu sama ada yang dah jadi tempoyak atau belum tu..hehe..ana tak bolehlah.. :-di durian ana suka..tapi kalau tempoyak tu,ish..minta maaflah.. :-di


samalah kita...
ana pun..lebih kurang jugak..
durian tu ana boleh telan lagi..
tapi bila sampai bab tempoyak..
ana tolak jauh2....susah tekak ni nak terima.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-05 09:09


Assalamualaikum... Macam mana masuk bab durian dengan tempoyak pulak ni? Tadi dok cerita pasal budu..... Saya pernah juga makan budu ni tapi entah lah, tak ingat bila...kadang-kadang kalau makan kat kedai, tengok apa-apa yang ada cili, saya ambik... Budu kan biasanya di campur dengan cili....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-10-05 20:55


Pernah sekali termakan budu masa pergi rumah kawan kat pasir mas , kelantan. sebelum ni tak tahu pun budu 2 apa .

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-05 23:34


ok juga ye budu....

tapi sambal ayam lagi best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-10-05 11:53


hem..betul tu mellisaleez..ana pun..tambah pulak kalau ada petai..waa..mak mentua lalu pun ana tak hirau nanti..hehehe..tapi bab durian tu sama ada yang dah jadi tempoyak atau belum tu..hehe..ana tak bolehlah.. :-di durian ana suka..tapi kalau tempoyak tu,ish..minta maaflah.. :-di

samalah kita...
ana pun..lebih kurang jugak..
durian tu ana boleh telan lagi..
tapi bila sampai bab tempoyak..
ana tolak jauh2....susah tekak ni nak terima.... :-)

heheh..
lubaina,mari lah..nak cerita sikit..hari tu ana beli lunch dengan kawan.. tengok ada gulai apa entah ana ambiklah kuah dia..masa nak makan ana tercari2 something..ana tengok pinggan kawan ana..tak ada pulak benda tu..tapi baunya macam dekat saja..aduih mak oii..rupanya dalam pinggan ana..itu gulai tempoyak rupanya..dah tak lalu dah..tapi terpaksa jugak makan sebab dah lapar sesangat.. hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 05:37


ada ka orang klate yang tak makan budu...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-05 08:03


Pada 23-10-05 05:37 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

ada ka orang klate yang tak makan budu...??
ada, cuma tak dapat tangkap lagi........................ :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-05 15:01


assalamualaikum...

Humm..budu memang makanan kesukaan ana....apatah lagi kalau di makan dengan kuah singgang...ishh....tangkap leleh betul....kalau tak bedal banyak2 memang tak sah...walaupun nampak berserdehana tapi tarikannya amatlah kuat..ditambah dengan petai...apa lagi...cili api...

Sekali cuba pasti nak lagi..

Rindu nak balik kampung,,,
Nak makan masakan mak....dan budu.....!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 16:58


amboiii..penangan budu.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

islahfilislam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13313
Posting: 26
Dari: besut

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 05:14


budu.. budu.. siap ada lagu dikir lagi!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For islahfilislamProfil   Hantar PM kepada islahfilislam   Pergi ke islahfilislam's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 09:52


ada sesiapa kat ukhwah.com ni yang ingat lagi lirik lagu dikir barat "Budu"...? kalau ada, bolehlah kita share bersama kat sini... seingat saya dah lama benar lagu ni, dalam tahun 1990/an...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 10:16


Pada 20-10-05 11:53 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

hem..betul tu mellisaleez..ana pun..tambah pulak kalau ada petai..waa..mak mentua lalu pun ana tak hirau nanti..hehehe..tapi bab durian tu sama ada yang dah jadi tempoyak atau belum tu..hehe..ana tak bolehlah.. :-di durian ana suka..tapi kalau tempoyak tu,ish..minta maaflah.. :-di

samalah kita...
ana pun..lebih kurang jugak..
durian tu ana boleh telan lagi..
tapi bila sampai bab tempoyak..
ana tolak jauh2....susah tekak ni nak terima.... :-)

heheh..
lubaina,mari lah..nak cerita sikit..hari tu ana beli lunch dengan kawan.. tengok ada gulai apa entah ana ambiklah kuah dia..masa nak makan ana tercari2 something..ana tengok pinggan kawan ana..tak ada pulak benda tu..tapi baunya macam dekat saja..aduih mak oii..rupanya dalam pinggan ana..itu gulai tempoyak rupanya..dah tak lalu dah..tapi terpaksa jugak makan sebab dah lapar sesangat.. hehe..


hehehe..dah lapar sangat ye kak...
tu yang telan jugak...
kalau ana..insyaAllah....
ana akan puasa lunch....
hehehehe..

ps:mengade-ngade....cerewet sangat... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 02-11-05 18:06


BUDU?
SEDAP ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 00:12


Pada 02-11-05 18:06 , Shahida09 posting:

!!! QUOTE !!!

BUDU?
SEDAP ke?
cuba dulu baru tau kehebatan budu... at least kena try nasi kerabu... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 07-11-05 01:30


ermm....tak silap saya budu ni ikan di peram kan...lepas itu ada orang kata...ada yang sampai berulat?betul ke?saya baca posting ni pun dah geli2...macam mana ye nak makan...sedap keeeeeee??rasa apa???:|

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:41


Pada 07-11-05 00:12 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-05 18:06 , Shahida09 posting:

!!! QUOTE !!!

BUDU?
SEDAP ke?
cuba dulu baru tau kehebatan budu... at least kena try nasi kerabu... :-)



nasi kerabu pernah makan
ok saja
sebenarnya budu ni macam mana rupa bentuk nya? xprnh tengok pun
:-P :-P :-P :-P :-P


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting
[ Telah diedit oleh: Shahida09 pada 07-11-05 16:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:44


ana pernah jumpa budu sekali saja...

dahlah pendek, huduh pulak itu...
malu, la nak member dengan budu ni... :di

wassalam
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 07-11-05 16:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:20


Pada 07-11-05 16:44 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

ana pernah jumpa budu sekali saja...

dahlah pendek, huduh pulak itu...
malu, la nak member dengan budu ni... :di

wassalam
pendek dan hodoh tu hanya dalam aspek fizikal saja, kita tidak boleh hina 'budu' tu hanya sebab kecacatan luaran semata2... budi pekerti yang paling penting...

"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada harta2 dan tubuh2 badan kamu, dan sesungguhnya Dia melihat kepada hati2 dan amalan2 kamu..."

siapa 'budu' ni... dan budu ada yang pendek dan hodoh juga ke...? entahla belalang, bapak pun tak tawu... :p

p/s: masa kecik suka tangkap budu, kasihan kat budu kan...? :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-05 23:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:30


siapa ada lirik lagu 'budu' mintakla share kat sini... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 07-11-05 23:31


wassalampendek dan hodoh tu hanya dalam aspek fizikal saja, kita tidak boleh hina 'budu' tu hanya sebab kecacatan luaran semata2... budi pekerti yang paling penting...


erm...budu tu ada budi pekertinye lah....hehe
erm...budu tu rasa apa ah?kicap eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:33


yelah... budu ni pendiam orangnya... walaupun botolnya pendek dan tak menawan hati, tapi sikap malunya cukup membanggakan...

budu ni dok diam saja dalam kedai, tak bising2 tak banyak songeh... kalau orang lamar dia, lepas itu bayar maskahwinnya, selesai akadnya, dia taat saja, ikut saja suami dia balik rumah...

beruntunglah siapa yang dapat 'budu'................. :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 08-11-05 00:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 11:09


Pada 07-11-05 23:33 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

yelah... budu ni pendiam orangnya... walaupun botolnya pendek dan tak menawan hati, tapi sikap malunya cukup membanggakan...

budu ni dok diam saja dalam kedai, tak bising2 tak banyak songeh... kalau orang lamar dia, lepas itu bayar maskahwinnya, selesai akadnya, dia taat saja, ikut saja suami dia balik rumah...

beruntunglah siapa yang dapat 'budu'................. :lol:



bagusnye perumpamaan tu....
bijak..bijak... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 11:21


Assalamualaikum wbt...
ana tak pernah pula makan budu ini.. sedap ke??
kawan ana dak kelantan sendiri tak makan budu...depa tak suka...
pelik2...
ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-11-05 12:00


HuDUH bertambah pulak budu.... sedap juga ye...... nak lagi..nak lagi... tak rugi sesen pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 08:37


kenapa? baru tau ke..budu tu makanan dewa dewa..sajian 6 bintang..ada kat menu hotel kapal layar di dubai..kekeke

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 08:46


budu tu ana buat kuah saja! makn mentah2...erm kalau makan bubuh sambal belacan, asam limau dan timun! fuuhh!!! nikmatnya hanya Tuhan yang tahu (UNIC)... ana suka makan budu ni! hihihi budu murah saja dalam 1.50 dah dapat sebotol! sebulan pun belum tentu habis! jimatkan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

nisha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17502
Posting: 27
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:05


waa macam-macam anda ni komen pasal budu ek, apa pun budu memang best makan dengan nasi Kalau kena caranya, tambah pulak pekena dengan nasi kerabu, best. saya makan jugak tapi tak ada la fanatik sangat sampai boleh pengsa Kalau tak ada budu.....


-----------------
InDaH HiDuP bErSaMa ILAHI, ReDhAMu KuHaRaPKaN


Bookmark and Share

    


  Member Information For nishaProfil   Hantar PM kepada nisha   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 14:20


budu ketereh paling sedap! hehehhehe promote sikit!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 15:25


lepas ni kena makan budu laa....

nampaknya dah tak payah makn supplement

makan budu dah cukup :lol: :lol: :lol:


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 00:09


hemmm memang sedap makan dengan nasi kerabu..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192754 saat. Lajunya....