Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Roti gardenia...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Roti gardenia...?

Please Mendaftar To Post


Oleh Roti gardenia...?

PeNguin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.04.2004
Ahli No: 8445
Posting: 190
Dari: miri, srwk

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 16:20



Nie ada satu maklumat penting yg disampaikan oleh kawan sy..menurut kawan sy...dia punya kawan ada terbca dlm paper china edisi singapura ada mengtakan yg roti gardenia ada mengandungi lemak babi menurut dari petikan paper itu..."gardenia bangga wlau dcampur babi jualan di malaysia tetap bertambah.." harap perkara nie dpat disebarkan oleh antum2 semua/....wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PeNguinProfil   Hantar PM kepada PeNguin   Pergi ke PeNguin's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 16:47



Ana bukanlah penyokong/pekerja Gardenia tapi setiap berita yg kita terima tu hendaklah ada asasnya, bukannya kabar2 angin macam ni. Dulu heboh ayam KFC tak halal. Alih2 semua berita tu kabar angin saja. Ana rasa ini semuanya propaganda saja. Selagi ada tanda halal oleh Jakim, ana rasa tiada masalah. Tapi jika tanda halal tu diperalatkkan dan Jakim mengetahuinya, kita tidak menanggung apa2 dosa. Jakim & kerajaanlah yg akan dipertanggungjawabkan. Itulah pendapat ana. Wassalam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-07-04 16:59




sokong aper yg suhaimi sr. katakan.. kita ni mudah sgt percaya khabar2 angin tp tak nak selidik sejauh mana kebenarannya.. why not PeNguin pi telefon pihak gardenia sendiri mintak penjelasan, then baru sebarkan citer ni kat ukhwah kalo betul aper yg didengar tu.. boleh??



PENJELASAN DRP PIHAK GARDENIA (M):


Tuan -Tuan / Puan - Puan yang dimuliakan

SURAT LAYANG MENGENAI GARDENIA

w.b.k.t.

Kami menyedari bahawa pihak yang tidak bertanggungjawab telah atau sedang mengedarkan surat layang bertujuan mengajak pengguna-pengguna Islam agar tidak membeli produk kami. Surat-surat tersebut turut dihantar kepada masjid-masjid di seluruh Semenanjung. Kes-kes di mana surat layang tersebut difax kepada pekedai dan peniaga Islam juga telah mula dikesan.
Yang terbaru, ianya disampaikan melalui e-mel. Bagaimanapun, sekiranya pihak Tuan belum atau tidak menerimanya sama sekali, surat kami ini. sekurang-kurangnya dapat memberi maklumat-maklumat penting berkenaan perniagaan syarikat kami.

Sekiranya pihak Tuan memang telah menerima surat layang tersebut, kerjasama pihak tuan amat dihargai dalam memberi kami kesempatan dan ruang bagi membuat penjelasan terhadap kekeliruan yang mungkin telah ditimbulkannya.

Memetik dari artikel yang sudah agak lama diterbitkan dalam akhbar perniagaan berbahasa Inggeris di Singapura, The Edge, penulis dalam surat layangnya telah membuat terjemahan yang salah lagi mengelirukan pembaca bagi menimbulkan persepsi yang buruk terhadap perniagaan syarikat kami di Semenanjung Malaysia ini.

Sehubungan itu, kami dengan ini menegaskan bahawa syarikat Gardenia di Semenanjung Malaysia iaitu Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (selepas ini disebut ‘GBKL’), adalah bebas dan berdikari dari segi operasi dan kewangannya daripada syarikat-syarikat Gardenia atau syarikat-syarikat pemegang sebahagian sahamnya di Singapura atau di tempat-tempat lain. Kami juga ingin
menjelaskan bahawa GBKL:

- Telah beroperasi semenjak 1985. Syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) pula semenjak 2001 telah memiliki sebahagian besar saham GBKL selebihnya.

- Mengilang roti dan kek snek semata-mata.

- Diiktiraf sebagai pengeluar produk halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak pensijilan halal mula-mula dikuatkuasakan.

- Diuruskan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia dengan kira-kira 60% dari keseluruhan kakitangannya adalah beragama Islam. Setelah hampir 20 tahun, syarikat ini sudah lama sepenuhnya berdikari (independent) dari segi pembiayaan perniagaan dan pengendalian operasinya.

- Dengan komitmen yang padu terhadap pembuatan produk-produk yang terjamin halal dan bermutu tinggi, pengguna-pengguna berbagai kaum dan lapisan masyarakat telah memberi sokongan yang berterusan terhadap perkembangan dan kemajuan syarikat sehingga ke tahap hari ini.

- Sentiasa memastikan produk-produknya memenuhi ciri-ciri halal dengan:
· pemilihan dan penetapan pembekal secara ketat;
· penggunaan bahan-bahan mentah dan proses pengeluaran yang menepati ciri-ciri yang ditetapkan;
· penghantaran produk-produk dengan kenderaan-kenderaan milik sendiri yang khas menghantar produk-produk sendiri sahaja;
· mempastikan tiada makanan dari luar dibawa masuk ke kilang dengan menyediakan makanan percuma kepada kakitangan.


- Kami juga mempunyai Jawatankuasa Halal dalaman yang terdiri dari kakitangan-kakitangan Islam yang kanan seperti berikut:

Nama Jawatan No . Telefon
Rosli Mohd Nor Pengawal Sumber Manusia 012-3820122
& Hal Ehwal Am (Controller – HR&GA)

Hazlinah Harun Pengurus Pemasaran (Marketing Manager) 012-3255583

Azmy Roslin Pengurus Jaminan Mutu (QA Manager) 012-2688681

Dalam waktu pejabat mereka juga boleh dihubungi di No. telefon 03-55423228 dan No. fax 03-55423213.

- Mengamalkan dasar pintu terbuka dengan membenarkan pelawat-pelawat berkumpulan masuk dan melihat lebih dekat proses pengeluaran roti di kilang kami. Kami mengambil kesempatan ini menjemput tuan-tuan AJK dan pegawai masjid, JKKK, guru-guru dan murid-murid sekolah, persatuan kaum ibu atau persatuan belia setempat dan sebagainya untuk datang melawat dan sama-sama melihat sendiri operasi pengilangan roti kami. Untuk tujuan tersebut sila hubungi Cik Hazlinah Harun, Pengurus Pemasaran kami seperti di atas.

Isu dan penyebaran surat layang tersebut sebenarnya telah kami rujuk sendiri kepada ibu pejabat JAKIM di Putrajaya kerana selain ianya mengelirukan pengguna-pengguna Islam, penulisan dan penyebaran surat layang merupakan perbuatan keji yang dilarang oleh agama. Kami telah membuat surat penjelasan bertarikh 28 April 2004 dan berjumpa dengan pegawai-pegawai kanannya pada 29 April 2004. Pihak JAKIM sendiri tidak mempunyai sebarang keraguan atas pensijilan halal kami yang berada di bawah bidang kuasa mereka.

Pihak kami juga telah merujukkan isu ini kepada Persatuan Pengguna-Pengguna Islam Malaysia kerana isu ini menyentuh pengguna-pengguna Islam secara khusus.

Adalah diharapkan melalui surat kami ini, sebarang kekeliruan yang mungkin ditimbulkan oleh surat layang berkenaan dapat diperbetulkan. Diharapkan juga sebarang keraguan yang ditimbulkan oleh surat tersebut terhadap syarikat kami dapat dihindari dengan pertimbangan rasional dan kebijaksanaan semua pihak. Penerangan dari pihak Tuan kepada pihak-pihak lain dalam isu ini amat dihargai dalam menangani usaha yang jelas merupakan satu bentuk penganiayaan terhadap kami. Jazakallah.

Yang benar
GARDENIA BAKERIES (KL) SDN BHD

AZMY ROSLIN
PENGURUS JAMINAN MUTU


dan lagi kalo ndak check boleh pi kat link nih:

- al-Ahkam 1
- al-Ahkam 2
- Gardenia



ingat, kalo aper yg kita sebarkan tu cuma khabar angin.. kita dah termasuk dlm golongan yg menyebarkan fitnah.. wa na'uzubillahi min zalik..


"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.." (al-Hujurat: 6)



[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-07-19 17:02 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

fieyza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3560
Posting: 39
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 19:03


Alhamdulillah. Pihak Gardenia telah berjaya menangkis khabar angin ini. Syabas. Makanlah tanpa was-was.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fieyzaProfil   Hantar PM kepada fieyza   Pergi ke fieyza's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 20:38




oh ye ke..so semua dah setel la nie...ok la tuh makan tanpa was-was..

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 22:55


Syabas kepada semua ahli ukhwah yg menunjuk jalan yang betul kepada ahli yg lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 23:28


SUNGGUH ENAK DIMAKAN BEGITU SAJA..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

ibnu_karim01
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8146
Posting: 52
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 00:57


sumer....pjg dan detail apa yang telah diterangkan oleh shbt kita tu...ana ucapkan syabas...bleh saper2 tlg terangkan pada ana yang -Gardenia(syarikat Amerika yang orang kata ada saham dalam propaganda US menghancurkan Islam)ni tidak boleh dipercayai...jika kita syubhah, lebih baik kita tinggalkan-ringkasan daripada sabda Rasulullah s.a.w...apa pendapat korang sumer....harap2 ada pandangan yang membina...thanks...

-----------------
Membangun Bersama Islam...Islam perlu dihayati dan dipertahankan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_karim01Profil   Hantar PM kepada ibnu_karim01   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-07-04 01:52




actually saya sendiri pon dah tak makan roti gardenia ni, sbb it's one of the product drp 'uncle sam'.. cuma tolong clear the confusion ttg lemak babi tu jer.. gardenia m'sia ni tak tau la kot2 ader kaitan ngan US.. better ask for yourself.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 11:38


Kalau kita nak fikirkan kaitan sesuatu produk dgn US, jawabnya byk benda la kita tak boleh guna. Komputer yg kita guna skrg ni pun ada kaitan dgn US. Kalau Bill Gates tak buat Microsoft, adakah kita mampu buat assignment yg hebat2? Bagi saya, saya cuma anti kerajaan US, bukan teknologinya. Kalau kita anti sgt, bolehkah kita langsung tak makan KFC, Pizza Hut or McD? Sama2lah kita fikirkan......

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 20-07-04 15:12


em...hari tu ada bincang isu surat layang kat kelas management...surat layang ni kat malaysia aje...teruknya warga melayu, kan? suka menganiaya bangsa sendiri...coz usually, melayu sama melayu la...tapi isu gardenia ni, tak tahu nak kata apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

princess_annyss
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9582
Posting: 15

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 16:41


...
tekezutnya....hish..gerun betul dengar lemak babi dalam makanan..anyway,puak kuffar ni memang nak hancurkan/lemahkan kita dengan segala benda..lemak tu jugak diorang campor dalam syampo..
"jangan diteruskan perkara yang syak"


Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_annyssProfil   Hantar PM kepada princess_annyss   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-07-04 18:03


Jangan jadikan satu habit menyebarkan sesuatu yg tak pasti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 23:12



eh ye ker x halal...mustahil bab kat pembungkus tuh pun ada tanda halal JAKIM...tp ana ada dgr psl lain..xyahlah tau bab ana pun xnk sebarkan fitnah
ws

-----------------
WhatEvEr U Do 'PUT YOUR TRUST IN ALLAH"..ThInk BeForE Do It BeCAUse "ALLAH ALWAYS WItH U"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-07-04 03:18


Quote:

On 2004-07-20 11:38, suhaimi_sr wrote:
Kalau kita nak fikirkan kaitan sesuatu produk dgn US, jawabnya byk benda la kita tak boleh guna. Komputer yg kita guna skrg ni pun ada kaitan dgn US. Kalau Bill Gates tak buat Microsoft, adakah kita mampu buat assignment yg hebat2? Bagi saya, saya cuma anti kerajaan US, bukan teknologinya. Kalau kita anti sgt, bolehkah kita langsung tak makan KFC, Pizza Hut or McD? Sama2lah kita fikirkan..






jgn lah sempitkan fikiran kita.. dlm hal teknologi yg kita tau mmg umat Islam masih terkebelakang dibandingkan dgn US.. we don't have much choice, do we?? kalo kita tak gunakan teknologi mrk, akan dtgkan lbh byk mudharat pd umat Islam..

mmg almost impossible utk boikot 100%.. tp nyer barangan yg kita rasa2 mampu ndak boikot.. makanan, keperluan harian, pakaian.. dan mungkin sesetengah alatan elektrik, elektronik.. yg ada lagi alternatif lain yg byk dijual di pasaran.. why not kita beli produk selain yg dikeluarkan oleh US & israel?? langsung tak makan mcD, KFC, Pizza Hut, Coke, Pepsi etc.. why not.. ader org yg tak boleh hidup kalo tak makan fast food ker?

kita jgn fikir ndak sedap, ndak mudah jer.. think about our brothers & sisters in Islam nun kat Palestine tu.. lg pon dah der ulama' yg keluarkankan fatwa mengharamkan beli produk2 yg ader kaitan dgn rejim zionis laknatullah ni.. kita cakap anti krj US.. tp takkan setakat cakap kat mulut.. aper pulak sumbangan kita, tindakan kita?? jgn sbb tak boleh ndak buat 100%, langsung tak nak buat.. yg penting usaha mana yg termampu.. it's not that hard, is it??


p/s: sorry kuar drp topik sat..

[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-07-22 03:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-07-04 03:31




satu perkara yg saya rasa pelik sket.. mana2 forum yg saya pergi pon still the same issue.. i notice that org melayu ni lbh gemar percaya pd khabar2 angin w/pun dah tau hal yg sebenar, dah diberi penjelasan panjang lebar.. kalo betul la apa yg diperkatakan (khabar angin), naper pihak yg menyebarkan khabar2 angin tu tak tampil & buat report pd pihak berkuasa sendiri.. naper diorang amek sikap baling batu sembunyi tgn, sebar kat internet.. sms.. surat layang.. kalo diorang cakap hal yg benar, naper mrk ndak takut pi buat report, betul tak??

i'd like to share this analogy dgn rakan2 ukhwah, yg saya amek drp forum Darul Numan.. boleh baca & nilai sendiri.. wallahua'lam..


Wa’alaikomusallam warahmatullah

Terima kasih kepada Safinah kerana telah memberi penerangan dengan penuh ikhlas.Semuga Allah memberi ganjaran syurga Firdaus diakhirat nanti.Amin

Saya nak bawa satu cerita yang berhubung kait dengan isu ini.Mudah-mudahan ia dapat memberi iktibar kepada kita khusus yang berkait dengan hukom ugama dan penghidupan kita seharian.

Mari kita semua kembali membuka Al-Quran baca surah Al-Baqarah ayat 67 dan seterusnya..Mari kita lakunkan cerita ini

1.Watak Bani Israel = adalah ahli forum disini ( masyarakat awam = bukan ulama)
2.Nabi Musa = Jakim yang diamanahkan oleh masyarakat Islam setempat memastikan kesejahteraan umat Islam
3.Lembu yang diperintah Allah kepada Bani Israel = Roti Gardenia yang menjadi isu
4.Kesukaran yang dihadapi oleh Bani Israel untuk mendapatkan lembu tersebut.= Penerangan yang dibuat oleh Safinah.

Kini kita lihat ciri2 dalam cerita tersebut (Nabi Musa as)

1.Bila Nabi Musa (cuba lihat sifat yang wajib ada pada para rasul)memerintahkan umatnya menyembelih lembu.Maknanya segala jenis lembu.Tetapi memang sikap keras kepala ,mereka sengaja bertanya soalan yang tidak relevan lansung.Mereka faham tapi sengaja mencari2 sebab dan alasan.

1A. Bila Jakim (badan yang diamanahkan dan mempunyai kepakaran) telah meletakan tanda HALAL.Adakah kita bersifat saperti kaum Yahudi senantiasa mencari2 alasan. Kita tahu ROTI tersebut adalah HALAL.makan sajalah mengapa mesti menghabiskan usaha yang kini akan menyusahkan kita nanti.Kita mesti sedar bahawa kita adalah masyarakat awam (sila lihat penerangan 2 dan 2A).

2.Setelah Bani Israel sengaja berdalih (mengemukakan banyak soalan )akhirnya mereka dapati amat sukar amat sukar untuk mencari lembu tersebut.

2A.Kini kita telah diterangkan dengan Hukom tersebut ,jadi kini telah menjadi tanggung jawab kita memberitahu ibu/bapa dan mertua dan sekeloian mukmin dan mukminat.Jika tidak kita akan menanggung dosa.Lalu bagaimana pula? jika ada segelintir masyarakat kita bekerja didalam industri tersebut.

Kesimpulan-nya kita sebagai masyarakat awam hendaklah menerima fatwa atau hukom dari badan tertinggi ugama yang diamanahkan oleh masyarakat Islam setempat. Usahlah mencari perkara yang mana bila didapati jawabanya kemungkinan akan menyusahkan kita (cuba lihat sikap Kaum Yahudi)
Sebenarnya banyak lagi perkara2 yang masih dalam perbincangan ulama

1.Sistem bank komersil
2.Ubat atau bahan makanan yang mengandungi alcohol
3.Bayi Tabung uji
4.Pemindahan organ mayat untuk orang yang hidup
dan banyak lagi

Wallahu’allam


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

nur_qalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7398
Posting: 16
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-07-04 15:35


dah lama anan tak makan roti gardenia.. jap lagi leh gi beli la nih..heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_qalbiProfil   Hantar PM kepada nur_qalbi   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 16:59


dalam berita mlm tadi.. pihak gardenia dah menjelaskan secara terbuka tentang khabar angin ini... kesimpulannya.. adalah halal dimakan...

macam suatu ketika masa sekolah dulu laa.. ramai org edarkan senarai barang2 yg diperbuat hasil campuran dpd khinzir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 01:39


Nasib baik kat sini takdak roti Gardenia..Hehe

-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 14:51


Buatlah roti sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 18-08-04 15:43



SO,DAH BOLEH MAKAN YE TAK?

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 13:48




mungkin ni satu bentuk 'sabotaj' kpd gardenia....i heard daripada supplier tepung diorang that diorang punya sales turun 10% akibat khabar angin tu....dahsyat la diorang....penggunaan tepung diorang...hampir setiap hari satu tanker 20 tan hantar tepung kat tempat diorang...banyak tu~....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:42


biasa la org Melayu n ada juga beberapa org di ukhwah ni yg sukar menyebarkan sesuatu yg tak pasti.

dari segi teknologi US, kita jadi rakyat yg bertamadun hasil dari adaptasi dari tamadun terdahulu. US dah lebih dulu teknogi, apa salahnya kita amik teknologi dia. Kalau nak boikot semua benda, apa yg kita dapat. Dapat duduk dalam gua.

Dari segi makanan segera, kita mmg patut elak coz tak elok untuk kesihatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138074 saat. Lajunya....