Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Kelab Islam Hadhari di semua IPT


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Kelab Islam Hadhari di semua IPT

Please Mendaftar To Post


Oleh Kelab Islam Hadhari di semua IPT

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 09:24


Kelab Islam Hadhari ditubuh di semua pusat pengajian tinggi
BALING 16 Julai - Kerajaan akan menubuhkan Kelab Islam Hadhari di semua pusat pengajian tinggi sebelum diperluaskan ke universiti luar negara tidak lama lagi.

Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berkata, penubuhan kelab itu bagi membantu pelajar terbabit memahami konsep Islam sebenar yang boleh dijadikan wadah penting kepada mereka untuk bergiat aktif dalam semua bidang.

Bagaimanapun katanya, pihaknya akan bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi bagi melaksanakan kelab tersebut supaya hasrat kerajaan tercapai.

Menurutnya, dengan adanya kelab ini akan membantu pelajar-pelajar menggerakkan aktiviti mereka yang selama ini hanya bergantung kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) semata-mata.

``Kita berharap dengan adanya kelab ini membolehkan pelajar dapat memahami konsep Islam secara lebih menyeluruh,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan peribadi kepada tiga pelajar dari daerah ini yang akan melanjutkan pelajaran di Mesir, September ini.

Tiga pelajar terbabit ialah Rafai Awang Yusuf, 26, Shahrul Fizi Idris, 25, dan Mahyuddin Wasoh, 24, ketiga-tiga mereka mengambil jurusan Syariah selama setahun.

Mashitah yang juga Ahli Parlimen Baling menambah setakat ini kerajaan telah menubuhkan kelab tersebut di Universiti Malaya.

**************************************

ermm nampaknya semakin rancak Islam Hadhari.Nak dibuat kelab di semua IPT mengikut laporan akhbarla.Macam mana adik2 semua?? Dah sedia???Dah demam?? ..Sapa nak jadi presidennya yg pertama yer...Nampaknya Kelab Islam Hadhari nanti bersaing hebatla dengan kelab2 yg berteraskan Islam Tak Hadahri sebelum ni yer...
Wallahu'alam.

[ Posting ini telah di edit oleh: Admin pada 2004-07-20 08:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 11:05


Nak jadi bahan ketawa ke nie ?
Sejak selepas Pilihanraya ....mcm2 kes ada..
sekarang timbul Kelab Islam Hadhari..pulak..
sebelum golongan mahasiswa sibuk nak bangunkan suasana Islam di kampus..halang.... kerana ada kait PAS...
Abis Kelab Islam Hadhari bawah sapa.....UMNO..
So..tak kait politik....ke? Sebelum Puteri Umno..dah masuk...

Kini giliran mereka ........ nak ajar psl Islam sebenar...ye ke nie?
PMI adah ada..sekat...kouta hak mereka...
mcm mereka tak reti apa...isk....

Apa nak jadi...?
Apa nak jadi.. ?
Sampai sekarang ..masih tak reti...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-07-04 11:30




memula IPT dlm negara.. pas tu utk pelajar2 luar negara plak.. mmg 'serius' sungguh krj utk laksanakan Islam Hadhari ni.. tp drp bazirkan duit dgn penubuhan kelab2 ni kan baik disalurkan pd pihak2 yg lbh memerlukan.. diorang ingat masuk kelab ni jer dah boleh membantu pelajar utk fahami Islam ker??

kata mahasiswa tak leh berpolitik, tp yg ni aper yer?? lawak sungguh Islam Hadhari nih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_karim01
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8146
Posting: 52
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 02:13


sumer...ana sokong dengan celoteh pof muslim, pandangan alea13 dan berita kakyongju....daripada kerajaan yang orang ramai dok kata kekurangan wang ni bazirkan duit tubuhkan kelab 2,baiklah duit 2, dilaburkan ke tempat yang berfaedah....contohnya, teruskan banteras kerenah birokrasi di setiap jabatan kerajaan....jangan dok bising kem. kesihatan je,masih banyak lagi....cubala kita rakyat Malaysia belajar sejarah....dengan sejarahlah, kita dapat memantapkan jatidiri kita...ana harap kritikan dan pandangan yang membina.. thankz 4 all...

-----------------
Membangun Bersama Islam...Islam perlu dihayati dan dipertahankan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_karim01Profil   Hantar PM kepada ibnu_karim01   Quote dan BalasQuote

shuq
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3939
Posting: 4
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-07-04 09:55


oklah aper aper pun kita back kembali kepada aper sebenarnya asas dan punca kerajaan nak wujudkan kelab ini di setiap ipt.... bagi saya bendda nih tak lain dan tak bukan ada unsur2 politilk yang ingin diserapkan dalam setiap jiwa mahasiswa... cukuplah masyarakat kat luar di janjikan dan dikelirukan dengan islam hadhari yang jelas masih gagal membentuk manusia kepada jalan mengenal Allah.. betapa ramai orang di luar saner yang terus alpa dan hanyut dengan habuan dunia... berapa ramai muda mudi islam uang tidak kenal apa itu islam... dan berpa ramai pula orang islam yang betul betul meletakkan Quran dan Sunnah sebagai panduan untuk berjalan dan mengharungi hidup sebagai insan di bumi ALlah ni...

kembali ke dalam kampus... cukuplah kita menyekat dan mengawal aktiviti2 agama yang ingin dibawa oleh golongan yang benar2 ingin membawwa islam... soo samer2 kita pikir... wajar kah ia dilaksanakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuqProfil   Hantar PM kepada shuq   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 09:59



Selama ni PMI tak buat kerja ke sampai nak buat kelab Islam Hadhari kat IPT? PMI nak dimansuhkan ke? kenapa tak bagi je kat PMI sumbangan etc untuk buat program kalau betul nak bagi kefahaman islam? MARAH NI!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-04 12:36


ish ish ish...... cooobaaaannn..... siapa pemecah belah sebenarnye??? nak pisahkan islam sebenar dgn istilah islam hadari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-04 12:38


ish ish ish...... cooobaaaannn..... siapa pemecah belah sebenarnye??? nak pisahkan islam sebenar dgn istilah islam hadari...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-04 15:27




wargh...dasat jugak kerajaan skrg yer.. nak tubuhkan kelab Islam Hadhari kat seluruh IPTA... apepun tahniah dulu diucapkan kerana ada jugak usaha² utk memberi kefahaman Islam pada mahasiswa nie... erm... aper kata kelab wawasan pulak... ? Nampaknye dah ader 2 team la dalam 'satu kumpulan' yer...

erm... lepas nie timbul pulak 'team A' dan 'team B' mcm yang berlaku belasan tahun lalu... saper yang untung...? PMI jugak... hehehe... so lepas nie PMI kena laa bersedia dengan apa jua strategi... berbaik² laa dengan kelab Islam Hadhari nie.. mane tahu adanya titik persamaan... n secara tak langsung, silap² jadi 'PMI' pulak kelab Islam Hadhari nie...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

nur_qalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7398
Posting: 16
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-07-04 18:24


1. WHO WILL BECOME AN USTAZ
Reality show yang menampilkan peserta 12 lelaki orang yang akan bersaing untuk menjadi seorang Ustaz. Mereka akan ditempatkan di sebuah madrasah dan akan diuji ketahanan dari segi membaca alquran, menunaikan sembahyang wajib, menunaikan sembahyang sunat, azan dan lain lain... Setiap minggu akan diadakan pertandingan memberi tazkirah di hadapan
penonton yang juga akan disiarkan live di kaca Televison.. Peserta
akan dinilai oleh juri profesional (30%) dan sms penonton (70%)
pemenang akan mendapat pakej haji percuma.

2. AKADEMI ISLAMIAH
Reality show yang mengambil 12 budak budak yang telah sesat dan rosak akhlaknya.. Mereka akan ditempatkan di sebuah banglo, dan akan diajar cara hidup islam. Setiap minggu mereka harus menunjukan apakan kepakaran dalam islam yang telah mereka pelajari, dihadapan penonton secara live. SMS penonton akan menentukan peserta yang layak untuk menang (pilih berdasarkan taraf keinsafan mereka). Mereka menangis kerana menginsafi dosa lalu mereka. Mereka akan 'dikurung' dan dipacakkan dengan 13 kamera CCTV.

3. MUSLIM IDOL
Reality show untuk mencari penceramah Islam terbaik di malaysia. Peserta yang dapat memberi ceramah yang mengusik jiwa penonton akan mara ke peringkat seterusnya hingga ke akhir. Peserta diadili oleh penonton melalui sms. Pemenang akan mendapat peluang merakamkan lagu nasyid dan juga CD ceramahnya.

4. BINTANG RTM (REMAJA TAHU MENGAJI)
Sebuah lagi program dari stesen kerajaan Islam Hadhari kita iaitu berbentuk program tahu mengaji. Peserta diajar cara membaca secara tartil,bertajwid dengan betul,menghafaz Quran dan berlagu. Peserta yang berjaya akan mendapat cahaya nur Quran.

5. AUDITION
Rancangan ini berbentuk audition untuk meneruskan pengajian dalam bidang agama samada IPT dalam negeri atau pun luar negeri. Tajaan akan diberikan kepada yang berjaya. Syarat layak masuk kepada semua yang cintakan Islam dan para pendokong Islam.



Kalau kail panjang sejengkal,
Lautan dalam jangan di duga,
Kalau ikhtiar dakwah tidak mengekal,
Jangan bermimpi Islam di puja.






Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_qalbiProfil   Hantar PM kepada nur_qalbi   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 14:07



tgh tunggu bila nk tertubuhnya kelab nie..
persaingan dengan perkim etc...
"jgn hanya gempaq sebelum ia betul2 terlaksana"

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 25-07-04 20:10




Ntahlah kerajaan sekarang ni macam-macam hal nk buat. kelab Islam Hadharilah apalah.. tak sedar ke diorang ni dengan cara begini mahasiswa Islam boleh berpecah..? Cukuplah ada PMI kat IPT tu. tak payahlah nak sekat program PMI lagi. bila PMI buat program jer semua kata politik. politik... ! tak ada hujah lain kalau nak sekat program PMI. Insyalllah ana yakin PMI akan terus hidup Subur selagi ada insan yang setia dengan perjuangan mendaulatkan Islam. bukan senang nak berjuang dalam mendaulatkan Islam ni... nak belajar jadi di fakulti Pengajian Islam pun kena buang kolej macam kes di UKM satu masa lalu. lagi satu terbaru kes pelajar API UM kena buang kolej. agaknya nak dihapuskan terus kot Islam ni. Islam sebenar nak diharam tapi nak ditukar kepada Islam Hadhari. pening kepala mahasiswa macam ni... dulu dah buat AMIN ( Akademi Mahasiswa ( menghina) Islam Nasional ) tapi hebat nama jer pastu tenggelam terus... apapun syabas kepada kerajaan atas keprihatinan menegakkan Islam Hadhari... nullDIMANA BUMI DIPIJAK DISITU ISLAM DIJUNJUNG

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 02:17


..

Kita kena tahu bezakan antara Islam Hadhari dan Hadharah Islamiah... Sila rujuk org yg pakar...


Wallahu a'lam

-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 14:04


Islam Hadhari? Bile plak Islam ni mundur? Islam sentiasa MAJU cume umatnya yg meletakkan diri mereka ke belakang. Betul tak?

Umat Islam sendiri yg merelakan mereka hidup dlm keadaan jahiliyah, keadaan umat manusia sblm kedatangan Islam.

Seperti yg kita tgk sekarang ni di pusat2 membeli belah. Umat Islam sendiri yg memakai pakaian x cukup kain, tanpa segan silu mengusik perempuan2 muslimah yg bertudung dll.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 14:09


Rasenye tak payah la nak promote2 Kelab ni kat IPT kalau dalangnya UMNO. Kadang2 kita tgk pemimpin shj Islam tp adakah kepimpinannya ISLAM? Tepuk dada, tanyalah iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 14:45


Ni satu lagi projek kerajaan Barisan Nasional dalam mengelirukan rakyat terutamanya mahasiswa. Kebodohan yang terserlah telah di tunjukkan oleh pemimpin kita dalam melaksanakan Islam di negara kita..Sanggup tak nak ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW meresap masuk ke dalam kampus terus di buat Islam Hadhari supaya mahasiswa menjadi bodoh macam pemimpin sekarang.. Nampak sangat kerajaan UMNO ni tak reti tentang agama..Sanggup menggadaikan agama sendiri demi nak promote Islam Hadhari. Maknanya selama ini Islam mundur 24 jam..Lepas Islam Hadhari keluar Islam itu maju..Dah berapa banyak duit rakyat digunakan semata-mata nak promote Islam Had Hari..Tak cukup nak jugak promote dalam kampus..Apalah nak jadi dengan Malaysia ku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 17:33




erm..satu momentum yg agak baik!mungkinlah

payah jugak nak berlawan dgn cerdik pandai ni yer..sdgkan kelab yg sedia ada...persatuan yg sudah lama didominasi setiap IPT itu patut dibantu ..jika modul dakwah mereka salah..terpesong...yg itu perlu diubahsuai..dan diberi tunjuk ajar..bukan menambah lagi kelab2..apabila byk kelab..byklah perpecahan aliran..apabila byk perpecahan..takdelah kesatuan..Usaha melahirkan generasi Rabbani..generasi berteraskan ALQURAN..bukan terletak pada bahu MPP semata2..bukan terletak pd bahu Pimpinan kolej..tp..ianya berakar umbi dr pimpinan di luar sana..apabila mrk sndr tak faham kehendak anak2 mrk..seolah2 mrk sndr mengecewakan hati anak2..anak2 akan memberontak..krn hajat mrk tak kesampaian..

sahabat2 kat sini sendiri sudah emosi dgn keadaan ini..tp..apakan daya kita..kita sndr tak mampu nak menyekat.APa yg penting..kita sama kukuhkan ilmu..fahami sebenar matlamat pengajian kita..mungkin di sana..kita mampu menilai hikmah setiap apa yg berlaku..dan dr situ juga kita mampu menterjemahkan segala kemahiran dan ilmu yg kita mantapkan di kampus..utk adik2 kita kelak..jua masyarakat di luar..

Kalau inginkan byk ilmu dan pengalaman..sertailah segala program..persatuan yg boleh membentuk diri..membina motivasi..mentarbiah sakhsiah diri agar lebih cemerlang,gemilang dan terbilang..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 18:43


x abis2 ngan islam hadhari pak lah ni...
masih igt lagi satu kenyataan pak lah.."malaysia merupakan sebuah negara islam yg moden"

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

hafezad
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10415
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-04 20:37


Teman Pembaca yang budiman...

Isu berkaitan penubuhan Kelab Islam Hadhari, memang mempunyai komplikasi yang pelbagai oleh semua pihak, di mana konklusinya sama ada menyokong mahupun membantah, kalau menyokong apakah rasional disebalik itu?

Sebagaimana yang kita sedia maklum di IPT sekarang sudah terdapat kelab yang beasaskan Islam. Namun yang pasti, aktiviti yang hendak dijalankan oleh mereka ada batasannya, kenapa pula sekarang mahu menubuhkan kelab Islam Hadhari? Apakah bentuk Kelab Islam Hadhari ini?Apakah Motif penubuhannya? Apakah kelab yang beasaskan Islam yang ada sekarang tidak rasional? Persoalan ini sering tertanya-tanya.

wassalam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafezadProfil   Hantar PM kepada hafezad   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-04 20:51


sedihnya hati ini mengenangkan nasib tanahair yg semakin rakus dimamah penjajahan dalaman oleh bangsa sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 09:14



sempena Festival Konvokesyen FESKUM Universiti Malaya, kolej kediaman kedua belas dengan kerjasama Kelab Islam Hadari Um ( KISDAR-UM) menganjurkan Games and Fun fair City bertempat di padang KK12. Antara program yang diadakan konsert artis, konsert 60-an dan 70-an, permainan berunsur judi...
bantahan sedang dibuat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 09:54


Kelab Islam Hadhari?

Adakah kerana PMI sering dituduh sebagai wacana pembangkang, maka ditubuhkan pula Kelab Islam Hadhari? Agenda politik? Wallahu Ta'ala a'lam...

Sekiranya benar, nampaknya kerajaan terjerat dengan akta 'plastik'. Apa lagi, akta yang 'ditekan' ke atas mahasiswa. Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 yang menghalang siswa dan siswi untuk menyertai mana-mana pertubuhan politik...

Be fair! Kalau mahasiswa diseru untuk bersama kerajaan, kenapa mahasiswa dihalang berjuang demi pembangkang? Ana tidak menyebelahi mana-mana pihak, cuma di manakah keadilan. Bukankah itu hak individu?

Apa pun, kita lihat dulu implikasi penubuhan kelab ini. Mungkinkah bermanfaat dari beberapa aspek? Diharapkan begitu...

Bagaimana pula dengan PMI, IBU, WUFI dan lain-lain yang sentiasa ditekan?

Ooops...nanti dibuang universiti...

P/s: Bukan berpolitik, tetapi menjejak keadilan sejagat...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

disc_manz
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1622
Posting: 16
Dari: Perlis

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 10:14




Kelab Islam Hadhari!….mesti best ada kelab ni kat..kelebihannya

-memecahbelahkan & mengelirukan masyarakat kampus
-menyokong semua program HEP
-menjadi jurubicara HEP
-untuk melenyapkan usaha-usaha yang dijalankan oleh persatuan berasaskan islam sebelum ini.
-mendapat sumber kewangan dan sokongan penuh dari HEP

moga2 Allah memberi kekuatan kepada pejuang-pejuang islam tulen di kampus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For disc_manzProfil   Hantar PM kepada disc_manz   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 16-08-04 00:21


Takbirrrrrrrrrrr
Allahuakbarrrrrrrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-04 00:34




Herm...Kelab Islam Hadhari? jadi, kerajaan kenala jugak berikan keizinan untuk tubuhkan kelab Hudud dan Qisas...baru la adil, kan?

Masih lagi tertanya-tanya, di mana penegasan untuk mengharamkan mahasiswa untuk terlibat dlm politik...

betul ke ramai pemimpin kita hanya pandai cakap??

Wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 16:08


hehehe.... macam macam ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 29-08-04 16:43


hmmm...mmg pn.reti nk pecahbelahkn umat je tau.
tp tkper..kiter tgk camner nnt.pelajar ipt skrg ni tk mudah nk diimainkn sbb dh matang,boleh pikir ttg hakikatnye.



Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 15:58



Hakikatnye buat adik2 yang masih berada di kampus berusahalah sebaik mungkin untuk menyampaikan risalah kebenaran. Ambillah peranan masing2 agar tiada yang keciciran.

Ingatlah,... walaupun mulut kita ditutup,tangan dan kaki diikat dan seluruh jentera kita dilumpuhkan...
yakin dan percayalah Islam kan tetap subur. Fitrah Islam umpama air sungai yang mengalir.. walau ada halangan & batuan tetapi ia tetap mengalir



Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

kl_guy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11724
Posting: 94
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-10-04 20:41


Naper smua marahkan kerajaan sbb nk tubuhkan Kelab Islam Hadhari?

Ape yg salahnye?

Bguslah 2nk buat kelab Islam Hadhari. Nk menyebarkan dkwah Islamiah.

Naper pelu sentimen? Klaupun ader PMI, tp dgn adernye KID ini, bertambah lah dkwah kt U.

Btul x?

Naper perlu bangkang smua perkara?

Bangkanglah yg btul2 xbfaedah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For kl_guyProfil   Hantar PM kepada kl_guy   Quote dan BalasQuote

nswar
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10907
Posting: 4
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 03:58




saya juga agak keliru dan pelik kenapa perlu mewujudkan istilah Islam Hadari....sedangkan kita semua tahu islam itu sesuai sepanjang zaman. Jgn sampai jadi seperti salah satu tanda kiamat...(ulama' mengeluarkan fatwa demi kepentingan sesuatu) nauzubillah....

betul juga pendapat antum suma...daripada dia membazikan duit, memecah belah umat islam... lebih baik dia memperbaiki apa yang telah ada dan memberi sokongan kepada semua aktiviti yang berunsurkan islam... bukannya menghalang segala jenis aktiviti yang berunsurkan islam....
saya amat bimbang skali jika suatu hari nanti umat islam yang tinggal dimuka bumi ini hanya Islam pada nama....nauzubillah...

tengak la saja remaja yang berkeliaran kat kota-kota besar sekarang?? bnyk yang tak paham langsung pasal islam... klu tanya antara remaja bertudung dengan yang tidak bertudung yang mana lebih baik pun dorang bleh jawab itu bukan urusan kita...itu urusan dia dengan Allah...dimana sikap amal makruf nahi mungkar?? remaja yang begini kah yang bakal memimpin negara??
eh...bersemangat plak saya..oklah....
heh..sorry...lari topic..
apa yang baik dari Allah...
yang buruk datang dr kelemahan diri saya sendiri...
walallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nswarProfil   Hantar PM kepada nswar   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 10:54




kita nak Islam "hari-hari" dalam hidup kita bukanya Islam yang di "had hari"nya...hari ni islam hari x...

Wahai pejuang Islam bangkitlah dari tidurmu yg lena.Musuh sudah membunyikan semboyan peperangan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

bilqisirdina
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11936
Posting: 17
Dari: tanah

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-04 11:26


adik2 kampus......

Islam Hadhari........ sedihnya bila org yang mengaku bijak pandai dlm agama, memijak agama di atas nama agama......

Baru2 ni dr. masyitah ader buat explaination ttg islam hadhari, (walaupun rasa panas telinga, tapi dengar gak sebab nak tahu aper hujah dia).

Katanya, Islam Hadhari bermaksud PEMBAHARUAN AGAMA DALAM AGAMA ITU SENDIRI.

So, kalau buat kelab islam hadhari, mean, pembaharuan kelab ler.......

p/s:sedih.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For bilqisirdinaProfil   Hantar PM kepada bilqisirdina   Quote dan BalasQuote

alamfana01
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9002
Posting: 5
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-11-04 12:02



boleh sapa2 terangkan apa maksud Islam hadhari?
Islam zaman Rasul tu mundur ke sampai nak buat Islam Hadhari? boleh sapa2 tolong jawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For alamfana01Profil   Hantar PM kepada alamfana01   Pergi ke alamfana01's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 12:36


buat kl_guy, awak tau ke konsep islam hadhari tu?... awak paham ke konsep islam yg sebenar?.... pembaharuan macam mana yg diorg maksudkan tu?.... contoh nya macam denda kpd sesiapa yg ditangkap khalwat ke?.... denda rm1000 penjara x lebih 2 bulan.... gitu ke?.... konsep islam yg sebenar, kesalahan ni kena sebat.... so camne citer tu?.... salah satu contoh pembaharuan ke tu?.... dah Allah tetapkan A, nape nak buat undang2 B lak?.... Allah kata hitam, nape nak kelabu lak?.... ala... kelabu kan lebih kurang hitam... janji ada cam hitam tu kira ok la.... gitu ke?.... buka mata bukak minda... fahami balik konsep Islam yg di bawa Rasulullah saw yg sebenarnya....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 03-11-04 14:31


entah la apa nak jadi sekarang. kata taknak wujudkan puak2. tapi apa jadi sekarang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 15:50



Kita mintak persatuan/kelab islam hadhari ni buat memorandum kepada kerajaan supaya haramkan konsert, haramkan rancangan hiburan melampau di TV, anjur kempen menutup aurat....boleh tak ?

Atau bercanggah dengan dasar kelab islam hadhari kampus sebab dasar islam hadhari kerajaan malaysia hari ini tak mengharamkan konsert artis-artis barat, aktiviti menari terloncat-loncat macam beruk sambil mendedahkan aurat seperti dalam konsert sure heboh pun tak haram, majalah-majalah serta posing seksi dalam akhbar pun tak haram.....

kalau begitu, senanglah nak buat aktiviti MAKSIAT dikampus lepas ni...kita anjur tarian, karaoke, jemput siti sarah ke, misha omar ke....kelab islam hadhari mesti bagi permit....

Yang tak boleh laksana di kampus dan mungkin ditentang oleh kelab islam hadhari ni ialah tazkirah, usrah.....

Jadi...ramai-ramailah kita menyertai kelab islam hadhari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 16:54


apa nak jadi...?
apa nak jadi..?
KELAB HADHARI DI IPT..???!!

**saya juga agak keliru dan pelik kenapa perlu mewujudkan istilah Islam Hadari....sedangkan kita semua tahu islam itu sesuai sepanjang zaman.

aiwah.. ana sokong..
ISLAM tu dh mmg syumul... sesuai for everlasting..
forever..

tetibe ditimbulkan pula.. ISLAM HADHARI..
nak buat pembaharuan dlm ISLAm.. nak buke mata orang-orang yg......

ntahla.. ana no komen la.. just tunggu..
mampukah...???
SEJAUH MANA HALATUJU... KELAB ISLAM HADHARI IPT..??


wallahualam'...

~keJayAaN bUkaN waRiSan..
kEgaGaLan bUkAn tRaDiSi.. ~

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-11-03 16:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nurilyana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4815
Posting: 142
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 22:52




Islam Hadhari?
Islam yang baru?
bukanke bid'ah tu...
kita kena sesuaikan diri dengan agama ALLAH
Bukan agamaNya yang nak kena sesuai ikut kehendak hati naluri kita..masyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilyanaProfil   Hantar PM kepada nurilyana   Pergi ke nurilyana's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 22:00



Quote:
“Islam Hadhari bukanlah agama baru. Islam Hadhari bukan ajaran baru.
Islam Hadhari bukannya mazhab baru. Islam Hadhari adalah usaha
untuk mengembalikan umat Islam kepada asas-kepada fundamental.
Asas dan fundamental menurut yang terkandung dalam
Al-Quran dan Hadis yang merupakan teras pembinaan tamadun Islam.

”Kita memerlukan keteguhan iman, ketangkasan mental dan kekuatan fizikal.
Pendekatan menjayakan Islam Hadhari adalah satu pendekatan yang dapat
memperkasa perjuangan bangsa yang lebih besar, di dunia dan di akhirat.”



Petikan Ucapan YAB Perdana Menteri Malaysia
Dato’ Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi
dalam perhimpunan Agong UMNO ke 55
di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur
pada 23 September 2004




Mana ada bid'ah pon.. check baru keluarkan hukum... kalau keliru tanya pada yang tahu.. tanya kepada yang tidak membuatkan anda lebih keliru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-05 23:14


..

Quote:
Islam Hadhari adalah usaha
untuk mengembalikan umat Islam kepada asas-kepada fundamental. Asas dan fundamental menurut yang terkandung dalam Al-Quran dan Hadis yang merupakan teras pembinaan tamadun Islam.



Apa usaha yg pak lah dah wat?!? Dgn konsert artis2 ke?? Rasanya sumer maklum bahawa hanya ada satu hukum jer yg terkandung d dlm al-Quran..
Dan adakah segala usaha yg kerajaan laksanakan tlh dpt mengembalikn umat islam menurut kenyataannya di atas kpd al-Quran dan Hadis??
Err maybe bunga_raya_putih leh jawab kot.. maaf bab ana still blaja lagi..

Kpd para penuntut d ipt..jenguk2lah rakan2 yg join kelab islam hadhari tue.. tgk camner mereka mengamalkn islam hadahari yg mereka canangkn tue..

...........................................

"Kekasih pilihan Allah dihadiahi dugaan hebat tanda kasihNya. Tidak dibiarkan lena dalam dakapan lazat melimpah. Tetapi, dihidangkan keperitan susah dan payah yang tiada sudah."


Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

sue_uya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1698
Posting: 30
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-04-05 15:52


HIDUP PMI !!

PMI TERAS KEMAJUAN UMMAH ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_uyaProfil   Hantar PM kepada sue_uya   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:40



sy x fikir konsep islam hadhari atau penubuhan kelab islam hadhari boleh mendatangkan apa2 kemudharatan kepada mana2 pihak.

malah,klau kita lihat secara positif dan rasional,konsep islam hadhari dapat menggerakkan umat islam utk bekerja dgn lebih keras lagi utk mancapai kejayaan dlm bidang ekonomi,pembangunan,akademik,dll TANPA meninggalkan prinsip2 asas islam yg selama ini kita amalkan.

bukankah itu yg kita nak?umat islam yg berjaya di dunia dan diakhirat.....

berkenaan penubuhan kelab islam hadhari.hairan jugak melihat org dah kata perkara seperti "menggalakkan politik","memecahbelahkan students","menggalakkan kemasukan artis""melenyapkan usaha2 persatuan islam yg sedia ada".padahal belum wujud pun kelab tu.

kewujudan kelab tu dikatakan memberi peluang kpd mahasiswa utk memahami konsep sebenar islam hadhari.klau x suka?x payahla join.as easy as that.

there is no such thing as islam hadari or islam x hadari,sbb islam hadari tu adalah,seperti yg telah di paste kan oleh somebody- islam Hadhari adalah usaha
untuk mengembalikan umat Islam kepada asas-kepada fundamental.
Asas dan fundamental menurut yang terkandung dalam
Al-Quran dan Hadis yang merupakan teras pembinaan tamadun Islam.

can u see it? islam hadhari adalah USAHA utk kembali pd prinsip asas islam dlm menuju kecemerlangan dlm bidang2 lain.salah ke?

as a conclusion,although the government are yet to introduce the implementation of islam 100% in our country,the introduction of islam hadhari must be seen as a catalyst to produce islamic professionals who are successful in the world and in hereafter insya allah.

wallahu a`lam


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-05-05 20:57


Islam Hadhari, perkataan aje dh boleh menampakkan apa tujuan kerajaan yg sebenar... Baru2 ni kat UIA saya dan pelajar2 lain diwajibkan untuk menghadiri program 'Jatidiri' dan 'Kecemerlangan Akademik'..Yg dimana didalamnya ada program pengenalan kepada Islam Hadhari...Semua ni diorganise oleh kerajaan, UIA terpaksa ikut... Kalau nak dikira program tentang kecemerlangan akademik cuma dibuat pada hari terakhir..hari2 sebelumnya diorganise program tentang kerajaan, rancangan kerajaan dan ISLAM HADHARI...Manis betul mulut diorg masa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

rifqi_abadi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16339
Posting: 15
Dari: MuAr!!

Johor  


posticon Posting pada: 16-05-05 21:51


pelik! kenapa perlu nak tubuhkan sedangkan yang sudah ader TERBIAR dgn pelbagai skatan....smakin byk lah berlaku percanggahan pendapat dan pandangan....lupakan jelah............

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifqi_abadiProfil   Hantar PM kepada rifqi_abadi   Quote dan BalasQuote

eireeniz
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16837
Posting: 18
Dari: johor bharu

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 02:59


:-D heh....islam hadhari ya....banyak cekadak punya kaum ini...dah tak mampu nak laksana kan islam yang di turunkan oleh Allah kepada rasul terakhir nya...siap dengan AlQuran dan Al hadis...puak ini dah nak buat dalik dah...islam jenis apa ini ke yang di tuntut di laksanakan oleh Allah dan Rasulnya....sama ke dengan islam zaman Nabi dan rasul kita dulu...atau islam pemecah belah,porak peranda dan kebendaan....atau nak cipta lagi tariqat baru agaknya...sebab tariqat lama tak menjadi....sampai nak berkelab kelab pula...zaman nabi dan rasul ada ke kelab2 jenis camnie...manalah tau kot2 ambo ini tak mengaji setinggi dengan puak puak ini....rentikan lah usaha ini....buat perosak akidah saja...bebanyaklah mengucap....jangan jadi sesat nanti udah lah...kot2 setaraf pula dengan AYAH PIN..nanti.... :-D :-D :-P


-----------------
sentiasa Allah di hati kita...kehidupan ini menjadi lebih bermakna....


Bookmark and Share

    


  Member Information For eireenizProfil   Hantar PM kepada eireeniz   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 06:43


Apa kejadahnyer islam hadhari?? zina pun dihalalkan kalau terdesak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 07:15


Kalau tak silap masa perhimpunan mesyuarat agung umno bebaru ni, Datuk Pirdaus Ismail kata....rakyat Malaysia yang tentang Islam Hadhari ni sebenarnya salah paham dengan maksud Islam Hadhari....bahawasanya, mereka bukan menukar Islam yang sedia ada kepada Islam yang lain iaitu Islam Hadhari....tapi Islam Hadhari itu bermaksud konsep pengurusan itu sendiri secara lebih baik dan hadhari...ana kompiuss....Kalau begitu Kenapa tak katakan saja itu semua Pengurusan Hadhari....bukannya Islam Hadhari???? :-? :-? :-? :-| ....

Malaysia makin menakutkan......kan..kan..kan :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 09:34


hmm...betui tu...dah kalau nak sangat konsep pengurusan tu lebih baik, ada ke yang duk cakap sana-sini tu ikut betul2 cara islam??!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

massuera
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 13992
Posting: 23
Dari: nogori sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-07-05 09:57


assalam..

erm..islam hadari..
ana pun takut dengar..kerajaan Malaysia ni suruh rakyat Malaysia ikut Islam Hadari,paham Islam Hadari..tapi bagi lah contoh yang baik..ada ke isteri pemimpin negara tak pakai tudung..sedangkan hukum islam itu sendiri mewajibkan kaum perempuan memakai tudung..anjurkan konsert..macam-macam lagi lah..macam mana orang nak ikut....hanya orang yang berperangai macam mereka saja yang suka nak ikut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For massueraProfil   Hantar PM kepada massuera   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:22






Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:23






Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132921 saat. Lajunya....