Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Perlulah kita mempunyai sahabat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Perlulah kita mempunyai sahabat

Please Mendaftar To Post


Oleh Perlulah kita mempunyai sahabat

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 16-07-04 10:47




Ana ingin bertanya pada pendapat kalian,dalam pergaulan hidup seharian perlukah kita mempunyai sahabat karib.................
ada kata sahabat itu amat perlu buat teman berbicara masaallah kita selain keluarga.......
benarkah begitu.............



Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 17:18


ya....kita memang memerlukan sahabat dalam kehidupan kita....tapi mestilah pandai memilih sahabat yang baik...bukan senang untuk mendapat sahabat yang baik...begitu juga untuk menjadi seorang sahabat yang baik.... kerana...dengan siapa kita bersahabat...itulah diri kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 21:58




dalam dunia ni kita x blh hidup seorng diri.perlu ada tmn yg blh menemankan kite terutamanya utk saling tegur-menegur ke arah kebaikan.selain keluarga, sahabat juga blh djdkan tempat kite meluahkan masalah n utk dptkan nasihat. sahabat tu bg saye satu keprluan jgkla..tp dgn syarat kene pandai cari sahabat. sahabat yg sebnr adlh apabl kite memandang mrk, kita akan teringt kpd Allah...tlh mjd lumrah persahabatn pasti akn diuji...jd bersedialah n sebaik2nya kenelah sll maaf memaafkan....insyaAllah, pershbtan tu akan diredhai Allah...wallahualam..

maafla skrnya ade kesalahn pd pendpt ana ini..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

sidek
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9069
Posting: 10
Dari: uia gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 17-07-04 10:35


assalamualaikum..
jawapannya..perlu..tiada seorang pun kat dunia ni boleh hidup sorang2..sahabat amat diperlukan..lebih-lebih lagi bila tinggal tak bersama keluarga..contoh,pergi belajar..jadi,perlu seseorang yang dapat dijadikan rujukan,tempat mengadu masalah..bila kawan baik,kita pun boleh jadi baik..begitu la sebaliknye..kata orang,sahabat itu la cermin diri seseorang..kesimpulannya,cari lah sahabat yang boleh membawa diri kita ke arah kebahagiaan dunia dan akhirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidekProfil   Hantar PM kepada sidek   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 10:52



memang perlu..mcm sidek katakn, semua org perlukan shabat yg boleh membantu...menegur dan membimbing dan segala2nya...
siapa yang hidup sorg2,dia akan bersahabat dgn syaitan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

nabilah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 996
Posting: 383
Dari: .:Bumi Allah:.

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 11:40




Tanpa sahabat,sepilah hidup..

-----------------
Dunia adalah lautan yang dalam dan telah banyak manusia yang tenggelam, justeru itu sediakanlah perahu untuk belayar dan ia adalah taqwa kpd Allah-Luqmanul Hakim

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilahProfil   Hantar PM kepada nabilah   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 20:38


tanpa sahabat,sepilah hidup..saya setuju dgn nabilah..
bg saya sahabat penting dlm hidup..dan kita sendiri pun "dilabel" melalui sahabat kita kan..sahabat ibarat cermin bg kita..kalau baik..baiklah kita..begitu jugalah sebaliknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 22:31


Sesangat la perlunya . Tapi kita perlu berhati-hati dalam memilih sahabat.Bukan senang untuk mendapat sahabat yg setia.Tapi kalau kawan tu petik jari je.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 21-07-04 11:44


kalau kita ada sahabat yang baik dan jujur,bole kita menceritakan perihal masaalah kita kot....berbincang demi menyelesaikan masaalah harian...tapi kalu yang sensitif tak bole kot..nak tahu aje...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

shah2873
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7388
Posting: 7
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-04 18:58




Mungkin hadith ini boleh memberi sedikit panduan dalam bersahabat...

Sahabat bertanya, "Siapakah sahabat yang paling buat kami?"
Rasulullah menjawab,
"Seseorang yang apabila kamu memandangnya kamu akan teringatkan Allah, percakapannya menambahkan ilmumu, dan amalannya mengingatkan kamu kepada akhirat."
(HR Tabrani)

Selain itu, bolehlah merujuk kepada lirik akrab persahabatan (inteam) dan sebuah pertemuan (UNIC) sebagai tambahan..
Semoga kita dikurniakn sahabat yang bisa membimbing kita ke jalanNya..Amiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah2873Profil   Hantar PM kepada shah2873   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-04 09:53



ana setuju dgn shsh2873...sahabat adaalah org yg plg rapat slian drpd family kita...ada certain org dia lebih suka cite mslh pd shbt2.Kita niatkan bersahabat itu krn ALLAH Jadi dlm bsahabat,kita jgn fikir apa yg kita dapat dr dia tapi fikirkan apa yg kita memberi pada dia....itulah pegangan ana dlm bersahabat..wallahu'alam

-----------------
WhatEvEr U Do 'PUT YOUR TRUST IN ALLAH"..ThInk BeForE Do It BeCAUse "ALLAH ALWAYS WItH U"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 18:16


Pada 02-09-04 09:53 , nuruludz posting:

!!! QUOTE !!!





Assalamualaikum....
isteri adalah segalanya kepada kita bila kita telah berkahwin...
sebelum kahwin..
jaga batasan..
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:29


Pada 28-07-04 18:58 , shah2873 posting:

!!! QUOTE !!!


Mungkin hadith ini boleh memberi sedikit panduan dalam bersahabat...

Sahabat bertanya, "Siapakah sahabat yang paling buat kami?"
Rasulullah menjawab,
"Seseorang yang apabila kamu memandangnya kamu akan teringatkan Allah, percakapannya menambahkan ilmumu, dan amalannya mengingatkan kamu kepada akhirat."
(hari Tabrani)

Selain itu, bolehlah merujuk kepada lirik akrab persahabatan (inteam) dan sebuah pertemuan (UNIC) sebagai tambahan..
Semoga kita dikurniakn sahabat yang bisa membimbing kita ke jalanNya..Amiin

amin .. ya Rabb....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 21:00


sahabat memang penting, tempat kita berkongsi masalah selepas ibubapa... :-)


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-09-05 21:52


bagi saya sahabat memang penting...saya bersyukur kerana mempunya sahabat yang sering mengingatkan saya sekiranya saya lupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-09-05 22:12


tanpa sahabat, siapalah kita...... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 23:04


assalamualaikum...
sahabat yang paling baik adalah sahabat yang bait bicaranya sentiasa berbaur agama...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

TengkuHida
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19019
Posting: 5
Dari: UPM

malaysia  


posticon Posting pada: 30-09-05 00:19


Persahabatan itu memang indah seandainya disertakan kejujuran dan keikhlasan..
Saya menumpang gembira melihat ramai insan yang mempunyai sahabat sejati..
Dalam kehidupan, kita memerlukan sahabat..kerana kita tak mampu hidup sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHidaProfil   Hantar PM kepada TengkuHida   Quote dan BalasQuote

bahiah_ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19033
Posting: 6
Dari: kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 00:21


Pada 16-07-04 10:47 , hakimabdulrahman posting:

!!! QUOTE !!!




sahabat itu perlu dalam pergaulan seharian kita.
ssgnya nilai persahabatan itu adalah lebih tinggi darjatnya daripada sebuah cinta. Ini kerana sahabatlah tempat kita mencurahkan kekusutan kita, tempat kat mendambakan nasihat dan macam-macam lagi...
mungkin anta blm jumpa lagi seorang sahabat yang benar-benar bergelar sahabat. Untuk menjadi seorng sahabat memang tidak dinafikan susah untuk kat (ana) yang hanya insan biasa ini untuk memenuhinya. Namun kalau anta berminat nak tahu lebih lanjut tentang persahabatan ini anta boleh baca buku tulisan Hamka yang berjudul 'Falsafah Hidup'. Di dalam tu ada banyak perihal sahabat dan mungkin persolan anta akan terjawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bahiah_ukhtiProfil   Hantar PM kepada bahiah_ukhti   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114681 saat. Lajunya....