Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 5 jam, 41 minit yang lalu


Copy & Paste
Topik: Akademi Fantasia vs Akademi Islamiah


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Akademi Fantasia vs Akademi Islamiah

Please Mendaftar To Post


Oleh Akademi Fantasia vs Akademi Islamiah

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 10:37


Dapat dari e-mail (Yahoogroups: nasyid-net)

Boleh diusulkan kepada TV3 atau RTM...

1. Who Will Become an Ustaz

Reality show yang menampilkan 12 peserta lelaki yang akan bersaing untuk menjadi seorang Ustaz. Mereka akan ditempatkan disebuah madrasah dan akan diuji ketahanan dari segi membaca Al-Quran, menunaikan solat fardhu, menunaikan solat sunat, azan dan sebagainya. Setiap minggu akan diadakan pertandingan menyampaikan tazkirah di hadapan penonton yang juga akan disiarkan secara langsung dikaca televisyen. Peserta akan dinilai oleh juri profesional (30%) dan sms penonton (70%). Pemenang akan mendapat pakej haji percuma.

2. Akademi Islamiah

Reality show yang menampilkan 12 remaja yang telah rosak akhlaknya. Mereka akan ditempatkan di sebuah masjid, dan akan diajar cara hidup Islam. Setiap minggu mereka harus menunjukan apakah kepakaran dalam Islam yang telah mereka pelajari, dihadapan penonton secara live. SMS penonton akan menentukan peserta yang layak untuk menang (pilih berdasarkan taraf keinsafan mereka). Mereka menangis kerana menginsafi dosa mereka yang lalu. Mereka akan 'dikurung' dan dipacakkan dengan 13 kamera CCTV.

3. Muslim Idol

Reality show untuk mencari penceramah Muslim yang terbaik di Malaysia. Peserta yang dapat memberi ceramah yang mengusik jiwa penonton akan mara ke peringkat seterusnya hingga ke akhir. Peserta diadili oleh penonton melalui sms. Pemenang akan mendapat peluang merakamkan lagu nasyid dan juga CD ceramahnya.

4. Bintang RTM (Remaja Tahu Mengaji)

Sebuah lagi program dari stesen kerajaan Islam Hadhari kita iaitu berbentuk program tahu mengaji. Peserta diajar cara membaca secara bertajwid di samping menghafaz Quran dan. Peserta yang berjaya akan mendapat cahaya nur Quran.

5. Audition

Rancangan ini berbentuk audition untuk meneruskan pengajian dalam bidang agama samada IPT dalam negeri atau pun luar negeri. Tajaan akan diberikan kepada yang berjaya. Syarat kelayakan untuk menyertai adalah kepada semua yang cintakan Islam dan para pendokong Islam.

InsyaAllah, moga segalanya termakbul. Amin...

Allahu Ta'ala a'lam





-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

[ Posting ini telah di edit oleh: SaLaFiaN pada 2004-07-08 10:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 11:05


Alhamdulillah baik cadangan tu saye sokong sesangat. Tapi masalahnye siapa yang nak membawanye ke tengah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 19:03



Ana pun dapat emel ni. Memang menarik. Kalau boleh dilaksanakan lagi bagus...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 08-07-04 19:46



huh..betul la..bagus kalo rancangan sebegni yg ditayangkan...ditambah dgn hadiah2 yg bermanfaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 21:19



Ana setuju 100%. Sepatutnya itulah yg diapaprkan di TV. Bukannya hiburan yg melalaikan kita dr Tuhan. Persoalan ttg sape yg akan bawa ke tengah,kita-kita inilah sbnrnya.Mgkn mustahil dlm masa terdekat tp mgkn pd masa2 akan datang. Sbb tu kita sama2lah belajau rajin2 agar suatu hari kita mempunyai kuasa utk mengubah semua ni. Tak kiralah ilmu apa kita pelajari asalkan kita mempunyai Iman dan Islam yg kukuh dlm diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 22:31


mantap dan hebat cadangan tu.....teruskan martabatkan islam,biar orang tahu bahawa islam tidak menolak 100% hiburan malahan di zaman nabi s.a.w sendiri ada juga perkara yang berunsur hiburan selagi tidak melanggar hukum syarak dan melalaikan umat islam......isnyallah sama2 kita perjuangkan cadangan ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 22:32


mantap dan hebat cadangan tu.....teruskan martabatkan islam,biar orang tahu bahawa islam tidak menolak 100% hiburan malahan di zaman nabi s.a.w sendiri ada juga perkara yang berunsur hiburan selagi tidak melanggar hukum syarak dan melalaikan umat islam......isnyallah sama2 kita perjuangkan cadangan ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097827 saat. Lajunya....