Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari 32 saat yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Lelaki berubah bila berumur 20 tahun?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Lelaki berubah bila berumur 20 tahun?

Please Mendaftar To Post


Oleh Lelaki berubah bila berumur 20 tahun?

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 07:44




sy ade satu perkara utk dkongsi bersama. br2 ni...mase cuti sem 3 bln...sy berjumpe dgn kwn2 lame mase sekolah...n jgk mase matrik. tp sy dapati ade d antara mereka dah berubah. yg bertudung dah x brtudung...yg sll bersongkok plk dah mcm bdk rockers. knp ye? bile sy tanye pd sorng bdk llk tu...die kate.."lelaki mmg selalu brbh bile brumur 20 thn, 5 thn lg ok la die tu...."betul ke mcm tu??? ade komen x??




indahnya persahabatan jika bertemu dan berpisah kerana Allah swt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-07-04 08:30


assalammualaikum wbt..ntah ana x sure lah plak...yg ana pernah dgr ialah lelaki akan menjadi betul2 matang bila umur depa 40 tahun...ni ustaz ana yg kata...tulah sebab ustaz ana pesan if org lelaki marah kita tanpa sebab, kita rujuk lah balik umur depa...if umur depa lom 40 tahun so xyahlah nak amik hati sgt...kita faham2 sendiri2lah....hehehe...ermm tp ana pernah dgr sorg shbt muslimin ana kata,umur dia dah nak masuk 20 tahun so dia kena berubah...dah mula kena pk mcm...pasal keluarga,etc...so mayb ada kemungkinanlah depa mula berubah pada usia 20...wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

cahayamataku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2004
Ahli No: 9688
Posting: 85
Dari: baling

Kedah  


posticon Posting pada: 07-07-04 08:32


sebenarnya perubahan sikap x kira umur,jantina,keturunan dll.ia bergantung kpd hati seseorang tu.tambahan plak kita yg msh remaja ni jiwa sentiasa b'ubh2.so it's up to someone.kalau dia rasa benda tu elok bagi dia klu dia b'ubh.t' plglah..kita dh bsr pnjg jadi mesti tau m'bezakan antara perkara baik & buruk...

-----------------
sEmAkiN jaUH kU dArIMu...sEmaKIn deKaT pULa KaU mEngHaMpIri Daku.....Oh TuhAn yG mAha PeNgAsiH ....SiApaLAh dIriKu di pAndaNGANmu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayamatakuProfil   Hantar PM kepada cahayamataku   Pergi ke cahayamataku's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 08:37


terukla klu bende yg kurang baik ..tp kite anggap baik utk diri kite....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-07-04 08:38


betul kata cahayamataku...perubahan pada diri seseorg tu juga bergantung pada keadaan sekeliling n pengalaman...kadang2 sesuatu perubahan yg dilakukan berlaku kerana hidayah Allah swt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 09:56


Assalammualaikum kpd yg buka topik ni..Ana just bg pandangan ana jer..
Berubah atau tak berubah pada umur 20thn bergantung kpd diri orang tu sendiri.Klu orang tuh jenis suka berfikir maka dia akan berubah. kalau tak suka fikir pun akan berubah..Bg kes tak berubah tuh pandangan ana mereka nih mungkin tak nak menerima keadaan semasa yang memerlukan utk mereka berubah..Kemungkinan mereka ni agak jumud..
Ana mengatakan bahawa umur 20 mesti berubah. tapi bergantung kepada kesedaran, kematangan dan cara pemikiran orang tersebut..
Bagi ana umur 20thn mmg perlu berubah kepada yang lebih baik.Taklifan pada umur tersbut akan menjadi lebih berat.Manusia perlu kepada tajdid dan islah agar mereka dapat menyeseuaikan diri dengan keadaan semasa berlandaskan apa yang diajar oleh Rasulullah SAW melalui sirah nya..Apa yang penting perubahan kita itu menjuruskan kita kepada matlamat hakiki iaitu mardhatillah..
Itu sekadar pandangan ana yang hina..Tak tahu pula apa orang lain kata mengenai pandangan ana nih.Apa pun ana minta maaf sekiranya pandangan ana tak menepati ciri2 yang dkehendaki oleh orang yang memulakan topik ini..Sekian dari ana wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 10:12




mungkin masuk sahabat anta tu lelaki tak tetap pendirian dlm umur mcm tu... almaklumlah masih muda... darah tgh panas... mcm2 perkara yg nak dicuba... fikiran pun baru nak matang... tp, bkn semua mcm tu... kematangan bknnya terletak pd usia... bergantung pd cara hidup seseorg tu... kalo dah dpt byk pengalaman di usia yg muda, mungkin dia akan lebih matang... w/pun masih muda jika sudah biasa memikul tanggungjwb yg besar tentu dia akan lebih matang...

kebanyakan remaja dlm usia 20 thn sekrg ni masih terumbang ambing mencari identiti diri... ramai yg suka enjoy dan berpeleseran.. dgn alasan muda hanya sekali... time ni lah nak enjoy sepuas2nya... dah tua nnt baru nak taubat... sepatutnya time mcm ni lah mrk tentukan hala tuju mrk... nak melangkah ke alam dewasa... bermakna akan memikul tanggungjwb yg lebih berat lg... beruntunglah anak2 muda yg mempunyai azam dan matlamat utk berjaya di dunia dan akhirat...

ttg umur 40 pula... kata org, bg lelaki "life begin at 40"... kalo tak silap ana, perubahan hormon akan berlaku ketika umur mrk mencapai 40... time mcm nilah mrk akan berlagak muda semula (bkn semua)... dan time umur mcm nilah, nak tambah 'cawangan'... so, kenalah berhati2... awasi mrk, terutamanya ayah, suami atau saudara mara kita... hehehe... nasihatilah mrk jika mrk tiba2 berubah... krn umur mcm nilah sepatutnya lebih rajin ke masjid dan menambahkan amal...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 12:37


emmmm...

ye ke? tak tahu pulak..saye rase ade yang tak beetul kot kat sahabat kamu tu..cuba tanyer dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 23:45


mmm...x taula...tp mungkin pengaruh kwn2 kot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 23:54




ye ke??ntahlah..tapi perubahan seseorang mungkin disebabkan oleh kawan2 ataupun keadaan sekeliling..Mungkin jugak bila sesorang berumur 20 thn..jiwa remaja lebih memberontak...

Ape2 pun...biarlah setiap perkara yang kita buat..kenalah ikhlas semata2 kerana Allah...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 23:58


Dikala 10 tahun ku hanya tahu bermain......
Dikala 20 tahun ku mula mengenal kehidupan....
Dikala 30 tahun ku sudah pasti berteman...
Dikala 40 tahun ku tidak pasti lagi....
Dikala 50 tahun ku adakah mungkin sampai waktu itu....
Dikala seterusnya hanya Allaah saja tahu akan hidup dan matiku....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 00:09




Bukan lelaki bila dah berumur 40 thn..dia akan dewasa atau matang??hehehe...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 01:12



ye ker lelaki dah matang....


Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 10:07




betul ape yg prof tulis tu...mmg itulah yg selalu berlk kat manusia ni...alangkh baiknya klu prubahan kite menuju jalan Allah. berdosa ke klu kite biarkan kwn2 kite berubah camtu aje? ape sepatutnye kite buat bile hadapi situasi camni ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-07-04 12:01


as'kum,
pada pandangan saya...perkara biasalah kalau kawan awak tue berubah...manusiakan ditemani nafsu...cuma bezanya lelaki ada satu nafsu jer..
tak kisahlah,asalkan berubah kearah yang lebih baik...nak tanya skit...awak ni tak pernah berubah ker???.ok.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 12:23


heheheheh

Quote:
Bukan lelaki bila dah berumur 40 thn..dia akan dewasa atau matang??hehehe...




betul ke macam tu?????macam tak caye je...jadi saye ni tak matang lagi ke ar??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 13:02


Assalammualaikum wbt..

Utk cuba memberi pandangan bukan menjawab..Sekiranya sahabat terdekat kita berubah dan kita sendiri perasan maka kitalah sebagai sahabat perlu membetulkan sekiranya perlu atau membimbing sahabat kita membuat perubahan kearah lebih baik..Caranya bergantung kepada situasi yang berlaku..Sebagai sahabat adalah kewajipan kita untuk membantu sahabat yang lain..Islam bukanlah agama yang mementingkan diri sendiri..Kalau mementingkan diri sendiri, maka berlaku isu2 'aku tidak pedulism', isu2 di palestin dan tempat2 lain.

Soal dosa atau tak dosa tu ana tak tahu tapi yang pastinya kita akan dipersoalkan apa yang telah kita lakukan utnuk menyelamatkan sahabat kita..allah tidak memandang kepada kejayaan atau keberkesanan tetapi Allah memandang kepada apa yang telah kita lakukan. atau apa usaha yang telah kita lakukan untuk membantu sahabat kita tuh..Sebab itu kalau kita lihat kepada sirah perjuangan Rasulullah SAW tak pernah baginda SAW mengabaikan sahabatnya tak kira warna kulit dan keturunan..

Ukhuwah itu penting dalam Islam sebabnya ukhuwah dikalangan umat Islam merupakan satu aset yang penting yang perlu ada sebelum meneruskan perjuangan. Dengan membantu sahabat kita tadi insyaAllah akan melahirkan perasaan kasih sayang dalam diri kita..

Apa yang ana highlight kan kali ni adalah..sebagai seorang sahabat, kita perlu bersama2 membantu membuat perubahan yang baik..Kesannya terlalu besar walaupun dari segi pandangan mata kita perkara tu seperti remeh..Yang penting kita berusaha membantu tak kira siapa.

Itu je kot..Minta maaf kalau pandangan ana nih salah atau ada kesilapan..Tegurlah ana sebab ana masih dalam peringkat pembelajaran..Sekian Wsalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 14:12




#syukran jazilan ya KhilafahIslamiyah..
#em,bagi ana perubahan tu sama mcm berhijrah..
#hijrah mestilah ke arah yg lebih baik...betui kan?
#Rasulullah pernah bersabda...
#tapi ana xingat la samada hadis ni sohih atau x?
#tapi maksudnya lebih kurang camni...

"jika hari ini sama seperti semalam,maka ianya adalah sia2,jika hari ini lebih buruk dari smlm maka ianya celaka,jadi pastikanlah supaya hari ini lebih baik dari semalam..."

#kalau salah tolong betulkan ye



-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 08-07-04 15:35



saya rasa X semestinya...saya baru jer berumur 17 thn,tapi kengkaean asyik kata saya dah berubah.Sebenarnya,saya pun perasan akan
perubahan dalam diri saya ni....berubah kerana
wanita ....hmm...wanita....
apa boleh buat.....
dah nasib lelaki,dipasangkan dengan wanita....

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 08-07-04 15:48



Emm, jangan kater saya ni jiwang pulak...

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 16:14



bagi ana, perubahan tu berlaku banyak faktornya... selalunya berkaitan dengan cara pemikiran.. maksudnya tak kira la umur berapa tapi bila dah bayak perkara dilalui dan pelbagai tanggungjawab ia akan merangsang kita berfikir... secara tak langsung mewujudkan perubahan... kalau dia dah fikir nak enjoy je, dia akan berubah untuk enjoy... kalau dia terfikir apa akan dibuat untuk masa depannya secara tak sedar dia akan berusaha ke arahnya... it's my opinion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 16:53


Quote:

On 2004-07-08 12:23, muslimin23 wrote:
heheheheh


betul ke macam tu?????macam tak caye je...jadi saye ni tak matang lagi ke ar??????



Saya cuma teringat ustaz saya ckp masa saya menuntut kat sek menengah dulu...Masa tu tahap matang seseorg lelaki bila mencapai peringkat umur 40 tahun...mungkin matang daris egala hal..hehehe..

Saya nak sambung sedikit pendapat kamalhisyam..ade betulnya apa yg dikatakan oleh kamalhisyam..perubahan seseorang mungkin disebabkan keinginan untuk melakukan sesuatu..tak kira kearah kebaikan ataupun tak baik..tapi kita sebagai sahabat,kita patut menegur kesilapannya..biasalah lelaki kan..mempunya 9 akal 1 nafsu..

"/images/zahratul.gif">



[ Posting ini telah di edit oleh: ZahRaTuL_RaiHaNaH81 pada 2004-07-08 17:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 17:41


hehheheheh...

macam tu ke?????ade kebebarannya jugak....mungkin kita sendiri yang tentukan bilakah kita kan berubah?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 17:58


Assalammualaikum..

Ana sambung sedikit dari pendapat sahabat lain..Faktor keinginan tu merupakan salah satu faktor..Tak semestinya keinginan.kadang2 dalam situasi terpaksa yang menyebabkan dia berubah..

Apa pun faktor yang terdapat dalam minda kita..kita harus ingat bahawa setiap yang kita buat mestilah diniatkan dan disandarkan kerana Allah..

Allah menyebut dalam surah az Dzariyat 56..Dan tidak Aku cipta jin dan manusia hanya semata-mata utk beribadat kepada ku.

Maknanya disini kita perlu jadikan kehidupan seharian kita mestilah berunsurkan peribadatan kita kepada Allah..Begitu juga dengan perubahan kita juga mestilah berunsurkan kebaikan dalam perspektif Islam supaya Allah menerima perubahan tersebut sebagai satu ibadah..

Sekadar tu je ana nak tambah kot..Mungkin ada sahabat lain yang nak tegur silakan..Sekian Wsalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 12:08



terima kasih atas pendapat sahabat semua...

buat yusra, manusia berhijrah stp hari, trmasuklah saye.jd saye jgk pernah berubah.

cume dlm situasi sy skrng adalh kwn2 saye ni mmbuat satu perubahan yg sgt besar. sy pernah kenal mrk dan tahu mrk ini tergolong dlm org2 yg baik n rajin mnuntut ilmu....tp tiba2 brubah dgn sgt drastik n sy rase perubahn tu bknlah ke jln yg lbh baik. selaku seorng sahabat, sy rase sedih tp x tahu bgaimana sy blh mainkan peranan sy sbg seorng sahabat.

tmbahn plk, skrng kami menuntut di uni yg berbeza.bgaimana pendpt kwn2 semua?


Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-07-04 12:07


Assalammualaikum wbt...

Jauhnyer sahabat anti tu..Sama jugak dengan sahabat ana yang lain.

Macam2 cara kita boleh bantu dia. Bergantung kepada anti yang dah lama kenal dia..Anti lebih mengetahui apa yang dia minat, apa yang dia benci dan lain2 lagi yang anti tahu..Guna kesempatan itu untuk anti menegur dia mungkin membantu dia dari segi menimbulkan minat dia yang lama.. Sekarang nih ramai orang dah guna sms tazkirah..Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu..Cuba timbulkan dalam hati dia bahawa anti nih berpengaruh dalam diri dia..InsyaAllah dia mendengar walaupun tak banyak tapi sedikit..Sekarang ni anti kena pandai mengambil hati dia dengan cara psikologi pemikiran..

Mungkin cara ana ni agak payah..Lagipun ana sendiri pun kadang2 susah utk pengaruh orang..Tak semestinya dengan cara ini je..Kadang2 dengan cara berterus terang..Contohnya bagitahu sahabat anti bahawa anti melihat dia telah berubah kepada macam ni macam tuh..Cubalah nasihat dia utk berubah..Mungkin cara ini cara direct terus kepada point...

Ana pun tak tahu nak bagitahu caranya lagi..Yang penting anti sebagai sahabat dia yang mengetahui perangai dan sifat dia..Gunakan kesempatan dengan apa yang anti tahu ubah dia..

Ingat bahawa kita hanya mampu berusaha..Yang mengubah sahabat anti itu adalah Allah..Doa berusaha tawkkal..3 ni kita selalu dengar..Sentiasa bertanggapan baik dengan sahabt kita...

Tu jer kot yang mampu ana bantu dari segi ilmu yang sedikit yang ada pada ana..Ana hanya boleh membantu dari segi percakapan tapi dari segi perlaksanaan anti yang buat dan anti yang labih tahu apa yang sesuai..Minta maaf kalau pendapat ana ini tak relevan

Sekian wslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_thinker
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5165
Posting: 35
Dari: Universiti Al-Azhar,Iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-07-04 12:13


lelaki...kalau dia bergaul dgn kwn2 yg matang maka akan matanglah fikirannya...kalau berkwn dgn budak2 berfikiran macam budak2 jugak..maknanya jadi keanak-anakan sikitlah dia tu..ianya bergantung pada pergaulan sebenarnya...

-----------------
Semakin jauh ku dari-MU,
Semakin dekat pula KAU menghampiri daku,
Oh Tuhan...yang Maha Pengasih,
Siapalah diriku di pandangan-MU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_thinkerProfil   Hantar PM kepada islamic_thinker   Pergi ke islamic_thinker's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-07-04 12:42


Beras dibasuh untuk ditanak,
Siap masak sedia dimakan,
Jika bermain bersama kanak-kanak,
Perangaiku pun ikut macam kebudakan.

Siap dimakan bersama lauknya,
Semua diangkat untuk dibersihkan,
Bersama bergaul dengan remaja pula,
Teringatku masa muda dlm kenangan.

Diajak bersama berbual di tamu,
Sambil menghirup teh yang panas,
Berbual dengan org lebih tua dariku,
Terasa fikir matang dan bernas,


...................nukilan Prof



Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-04 13:22




terima kasih byk KhalifatIslamiyah, ats pendpt n nsihat yg dibr..InsyaAllah..ana akan cube buat yg terbaik utk kwn2 ana tu.doaknlah ana berjaya.. cume ana perlu sdkit lg kekuatan utk mulakan langkh ana.

khalifah pun pernh hadapi masalah yg same ke?


Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-04 15:26


pada pengalaman yang penah saya lalui mengenai lelaki ini ialah...bagi saya lelaki selagi tidak mencapai umur 22 tahun ke atas dia tidak akan matang pemikirannya...termasuklah dalam soal percintaan...bagi lelaki yang masih belum mencapai usia 22 tahun ini....bercinta baginya hanya sekadar suka2...sekadar untuk mengisi masa lapang....mereka terllau pandai menaburkan janji manis...janji2 kosong...sehinggakan pasangan mereka menagih janji itu....

lelaki perlu matangkan pemikirannya walau dalam soal apa sekalipun...lelaki yang belum mencapai usia 22 tahun ini janganlah membuat sesuatu keputusan mengikut kehendak hati tanpa memikirkan perasaan orang lain....

tapi saya tahu tak semua lelaki yang belum mencapai usia ini bersikap sedemikian rupa...tapi hanya segelintirnya sahaja....

~belajar dari kesilapan lalu~

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-07-04 16:20


"time changed everything"

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-07-04 16:20


"time changed everything"

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

banat_alex
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 344
Posting: 11
Dari: iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-07-04 16:49


betul ke lelaki berubah bila umur 20?? tapi apa yang saya tau dia akan menjadi matang bila berumur 25 keatas....agaknya laa.....

-----------------
SaYaNgI DiRi HiAsI PeRiBaDi

Bookmark and Share

    


  Member Information For banat_alexProfil   Hantar PM kepada banat_alex   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 14-07-04 17:17


Betul ke lelaki akan berubah pada umur 20 thn??? rasanya tak, ianya terpulang pada individu itu sendiri samada ada pegangan dan prinsip dalam hidup atau main ikut suka sahaja.


p/s: belum cukup lagi 20 thn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 14-07-04 17:18




bagus lah kalau umur 2o thn dah berubah....
masuk 25 semakin matang....
ada tu dah masuk 40 hingga 50 tahun keatas belum pun matang...............
betul ke...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-07-04 18:02


Ayuh berubah.........................

Dari nakal ke Gentleman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 25-07-04 19:11


Budak lelaki bila dah umur 20 akan berubah menjadi remaja....


Memang patut pun lelaki berubah pada usia 20.kalau boleh lagi muda lagi bagus.Berubah kepada yang lebih baik leeeee.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-07-04 21:47


kadang2 betui jugak..ramai jugak kawan2 saya mcm tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 12:51


ye ke statement tu?
pepandai je

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 21:56


ooo.. belum msk 20 lagi. patut perangai tak berubah ubah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 03:00


ala firdaus15 macam dia dah 20 jer

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

al-aqsa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10270
Posting: 125
Dari: Bumi Al-Quds

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 11:57


.....

Alhamdulillah,bersyukur pada Allah kerana masih memilih diri nie utk menjadi pendai'Mu Ya Allah....Tak kira usia tapi yang penting apakah pengisian yg kiter buat setakat umur kiter sekarang nie!...Berubah menjadi seorang yang bertaaqwa dan beriman pada Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-aqsaProfil   Hantar PM kepada al-aqsa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 17:46




Ada juga yang berubah menjadi lebih dekat dengan ALlah sehingga sukar untuk kita percaya kalu melihat perubahan pada mereka. Yangbaik kita contohi yang buruk kita buang jejauh dan jangan sebarkan pulak keburukan tu

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-09-04 17:03



ermmm...tah laaa lelaki mmg camtu kot,..tak caye tanyale kat mak sayee...hehhe...
wassalam

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 29-09-04 21:00


terpulang pd diri masing2... umur 20 thn masih lagi diperingkat remaja dan bakal ke alam dewasa...

jika mereka dah tahu hala tuju mereka, pasti mereka akan bersedia utk memperbaiki diri...

cuma dlm jangka masa skrg nie... sukar nak jumpa seorang lelaki yg berumur 20 thn masih berfikiran matang dan profesional... mungkin ada tp tak byk...



Bookmark and Share

    


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12685 saat. Lajunya....