Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Apa Yang Anda Tau Tentang KUKUM?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Apa Yang Anda Tau Tentang KUKUM?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa Yang Anda Tau Tentang KUKUM?

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 02:00


ape2 la yng korang tau...kat mane, best ke tak, bebudak dier cam ner, atau tau sesape yang ader blaja kat sini.tau lagu kukum ker , sipa rektor dier, berape jumlah pelajar dier berape, kukum ni ipta ke berape kat malaysia. atau ape2 saja yang anda tau tentang KUKUM.....sila2

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 23-06-04 23:55


assalammulaikum ...
kukum tu ape ??maalish tanya skit

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 23:59


Yg Prof tahu....

KUKUM = Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia....

Wallahaualam....
sekian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 01:19


betul2 tu prof muslim
ese blaja kat situ skang...
nak tau pasal kukum....
www.kukum.edu.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 10:08


hehe..
saya pon tau ttg kukum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 11:13




Belajar kat Kubang Gajah...
Bilik lecturer kat Jejawi...
Pentadbiran, bendahari n pendaftaran kat Kangar...
Asrama kat Kuala Perlis...
Makmal bersepahĀ²...

uwargh... macam nyusahkan student jer...hehehe

pandangan sumer camner...


Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 15:47



tu yang best tu pasal kukum...bole berjalan -jalan melihat alam yang indah ciptaan tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 15:53


siannya kat bebudak kukum ek....

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 23:55



kalau tau takpe

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 29-06-04 09:53


kukum tu dkt jer ngan rumah saya.tapi dia punye asrama lamer tuh cambest..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 01:18



ape maksud fairuzfirdausi...lame?ooo itu mesti kolej kediaman A kat Taman Aman,Kangar

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 08:04


Quote:

On 2004-06-24 11:13, teman_siber wrote:


Belajar kat Kubang Gajah...
Bilik lecturer kat Jejawi...
Pentadbiran, bendahari n pendaftaran kat Kangar...
Asrama kat Kuala Perlis...
Makmal bersepahĀ²...

uwargh... macam nyusahkan student jer...hehehe

pandangan sumer camner...





la ye ker? rasa2nya tak kot..lagipun perliz kan kecik jer..best aper jalan2... perliz memang best!

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 02:20


betul tu anafira.perlis ni kan neg terkecil di malaysia...so ape nak kecoh kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 06-07-04 10:00


saya sbg rakyat perlis amat berbangga sekali dok situ tau..takder traffic jam (except 4 friday),takder pencemaran alam sesangat..nak gi maner2 pon bleh jalan kaki jer...setakam siam tuh macam negara senirik jer...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 06-07-04 21:35


Quote:

On 2004-07-06 10:00, Fairuzfirdausi wrote:
saya sbg rakyat perlis amat berbangga sekali dok situ tau..takder traffic jam (except 4 friday),takder pencemaran alam sesangat..nak gi maner2 pon bleh jalan kaki jer...setakam siam tuh macam negara senirik jer...hehehe...



tul tu..btul sesangat..isk..tetiba rasa terharu plakz

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 18:24


kukum best

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 25-07-04 00:36



betul ke kukum menyimpang dari modul yang diterapkan di Jerman seperti berita harian cakap?

KUKUM TIDAK MENYIMPANG MATLAMAT ASAL PENUBUHAN

Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM) ingin memberikan respons kepada laporan akhbar Berita Harian bertarikh 7/7/04 dan 8/7/04 yang memperkatakan bahawa terdapat IPTA yang telah menyimpang dari matlamat asal penubuhannya, iaitu ā€œmenerapkan konsep pendidikan dan latihan kejuruteraan seperti universiti fachhochscule di Jermanā€.
Model pendidikan yang digunakan di KUKUM untuk membangunkan program-program Sarjana Muda Kejuruteraan telah digubal dengan mengambilkira konsep fachhochscule, serta pengubahsuaian yang sewajarnya. Kajian terperinci mengenai model ini telah dibuat di Jerman sendiri, dan Penasihat Akademik yang kini memeriksa kedudukan akademik KUKUM juga merupakan seorang profesor tersohor dari sebuah fachhochscule di Jerman. Dari itu, isu penggunaan model fachhochscule, yang seterusnya dapat melahirkan ā€˜jurutera dengan kemahiran praktikalā€™ tidak timbul sama sekali.
Hasrat KUKUM ialah untuk melahirkan jurutera yang kompeten dari segi teori dan juga praktikal. Dari itu, kurikulum yang direkabentuk dan digunapakai mengambilkira kedua-dua aspek ā€˜saintifikā€™ dan ā€˜aplikasiā€™. KUKUM berpendirian bahawa semua jurutera, tidak kira apapun laluan yang diambil, perlu mempunyai kompetensi teknikal yang tinggi, iaitu yang merangkumi kompetensi ā€˜teoriā€™ (atau ā€˜saintifikā€™) dan juga kompetensi ā€˜amaliā€™ (atau ā€˜aplikasiā€™). Dan KUKUM yakin bahawa kedua-dua jenis kompetensi ini boleh dibangunkan sekiranya kurikulumnya disusunatur dengan sebegitu cara, dan masa pertembungan pelajar-
pengajar dilebihkan sedikit (iaitu dalam sekitar 17% lebih tinggi dari di universiti konvensional).
Oleh sebab itulah, kenyataan akhbar yang mengatakan bahawa kolej universiti ditubuhkan untuk menghasilkan ā€œjurutera teknologiā€ yang mengikuti latihan secara ā€˜hands-onā€™ā€ agak membimbangkan. Apakah yang dimaksudkan dengan ā€˜jurutera teknologiā€™? Adakah ā€˜jurutera teknologiā€™ ini berbeza dari ā€˜jurutera saintifikā€™ yang dihasilkan di universiti-universiti konvensional? Malahan ungkapan ā€œjurutera teknologiā€ adalah satu perkara yang baru di Negara ini, dan ianya memerlukan kajian yang lebih teliti dari segi keperluan bagi bidang tersebut, khususnya keperluan industri. Kita tidak boleh sewenang-wenangnya mewujudkan sesuatu program ijazah tanpa sebarang kajian pasaran terlebih dahulu.
Berkenaan dengan ā€œkebimbanganā€ mendapatkan pengiktirafan dari IEM dan juga dilihat sebagai ā€œuniversiti kelas 2ā€ yang disuarakan oleh Y Bhg Prof Ir. Abang Abdullah Abang Ali, KUKUM ingin menjelaskan bahawa ia tidak pernah bimbang perkara ini, kerana sememangnya kurikulum Sarjana Muda Kejuruteraan (B.Eng) yang dibangunkan adalah menurut - malah melebihi - kriteria yang digariskan oleh Institut Jurutera Malaysia (IEM) dan Lembaga Jurutera Malaysia (BEM).
Suka diperjelaskan bahawa pertahanan ini bukanlah kes di mana KUKUM tidak mahu dianggap sebagai ā€˜universiti kelas duaā€™. KUKUM hanya mahu memastikan bahawa setelah sekian banyak wang kerajaan dibelanjakan untuk melahirkan graduan berkemahiran tinggi, ijazah yang dikeluarkan mestilah yang diiktiraf. Sebab itulah KUKUM menawarkan Ijazah Sarjana
Muda Kejuruteraan dan BUKAN Teknologi Kejuruteraan, sepertimana yang dicadangkan oleh YBhg Prof.Abang Abdullah.
Di samping itu, KUKUM ingin meminta Y Bhg Prof Abang untuk menamakan kolej universiti yang dikatakan menyimpang kerana ā€œmengulangi proses dilaksanakan fakulti kejuruteaan biasa di universiti awam seperti UTM atau universiti awam lain yang menghasilkan jurutera dengan pengetahuan saintifikā€. Sekiranya kolej universiti tersebut adalah KUKUM, maka adalah menjadi tanggungjawab KUKUM memberikan respons yang sejelas-jelasnya, agar tidak timbul kekeliruan di kemudian hari.
9 hb Julai, 2004



Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 17-08-04 23:31


KUKUM ade bendera 300 meter

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 17-08-04 23:38


suatu projek pembaziran yg belum tentu ade kat 'u'- 'u' lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 02:38


dengor citer bendera 300 meter tu dah dibakar.kalau tak dibakar bole la digunakan taun ni.kalau betul memang membazir tahap hadhari tu.alasan yg diberi mungkin tiada ruang untuk menyimpan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 21-08-04 17:03



Ilmu Kehadhariran Kecemerlangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

deng_ejut
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.08.2004
Ahli No: 10583
Posting: 25
Dari: Kangar

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-08-04 23:35


Amboi...mcm2 ek cerita pasal KUKUM. Ermmm...ape yg best ialah asramanye. Taman Aman, seaman namanye...Usmad ngan iman7 dah pernah ke taman aman ke? Terletak di tepi sawah yg menghijau, tanpa gangguan...suasana yg tenteram, subhanAllah, Maha Suci ALLAH.


Bookmark and Share

    


  Member Information For deng_ejutProfil   Hantar PM kepada deng_ejut   Quote dan BalasQuote

akulajin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6466
Posting: 10
Dari: KELANTAN

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-08-04 23:58


taman aman memnag best....dkt library...tp ana tk penah pi pon library....muaaahahhaah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akulajinProfil   Hantar PM kepada akulajin   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 22-08-04 15:02


Dah penah pegi dah. Banyak kali. Siap tido lagi waktu malam.

Satu lagi yg special tentang KUKUM yang mesti di ketahui oleh semua orang adalah KUKUM ade ramai tenaga pengajar yang cun-cun belaka. Contohnya Ehem ehem

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

xrem2020
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8908
Posting: 58
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-08-04 22:46


caya la kukum...hidup kukum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For xrem2020Profil   Hantar PM kepada xrem2020   Pergi ke xrem2020's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 23-08-04 22:59


Satu lagi kukum ada 1 home 1 tree ape kejadahnya tu. Aku pontengla dia punya perasmian walaupun depan rumah je.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 23:50


Pergh bulan ni kukum banyak anjurkan aktiviti dari poco2 , nasyid , dikir barat, debat, tanam pokok, sambutn hari kemerdekaan, majlis kesyukuran,kenduri...pergh penat betul...Nanti jangan lupe Pertandingan Nasyid Peringkat IPTA Malaysia kat Dewan Warisan....semua ipta ader

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 11:03


SELAMAT TAUN BARU 2005

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11008 saat. Lajunya....