Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Orang Bukan ISLAM pun tahu MALU...!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Orang Bukan ISLAM pun tahu MALU...!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Orang Bukan ISLAM pun tahu MALU...!!

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 07:34






Pertama sekali ana menyusun kata kemaafan kot-kot apa yang ana luahkan ini membuat ada sesiapa yg terasa…
Cuma ana nak bercerita sikitlah….

Dua hari lepas….ana pergi pasar…kat area rumah analah….ana masuklah kedar runcit..tauke kedai tu seorang perempuan cina yang berusia dlm umur 56 tahun gitu…ana memang rapatlah dgn mak chik ni…..maklumlah ana memang selalu berborong sakan di kedainya…he…….he……..
Ana panggil dia ni autie dan Amoi adalah panggilan diri ana……

Semasa ana nak bayar harga barang tu….tiba autie tu bersuara…..lebih kurang macam nilah perbualan kami….

“Amoi…tadikan autie tengok sorang pompuan dlm umur 19 tahun gitu…org comel bertudung tapi yang membuatkan autie malu…pakai tudung elok…….tapi berseluar pendek….!
Klu macam tu..lebih baik tak yah pakai tudung..tak ada gunanya…kan apa tu Islam panggil Amoi…?

Serba-salah ana nak jawab….ana pun kata “ yelah autie…dlm agama Islam kami ni…org pompuan wajib menutup seluruh badannya..kecualilah muka dan tapak tangannya jer…..sebab tu semua dipanggil aurat….”!

“oh gitu ye Amoi…autie tak taulah nak cakap apa…Cuma autie rasa malulah tengok…!

Tersirap darah membakar hangat di wajah ana ketika auntie kata begitu….lalu ana pun katalah…
“entahlah auntie..mak~ayah zaman sekarang ni didik anak ikut selera mereka jer…soal2 agama ni diremeh~temehkan….! Ditolak jauh ke tepi…….
Takpelah…..serahkan dia dgn Tuhan ajerlah autie….”


Sampai kat rumah…..ana masih lagi memikirkan perbualan autie tadi….

Betapa nazaknya penyakit rohani yg melanda generasi muda kita hari ni….membuatkan ana rasa gerun untuk melihat dunia….untuk menyedut oksigen di dalam debu-debu ketandusan nilai ISLAM yg sebenarnya….


Pinta ana pada mereka yg dah bergelar mak~ayah kat sini……..didiklah…..asuhlah…….bimbinglah anak/zuriat yg putih tanpa corak warna kita ini dgn cara hidup berpandukan AL~Quran & As~Sunnah…
Tarbiyahlah anak-anak kita semenjak mereka kecil merah lagi…..Seandainya kita mahu anak kita bergelar soleh dan solehah…

Ini adalah nasihat dan pengajaran yg begitu bermakna dalam hidup ana pada pertengahan tahun 2004 ini…..





Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 07:58


..

mmg tak dinafikan kata2 nuraini nih... saya pun ada kes yg sama macam tu...

mmg sedih bila kita tgk islam kini hanya pada nama saja...


-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 09:27


ermm,penah kene tegur ngan rakan cina satu rumah.."ehh,u tak tutup aurat ka",berkata dengan loghta cinanya..terdiam dan terkelu terus dibuatnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 12:25



Yang sedihnya….bila ditegur dijelingnya kita…
Bila kita duk diam jer….rasa berdosa lah pula…
Tak tahu apa lagi yang hendak dikata….
Membuatkan diriku tercabar rasa…

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 15:38



nak buat mcmana,pmpuan zaman sekarang pakai je tudung tapi baju singkat,seluar ketat.tudung pendek plak tu (actually saya bkn golongan yg bertudung labuh tapi tudung tak singkat sgt,sedang2 je)aurat jugak tu...kalau cmtu baik takyah pakai tudung,buat malu kaum je dan agama.lagi cantik pakai baju kurung,tak gitu kak nuraini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-06-04 17:54


pakai tudung pun jgn pakai baju lengan pendek he..
wallahu a'lam..

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-06-04 19:07


bagusla tu. kite yg tahu halal haram, salah betul. dose pahale ni jgnla buat yg mcm2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

afiqawe
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9508
Posting: 30
Dari: Moscow, Russia.

russia  


posticon Posting pada: 18-06-04 19:14


boleh tak saya nak copy suara hati k nuraini nie ???
saya nak send kat kawan2.. nak kasi peringatan antara satu sama lain..
ish geram btul org camtu kan.

Malu kan nama Islam jer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqaweProfil   Hantar PM kepada afiqawe   Pergi ke afiqawe's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-04 20:47




pergh malu tol...jgn la kite buat...

mesti lebe muka kita kan...

itu belum lagi yg bukan antie tu nampak....byk dah masalahnya...

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-04 23:20


ni lah yang di sifatkan oleh junjugan besar sebagai manusia yang berpakaian ttapi telanjang....
malu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 18-06-04 23:30


betul tu ...kita yg tahu tentang hukum hakam ..halal haram tu ..jage laa yer ...bukan setakat pakaian ...ikhtilat pun kena jage jugak ,,
waalahulam

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114413 saat. Lajunya....