Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Pepohon: Antara Jantan dan Betina.......


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Pepohon: Antara Jantan dan Betina.......

Please Mendaftar To Post


Oleh Pepohon: Antara Jantan dan Betina.......

mamat_com
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8315
Posting: 141
Dari: pendalaman sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-04 00:04


Pepohon: Antara Jantan dan Betina.......

Jika manusia selalu ketagih untuk bercinta, apa salah jika pepohon juga mahu memutikkan cinta....begitulah keindahan alam ciptaan tuhan...banyak pengajaran yang tersurat dan tersirat yang boleh difikirkan dalam mengambarkan kebesaran penciptaNya. Kita manusia, sokmo-sokmo mementingkan diri. Tidak menghirau permasalahan persekitaran dan tidak mengambil cakna terhadap krisis kejiwaan dan kemanusiaan..otak dan tubuh kita macam jentera yang dibina untuk keperluan nafsu melalui orientasikan modal atau duitan...
Kembali kita terhadap isu di atas. Tahukah kita setiap pepohon itu sama ada pepohon duku, pisang atau lain-lain mempunyai jantina? Jantan atau betina..kalau kes ayam, kita dapat mengetahui jantan atau betina si ayam melalui telurnya...jika telur itu panjang tandanya ayam jantan dan membulat dan pendek itu adalah betina....barulah kita dapat merancangkan keluarga si ayam tanpa pil perancang....
Kita selalu makan buah-buahan tanpa fikir....makan seenaknya...dan nyahnajis tanpa fikir...buah yang kita makan asalnya daripada pepohon betina...contoh buah salak..terdapat pepohon betina yang berbuah dan jantan tidak berbuah...sebelum menanam salak lihatlah ‘biji’nya jika bulat adalah betina dan bujur memanjang biasanya jantan..bagaimana pula dengan popohon seperti duku, kelapa sawit dan manggis? Pepohon sebegini hanya bergantung kepada bunga pada sebatang pepohon. Bunga jantan atau bunga betina memutik pada pepohon....selepas bercinta dalam tempoh tertentu....dapatlah hasilnya....buah.buahan....

Sekadar cerita.........relaxi minda

Mamat.com
4.06.04




Bookmark and Share

    


  Member Information For mamat_comProfil   Hantar PM kepada mamat_com   Pergi ke mamat_com's Website   Quote dan BalasQuote

farina
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8741
Posting: 15
Dari: kelantan

japan  


posticon Posting pada: 06-06-04 14:59


buat apa nak pikir panjang...makan aje lar..benda dah ade depan mata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farinaProfil   Hantar PM kepada farina   Pergi ke farina's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-06-04 15:22


Satu asas pemikiran yg baik....
Bagus mamat.com..
Seronok baca posting kali nie...

mengajak gaya berfikir......secara tak langsung sambil fikir semuanya ada kaitan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mudzakkir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8699
Posting: 35
Dari: KualaLumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-06-04 22:52



takde cara spesifik ke nak tahu jantina pepohon?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mudzakkirProfil   Hantar PM kepada mudzakkir   Quote dan BalasQuote

sobrey7
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3068
Posting: 33
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-06-04 23:14



Wah...wah!!Byk btul penemuan yg terbaru sejak akhir2 ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sobrey7Profil   Hantar PM kepada sobrey7   Pergi ke sobrey7's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-06-04 20:17


..

bersyukur dengan apa yang ada...tuhan rabbul a'lamin...

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mamat_com
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8315
Posting: 141
Dari: pendalaman sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-04 23:46


hanya ingat pesan orang lama....
bukan semua yang saintifik adalah terbaik..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mamat_comProfil   Hantar PM kepada mamat_com   Pergi ke mamat_com's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 09:58



em...seronok baca posting ni membuatkan kita berfikir tentang cinta.....ayam....buah.....
he....he......

nampak benda remeh jer....tapi...
fikir~fikir......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10051 saat. Lajunya....