Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 13 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: salahke kalau kita ckp bhs 'omputih'???


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» salahke kalau kita ckp bhs 'omputih'???

Please Mendaftar To Post


Oleh salahke kalau kita ckp bhs 'omputih'???

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 17:34


Rasulullah do encorage us to be an educated person/people.... tp unfortunatele..ada certain people do make negative assumptions kalau kita ckp omputih ni..itukan slh satu cbg ilmu jugakkan????!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

Tiefia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2413
Posting: 63
Dari: Cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-06-04 17:47




Betul tuh.. slalu org melayu kite anggap kalau cakap org putih ni berlagak.. x faham nape..
mungkin jugak diorang ni nak memartabatkan bahasa melayu.. tapi, ade sesetengah tuh cakap melayu pun rojak.. x faham.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For TiefiaProfil   Hantar PM kepada Tiefia   Pergi ke Tiefia's Website   Quote dan BalasQuote

busrairdina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8188
Posting: 29
Dari: kluang, johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-04 20:16



bagi saya lain orang, lain persepsinya.so, depend pada ornag yang menilai.lagi satu..mungkin kadangkala sewaktu kita speaking tu, tak kena pada tempatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For busrairdinaProfil   Hantar PM kepada busrairdina   Quote dan BalasQuote

busrairdina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8188
Posting: 29
Dari: kluang, johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-04 20:16



bagi saya lain orang, lain persepsinya.so, depend pada ornag yang menilai.lagi satu..mungkin kadangkala sewaktu kita speaking tu, tak kena pada tempatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For busrairdinaProfil   Hantar PM kepada busrairdina   Quote dan BalasQuote

sam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8791
Posting: 50
Dari: muar, johor

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 21:23




ana rasa, kena sesuai pada tempatnya..
ada suatu hari tu.. jalinan kampus ikim.. dr fadhilah kamsah once said that lebeih kurang macam nie lah, kalau kita ingin meningkatkan kemahiran dalam bahasa inggeris, perlu bertutur, menulis dan sebagainya dalam masa 3 bulan... ...<<< ok ke kartini?


Bookmark and Share

    


  Member Information For samProfil   Hantar PM kepada sam   Pergi ke sam's Website   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 23:29


ckp bhs omputih nix la menjadi suatu kesalahan,kan.. as long as kita still keep up martabat akar bhs & budaya melayu, it doesn't make sense,right?
in fact, x kira la bhs aper pun,klu niat kite nak blaja, xpe la kan???!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

Tiefia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2413
Posting: 63
Dari: Cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-06-04 09:56




Yes, u are right kartini.. cakap bahasa inggeris
ni x menjadi kesalahan...
sebab niat kita mmg nak belajar..
btul jugak kata sam & busrairdina, cakap ni kena la sesuai pada tempatnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For TiefiaProfil   Hantar PM kepada Tiefia   Pergi ke Tiefia's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 10:01




cakap dlm omputeh....?

eh...tak salah eh...tapi tengok pada tempatlah juga...
tapi ana ni memang jahil betullah dlm bahasa omputeh ni....
ana terror satu bahasa jer.....apa ..?


'bahase ganung kitte ah....'





Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 02-06-04 10:09


.hmm betul tu..xsalah belajar bahasa lain.. kita hanya nak tmbhkan pengetahuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 10:23


mana pulak ada salahnya ckp omputih ni..
tapi kena sesuai keadaanlah..
tul tak?



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 02-06-04 12:01


assalamualaikum...
saya rasa kalau kita belajar & cakap bahasa selain drpd "mother tongue language"(bahasa ibunda) kite, banyak pahalanya...sbbnya, Rasulullah sendiri menggalakkan kita mempelajari pelbagai bahasa kan...
dan bile kita dah dpt sesuatu ilmu, mestilah kita amalkan, btol tak???
so, never feel afraid to speak English..or other language...but make sure others can understand you!!

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 13:36


tak salah nak ckp n tgk tempat jgk la....tau lebih dari satu bahasa ni bagus...byk ilmu yg kt blh dapat..wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 00:47




memang tak salah kalau nak cakap omputih... baru boleh improve...boleh tambah vocab...we all dalam umah ada hari2 kalau nak ckp bahasa lain... contoh isnin dan khamis b.inggeris... selasa dan jumaat bahasa arab....tapi kengkadang termissed jugak..

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-06-04 07:25



Tidak salah untuk bertutur dalam bahasa inggeris. Yang penting, pastikan pihak yang lagi satu memahami apa yang anda cuba sampaikan. I'm pretty sure that you do not want to have a one way conversation, you do the talking, he/she do the deciphering(trying to understand what u are talking about). So it is very important for us to know the person we are going to converse with to make sure that when we talk to them, they can understand and give responses to what we we are going to talk about.

-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 09:25


Nak cakap omputih tak salah tetapi janganlah dirojakan akan bahasa tersebut dengan bahasa melayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 10:03


okla....masalah BEBERAPA orang Melayu ni, x nak mencuba dulu tapi lebih suka mengutuk...
x de salah nye kita merojakkan sikit bahasa melayu & bahasa 'omputih' .....at the end perhaps mereka lebih mahir converse in english hari demi hari.
kalau x mula hari ini, esok belum pasti kita masih diberi ruang oleh Allah utk mencuba suatu ilmu yg baik & InsyaAllah bermanfaat......do i make myself clear??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 04-06-04 10:59


betul tuh kartini!!
sokong!sokong!

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 12:04




tak salah...
tp, biarlah kena pd tempatnya...
bagus kalau dipraktikkan bertutur dlm BI...
boleh improve english...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-04 01:38




Herm mcm ahli ukhwah lain ckp, mmg x salah tapi ikut keadaan. Kalo rasenye borak ngan org asli x payahla nak speaking .. But beware that sometimes people might think that we are showing off. Kalau boleh di saat yang wajar baru ckp BI .. Berckp ngan ahli keluarga lebih sesuai kerana mereka akan faham usaha kita.. insyaAllah. (lagipun merekalah org paling dekat dan selalu dengan kita)

nak rojak2 pon ikutlah keadaan.. sbb rojak2 nila punca kerosakan bahasa. Inikan diakui oleh pakar2 bahasa sendiri(linguistik). wassalamualaikum wassalamualaikum

-----------------
"Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan kamu Islam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 06-06-04 01:24



Betul kata akhi zuhairi tu, kalau boleh elakkan daripada merojakkan bahasa. Mungkin kita nampak baik sebab dapat membantu pertuturan, tapi kita kena tengok kesannya.
Pertama sekali, merojakkan bahasa akan secara tidak langsung mengganggu kadar pemikiran seseorang. Tak silap ana, Kak Engku Salina ada posting satu topik mengenai hal ini.
Kedua, bahasa rojak jika diamalkan selalu akan membuatkan diri kita terbiasa dengannya sekaligus menggunakannya ketika majlis/suasana formal.
Jadi kalau boleh elakkan dari menggunakan bahasa rojak. It's better to use broken english rather than mixing it up with malay lang. Kelebihan menggunakan 'broken english' berbanding bahasa rojak ialah kita tahu dimana kesalahan kita dalam pengguanaan bahasa yang perlu diperbetulkan, berbanding bahasa rojak dimana kita akan terus menggunakannya kerana ia lebih mudah tanpa mengambil kira kesannya.


-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 23:53





Tengok pada keadaan ler..tapi saya terus terang la..saya ni memang lemah dalam bahasa omputih ni...hehehhe..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 08-06-04 01:10


PRACTICE MAKES PERFECT!!!

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 08-06-04 01:59


Considerate la vostra semenza
Fatti non foste a vivere come bruti,
Ma per seguir virtue e canoscenza.

Consider how your souls were sown
You were not made to live like brutes or beasts,
But to pursue virtue and knowledge.



-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 01:47



tak salah.
tapi kalau kita menggunakan sesuatu bahasa itu kita seharusnye menggunakan hukum2 bahasa itu dengan betul.cth bile kite gune bahasa inggeris kita mesti menggunakan ejaan bahasa inggeris .cth : i want to go to universiti. universiti disni tidak boleh digunakan kerana dalam bahasa inggeris universiti ialah university. ade faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 10:06


Don't judge a book by it cover..ituje lar yang tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 23-06-04 10:56


ana kalau tulis dlm bahasa inggeris bolehla..kalau nak speaking tu masalahnye..ana akan terikut susunan bahasa melayu..dah lama ana praktik tp tak jalan jalan jugak ...sape kat sini boleh bg tips macam mana nak ckp omputih dgn senangnye?selain dari dgr radio,tengok tv cite omputih...kalau ana speaking nanti org lain malas plak nak speaking..lebih senang ckp melayu..jadi sampai bile nak lancar ckp omputih....hai.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-07-04 17:50




bijak..bijak!!!
actually saya saje nak lihat komentar sahabat2 UkHwAH sumer....

ada yg pro, adayg kontra.....
so, segala jawapannya sebenarnya terletak di tgn anda,keyyyyyy>>!!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123176 saat. Lajunya....