Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 84
Ahli: 0
Jumlah: 84




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Lebih suka kerja sendiri ke atau KERAJAAN...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Lebih suka kerja sendiri ke atau KERAJAAN...?

Please Mendaftar To Post


Oleh Lebih suka kerja sendiri ke atau KERAJAAN...?

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 07:34





'...bekerja sendiri lebih baik drp makan gaji dgn kerajaan...
eh...kerja kerajaanlah best...!...banyak faedah yg kita dapat....
alah....kerja sendiri apa kurangnya...boleh 'ikut citarasa' sendiri, tanpa terikat dgn sebarang peraturan....'


erm....inilah antara situasi yg biasa kita dengar pabila kita persoalkan tentang kerjaya...
bagi analah kan....ana lebih suka bekerja dgn kerajaan ....banyak kelebihan....
antara salah-satunya ialah ia menjamin masa depan....!...diberi kemudahan dari segi pembelian rumah....dan.....ehem.....bila tibanya hujung tahun....haa.....bonuslah....! .....namun, klu difikirkan, untung jugak kerja sendiri ni....segala keuntungan kita sendiri yg dapat....tapi, andai timbulnya sebarang masalah....jangan lupa.....terpaksalah tanggung sendiri segala risiko tu.....

so, bagaimana dgn anada....? adakah anda lebih suka bekerja sendiri atau lebih suka bekerja dgn kerajaan.....?
erm....jom kita kongsi bersama....!






Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-04 08:32



Eh! kerja dengan kerajaan lah best.. dapat elaun banyak..
tapi Lan bukan bawah kerajaan lan separuh kerajaan.. pendek kata lan nie perbadanan Felda..
tapi sistem kerja ikut kerajaan.. cuma Bonus dapat lebih wahh..... best..
Ingat nak kumpul duit bonus lagi tiga tahun lepas tu nak kahwin kot.. weh..weh..weh..

Kalau kerja sendiri payah kena tangung risiko.. kalau kita nie dah dilahirkan kaya takpe.. ada modal nie kalau jenis yang tak bermodal tu payah la..
Kena fikir pasal gaji pekerja, kena fikir pasal untung rugi company..
Wehh.. pecah kepala tu..
anyway itu hanya pendapat saya apa pendapat ahli yang lain?

-----------------

Jom Pakat˛ Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 09:34




sekrg ni akak kerja dgn pihak swasta... kalau nak ikut citarasa sendiri, tentulah lebih suka kerja sendiri...sbb Rasulullah SAW telah bersabda bhw 90% sumber pendapatan adalah dari perniagaan... masih belum mampu nak buka bisnes sendiri...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 11:21




aii....si Lan kita ni kumpul bonus utk naik pelamin ye....

nanti jemput akak deh......akak nak jadi 'cik andam' & tukang kipas Lan nanti.....
he..he......

masih belum mampu bukak bisness sendiri Cik Sal ? tak pe.....
kita bermula dengan langkah pertama....iaitu pengalaman .....
moga tercapai cita-cita Cik Sal kita ning....



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 12:24




Ana belum bekerja lagi. Sekarang ni masih di tahun akhir pengajian. Memang cita2 ana dr kecil nak berniaga. Kalau ambil master nanti pun cadangnya nak fokus pada perniagaan.

Semalam masa sembang2 ramai2, suami kak istisafa kata orang Melayu dah jatuh ke tangga ketiga dalam perniagaan. Orang India nak naik ke tangga kedua. Tangga pertama sure semua tahu kan..

Jadi siapa yang minat bisnes ni kena banyak luaskan pengetahuan lagi. Ana pun cuba nak belajar. Moga sedikit pengalaman di komuniti ni boleh membantu ana kelak..Kata kang, orang Melayu lemah dalam pemasaran. Jadi cubalah bersama kita kuasai ilmu marketing dan juga strategik..

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sufis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3556
Posting: 30
Dari: Sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 20:11



Maafkan ana kerna mencelah..bagi ana pulak ana lebih suka kerja ngan TUHAN sebab denganNya laaagik! terjamin!..bila kita dah kerja ngan Tuhan apa sahaja yang DIA beri sama ada kerja kerajaan atau sendiri semuanya berada dibawah pengawasanNya..terjamiiin! dok gitu?..sekadar mengingatkan diri agar rajin buat istikharah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufisProfil   Hantar PM kepada sufis   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-05-04 20:53


Berimpian nak buka fitness center sendiri. tgk kumpul modal. ingat nanti abih belajar terus buka bisness sendiri. xnakj kerja ngan org.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Tiefia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2413
Posting: 63
Dari: Cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-05-04 11:26



Erm.. kerja sendiri kot.. sebab mak+ayah dah ade business sendiri.. tunggu abis belajar dan teruskan je la business yg dah ade tuh... insyaAllah..

Tiefia~

Bookmark and Share

    


  Member Information For TiefiaProfil   Hantar PM kepada Tiefia   Pergi ke Tiefia's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 15:31




sama ngan Tiefia....

keja sendiri la best....keja ngan kerajaan mmg secure skit....tapi...keja sendiri jugak yg best..hahaha....maybe sebab perangai sesetengah pegawai kerajaan tu yg menyebabkan kitorang fikir........(sambung sendiri)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 31-05-04 09:19


hm...ana memang dah lama nak bukak bisnes..sebab ana pun teringat sabda rasul..99.9% kekayaan terletak pada berniaga....hm...ana akan amik pengurusan perniagaan...dgn kekayaan yang ada kite boleh bantu menegakkan islam dgn lebih baik lagi...tak kiralah dari segi apa pun..yang penting islam itu tidak di pandang sebaliknya...biar org lain respect skit.....manelah tahu...diorg tu tertarik dgn cara kita dan seterusnya menambahkan lagi bilangan umat nabi di akhir zaman ni ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 13:42


mana2 pun ok...betul dengan kerajaan ni secure sket..tp keje sendiri pun ok jgk...kalau ada modal bukak bisnes sendiri lg bagus..

teringin nak ada bisnes sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

tooyu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8671
Posting: 29
Dari: somewhere kat kdh

Kedah  


posticon Posting pada: 03-06-04 09:41


salam ...
kalo korang taknak sakit pala keje jeer ngan k'jaan ... pikir keje dari kol 8 sampai kol 430 jer .. pas tuh balik tak yah pk dah .... tapi nak senang .. buat business sendiri la ... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tooyuProfil   Hantar PM kepada tooyu   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 03-06-04 11:34



hmm...saya pun lebih suka utk buat bisnes sendiri daripada keja ngan kerajaan.senang sket kerja sendiri ni.takyah nak gaduh2 ngan bos.

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 11:34


Bismillahhirrahmanirrahim...



#ana br je abs study...tp alhamdulillah,skrg dh gheja..
#buat masa ni, ana lebih berminat gheja ngan kerajaan...
#sbb ngan swsta ni kekadang 2,kena pilih bebetul...;(
#ana penah gheja smbilan ms cuti sem dulu..gheja sbgai despatch kat kedai spare part kereta..(non muslim)
#em,kat mana ada kedai spare part keta milik Muslim ye?
tolong kongsi no..lehla kita memajukan ekonomi umat Islam..

ok smbung balik...
#waktu ana gheja dulu,
#majikan ana ni xbagi peruntukan masa, utk pi solat Jumaat..;(
#apala kan?
#setiap Jumaat, bila nak masuk waktu je,ana kluaq senyap2...bkn apa..malas nak bertekak...
#bagi ana,bila gheja ngan swsta(non muslim),yg penting depa xhalang kita nak tunaikan perintah Allah..(em..solat la yg paling utama kan?)

#tapi mmg brcita2 sangat nk buat bisnes sendiri..#insyaallah..



-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 13:18



alahai halawatuliman....


seronok ana baca pendapat sahabat kita ni.halawatuliman...tapi kenapa ana masih tak faham....

banyak sangat tulisan yg ringkas-ringkas gitu....
membuatkan diriku...keliru untuk memahamimu...
aiceh.....

jangan terlalu meringkaskan ayat ye....kesian kat mereka yg tak beberapa faham apa yang kita taipkan...


jangan mare aa......




Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 14:22


Bismillahirrahmanirrahim...



#em,maaf la ye sbb tulih ringkas2..;(
#hehe,takut org bosan je...
#k,mekasih kerana menegur..

...

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

nabilah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 996
Posting: 383
Dari: .:Bumi Allah:.

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 16:21








em...bila la ana boleh gheja kan?...
hehe..study pun ok...beSt...



-----------------
Dunia adalah lautan yang dalam dan telah banyak manusia yang tenggelam, justeru itu sediakanlah perahu untuk belayar dan ia adalah taqwa kpd Allah-Luqmanul Hakim

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilahProfil   Hantar PM kepada nabilah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-06-04 16:30


cita tu memang nak buka perniagaan sendiri tp skrg dgn syarikat swasta.Insya Allah tgh kumpul modal dan cari pengalaman ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 16:38


Masing2 ada kelebihan....

Kalau meniaga sendiri...tu..umpama Swasta..la kan... sama kije ngan org...

Kalau kerja ngan Kerajaan pun boleh menjamin..sementara kita mampu berdiri sendiri..

elaun, bonus lain cerita..kerja tetap kerja...



[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2004-06-03 16:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 18:02


Alhamdulillah...

ana keje dgn company swasta... 60% workers are chinese... 30% malay and 20% indians... bos pun chinese... ada kemudahan utk solat... surau pun selesa...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 19:52


ana kerja sendiri lebih baik kot...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 08:00




em...tak kisahlah kerja apa-apa pun.....kerana yg paling penting ...dapat rezeki yg halal dan ianya terhasil dari titisan keringat sendiri....tak bergantung hidup dgn orang lain kan....
syukurlah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 17:16


asssalamualaikum,..
saya tak keje sendiri n tak jugak keje kerajaan....
tapi private sector la... hihihi...tapi pokok pangkalnya kira mkn gaji gak ...bwh majikan .tak kisah la keje apapun ..
janji halal .. n trs berusaha cari rezeki dgn cara halal ...tak gitu ...


wsalam //



Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 22:54


ANA NAK BUKA BIZNEZ SENDIRI SELEPAS KERJA DGN KERAJAAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-07-04 04:12




saya prefer keje sendiri.. tp mungkin lps bbrp thn keje ngan govt. dulu kot.. aper pon asalkan drp sumber rezeki yg baik & halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-07-04 19:30




mestilah kerja sendiri coz kerja sendiri ni lebih terjamin n boleh mendisplinkan diri kite sendiri....ape2 pun usaha yang penting. rezeki x datang kalau kite x berusaha.... Betul x????
wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 01:35


bekerja sendiri ker makan gaji dgn kerajaan ker sama saja...masing-masing ada kelebihan

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 13-09-04 01:58




baik keje ngan swasta drpd kerajaan.. kerajaan gaji kurenggg.. ana ada pikir gak nk keje sendri pas abis kontrak ngan ana punya kompeni.. 10 thn lagi laa.. insyaallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132129 saat. Lajunya....