Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Cadangan Aktiviti
Topik: Bitul MUSLIM Ukhwah.com


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cadangan Aktiviti
    »» Bitul MUSLIM Ukhwah.com

Please Mendaftar To Post


Oleh Bitul MUSLIM Ukhwah.com

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 03:13




Berikutan kehangatan isu terbaru Ukhwah.com iaitu JK Kompang Aidilshah & Darul_Numan81 apakata kita membantu mereka yang dah berusia mencari calon pilihan!
hanya cadangan! dan ana cadangkan Kang sebagai orang tengah

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 07:20




Macam kebetulan pulak...
Semalam pun, secara kebetulah TERbincang Baitul Muslim ini bersama Hanan, istisafa, hanisah, Prof_Muslim, Platipus semasa ronda-ronda pesta buku.

Memang bagus sebenarnya, cuma pelaksanaan tu yang nak kena benar-benar serius. Bukan perkara ringan. Kalau tak ada yang sanggup tanggung risiko, memang tak terlaksana.

Risiko utama: hanya sekadar kenal-kenal, cintan-cintun tapi tak jadi kahwin. Atau tak ada niat nak kahwin.

Berbeza dengan pertubuhan Islam di luar negara. Orang tengah akan mencarikan jodoh, kemudian MEMASTIKAN kahwin dalam masa yang singkat. Mungkin tak sampai sebulan selepas perkenalan. Maknanya... kedua-dua belah pihak memang sedia nak kahwin, bukan "mencari-cari" atau setakat "kenal-kenal" "cintan-cintun".

Kalau boleh ikut jejak Aidilshah dengan Numan, kira baguslah. Tapi berapa orang yang boleh ikut? Aidilshah dan Numan (sepanjang yang Kang tahu) memang berjauhan, jumpa pun rasanya amat jarang (itu pun ditemani oleh orang ketiga). Masa kat JK Convest tempohari pun cuma jeling-jeling aje...

Cadangan Pdaus memang bagus. Kalau ada yang sanggup tanggung risiko, kita boleh laksanakan.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-05-04 08:25



Banyak risikonya kalau nak buat macam nie..
Terutama sekali bila dah kenal tapi tak jadi nak kahwin.. Siapa malu nanti?
Berita dah dicanang satu Kampung alih-alih tak menjadi..
OOooo.. High risk tu~

Anyway Kang Lan sangup tanggung risiko..
Heheh.... (Up.. up and fly away.)

-----------------

Jom Pakat Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 08:28




he......he......MR.KANG...

..AGENSI MENCARI JODOH...

jangan mare....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 08:50


Aduhhh.... belum dan tak mungkin lah Nuraini... Kang dah kata, hanya yang benar-benar serius dan berani tanggung risiko.

Mungkin kita perlu beri perhatian pada: ummimq. Dia kan ibu kita. Ibu lebih sesuai untuk mencarikan jodoh anak-anak.

Nuraini agensi masa: mengingatkan solat Jumaat

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 09:09


Saya sokong apa kata Mr Kang. Bukan mudah nak menjodohkan org. Gerakan-gerakan Islam memang mempunyai unit khusus baitul muslim nie, tetapi perlaksanaan macam kang cakap kena serius.Hatta di malaysia kesemua gerakan islam mempunyai baitul muslimnya, dengan niat untuk memperkukuhkan gerakan.Namun apabila dijodohkan kadangkala lain jadinya.

Kita kena ingat kalau nak khawin, bukan untuk 4 @ 5 tahun, utk sepanjang hayat. jadi kalau terjadi sesuatu, yang akan di salahkan siapa yg menjodohkannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 10:27




saya memang bersetuju 101% dgn cadangan ini...
dan sekiranya sudah terjadinya perkenalan dan pertemuan diharap akan kekal untuk selamanya..jangan terputus di tengan jalan..terlalu perit untuk dihadapi....

~moga Allah menemukanku dengan insan yang memahamiku..dan yang setia pada diriku~




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 10:45


Quote:

On 2004-05-27 07:20, Kang wrote:


Memang bagus sebenarnya, cuma pelaksanaan tu yang nak kena benar-benar serius. Bukan perkara ringan. Kalau tak ada yang sanggup tanggung risiko, memang tak terlaksana.

Risiko utama: hanya sekadar kenal-kenal, cintan-cintun tapi tak jadi kahwin. Atau tak ada niat nak kahwin.

Berbeza dengan pertubuhan Islam di luar negara. Orang tengah akan mencarikan jodoh, kemudian MEMASTIKAN kahwin dalam masa yang singkat. Mungkin tak sampai sebulan selepas perkenalan. Maknanya... kedua-dua belah pihak memang sedia nak kahwin, bukan "mencari-cari" atau setakat "kenal-kenal" "cintan-cintun".

Kalau boleh ikut jejak Aidilshah dengan Numan, kira baguslah. Tapi berapa orang yang boleh ikut? Aidilshah dan Numan (sepanjang yang Kang tahu) memang berjauhan, jumpa pun rasanya amat jarang (itu pun ditemani oleh orang ketiga). Masa kat JK Convest tempohari pun cuma jeling-jeling aje...

Cadangan Pdaus memang bagus. Kalau ada yang sanggup tanggung risiko, kita boleh laksanakan.



i agree with the statement and suggestion...
boleh dilaksanakan jika betul2 serius dan sanggup tanggung risiko...
kalau sekadar suka2 aje dan sekadar nak cari publisiti, tak payahlah...


-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 12:20




Sebelum ni pun dah banyak cadangan mengenai baitul muslim. Tak silap ana topik yang sama pun dah ada. Tapi seperti kata kang, risiko untuk mengadakannya terlalu tinggi. Bukan sahaja risiko ketidaksesuaian pasangan tetapi adalah kemungkinan yang terjadi adalah baitul couple sahaja bukannya menuju ke arah perkahwinan..

Pasangan aidilshah dan darul_numan81 memang boleh dijadkan contoh kepada yang lain. Biasanya baitul muslim dikendalikan oleh sepasang suami isteri.. kerana amat penting untuk mengetahui sikap dan latar belakang mereka yang ingin dijodohkan..

Mungkin cadangan ini dapat dilaksanakan tapi bukan sekarang. Tambahan pula kita di alam maya dan risikonya lebih tinggi..

Tapi ana tahu dalam ukhwah ni dah ramai pasangan2 ideal.. semoga bertemu jodoh semuanya
wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-04 12:25


EMMM...

BAGUSNYE IDEA NIE....TAPI, MCM KORANG SUME CAKAP....MEMANG BYK RISIKO.....TAPI, RASENYE BOLE JEK....CHHAIIYYOKKK!!!!



**********************





Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

addinulhannan
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9105
Posting: 2
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-04 13:02


kita cuma berusaha...jodoh pertemuan di tangan tuhan...moga kita semua mendpt pasangan yang soleh solehah...insyaAllah

-----------------
jalinan mahabbah pengikat ukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhannanProfil   Hantar PM kepada addinulhannan   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 13:24


......kalau bagi ana....ana setuju dengan cadangan ni....cuma kena pastikan orang betol2 nak cari pasangan hidup....dan pastikan orang yang mengendalikannya tu ke ikhlas.....insyallah ALLAH tahu niat kita semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 14:00


..setiap sesuatu mesti ada baik dan buruknya,

klu kaze.. better kenal secara biasa (cari sendiri), lagi elok rasanya..

tp klu tgk keadaan sekrang ramai yg susah nak cari psangan, mungkin cara ini dpt mengurangknnya

:: skadar pndapat..


-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 16:46




ana setuju dgn cadangan tu,
tapi alangkah baiknya, mungkin ada ahli komuniti terpikat semasa komuniti buat jk, mesti ada yg berkenan & ingin berkenalan, tetapi malu kpd kawan2 yg lain
jgn salah anggap laks yer, itu cuma pandangan ana jer
sekian, wassalam

-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.


    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 17:07



wow ! sapa yang berani nak handle ni ?
Kang tak boleh handle ni..bahaya !


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 20:29


Nak menikah atau dah berkenan dan syarat penting Berkemampuan....
Cakap...jer..
Kita boleh panggil Subuhku untuk menikahkan...pasangan....yg sama2 suka...
( kalau Pak Imam kita boleh ..pusing satu negara semata-mata gi nikahkan pengantin )


Buat masa nie, Prof tidak bersetuju..
sebab masih ada yg boleh kita dahulukan..yg paling penting
melainkan jika betul2...hendak...dan mcm yg sahabat kita yg sudah bersedia...

Kita belum benar wujud sebagai realiti Yayasan ...
Maka, jika itu sudah termakbul...sudah pasti apa jua cadangan ahli Prof pun stuju..
sebab kita boleh anjurkan kursus kahwin serta yg berkaitan...


ps: Cadangan Pdaus bagus...cuma perlukan masa untuk laksanakannya



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2004-05-28 20:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 22:47




aik...dah ade bait muslim ke??tapi aper2 pun..biarlah sesorang itu benar2 serius..bukan sekadar nak cintan cintun je..perkahwinan itu bukanlah untuk sehari dua..tapi utk hidup bersama selamanya..biarlah ianya lahir dari perasaan yang ikhlas..bukan sekadar gurauan...malu kalau tak jadi..hihihi..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 03:08



tak sangka ! topik ni dapat sambutan walaupun banyak yang kontra. ana pun bersetuju dengan kekata prof_muslim . realisasikan dulu Yayasan Ukhwah baru kita timbulkan balik soal ni. Pentingkan yang paling penting di antara yang penting-penting. memang risikonya BESAR! Anyway terima kasih kepada yang memberi komen, yang terus nak mengomen teruskan komen.... bagi ana kita tawaquf dulu lebih 'aula'

sekian......

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 22:22



ana muda lagi nak tau nie semua...sajer menyibuk...nak tahu perkembangan semasa. ingatkan ada warga ukhwah lain yang nak kahwin
wallahualam,wassalam

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 21:59


er..ana setuju ga idea tubuhkan bait muslim kat ukhwah ni...tp kena berani tanggung risiko ler...x gitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-04 17:08


CUBA DULU BARU TAHU KAN??kalau tak try test,cuba....mcm mana nak tahu...saya setuju sangat2lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 09-06-04 17:28


Perkara ini bukan untuk di cuba @di try. Perkara ini adalah benda penting dalam kehidupan. Kita memilih pasangan bukan untuk hidup 2 @ 3 tahun shj tetapi untuk sepanjang hayat kita. Saya bersetuju apa yg di katakan oleh Prof Muslim bahawa cadangan yg bagus tetapi bukan sekarang masanya. lagipun ukhwah.com masih lagi baru dan saya rasa belum benar-benar kukuh dan mampu untuk melaksanakan perkara ini. Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 16:14



baitul muslim merupakan satu amanah dan tanggungjawab terhadap pembinaan masjid kekeluargaan mukmin.
andai sudah bersedia, tapi fikirlah jauh ke hadapan semoga apa yg dirancangkan akan berjaya sepenuhnya..amin.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-06-04 18:00


.....

memang baik cadangan baitul muslimukhwah ini.
tapi kita harus ingat bahawa risikonya juga besar.
mungkin kita perlu sehingga ukhwah.com lebih kukuh, barulah kita serius dalam merealisasikan baitul muslim ini.

seharusnya buat masa sekarang kita tumpukan kepada perkara yang lebih penting dahulu.
sebagai contohnya bagaimana hendak membantu ramai sahabat kita di luar sana mengganggur, bukannya menggangur setelah mendapa diploma atau ijazah tetapi yang tidak lulus PMR, SPM, yang tidak dapat dan tidak mampu untuk pergi kemana mana institusi pengajian, di mana akhirnya mereka memilih untuk bekerja di kilang kilang sahaja. sampai bilakah kita hendak melihat anak bangsa kita sahabat kita hanya bekerja di kilang sahaja sedangkan mereka mampu untuk mencapai sesuatu yang lebih baik dari itu.

lagi pun baitul muslim ini merupakan perkara serius, kerana kita akan mengharungi kehidupan bersama untuk suatu jangka masa yang panjang.
kemungkinan juga ada ibubapa yang ingin memilih sendiri jodoh anak mereka....

semuanya harus dikaji teliti sebelum melaksanakan baitul muslim ukhwah ini.

p/s sediakan payung sebelum hujan,
beringat sebelum terkena.
rambut sama hitan,
hati? ALLAH saja yang lebih mengetahui..

waallahu'alam......

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_malam99 pada 2004-06-11 18:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

insanbiasa
Warga Rasmi
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1183
Posting: 10
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-06-04 13:14


hah..ukhwah.com pun ader baitul muslim gak ke?
anyway bagus gak..niat di hati nak cari yang beriman n yg terbaik..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanbiasaProfil   Hantar PM kepada insanbiasa   Quote dan BalasQuote

putri_jihad
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 536
Posting: 6
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-06-04 16:53


.......
saje2 nak menyibuk.....
Alhamdulillah, baguslaa ada cadangan macam tue. moga2 ALLAH permudahkannya benda2 yang baik macam ni...
mmg laa ajk2 penggerak kena pk lebih jauh n matang coz perkara ni perkara besar... nak mendirikan masjid laa katakan, demi mencapai keredhaanNYA... iNSYAALLAH.....
Kalau nak pkirkan risiko, mmg semua benda ada risiko, so, kena beranilah tanggungnya.... doa dan tawakkal kepada Nya....
=semoga kita semua dapat suami/isteri yang soleh/solehah, yang membimbing dan dibimbing demi kejayaan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, demi mencapai redhaNya....insyaAllah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_jihadProfil   Hantar PM kepada putri_jihad   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 17:20


Baik mengenai Baitul Muslim ini....memang belum boleh dibuat jawatankuasa...

Cuma sekarang apa maklumat yg Prof tahu..ialah..
Kursus mengenai baitul Muslim ada....

Ini adalah antara projek Ukhwah yg baru....
Ini hanya boleh diputuskan oleh Pengarah Eksekutif kita....

p/s: Tunggguuuuuuu.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 21:28


baitul muslim????

satu cadangan yang agak bagus....tapi kenalah dirangcang dengan betul-betul teliti...takut ade problem besar pulak nanti...tapi harus ingat...tiada perkara di dalam dunia ini tiada risiko...

ape-ape pun biarlah pengarah esekutif kite tu pikirkan dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 17-06-04 23:57


assalammulaikum ..
elok jugak cadangan itu ..dari berlaku ikhtilat baik buat macam itu ...kl dah berkenal-kenal atau sebagai pastu tak jadi kawin itu ketentuan DIA ..semesti nya ape yg berlaku keatas kita ..qadara allahu masya'..
waalahulam ..

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 11:21




satu idea yg bagus dan boleh dinilaikan..tp..sprt yg dikatakan shbt2 kat atas :sewajarnya kita mantapkan dulu kedudukan ukhwah..
1)apabila kita dah mantap dr segi organisasi-i mean we all understand our posts and clear with our vision-benda2 ni semua bukan jd halangan..

2)ahli2 ukhwah perlu faham and tahu kedudukan mrk lbh2 lagi niat mrk menyertai portal ni..kita tak nak..mrk "berseronok" dgn ukhwah..utk cari jodoh..utk bergather-gather..sdgkan utk prog ilmiah mrk taknak hadir..utk prog kebajikan mrk tak gemar..kita tak halang satu kebaikan..tp..kita tak nak rosakkan fikiran dgn perkara keseronokan atau 'ringan-ringan" semata-mata

3)"The Real Trendsetter.... Always Few Steps Ahead". Sentiasa di hadapan, aktif dengan idea-idea baru dan pelaksanaan yang dinamik-ok..saya suka dgn ayat ni..so..portal kita ada matlamat:SEDANG MENUJU YAYASAN UKHWAH:
kita perlu gapai dulu impian ni..dr situ:kita leh arrange our long term and short term planning year by year..hasil dr idea-idea dr ahli..lps tu kita susun dan serahkan segala projek kpd team2 ukhwah mengikut zon:setiap gerak kerja perlu dipantau dan dibantu sesama kita..dr situ kita dah terapkan nilai kepimpinan kpd ahli2 dan kita nak elakkan dr segi penindihan prog dan org yg sama melakukan prog...

ish..ish..dah tersasar kot..duk bincang pasal baitul muslim..saya duk wat maghi komen dan cdgan begini..erm..bukan apa..terdetik hati ini..utk melakukan satu yg baik..perlukan perancangan yg rapi.apatah lagi kita nak ianya berterusan..

baitul muslim:merapatkan individu n individu.dr situ kita dpt lahirkan usrah..dr situ kita leh kukuhkan jemaah..hasilnya majukan daulah!

segalanya perlu bermula dgn niat yg baik..usaha yg baik..insyaALLAH..jika segalanya baik..ALLAH akan mudahkan urusan kita dan beri kebaikan kpd semua!matlamat kita di dunia..nak jadi hamba ALLAH yg baik kan!

ok..maaf-maaf ye..jika dah terserabut...ini hanya pandangan peribadi..tp..jika ada ahli-ahli portal nak bersahabat antara satu sama lain..carilah seseorang yg dipercayai utk menunaikan niat hati tu..itupun kalu malu..kalu tak malu..straight to the point je lah kan..

ok..SELAMAT BERBAHAGIA

[ Posting ini telah di edit oleh: RuMaishaaa pada 2004-06-19 11:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

roza_ja
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4090
Posting: 4

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 06:48




Alhamdulillah, ana sokong sekiranya ada yang betul-betul iklhas untuk menjayakan ia..
cuma kena betul-betullah buatnya..
jgn sampai ada yang merana dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For roza_jaProfil   Hantar PM kepada roza_ja   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-04 21:23




setiap pkr ade pro & kontra..
ana sokong asalkan ade kemantapan & penelitian dlm pelaksanaannye..



Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-04 21:23




setiap pkr ade pro & kontra..
ana sokong asalkan ade kemantapan & penelitian dlm pelaksanaannye..



Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-04 21:23




setiap pkr ade pro & kontra..
ana sokong asalkan ade kemantapan & penelitian dlm pelaksanaannye..



Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 21:03


ana pun sokong juga...kena ada borang, baru lah mantap! heh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 15:31


assalamualaikum.

ana rasa boleh dilaksanakan. memang bagus idea tu. at least kita gunakan cara yang betul untuk takdim seseorang. tapi yang penting kat sini kena kenali betul2 latar belakang calon suami atau isteri tersebut. takut karang terusik orang punya aje..:di susah juga kalau begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-05 15:51


idea yang bagus, ana setuju cumanya mesti ada think tank team yang benar-benar komited melaksanaknnya, nanti dah separuh jalan, terbengkalai....susah.. apa pun idea yang boleh dipertimbangkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

muhieddine
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.04.2004
Ahli No: 8598
Posting: 22
Dari: Segamat, Johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 16:14


Ok... banyak sangat respon.. ana cuba bantu... ni sekadar template baitul muslim yang dilaksanakan oleh sebuah organisasi Islam. Maybe boleh membantu ukhwah.com untuk organise 'perlembagaan' sistem baitulmuslim dan borangnya sekali.


Cara pendaftaran dan pelaksanaan Padanan Jodoh Baitul Muslim

1. Sentiasa memasang niat dan membetulkan niat untuk membina rumahtangga yang diredhai Allah. Buang jauh jauh sikap ego, prasangka dan prejudis. Kita sama sama memerlukan antara satu dengan yang lain. Sentiasa berdoa agar Allah memberikan anda pilihan terbaik disisi Allah.
2.Hanya individu yang serious dan merasa perlu untuk berumahtangga dalam masa terdekat ( dalam masa setahun) sahaja digalakkan mendaftar.
3. Isikan borang Baitul Muslim se detail mungkin terutama kriteria pasangan yang menjadi idaman dan pilihan hati.
4. Hantarkan borang Biodata Baitul Muslim (disediakan) yang telah didisi lengkap kepada emel,
5. Bayaran perkhidmatan yang minimal akan dikenakan apabila nama dan biodata pasangan yang sepadan menurut kriteria pilihan telah ditemui. Anda akan diberi 4 nama dan biodata calon. Jika tiada yang sesuai, 4 lagi nama dan biodata akan diberi, sehinggalah berjumpa dengan pasangan idaman.
6. Apabila anda telah melihat biodata yang sesuai, kemudian berkenan sila hubungi pihak Baitul Muslim.
7. Anda tidak dibenarkan menghubungi padanan pasangan anda sendiri.
8. Baitul Muslim akan mengadakan majlis pertemuan antara anda dan bakal pasangan anda dengan ditemani oleh pasangan suami isteri JK Baitul Muslim. Satu taklimat ringkas mengenai Perkahwinan yang Islami (match making) dan majlis taaruf (suaikenal) pasangan akan diadakan.
9. Di majlis taaruf , setiap individu terlibat bebas bertanya sebarang soalan sehingga semua 'tandatanya' dan kemusykilan terjawab dan merasa puas dengan jawapan yang diberikan.
10. Selepas majlis pertemuan, pasangan diberi masa seminggu atau lebih untuk solat istikharah sebanyak 7 kali dalam membuat keputusan untuk menolak atau menerima cadangan 'padanan' pasangan yang diajukan oleh Baitul Muslim.
11. Keputusan sama ada 'ya' atau pun 'tidak' hendaklah diberitahu kepada JK Baitul Muslim.
12. Jika jawapan kedua adalah positive, JK akan menasihatkan kedua dua belah pihak menyusun langkah seterusnya, i.e keluarga pihak lelaki menemui keluarga perempuan untuk urusan meminang dan seterusnya melangsungkan perkahwinan.
13. Sebelum majlis perkahwinan pasangan dikehendaki membuat bayaran perkhidmatan yang sewajarnya sebagai bayaran terakhir kepada Unit Baitul Muslim
14. Jika jawapan negative, anda jangan mudah putus asa. Semua maklumat yang anda dapati mengenai pasangan padanan Baitul Muslim adalah amanah dan perlu dirahsiakan. Maruah saudara muslim perlu dijaga.
15. Ingatlah lelaki yang baik untuk wanita yang baik, lelaki yang keji untuk wanita yang keji.



BORANG BIODATA BAITUL MUSLIM


1. Nama (& gender):..........................................................................................

Nama Bapa :.........................................................................................

Nama Ibu :...............................................................................................

Asal / negeri kelahiran:...........................................................................


2.Ahli Pertubuhan Islam/Organisasi sukarelawan: JIM/ABIM/PAS/keadilan/Mercy…….……..DLL:


3.Status: Bujang/Janda/Duda/Ibu tunggal/Bapa tunggal


4.Umur (DOB):.........................................


5.Saiz fizikal : Tinggi ……………….. Berat:


6. Warna kulit: Putih / Sawo Matang/hitam manis/kuning langsat


7.Bangsa: Melayu/Cina/India/Keturunan: Jawa/Bugis/Banjar/Minagkabau/Mendeling/dll…..


8.Hobi/minat: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


9.Penglibatan dalam kerja kerja dakwah/Islam/sukarelawan semasa :

di sek.men:

………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

DI IPT:………………………………………………………………

……………………………………………………………………….

sehingga kini.:

………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

10.Kelebihan/kekuatan: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


11.Kekurangan/kelemahan: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


12.Pekerjaan/Gaji: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


13.Nama Majikan/Syarikat: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


14.Cita cita jangka panjang: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


15.Alamat rumah/pos: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


16.No. Telefon: …………..Email :


17.Pencapaian Akademik/latarbelakang pendidikan:

· pendidikan sekolah rendah……………….

· pendidikan menengah…………………….

· IPT……………………………..


18.Taraf kesihatan/Penyakit idapan sedari kecil: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

19.Bilangan adik beradik dan status ekonomi keluarga:

Status : ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


20.Latar belakang keluarga;

a. Pekerjaan ibu bapa /taraf ekonomi keluarga : ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

b. Keahlian & keterlibatan ibu bapa dalam dakwah ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

c. Pertubuhan dakwah/gerakan Islam/badan kebajikan yang ibu bapa terlibat………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


di. kerja kerja dakwah/Islami,- ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


22 (i).Jika anda seorang perempuan:


a. Adakah anda bersedia untuk bersuamikan seorang lelaki yang lebih tua/muda, berpendapatan lebih rendah/tinggii dari anda. ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

b. Adakah anda bersedia mengamalkan poligami (menjadi isteri kedua…dan seterusnya). ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


22(ii) Jika anda seorang lelaki yang telah berkahwin:


Adakah isteri pertama anda telah diberitahu dan memberikan persetujuan terhadap niat anda? ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………
Adakah anak anak telah diberitahu mengenai niat anda? ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………


23.Ciri-ciri/kriteria-pasangan yang diingini: (dari segi umur, negeri asal, bangsa keturunan,warna kulit, dan lain lain keutamaan dan pilihan).

………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

24.Nama Mas’ul /Naqib/kawan rapat yang boleh dirujuk atau dihubungi

………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

25.Masakan / makanan yang paling disukai: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

26.Perkara yang paling dibenci: …………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

27. Perkara yang disukai: ………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

28. Sila sertakan gambar sekali (muka penuh dan seluruh anggota) - WAJIB





PERHATIAN: SEMUA MAKLUMAT ADALAH CONFIDENTIAL

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhieddineProfil   Hantar PM kepada muhieddine   Pergi ke muhieddine's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122354 saat. Lajunya....