Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 14 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: KESUBURAN UNTUK LELAKI JEE...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» KESUBURAN UNTUK LELAKI JEE...

Please Mendaftar To Post


Oleh KESUBURAN UNTUK LELAKI JEE...

Long
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7790
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-04 15:27


Tahukah anda bahawa peluang lelaki untuk mendapatkan keturunan akan semakin rendah jika mereka tidak :-

Menghentikan kebiasaan merokok

Satu rokok sehari mengurangkan tingkat kesuburan sekitar 50 peratus. Tapi sebenarnya, merokok lima batang sehari pun tapi jika selalu sampai ke titik asap yang penghabisan - sama impaknya dengan menghisap satu kotak rokok dalam sehari.



Menghentikan kebiasaan mengambil minuman keras

Meneguk minuman keras lebih dari tiga kali sehari menurunkan tingkat kesuburan sekitar sepertiganya. Oleh itu bagi golongan lelaki yang gemar meminum minuman keras, segeralah buang sikap buruk anda kerana jika tidak dihentikan dari sekarang, anda mungkin menghadapi masalah kesuburan ketika berkahwin kelak.


Mengambil vitamin/makanan tambahan

Menurut satu kajian yang telah dilakukan oleh pakar perubatan, pengambilan vitamin C dan E dalam dos yang sesuai dikatakan mampu meningkatkan kesuburan. Oleh itu bagi kaum lelaki yang tidak pernah mengambil makanan tambahan, mulakan dari sekarang. Dengan pengambilan yang berkala dan teratur, anda juga yang akan merasai perubahannya.

Banyak berdiri

Pengeluaran sperma boleh berkurangan jika anda terlalu banyak duduk. Oleh itu jangan terlalu lama duduk menghadap di depan komputer. Cubalah untuk berjalan-jalan sebentar. Jangan malas untuk bangun. Rajin-rajinkan diri anda untuk bangun dan berjalan-jalan sekitar pejabat. Kalau boleh sekurang-kurangnya seminggu tiga kali, rajin-rajinkanlah diri anda untuk bersenam seperti berjoging.

Mengusir stres

Stres boleh membuatkan pengeluaran sperma menurun. Oleh itu elakkan daripada sering berada dalam keadaan stres kerana kesannya amat buruk kepada diri anda. Bawa bertenang ketika anda di dalam keadaan stres. Tarik nafas dalam-dalam kemudian lepaskan secara perlahan-lahan. Cubalah berada dalam keadaan tenang dan rilek ketika menghadapi ketegangan.

Membatasi olahraga

Olahraga yang berlebihan atau terlalu melelahkan selama lebih dari 90 minit berturut-turut akan mengurangkan jumlah sperma. Jangan paksa diri anda dengan latihan yang berat tanpa melakukan aktiviti pemanasan terlebih dahulu. Sebaiknya mulakan senaman secara perlahan-lahan. Jangan tergopoh-gapah. Rehatkan fikiran anda. Bersenamlah dengan teratur dan kalau boleh dilakukan secara konsisten. Tapi ingat, jangan berlebihan. Nanti badan anda juga yang binasa. Seperti kata orang tua, perkara yang baik jika dilakukan berlebihan, akan mendatangkan kemudaratan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For LongProfil   Hantar PM kepada Long   Pergi ke Long's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 15:32



alamaks.....bacaan utk lelaki ke ni....
cam ne dengan ana ni.....dah terbaca ....
harap maaf ajerlah ye.....

gurau je..



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 15:40


a'ah la kak nuraini.ana pon dah terbaca ni..hehehe kpd sesiapa yg rs dirinya muslimin kat sini kena la amik perhatian psl ni kan..??opss!!

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 16:56


Haaaaa.... baca eeekkk...

p/s: yg muslimat ade tak.. ? mueheheh...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 17:23






-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 17:33


ops...dah terbaca...bleh ker..?thehheeehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 17:37


Aiks macam maner boleh golongan hawa tersesat masuk ke sini. Apapun thanks for the info.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Long
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7790
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-04 18:46


assalamualaikum semua....
takper...berkongsi ilmu tak salah...
untuk pepuan lak.....insyallah akan diforawdkan ....tungguuuu....yer...

wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LongProfil   Hantar PM kepada Long   Pergi ke Long's Website   Quote dan BalasQuote

xrem2020
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8908
Posting: 58
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 19:16


tip yang menarik....thanks.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For xrem2020Profil   Hantar PM kepada xrem2020   Pergi ke xrem2020's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 21:54


take care yourself..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

rutab
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5486
Posting: 47
Dari: Tampin, dan.9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 22:15



menarik.... tahniah

wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For rutabProfil   Hantar PM kepada rutab   Pergi ke rutab's Website   Quote dan BalasQuote

rahmat_hidayat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 8654
Posting: 135
Dari: Johor Darul Ta'zim - UKM Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 21-05-04 11:09




Sebagai tips tambahan......TAHUKAH ANDA BAHAWA JANGGUT LELAKI JUGA MERUPAKAN SALAH SATU AGEN KESUBURAN?

Satu kajian secara tidak langsung menemui agen astrogen yang wujud pada lelaki yang berjanggut. Agen ini mampu memberikan kesan kesuburan kepada wanita 2 kali ganda ketika suami isteri bersama.

Oleh itu....mulakanlah amalan membela janggut.Selain mendapat pahala kerana mengikut sunnah nabi...anda juga akan kelihatan lebih mancho sebagai lelaki muslim sejati.

Pada wanita yang handak mencari calon suami...carilah yang ada janggut untuk kesejahteraan keluarga.

-----------------
IMAN ASAS KEHIDUPAN MUSLIM - 0192458410


Bookmark and Share

    


  Member Information For rahmat_hidayatProfil   Hantar PM kepada rahmat_hidayat   Pergi ke rahmat_hidayat's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 11:14




eh..ada janggut romatik apa...makin macho you....!



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

Jundullah_Al_Asad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 623
Posting: 93
Dari: Daerah Perjuangan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 15:44


ahaks.. cam nak gelak la baca respon org pompuan ni...

-----------------
"Dan berJIHADlah pada JALAN ALLAH dengan sebenar-benar JIHAD"

"Dan janganlah kamu menyangka sesiapa yang terbunuh pada JALAN ALLAH itu mati. Bahkan mereka terus hidup di sisi TUHAN mereka dan diberi rezeki"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jundullah_Al_AsadProfil   Hantar PM kepada Jundullah_Al_Asad   Quote dan BalasQuote

eimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7066
Posting: 37
Dari: Nilai,N.Sembilan

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 16:36


Menarik artikel nie...........so pada golongan adam sila ambil perhatian...... sorry!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For eimahProfil   Hantar PM kepada eimah   Quote dan BalasQuote

azi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.05.2004
Ahli No: 9147
Posting: 12
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-05-04 17:59




Bookmark and Share

    


  Member Information For aziProfil   Hantar PM kepada azi   Quote dan BalasQuote

muiz
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8297
Posting: 5
Dari: min aina ila aina

Pahang  


posticon Posting pada: 19-06-04 12:52


mmm...hehehe...ikut ISLAM kan senang! Islam dah lama ajar semua tuu. Makan dan minum bukan setakat yang halal, tapi Allah sebut juga perkataan 'thoiyibaat' (baik/berkhasiat). Bila hidup diatas landasan Islam semua dapat ; KESIHATAN (makan yg halal/baik/perkara yg kotor haram dll), KEGEMBIRAAN/KECERIAAN (perlu fikir positif/ada keimanan kpd takdir=x sedih la bila ditimpa musibah), KEBAHAGIAN (nilai persaudaraan yg universal membatasi bangsa, agama/ketinggian dan kemuliaan berdasarkan keimanan bkn ukuran kebendaan) dan macam2 lg lah. Kesimpulannya, Islam datang utk membina bkn meruntuh, Islam dtg untuk mengawal bkn menghalang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muizProfil   Hantar PM kepada muiz   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 12:50



betul tu muiz... dalam doa kita selalu mohon inginkan kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat... diantara kebaikan yang kita nak termasuklah ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH... untuk mendapatkannya memerlukan kepada usaha, doa dan tawakal. so, kesuburan pun perlu dijaga
kerana Nabi Muhammad S.A.W berbangga dengan umatnya yang ramai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 01:33





Baik jugak artikel ni..info buat lelaki....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 19:39


...addtional info..
actually byk tips utk laki nak kongsi sbgi ilmu.. tp tgk ramai pulak muslimah 'terbacanya', tak payah la hehhehe..
- so apa kata kita buat 'muslimin group' je.. bg emel n kita buat cam emel group hehe..

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-04 22:45


aik... pompuan plak yg banyak masuk ek... sebuk jer... kan dah tulis awal2..utk laki jeeee :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

ulughudbegh
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2004
Ahli No: 9621
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 11:10


untuk lelaki..tapi for girls..nasihatkanlh bakal2 suami utk amalkan apa yg patut.jaga kesihatan diri,dalaman dan luaran,i-Allah bahagia menanti.[IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulughudbeghProfil   Hantar PM kepada ulughudbegh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120396 saat. Lajunya....