Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Aurat dan Perempuan.........


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Aurat dan Perempuan.........

Please Mendaftar To Post


Oleh Aurat dan Perempuan.........

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 22:28




Bagaimanakah dikatakan aurat seseorang perempuan itu? Kita lihat zaman sekarang ramai perempuan - perempuan masih tidak sempurna auratnya walaupun perempuan itu mempunyai latarbelakang agama yang hebat. Kenape situasi ini masih berlaku????? Mungkin kita lihat seseorang yang bertudung labuh itu baik , tapi itu bukan jaminan. Aurat mereka masih lagi terbuka kadang2 dibahgian lengan yg tidak kancing bajunyadan bahagian kaki yg tidak berstiokin. Bagaimanakah mahu melahirkan muslimah sejati sedangkan perkara ini masih lagi tidak dapat di atasi.

Beri komen.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

norliza_yahaya
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2004
Ahli No: 9121
Posting: 5

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 13:03


assalamualaikum.

ana tak tau nak kata macam mana bagi muslimat-muslimat yang tak tau nak jaga aurat mereka.contohnya sinting tangan . tak pakai tudung , pakai baju fit.dan macam macam lagi. kenapa ?rasa bangga ka bila tunjuk body.?tolonglah , kita ni org islam . mana letaknya maruah hampa ? tak sedih ka kat mak ayah yang kena tanggung dosa hampa , ?ok saya bagi jwpn bagi pihak seorang lelaki yang bernama sepupu saya . saya pernah tanya dia apa taste dia , dia kata dia tak nak perempuan yg bukak sana bukak sini , baginya manusia2 sebegitu rasa diri mereka dah tak laku , sebab tulah mereka tunjuk aurat2 mereka , biasa lakan brg tak laku , promot la ......nak bagi laku.ana mintak maaf kalau ada org yg terluka tapi ana just nak mempertahankan maruah islam.. ana sedaq ana jugak insan biasa , hamba Allah yg lemah lagi hina , tapi kita boleh memperbaiki diri kita jika kita berusaha nak berubah.skali lagi ana nak memohom maaf kalau ada yang terasa dgn kata2 ana. sekian wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For norliza_yahayaProfil   Hantar PM kepada norliza_yahaya   Pergi ke norliza_yahaya's Website   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 00:49


...

Erm..ana rasa topik nie dahpun hangat dibncangkan dulu..kalo untuk buat rujukan silalah rujuk kat forum yg lepas2..tapi ana rasa tak salah kalo kita terus bincangkan kes aurat nie..sebab dahla kes nie smakin menjadi2..malah setiap insan perlu diiberi peringatan yang berterusan dari waktu ke waktu..so mungkin lebih ramai yg tak berpeluang beri pendapat dulu mungkin boleh bagi pendapat anda sekarang..insyaallah berkat perbincangan kita nie sikit sebanyak menjadi peringatan buat diri kita..insyaallah..wallahua'lam.. fiamanillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

yasminjamilah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9717
Posting: 15
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-06-04 12:34


saya ada terbaca dalam laman ni yang kaki wanita bukanlah aurat...

www.al-ahkam.net
www.bicaramuslim.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For yasminjamilahProfil   Hantar PM kepada yasminjamilah   Quote dan BalasQuote

Muhseen
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.02.2004
Ahli No: 7631
Posting: 34

thailand  


posticon Posting pada: 29-06-04 13:50



Kadang2 kita jadi letih bila menerangkan bab ni..tapi ada setengah mereka buat dek je...
Bila ditegur dia kata dia punya pasallah.
Lagi satu bila tengok hukum jgn berpandukan kepada satu sumber je..kdang2 ia banyak khilaf..tanya ustaz yg lebih arif

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuhseenProfil   Hantar PM kepada Muhseen   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 08:04


Sebagai sahabat kita tegur mana yang mampu.Kita tak ada kuasa nak perbetulkan semua orang,tapi cukp sekadar kita baiki biah kita sekadar yang kita mmpu sebab Allah tak lihat pada natijah apa yagkita buat,tapi Allah beri ganjaran pada apa yang kita dah lakukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 10:26


aurat perempuan...sebab tulah setiap orang pasti tak sempurna.tak ada orang yang tak pernah buat silap.tapi begitulah kita sebagai manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156162 saat. Lajunya....