Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: kenapa perempuan menangis?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» kenapa perempuan menangis?

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa perempuan menangis?

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 09:19






Seorang anak laki2 kecil bertanya kpd ibunya, "Mengapa ibu menangis?"

"Krn ibu seorg wanita", kata sang ibu kpdnya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki2 itu bertanya kpd ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yg dpt dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki2 kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki2 dewasa, dia tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Lalu Tuhan berkata..............

"Ketika Aku menciptakan seorg wanita, ia diharuskan utk menjadi seorg yg istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat utk menopang dunia... namun, harus cukup lembut utk memberikan kenyamanan"

"Aku memberikannya kekuatan dr dlm utk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yg seringkali dtg dr anak2nya"

"Aku memberinya kekerasan utk membuatnya tetap tegar ketika orang2 lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dgn penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.."

"Aku memberinya kepekaan utk mencintai anak2nya dlm setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sgt menyakiti hatinya"

"Aku memberinya kekuatan utk mendukung suaminya dlm kegagalannya dan melengkapi dgn tulang rusuk suaminya utk melindungi hatinya..."

"Aku memberinya kebijaksanaan utk mengetahui bahwa seorg suami yg baik takkan pernah menyakiti isterinya, ttp kdg menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya utk berada disisi suaminya tanpa ragu.. "

"Aku memberinya air mata utk dititiskan. Ia adalah khusus miliknya utk digunakan setiap kali kehendaknya..."

"Tahukah engkau.... kecantikan seseorg wanita itu bukanlah terletak dr pakaian yg dikenakannya, susuk yg ia tampilkan, atau bgmn ia menyisir rambutnya.. Kecantikan seseorg wanita itu dilihat dr matanya, krn di situlah pintu hatinya - tempat di mana CINTA ITU ADA DAN BERMULA..............."








Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

ArRuHuL_JaDid
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8822
Posting: 18
Dari: SeLanGor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-05-04 09:53


Ehm... Suatu masa dulu saya pernah mengalami pengalaman yg sama macam si "anak laki2 kecil" tuh.

Itulah kehebatan yang Maha Pencipta. DijadikanNya apa2 sahaja sekehendakNya. Kita yang sekadar hamba ni perlulah rasa bersyukur dan redha dengan segala ketentuanNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArRuHuL_JaDidProfil   Hantar PM kepada ArRuHuL_JaDid   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 10:02




...kekuatan wanita biarpun tidak terletak pada zahiriahnya...tapi ia tersirat di sebalik tangisan...alangkah besarnya andai air~mata ini di persembah unutk sujud menghayati kebesaran ilahi...




Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

ArRuHuL_JaDid
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8822
Posting: 18
Dari: SeLanGor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-05-04 10:22


Quote:

Sebutir permata diperlubukkan
Memancar sinaran di kegelapan
Biarpun tersimpan dalam lumpur
Serimu takkan luntur

Terlukis diwajah keriangan
Tergambar sebuah ketenangan
Namun tak siapa yang mengerti
Rahsia dalam hati

Wanita tertawa, Wanita menangis
Wanita tersenyum, Wanita berduka

Biar apa yang menanti
Kau tetap teguh berdiri
Dalam satu perjuangan yang tak berkesudahan

Engkau korbankan segala
Tak pernah minta balasnya
Kau titiskan air mata
Namun tersenyum jua

Wanita
Engkaulah sang lantera
Tanpamu sunyilah persada maya
Semoga kau damai sejahtera
Untuk selamanya2



Wanita - Durani

Wahai muslimah solehah, hayatilah lirik lagu ini & tahniah jika antum memahami dan dapat pulak mempraktikkanya

Wallahu A'lam

[ Posting ini telah di edit oleh: ArRuHuL_JaDid pada 2004-05-06 10:25 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArRuHuL_JaDidProfil   Hantar PM kepada ArRuHuL_JaDid   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 07:17




huiiyooo..tabahnya wanita ! mudah2an beroleh keberkatan dan menjadi wanita yang solehah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

nailahAl-farafisyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1108
Posting: 44
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-05-04 08:14


...

Air Mata wanita terlalu payah nak ditafsirkan dalam kerana.. Air Mata wanita itu adalah Air Mata Kehidupan... namun begitu..janganlah wanita itu tersalah dalam menggunakan nikmat Allah yg dianugerahkan itu..titis-titis suci itu biarlah menitis dijalan yg diredhoi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For nailahAl-farafisyahProfil   Hantar PM kepada nailahAl-farafisyah   Pergi ke nailahAl-farafisyah's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 13:23



kenape kaum hawa menangis..>
em.. jwpn nye.. terlalu abstrak utk ditafsirkan..
depends pd keadaan.. conditions..seasons..n so on.

cry cz sad..happy.unexpected..etc..
cry cz hati ini telah dilukai..dihiris sembilu..
syahdu syahdan.. sediss cz berpisah dgn insan tersayang.. berpisah dgn ukhwah...



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-05-04 17:01


Quote:

On 2004-05-06 09:19, nuraini wrote:


Anak laki2 kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki2 dewasa, dia tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Lalu Tuhan berkata..............

"Ketika Aku menciptakan seorg wanita, ia diharuskan utk menjadi seorg yg istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat utk menopang dunia... namun, harus cukup lembut utk memberikan kenyamanan"

"Aku memberikannya kekuatan dr dlm utk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yg seringkali dtg dr anak2nya"

"Aku memberinya kekerasan utk membuatnya tetap tegar ketika orang2 lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dgn penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.."

"Aku memberinya kepekaan utk mencintai anak2nya dlm setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sgt menyakiti hatinya"

"Aku memberinya kekuatan utk mendukung suaminya dlm kegagalannya dan melengkapi dgn tulang rusuk suaminya utk melindungi hatinya..."

"Aku memberinya kebijaksanaan utk mengetahui bahwa seorg suami yg baik takkan pernah menyakiti isterinya, ttp kdg menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya utk berada disisi suaminya tanpa ragu.. "

"Aku memberinya air mata utk dititiskan. Ia adalah khusus miliknya utk digunakan setiap kali kehendaknya..."

"Tahukah engkau.... kecantikan seseorg wanita itu bukanlah terletak dr pakaian yg dikenakannya, susuk yg ia tampilkan, atau bgmn ia menyisir rambutnya.. Kecantikan seseorg wanita itu dilihat dr matanya, krn di situlah pintu hatinya - tempat di mana CINTA ITU ADA DAN BERMULA..............."






hmmm.. bila pulak 'Tuhan' kata cam tuh?

berhati2 lah ngan citer2 cam nih, selalu nyer dipetik drp bible atau pun dikarang oleh penulis2 kristian.. so kalo kita nak sebarkan pd org ramai, edit2 lah sikit kandungan yg tak nampak tak sesuai ngan aqidah kita sbg seorg muslim..

wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Blues
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6976
Posting: 20
Dari: Bumi yg Nyata

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 18:08





Sesungguhnya…
Wanita itu diciptakan dari
tulang rusuk lelaki…

Bukan dari kepala… untuk memimpin
Bukan dari kaki…untuk dijadikan hamba

Tapi…

Dekat dengan tangan…untuk dilindungi
Dekat dengan hati…untuk disayangi

Bookmark and Share

    


  Member Information For BluesProfil   Hantar PM kepada Blues   Pergi ke Blues's Website   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-05-04 21:49


Kenapa mudah sgt air mata wanita tumpah?
hmmm...
itulah istimewanya seorang wanita.
kaya dengan emosi.
adakalanya air mata itu menjadi satu inspirasi...
pencetus rahsia kekuatan diri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 00:22




wanita menangis bukan bererti seorang yang lemah..memang wanita di kurniakan sekeping hati yang sensitif..mudah mengalirkan air mata jika melihat atau mengalami sesuatu yang boleh menyentuh naluri seorang wanita..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 23:19


wanita menangis?
huish..banyak sebabnya..gembira nangis..sedih mmglah nangis..nak katanya banyak tafsiranlah kalau wanita menangis..tapi mmg air mata tak boleh nak dipisahkan dgn perempuan atau insan yg bergelar wanita ni...
ingat tak masa kita kecik2 dulu..kalau dah menangis mesti tido lepas tu kan...eh..terkeluar topik pulak..ma'lish lah ye...



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 17-05-04 15:10


air mata senjata wanita...

air mata ader 1001 mcm makna yg tersirat...
ade air mata gembira, sedih dan mcm2 lagi...

tp jgn sangka wanita menangis itu lemah... sbnrnya dia mengumpulkan kekuatan dlm diri..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103701 saat. Lajunya....