Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 23 jam, 49 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: KiSah MuluKu


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» KiSah MuluKu

Please Mendaftar To Post


Oleh KiSah MuluKu

nailahAl-farafisyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1108
Posting: 44
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-04-04 23:43




Ini sebuah kisah benar yang dikirim pada ana.. dan sama-samalah kita hayati...
....................
Dengan nama Allah yang maha pengasih dan maha penyayang segala
puji-pujian
bagi Allah, yang maha mengetahui dan maha bijaksana.

Untuk renungan kita bersama yang masih memusuhi sesama Islam hanya
kerana
perbezaan pendapat sahaja. Hanya sekiranya berlaku seperti peristiwa
Maluku
ini sahaja baru agaknya semua orang Melayu Islam di Malaysia akan
bersatu.

Sekian.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bismillahirahmanirahim... semua, Alhamdulillah, Karen &
saya telah kembali malam semalam. Azhar
InsyaAllah akan tiba esok dan diikiuti oleh Wan Hazmy dan Al-Amin.

Tiada seorang pun dari kami yang menjangkakan ianya terlalu jauh dan
terlalu sukar untuk ke sana dan kami berpeluang mencuba hampir
segalanya
kapal terbang jet, kapal terbang kecil, bot, kapal, kenderaan 4wd dll.

Saudara dan saudari, peperangan di Maluku sedang bergejolak dan ketika
saya
menulis ini, saya jangkakan pihak mujahidin sedang melakukan serangan
di
Ambon dan utara Halmahera. Ianya adalah jihad yang sebenar dalam
sepenuh
erti kata. Secara terus terang, saya mulanya agak skeptikal oleh kerana
terlalu sedikit yang di tulis di akhbar-ahkbar.

Tetapi sekarang saya sedar dan saya telah pulang dengan amanah penduduk
dari Maluku untuk menyebarkan yang benar berkenaan peperangan yang
berlaku
disana. Jika sekiranya anda memikirkan Kosova adalah teruk, cubalah
bayangkan berada di kawasan yang lebih dahsyat dari itu. Ini adalah
peperangan yang dicetuskan dan dimulakan oleh konspirasi antarabangsa.

Secara geografi, adalah berkemungkinan besar setelah kejatuhan Timor
Timor
ke tangan orang Kristian, Maluku, Sulawesi dan jika kita tidak
berhati-hati
Malaysia Timur juga akan terikut sama. Ini akan membentuk satu
penghadang
kepada negara seperti Australia dan Barat.

Peparangan ini bermula dengan seruan Paderi Besar Maluku untuk
menghapuskan
orang Islam dan menghalau Islam keluar dari Maluku yang mana
penduduknya
50-50% Islam - Kristian. Orang Islam di Maluku adalah orang yang
bertimbang
rasa tidak seperti orang Melayu di Malaysia. Mereka tidak pernah
menjangkakan perkara ini akan berlaku. Mereka tak pernah menyangka akan
diserang pada Hari Raya Aidil Fitri 1999. Mereka tidak pernah
menyangkakan
akan dibakar hidup-hidup ketika sedang mengerjakan solat tarawih pada
bulan Ramadhan yang lepas.

Cuba bayangkan sebuah kawasan yang beribu-ribu orang-orang Islam telah
dibunuh. Bukan sahaja dibunuh, dipotong kepalanya dll. Tetapi
kemudiannya
disiat-siat, hatinya dikeluarkan dan dimakan atau dihancurkan untuk
membuat
campuran serbuk peluru.

Cuba bayangkan wanita yang dirogol dalam masjid oleh pengganas termasuk
paderi mereka yang kemudiannya berkata "enak juga kulit wanita Islam"
di
hadapan keluarga yang menanti giliran mereka untuk dibunuh. Buah dada
mereka dipotong dan dicampakkan seperti permainan 'frisbees' sedangkan
mereka terbaring dalam kesakitan menantikan pukulan terakhir yang akan
menamatkan riwayat mereka.

Bayangkan seorang imam dibunuh dan dikebumikan yang apabila lubang
digali
semula didapati kemaluannya dipotong dan mulutnya disumbat dengan
daging
babi mentah. Bumi bergegar dan hanya ketentuan Allah yang menghalang
mereka
untuk pergi lebih jauh.

Bayangkan kanak-kanak dengan muka kotor dan hingus meleleh pada muka
yang
kering serta tak terurus memegang tangan anda dan merengek "ibu...
lapar
ibu... ngak makan 3 hari ibu..." Bayangkan makanan yang mengandungi
hanya
nasi kosong dan jika bernasib baik dengan lauk kuah indomie atau jika
benar-benar mewah sekeping ikan tongkol yang kecil.

Bayangkan mujahid yang berani berjalan dengan anak panah dan lembing di
bahu, lengan, kaki tanpa rasa gentar atau menangis tetapi sebutan
kalimah
"Allahu Akbar" di bibir mereka.

Bayangkan kanak-kanak berumur 8 tahun berjuang kerana Allah dan apabila
ditanya mengapa, menjawab "ngak guna hidup... mereka injak-injakkan
agama
suci kita"...

Bayangkan ribuan pelarian tiba di pesisiran Ternate dengan guni yang
penuh
dengan kepunyaan mereka dan jika bernasib baik, tidur di tangga-tangga
masjid yang sesak dan di tempat-tempat pelarian.

Bayangkan ribuan pelarian berhimpit-himpit di gudang pengeringan
cengkih.
Udara didalamnya yang panas dan menyesakkan. Beberapa kanak-kanak
dengan
demam panas terbaring pada cebisan kayu yang keras yang mereka panggil
rumah sekarang.

Bayangkan orang yang sakit dan cedera dirawat dilantai-lantai masjid
dan
kawasan sementara yang dinding-dindingnya pecah disokong oleh jejari
basikal dan besi-besi cerucuk. Luka dibalut dengan madu dan kain.
(dengan
izin Allah, luka tersebut sembuh dan penyatuan tulang berlaku).

Bayangkan doktor-doktor Kristian pada beberapa tahun yang lepas telah
menjadikan misi hidup mereka untuk membunuh bayi-bayi Islam yang baru
dilahirkan atau melakukan pemotongan 'caesarean' untuk membendung
pertambahan masyarakat Islam.

Bayangkan semua ini wahai saudara dan saudari. Inilah yang kami hadapi
dan
dengar. Nampaknya macam terlalu sedikit yang boleh kami tawarkan tetapi
alhamdulillah, kehadiran kami sahaja telah cukup untuk memberikan
ketenangan kepada mereka. Kami kelihatan hampir serupa. Bercakap bahasa
yang juga hampir sama dan kami menyembah Tuhan yang sama. Mereka mahu
kami
membawa kembali berita yang berat sebelah dan peperangan yang ganas
kepada
anda semua dan seluruh umat Islam di dunia ini.

Duit yang kami kumpulkan diberikan untuk membayar duit muka untuk
membeli
sebuah rumah yang elok untuk dijadikan pusat kesihatan bagi merawat
mujahidin dan juga pelarian. Ketika saya menulis ini, Wan Hazmy dan
Al-Amin
tentu sedang sibuk berpindah masuk ke dalam bangunan dan menyiapkan
persedian untuk menerima pesakit. Ketika saya menulis ini juga, tentera
Islam sedang memasuki dan mengambil kawasan di Ambon dan utara
Halmahera

Percayalah, ini bukanlah peperangan berkenaan kawasan atau bangsa.Ini
adalah jihad sebenar menentang musuh Allah. Tidak seorang pun yang kami
temui bercakap mengenai harta mereka yang hilang tetapi bercakap
mengenai
peperangan menentang Islam.

Mereka memerlukan pertolongan kita. Mereka memerlukan duit dan juga
kekuatan, kepakaran dan doa kita.. Tolonglah bantu kami untuk membantu
mereka. Pakar Bedah terutamanya Ortopedik. Kami perlu membentuk satu
pasukan. Pusatnya ialah di Pulau Ternate, 100% muslim dan selamat.
Insya
Allah.

Ianya sebuah pulau yang cantik dan jetinya seperti akuarium dengan air
jernih dan ikan berwarna-wani dibawahnya.. Tolong hubungi Azhar, saya
atau
Zaleha untuk menawarkan perkhidmatan anda.. Kami merasakan keutamaan
adalah
untuk menjaga mujahidin kerana kepakaran perubatan kami. Jika anda
merasa
takut. Ingatlah masa kematian kita telah tertulis, tidak sesaat cepat
atau
lambat. Sesungguhnya mati untuk jihad di jalan Allah adalah
sebaik-baiknya.

Wassalam.
Ikhlas drpd : Dr. Jemilah Mahmood,








Bookmark and Share

    


  Member Information For nailahAl-farafisyahProfil   Hantar PM kepada nailahAl-farafisyah   Pergi ke nailahAl-farafisyah's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 23:55


ya.. rabb.. bantullah umat islam di ambon.. bantulah ya Allah.. amin.. ya arhamarrohimin 3x


Quote:
Ikhlas drpd : Dr. Jemilah Mahmood,



president MERCY tu ek..

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

nailahAl-farafisyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1108
Posting: 44
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-04-04 08:47


Untuk pengetahuan umum, Dr. Jemilah
ialah Presiden MERCY Malaysia (Medical Relief Society) sebuah pertubuhan NGO yang terlibat dengan penghantaran, misi ke Kosova dan Turki dan di Kepulauan Maluku.



Bookmark and Share

    


  Member Information For nailahAl-farafisyahProfil   Hantar PM kepada nailahAl-farafisyah   Pergi ke nailahAl-farafisyah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 11:46


ALLAHU AKBAR.

Matikan aku dijalan ALLAH..
sesungguhnya syahid itu adalah idaman setiap mukmin.

jika tdk mampu gunakan tenaga bantulah dengan harta,jika tdk mampu juga memadailah dgn do'a.

yg pentingnya kita membantu sewajibnya.
bukan mencaci,cerca perjuangan pejuang islam.

p/s..dia kata pejuang islam pengganas..
lepas tu dia lak jadi pejuang islam..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nailahAl-farafisyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1108
Posting: 44
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-04-04 22:47


..
Sama2 kiat berdoa untuk kesejahteraan ummat Islam seluruhnya..
kepada sesiapa nak tahu lebih lanjut bolehlah melayari laman web www.mercy.org.my..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailahAl-farafisyahProfil   Hantar PM kepada nailahAl-farafisyah   Pergi ke nailahAl-farafisyah's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 23:18


assalamualaikum.

saya sendiri memang tertarik dgn kesungguhan mercy dlm membantu mangsa bencana dan perperangan. kita masih ingat semasa pencerobohan amerika di iraq bagaimana dr jamilah dan rakan2 telah diserang hendap oleh pihak yg bertempur yg mengakibatkan beliau terkena satu das tembakan.

mengenai isu maluku nampaknya kesengsaraan umat islam disana yg selama ini makin luput di ingatan kita akibat isu2 dlm ngr dan isu2 di iraq serta palestin kini kembali mengheret perhatian kita ke sana.

di sini saya teringat fatwa ulama' tentang jihad. iaitu ianya menjadi fardu ain kpd umat islam yg menjadi rakyat ngr yg diceroboh oleh kuasa kufar dan jika rakyat dinegara yg diceroboh itu tdk mampu maka kewajipan jihad itu tersebar ke negara umat islam yg berdekatan.

sbgmana yg kita tahu bahawa maluku dan ambon tdklah jauh dari ngr kita malahan ianya adalah jiran kpd kita. jadi mari lah sama2 kita renungkan.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-07 06:26


ALLAHUAKBAR!!!!!!!!! ALLAHUMMA NAJJIHNA ALA ISLAM WAL MUSLIMIN!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 06:22


:-) Assalamualaikum.........



     Pernah melihat CD tentang peperangan di Maluku dan Ambon....dan apa yang saya boleh katakan memang benar seperti firman ALLAH Taala didalam Quran yang mafhumnya "Yahudi dan Nasrani tak akan redha pada umat ISLAM selagi umat ISLAM tak ikut mereka"...zalim,jahat...umat2 ISLAM disembelih,diperkosa dan dibunuh umpama binatang...namun bila melihat semangat juang yang dipamerkan oleh umat2 ISLAM disana terasa sejuk hati..malahan ada di antara mereka yang berjihad dahulunya adalah seorang kaki botol,badan penuh tatu..tapi bila berdepan situasi seumpama itu,ALLAH dorong hati-hati mereka untuk sama-sama berjihad....ALLAHUAKBAR!!!!!!


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097928 saat. Lajunya....