Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 248
Ahli: 0
Jumlah: 248




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 28 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: kenapa org lelaki x suka jadi cikgu


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» kenapa org lelaki x suka jadi cikgu

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa org lelaki x suka jadi cikgu

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 14:52



Rata2 sekarang ni sekolah2 dibanjiri oleh cikgu-cikgu perempuan?
kenapa yer??
ada sesapa nak bagi idea atau nak jawab soalan kak yongju...
kita bertukar2 fikiran?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

hakem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8516
Posting: 31
Dari: united kingdom

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-04 15:05


....hmm..menarik..soalan nie..
saya sebagai lelaki..ingin menjawab soalan ini.....nak tahu sebab apa???...
1. gaji yg rendah
2. tak rasa cam macho la..keja dalam pejabat
3. terlalu relex
4. Lelaki suka buat keja yg berat2
5. kebayakan lelaki tak leh nak sabar kerenah murid2 dan ini berlainan dari sifat semulajadi perempuan yg jelas nyata penyayang..
6. sebab kebayakan lelaki penah kena rotan masa kat sekolah dulu..sebab tu takmo jadi cikguu..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakemProfil   Hantar PM kepada hakem   Pergi ke hakem's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 01:09


..kaze suka jadi cikgu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Azizie
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8353
Posting: 11
Dari: Tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 16:12


Betul kata hakem... Lelaki nie suka keje yang berat2..baru lah nampak kelakian skit...
lagi satu lelaki nie cepat naik angin..
lagi pun org lelaki nie nak keluar dari kepompong sekolah..kalau dikira2 paling kurang 11 tahun jer..
Lelaki mane tak boring?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzizieProfil   Hantar PM kepada Azizie   Pergi ke Azizie's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 27-04-04 20:42




saya support reason hakem no 6!!





Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-04-04 21:25



Ana rasa terpanggil untuk posting disini.....
sapa kata lelaki tak suka jadi cikgu..
andai kata kalau ana diberi peluang jadi cikgu......
best tu.....
jgn kutuk profesion guru.......
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-04-04 21:26



Ana rasa terpanggil untuk posting disini.....
sapa kata lelaki tak suka jadi cikgu..
andai kata kalau ana diberi peluang jadi cikgu......
best tu.....
jgn kutuk profesion guru.......
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 08:03



ana ingin memberi sedikit pandangan kenapa lelaki
tak ramai jadi guru antara sebabbyer:
maybe
1. gaji kurang tapi kerja banyak
2. kebanyakan lelaki tak tahan sabar melayan
karenah pelajar
3. tak ramai kawan yang sebaya...

ini pendapat ana sahaja....
salam ukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 10:21


kenapa org lelaki x suka jadi cikgu

sepatutnya ubah ayat tu kepada :kenapa org lelaki tak banyak jadi cikgu.

Tak diberi peluang!
Diskriminasi!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 16:54


Quote:

On 2004-04-28 10:21, irda82 wrote:
kenapa org lelaki x suka jadi cikgu

sepatutnya ubah ayat tu kepada :kenapa org lelaki tak banyak jadi cikgu.

Tak diberi peluang!
Diskriminasi!



ana tak setuju...
mrk diberi peluang...
cuma tak berminat...
lelaki lebih mudah dpt jika mrk apply...
almaklumlah kekurangan guru lelaki...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-05-04 22:33


a'kum...............
emm...........kenapa la lelaki tak mau jadik cikgu sedangkan skrg ni pompuan berebut nak jadi tapi dah penuh dah kekosongan tu utk lelaki........memang la kata akh hakem tu.....tapi bukan ker lelaki tu juga bersifat PENYAYANG???

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 16:05




erm..betul gak ape yang hakem katakan tu..tapi tak semua lelaki tak suka jadi cikgu..kat sekolah saya ramai je guru lelaki...tapi takla sampai takde langsung...mungkin lelaki ni tak berminat nak melayan karenah budak2 kan...hehehe..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 04-05-04 17:06


lelaki suka jadi lecture hahahha

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 17:20



maybe lelaki ni suka kerja yang lagi mencabar kot..hehe..jadi cikgu tak mencabar ke ? ntah la..
jangan kata cikgu...ustaz pun dah kurang...
ustaz banyak kat u..jadi lecturer kot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 17:20



maybe lelaki ni suka kerja yang lagi mencabar kot..hehe..jadi cikgu tak mencabar ke ? ntah la..
jangan kata cikgu...ustaz pun dah kurang...
ustaz banyak kat u..jadi lecturer kot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 17:46



tak tau nak cakap nape lelaki tak suka jadi cikgu. tapi ana suke jadi cikgu. ana tak tau nape. mungkin cikgu ni relax sikit kot.

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

rahmat_hidayat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 8654
Posting: 135
Dari: Johor Darul Ta'zim - UKM Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 05-05-04 12:14




Pada pendapat saya, lelaki adalah guru yang paling terbaik berbanding wanita. Kurangnya penyertaan lelaki untuk menjadi guru mungkin disebabkan lelaki itu sendiri tidak dapat mengenal potensi dan kelebihan yang ada pada diri mereka. Mudah berasa jemu dan bosan adalah sifat lelaki yang sering lalai dan lupa.

Berbanding wanita, lelaki dikurniakan kelebihan akal, kekuatan jasmani dan kelebihan membuat pertimbangan. Amat sukar untuk kita menyelidiki persoalan kekurangan guru lelaki di sekolah-sekolah kerana realitinya, jika benar-benar profesion ini hanya sesuai untuk wanita, mengapa pula masih terdapat guru-guru lelaki yang masih mengajar dan memegang jawatan guru besar/pengetua?

Lelaki adalah ciptaan terbaik ALLAH yang seharusnya menjadi contoh dan pembimbing kaum hawa. Peranan sebagai pendidik sebenarnya memerlukan penyertaan yang seimbang antara lelaki dan wanita. Jika kita dapat mengetepikan pelbagai sentimen dan andaian negetif tentang profesion perguruan, tidak mustahil lebih banyak lelaki berminat menyertai profesion ini.

-----------------
IMAN ASAS KEHIDUPAN MUSLIM - 0192458410


Bookmark and Share

    


  Member Information For rahmat_hidayatProfil   Hantar PM kepada rahmat_hidayat   Pergi ke rahmat_hidayat's Website   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-05-04 00:19



Saya tertarik dengan topik ni lebih-lebih lagi pendapat hakem...Saya cukup tidak bersetuju jika anda mengatakan kerjaya sebagai seorang guru lebih releks maksudnya banyak masa rehat...Sebagai contoh saya berikan kepada anda..
Hakim seorang guru di salah sebuah sekolah Agama di Johor Bharu. Di sekolah, selain mengajar Fizik tingkatan 4 dan Matematik tingkatan 3 dan 4 beliau juga menyandang jawatan sebagai seorang guru disiplin sekolah dan guru panitia Sains. Sekolah ini memulakan sesi pengajaran seawal 7.20pg dan berakhir pada pukul 2.35ptg. Selepas tu cikgu Hakim terlibat pula dengan kelas tambahan bagi pelajar tingkatan 3 yang akan menghadapi PMR. kelas tambahan berakhir pada pukul 5.00ptg. Selepas tu Cikgu Hakim akan pulang ke rumah dan berehat bersama keluarga. Tapi ingat bukan rehat pun sebenarnya...Cikgu Hakim kena bersedia untuk sesi pengajaran keesokan harinya. Kena fikir pendekatan yang nak dibawa kepada pelajar berkenaan topik yang akan diajar.kena fikir alat bantu mengajar dan hasilkan bahan tersebut. Kena sediakan latihan untuk diberikan kepada pelajar bukan hanya cut drp buku teks shj. nak murid pandai dan faham kena usaha lebih sikit biar cikgu penat sikit asal murid semua puas hati. Nak periksa buku latihan pelajar lagi...Selain daripada ada student bermasalah telah menumbuk seorang pelajar lalu kes ini hendak dibawa ke mahkamah. Kena buat perjumpaan dengan ibu bapa pelajar yang banyak kerenah...yang kita ketahui pada zaman sekarang tak banyak ibu bapa berterima kasih pada guru..
kalau saya nak senaraikan tugus guru rasanya penat saya menaip..tapi tu hanya dua tugas yang dipikul oleh seorang guru belum lagi saya masukan bila ada ape-ape program sekolah samada peringkat daerah atau negeri sehingga guru terpaksa menjadi 'tukang kebun dan tukang kayu'.
Jangan perkecilkan kerjaya seorang guru...


'KALAU GURU KURANG MENGAJAR,DAPAT MURID KURANG AJAR'

KALAU GURU TIDAK MERANCANG,DALAM KELAS BANYAK TEMBERANG'

KALAU GURU MENDEKATI PELAJAR, DALAM KELAS DISENANGI PELAJAR

mungkin saudara hakem telah melihat contoh guru yang tidak betul-betul bersikap seorang guru sebab tulah saudara menganggap kerjaya ini amat mudah...

ape-ape pun terserah kepada anda semua...

wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-05-04 01:25


Ada.. mmg ada lelaki yg suka jadi cikgu. tp ia x seramai bilangan perempuan. mgkn lelaki beranggapan, 'eh, x macho la jadi cikgu. ini keje org ppuan'. x terkecuali persepsi masyarakat. fitrah ppuan mendidik.. tapi ini tidak bermaksud lelaki tidak ada talent dalam perkara ini. mana tahu.. mgkn kaum adam ni lebih hebat drp kaum hawa

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 16:10




saya rasa terlalu banyak faktor menyebabkan lelaki tak ramai jadi cikgu..salah satunya dia sedia maklum tak ramai cikgu lelaki,dia pun tak berminat nak jadi cikgu,lepas tu..dah tahu ramai cikgu perempuan,takut kena ngorat atau jadi rebutan kot kalau dia masih bujang..hehe lagi satu mungkin tak minat sebab tak nampak kelebihan jadi cikgu nih.kalau nak jadi cikgu yang betul-betul best tentulah seorang ckgu yang amat prihatin terhadap ank-anak muridnya..bertanggungjawab dan rasa besarnya tanggungjawab mendidik anak bangsa dan melaksanakan amanah Allah dengan sebaiknya..hati kene ikhlas..kalau tak tak guna jadi cikgu..buang karan jer kalau semata-mata nak gaji.itulah perkara yang susah nak kita jumpa dalam masyarakat kita nih dan susah orang laki nak ada..sekadar pendapat aja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-05-04 21:33


1. Kerja tak mencabar kelakian. lelaki nak kerja yg kurang bergerak. duk dalam office n besarkan perut.
2. Gaji sikit. Setakat 3/4 ribu tak pandang. nak 10/20 ribu je.
3. tak suka mengajar bebudak. anggap dorang semua lembab.(diri sendiri lembab tak sedar)

saya ni boleh kata pernah jadi cikgu. kesimpulan yg saya dapat sepanjang pengajaran saya ialah 'bosan'.student kononnya lebih pandai. apa saya ajar taknak ikut. lepas tu siap bawak masuk buku untuk ajar saya. konon apa yg dipelajari dalam buku tu betul tapi yg pelik die tgk buku pun die buat salah. no komen. last2 saya ajar org yg nak blaja je. yg taknak tu lantak ko la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-04 07:54




Sebab kenapa orang laki x suka jadi cikgu ana x tau....tapi, berapa peratus je yg x suka. Yang lain suka ape...ana org laki, suka ape jadi cikgu nih...



--------------------------------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-04 07:59



Quote:
ana tak setuju...
mrk diberi peluang...
cuma tak berminat...
lelaki lebih mudah dpt jika mrk apply...
almaklumlah kekurangan guru lelaki...



Mana ada Kak Sal.... Lan dah minta dulu... dah naik berbuih tangan nie isi borang maktab... still tak dapat.... so sekarang adakah Kementerian pendidikan Meletakkan syarat yang ketat?
nak kata tak berminat.... minat ada cuma tak diberi peluang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-04 11:05


...

ana rasa lelaki yg tak jadi cikgu ni ada banyak golongan ..ada yang memang tak nak jadi...sebab katanya gaji tak tinggi sangat ..banyak lagi kerja yang boleh dapat gaji lebih tinggi...
satu golongan lagi berminat jd cikgu tapi tak mengizinkan ,,contohnya family tak setuju dan tak nak diorang jadi cikgu,,,macam sahabat ana ...datuk dia siap warning awal2 lagi tak dia jadi cikgu...
ada tu pulak nak jadi cikgu tapi kos yg tak mengizinkan...
erm...walau apa pun ...jadi cikgu memang kerja yg mulia...dengan syarat niat pun mulia..kalau jadi cikgu sebab nak cari duit banyak2 pun tak guna ...lagi2 kalau terpaksa...
tapi kerja apapun mulia juga...janji semuanya kerana Allah dan kerja yg dibuat bermanfaat pada semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-04 11:06


...

ana rasa lelaki yg tak jadi cikgu ni ada banyak golongan ..ada yang memang tak nak jadi...sebab katanya gaji tak tinggi sangat ..banyak lagi kerja yang boleh dapat gaji lebih tinggi...
satu golongan lagi berminat jd cikgu tapi tak mengizinkan ,,contohnya family tak setuju dan tak nak diorang jadi cikgu,,,macam sahabat ana ...datuk dia siap warning awal2 lagi tak dia jadi cikgu...
ada tu pulak nak jadi cikgu tapi kos yg tak mengizinkan...
erm...walau apa pun ...jadi cikgu memang kerja yg mulia...dengan syarat niat pun mulia..kalau jadi cikgu sebab nak cari duit banyak2 pun tak guna ...lagi2 kalau terpaksa...
tapi kerja apapun mulia juga...janji semuanya kerana Allah dan kerja yg dibuat bermanfaat pada semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-04 11:06


...

ana rasa lelaki yg tak jadi cikgu ni ada banyak golongan ..ada yang memang tak nak jadi...sebab katanya gaji tak tinggi sangat ..banyak lagi kerja yang boleh dapat gaji lebih tinggi...
satu golongan lagi berminat jd cikgu tapi tak mengizinkan ,,contohnya family tak setuju dan tak nak diorang jadi cikgu,,,macam sahabat ana ...datuk dia siap warning awal2 lagi tak dia jadi cikgu...
ada tu pulak nak jadi cikgu tapi kos yg tak mengizinkan...
erm...walau apa pun ...jadi cikgu memang kerja yg mulia...dengan syarat niat pun mulia..kalau jadi cikgu sebab nak cari duit banyak2 pun tak guna ...lagi2 kalau terpaksa...
tapi kerja apapun mulia juga...janji semuanya kerana Allah dan kerja yg dibuat bermanfaat pada semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-04 11:08


...

ana rasa lelaki yg tak jadi cikgu ni ada banyak golongan ..ada yang memang tak nak jadi...sebab katanya gaji tak tinggi sangat ..banyak lagi kerja yang boleh dapat gaji lebih tinggi...
satu golongan lagi berminat jd cikgu tapi tak mengizinkan ,,contohnya family tak setuju dan tak nak diorang jadi cikgu,,,macam sahabat ana ...datuk dia siap warning awal2 lagi tak dia jadi cikgu...
ada tu pulak nak jadi cikgu tapi kos yg tak mengizinkan...
erm...walau apa pun ...jadi cikgu memang kerja yg mulia...dengan syarat niat pun mulia..kalau jadi cikgu sebab nak cari duit banyak2 pun tak guna ...lagi2 kalau terpaksa...
tapi kerja apapun mulia juga...janji semuanya kerana Allah dan kerja yg dibuat bermanfaat pada semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

nur_syatif
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 427
Posting: 11
Dari: Pulau Pinang/Perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-04 12:29


ngape lelaki x suke jadik cikgu ek???? rasenye sbb mungkin diorang rase jadik cikgu ki takde kelas kot!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_syatifProfil   Hantar PM kepada nur_syatif   Quote dan BalasQuote

nur_muhammadi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2004
Ahli No: 8956
Posting: 31
Dari: seremban,ns

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-05-04 10:12




profession perguruan memerlukan seorang yg bukan saje bertindak sbg pengajar malah yg utama ialah aspek mendidik(mentarbiah)......kalau sekadar teori saje...x cukup kena disertai ngan amali...tengok2lah remaja skrg yg sdg mengalami keruntuhan akhlak...kalau bab mendidik mmg fitrah perempuan...so, bkn lelaki x boleh mendidik cuma kurang berbanding p'puan..
besides,lelaki suka keje yg lebih challenge...
anyway..ai terpulang kat individu itu sendiri..kan skrg era globalisasi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_muhammadiProfil   Hantar PM kepada nur_muhammadi   Pergi ke nur_muhammadi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 11:01


keluarga saya dan kaum kerabat saya ramai jadi cikgu.ada jadi cikgu sains,matematik,BI,BM dan lain2
so saya tak nak jadi cikgu.dah ramai jd cikgu dah


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-04 12:14


NAPE LAKI2 TAK MAU JD CIKGU???

NAK TAU SEBAB APE TAK??? BAGI SAYE LA KAN....DEPA NIE ADE YANG SESUAI JADI CKGU N ADE YANG TAK SESUAI JD CIKGU. PROFESSION NIE SESUAI DENGAN JIWA WANITA YANG MEMANG ADA SIFAT KASIH SAYANG SEORANG IBU.....SEBAB TUGAS GURU NIE BUKAN SEKADAR MENGAJAR....TAPI JUGAK MENDIDIK, MEMBIMBING KE ARAH KECEMERLANGAN DUNIA N AKHIRAT....

LAGI SATU, CIKGU LAKI2 DULU N SEKARANG BYK BEZENYA....CIKGU DULU SUMENYE MEMANG BERBAKAT N DAH BERUMO SUPAYA ANAK MURID MENGHORMATI GURU. TAPI LA NI, CIKGU LAKI2 MUDE2....MANE BOLEH BEB!!!! NANTI ADE JEK STUDENT YANG SANGKUT KAT CIKGU SENDIRI.....MEMANG ADE KES MCM NIE......CTHNYE MCM SAYE SENDIRI, HAMPIR2 MAHU BERCINTA DGN CIKGU SENDIRI.....KAWAN2 SAYE PON ADE GAK KES MCM NIE.....SUMENYE SEBAB MOST OF CIKGU LAKI2 NIE MUDE, HENSEM, BERGAJI TINGGI ...HHEHEHE.....N UMO NYE PON BUKANNYE JAUH BEZA SANGAT.....TAK GITU???

NAK JADI CIKGU NIE, MINAT TU MEMANG PENTING.....TAPI YANG PALING PENTING ADALAH NIAT DLM HATI TU....BUKAN KRN GAJI, BKN KERANA MINAT, TAPI KERANA INGIN MENDIDIK ANAK BANGSA HANYA KERANA ALLAH....BARU LA TUGAS TU DIBERKATI N BERJALAN LANCAR....

SO, LAKI2 KE...POMPUAN KE....YANG PENTING BAKAT MESTI ADA.....MINAT PON KENE ADE GAK....N D IMPORTANT POINT IALAH.....NIAT KITE....NIAT HANYE KERANA ALLAH....OK? SO, TEPUK DADA, TANYE LAH IMAN.....

----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

puteri_n
Warga Rasmi
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4975
Posting: 7
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-04 12:16


ASSALAMUALAIKUM..
sebab apa ye..rasanya,lelaki nie,tak sabar nak layan kerenah budak..kat UPSI sendiri ramai bakal-bakal cikgu wanita daripada lelaki..perbezaan yang amat ketara dapat dilihat di UPSI..klu kata tak diberi peluang,rasanya kurang tepat.sebab mereka ini memang diperlukan..

-----------------
hannan

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nProfil   Hantar PM kepada puteri_n   Pergi ke puteri_n's Website   Quote dan BalasQuote

syamin_raw85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 285
Posting: 46
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 14:32


Hee..mmg best jadik teacher, what... tp biasak la kan, gaji tak banyak, lelaki suka benda2 mencabar, outdoor jobs dan tak leceh...apa2pun terpulang la pd lelaki. Mmg salute la kalo lelaki jadik cikgu. Dpt la bersaing ngan sisters masa akan datang!

-----------------
"Idea yang bernas dan akal fikiran yang matang datang dari ketenangan. Kesilapan itu datangnya daripada kegopohan dan emosi."

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamin_raw85Profil   Hantar PM kepada syamin_raw85   Pergi ke syamin_raw85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131329 saat. Lajunya....