Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Solat jemaah bersama keluarga di rumah atau solat berjemaah di surau.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Solat jemaah bersama keluarga di rumah atau solat berjemaah di surau.

Please Mendaftar To Post


Oleh Solat jemaah bersama keluarga di rumah atau solat berjemaah di surau.

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-04 17:50


assalamualaikum.

di sini saya inginkan pandangan sahabat2 terutama yg arif ttg hal ni. yg mana lebih afdal atau baik, solat berjemaah bersama keluarga di rumah atau kita membawa keluarga kita solat berjemaah di surau.

bukan apa, sebab kalau ada izin dan jodoh satu hari nanti insyaAllah saya teringin sgt nak hidupkan solat jemaah dirumah yg mana suami menjadi imam dan isteri serta anak2 menjadi makmum.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-04 21:09


Para ulamak yang mengatakan bahawa sembahyang berjamaah itu fardu ain menggunakan dalil:

i. Sabda Rasulullah s.a.w.: Seberat-berat sembahyang atas para munafiqin ialah sembahyang Isyak dan sembahyang subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalam dua sembahyang berkenaan, tentulah mereka akan mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak. Demi Allah, sesungguhnya mahu sahaja aku memerintahkan orang mendirikan sembahyang berjamaah bersama para hadirin, kemudian aku pergi dengan beberapa yang membawa kayu api kepada orang yang tidak menghadirinya, lalu aku bakar rumah-rumah mereka, sedangkan mereka berada di dalamnya. (HR Bukhari & Muslim dari Abu Hurairah)

ii. Sabda Rasulullah s.a.w.: Sekiranya tidak ada di dalam rumah itu wanita dan anak-anak, sudah tentu aku mendirikan jemaah Isyak di sini dan memerintahkan para pemudaku pergi membakar semua isi rumah itu dengan api. (HR Ahmad)

tapi pada pendapat saya, lebih baik kita bawa keluarga kita berjemaah ke surau kerana insyaallah kita dpt menanam perasaan cintakan solat jemaah di surau di kalangan anak2 kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-04-04 08:27


,
Tidak ada nas dari hadis yang mengatakan Rasulullah SAW pernah sembahyang fardhu berjemaah bersama keluarga di rumah. Jika hendak melatih anak isteri dgn solat memadai kita berjemaah solat2 sunat tahajud atau lain2. Walaubagaimanapun ada ulama' yang berpendapat boleh juga bersama keluarga sekali sekala. wallahua'lam bissowab

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 09:02


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah apabila azan ada sebut 'hayya alal falaah ....marilah ke arah kemenangan ....' takkanlah kita tak mau menang, berjaya. Bagi yang lelaki memanglah bila dengar itu tanpa uzur pergilah ke masjid menyahut panggilan tersebut. InsyaAllah akan berkat hidupnya sekeluarga. Dan kalau isteri dan anak-anak dah boleh dibawa ke masjid dan surau maka ajak sekali... bertambahlah keberkatan dan bermakna hidup itu. Islam adala agama yang tidak menyusahkan dan menyulitkan penganutnya.
Bagi lelaki pergilah ke masjid ya atau surau ...imarahkah rumah Allah itu.
Wassalamu'alaikum wrwb
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sufisiddiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5806
Posting: 10
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 10:50


....

kat sini,ana nk share skit maklumat psl soalan yg akh tanya tu...kebetulan ana tahu skit psl tu dr kuliah yg ana ikut...

sbg muslimin akh kena solat kat masjid...sbb setengh ulamak berpendapat solat kt masjid tu wajib,berdasrkn kata2 dr nabi...tapi kt malaysia hanya sunat muakkad...

org buta pun rasulullah tak benarkn solat kt rumah..inikan kita yg diberi oleh Allah byk kelebihan....dan lagi rasulullah bersabda "tak ada solat melainkan hanya kt masjid".dan byk lagilah...

jadi,kalu akh nak didik bakal keluarga nanti dgn solat jemaah...tu satu niat yg bagus sgt...dan islam pun dah sediakn panduan ttg masalah akh tu...

first,akh gi solat jemaah kt masjid..lps tu balik kt rumah dan jadi imam utk bkl keluarga akh tu....akh blh nak niat solat sunat dan bkl keluarga akh tu kena niat solat fardhu sbb diorg tak solat lagi...

solat 2kali dibenarkn berdasarkn kisah muaz yg solat bersama rasulullah,lps tu dia balik dan solat bersama kaum dia...
cth..kita dah solat fardhu,lps tu sahabat kita ajk kita solat dgn dia...sbb dia nakkan pahala berjemaah...jadi kita solat dgn dia(tak kisah sapa yg jadi imam)...

ttg pahala tu(kalau ke dua-dua solat tu kita niat solat fardhu)..Allah akn pilih dr 2solat kita tu mana satu yg lebih sempurna..dan yg baki akn dikira sbg pahala solat sunat...

tu je lah kot setakat apa yg ana tahu dan utk muslimin ana doakn keistiqomahan antum semua solat kt masjid...itulah kekuatan utk kita org islam..cuba walau mcm mana pun,pastikn kita ttp berada dlm saff jemaah...

wallahu'alam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufisiddiqahProfil   Hantar PM kepada sufisiddiqah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-05-04 14:57




terima kasih la atas penerangan dan tunjuk ajar sahabat2 semua. memang banyak kelebihan berjemaah ni, yg penting kita dpt bercampur dgn masyarakat dan bagi kita yg ingin memperjuangkan islam sudah tentula diri kita dahulu perlu dekatkan diri dgn surau atau masjid.
apapun smoga kita semua dikurniakan istiqamah
dlm mengamalkan sunah rasulullah saw. wallahu alam.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 08-05-04 15:11


kepada akh kerana membentangkan satu persoalan yang amat menarik dan memberi nasihat kepada kita semua...
amma ba'd,
sebenarnya solat berjemaah itu adalah fardhu itu adalah wajib kepada 'aqil baligh mengikut sesetengah ulamã, malah ada yang mengatakan harus membunuhnya jika sengaja meninggalkan.
Merujuk kepada topik, solat berjemaah di rumah adalah lebih baik kerana dari situlah terbentuknya kasih sayang dan ukhuwwah fillãh...semoga saudara mendapat sedikit istifadah dari artikel yang diberikan ana...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-04 15:59




first,akh gi solat jemaah kt masjid..lps tu balik kt rumah dan jadi imam utk bkl keluarga akh tu....akh blh nak niat solat sunat dan bkl keluarga akh tu kena niat solat fardhu sbb diorg tak solat lagi...

solat 2kali dibenarkn berdasarkn kisah muaz yg solat bersama rasulullah,lps tu dia balik dan solat bersama kaum dia...
cth..kita dah solat fardhu,lps tu sahabat kita ajk kita solat dgn dia...sbb dia nakkan pahala berjemaah...jadi kita solat dgn dia(tak kisah sapa yg jadi imam)...

ttg pahala tu(kalau ke dua-dua solat tu kita niat solat fardhu)..Allah akn pilih dr 2solat kita tu mana satu yg lebih sempurna..dan yg baki akn dikira sbg pahala solat sunat...


[/quote]

..
maaf ana ada knfius sket..seperti yg dikatakan diatas..kita dibenarkan solat fardhu dua kali,dan dibenarkan utk membolehkan kita mengambil kelebihan solat berjemaah sekiranya tidak berpeluang pada solat yg pertama.Tapi yg ana tahu..imam yg bersolat sunat tidak boleh bermakmumkan orang yg berniat solat fardhu..sebaliknya..iman yg berniat menunaikan solat fardhu boleh bermakmumkan orang yg berniat solat sunat.. so camne tu? ana dah konfius..ada sesiapa yang boleh tolong betulkan..?

segala baik buruk datang dari Allah seperti yang telah ditaqdirkanNya..Namun tetap hadir dari kelemahan ana sendiri..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 12:57


Assalamu-alaikum
Semoga lidah_pengghunus akan cepat dapat jodoh, Insya_Allah! yg penting jemaah...tak kiralah di rumah atau dimana jua. sila perhatikan al-Quran 9:112 , 2:43 mungkin ayat ini dapat membantu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118843 saat. Lajunya....