Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Awas!
Topik: Bahaya Kartun Pokemon


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Bahaya Kartun Pokemon

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahaya Kartun Pokemon

nuriz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 128
Posting: 205
Dari: rumah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 14:33




Lihat sahaja gambar-gambar diatas, tentunya ramai yang kenal dengan watak kartun tersebut. Tidak lain dan tidak bukan, gambar-gambar diatas merupakan sebahagian daripada watak kartun pokemon. Sedarkah kita akan maksud Pokemon dan maksud nama-nama watak kartun di dalam cerita tersebut? Baru-baru ini, pihak Darul Nu'man telah menerima E-mail dari salah seorang yang bertanya tentang kemusykilan kartun Pokemon. Berikut adalah kandungan E-mail tersebut.



--------------------------------------------------------------------------------

Assalamualaikum...........

Ada satu perkara yang ana ingin kongsi bersama. ana tak pasti samada maklumat ni dah sampai ke pegetahuan ikhwah semua. Semasa menghadiri kelas Dr Bahjat di salah sebuah masjid di Mafraq, ana diberikan satu kertas yang menjelaskan tentang bahaya POKEMON. Antara kandungan kertas itu ialah beberapa makna binatang-binatang yang ada dalam cerita kartun tersebut. Perkataan-perkataan itu adalah dalam bahasa siryani (lughah siryaniiyah).

contohnya:
POKEMON - saya yahudi
CHARMANDER - ALLAH itu lemah... (SUBHANALLAH!)
PIKACHU - jadilah seorang yahudi..

Terdapat beberapa lagi nama binatang dalam cerita pokemon yang membawa makna yang kufur dan jahat.
Bagi ana, kalau sekadar cerita kartun pokemon ini dicipta oleh yahudi, itu boleh diterima. sebab tak semestinya kita menolak semua yang dicipta oleh orang kafir. tapi kali ini terbukti bahawa yahudi ada niat yang amat buruk tersembunyi di sebalik nama pokemon. Maka ana menyeru semua ikhwah supaya menyebarkan maklumat ini dan bermula dengan diri sendiri dengan memulaukan kartun ini.

Thanks and Best Regards,
B.Regards
Agus
Port Operation.


-----------------
[img]http://smilies.networkessence.net/s/kao/otn/pbubbles.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 14:52


a'kum

trma kasih

mm tp masih lagik bebudak tu nengoknye..cemana tak kasi budak tu tgk dgn cara yg baik?

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-06-03 00:19


masalh pokemon ni pernah kecoh satu mase dulu...

kebanyakan org memforward jer ape yg mereka terima tanpa soal selidik terlebih dahulu..


1. pencipta pokemon adalah org jepun...
2.yg disebut adalah maknanye tu sebenarnya adalah sebutannya... tak paham... contoh la... pokemon..kononnya bermaksud saye yahudi.. sebuatan sebenar yg bermasud yahudi tu tak disebut 'pokemon' cammane kite org melayu sebut.. sebutan tu hanye akan timbul kalao org yahudi yg pelat shj menyebutnya...
3. jd makna sebenar adalh ape yg pencipta die tu kate : pokemon :pocket monster... yg jd maksud saye yahudi tu kalo ko pandai ckp yahudi dan sebut pokemon tu ngan pelat hebrew...

4. adalah tidak salah kalo kite berhati-hati... tetapi kebayakan kite terlalu fobia ngan bende yg tak penting... cam sebutan tu ... sampai lupe byk lg tabiat yahudi yg kite terikut...

5. mcm pakai tudung la... kalau dah tak tutp bahagian dada tu, kan same cam yahudi... psl mereka pun pakai tudung gak..

wallahu a'lam... bukan memandai.. sekadar memperingati... inna addin annasihah


Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 17-06-03 22:13


Quote:

On 2003-06-16 00:19, cill wrote:
masalh pokemon ni pernah kecoh satu mase dulu...

kebanyakan org memforward jer ape yg mereka terima tanpa soal selidik terlebih dahulu..


1. pencipta pokemon adalah org jepun...
2.yg disebut adalah maknanye tu sebenarnya adalah sebutannya... tak paham... contoh la... pokemon..kononnya bermaksud saye yahudi.. sebuatan sebenar yg bermasud yahudi tu tak disebut 'pokemon' cammane kite org melayu sebut.. sebutan tu hanye akan timbul kalao org yahudi yg pelat shj menyebutnya...
3. jd makna sebenar adalh ape yg pencipta die tu kate : pokemon :pocket monster... yg jd maksud saye yahudi tu kalo ko pandai ckp yahudi dan sebut pokemon tu ngan pelat hebrew...

4. adalah tidak salah kalo kite berhati-hati... tetapi kebayakan kite terlalu fobia ngan bende yg tak penting... cam sebutan tu ... sampai lupe byk lg tabiat yahudi yg kite terikut...





Assalamualaikum

1.Mufti2 ditanah Arab membawa fatwa pengharaman pokemon.indivdu yg tidak peka dengan kejatuhan umat akan berkata
'' Apa sangat nak dihebohkan dengan pekara kecil nama dan simbol2 kartun tu''.jgn pandang remeh bahaya pokemon ini kerana dalam masa berhibur,anak2 yg menonton kartun ini diracuni mindanya degan ajaran yg keji,dipukau dgn aksi penyelamat yg mengunakan simbol Zionis dan freemason.

memang pokemon berasal dari jepun tetapi syarikat pengeluarnya adalah berasal dari amerika dan jika diselidik balik ia mempunyai kaitan rapat dgn yahudi.

Apa itu Freemason??

Freemason adalah pertubuhan rahsia bawah tanah golongan elit dunia yg juga adalah penyembah syaitan,dan mereka akan mengunakan pelbagai helah untuk menyesatkan manusia dan merosakan akhlaknya tanpa disedari

Mungkin kita mengatakan pokemon itu bermaksud poket monster tetapi itu adalh tipu helah yahudi untuk mengaburi mata kita!!

Bangun celikanlah kembali mata kita!!! cuba lihat tanpa mata kasar yg sentiasa mengaburi kita,lihat!!! betapa senyapnya gerakan mereka untuk merosakan akhlak dan aqidah umat islam!!

pekara ini bukanlah sesuatu yg pepandai disebutkan oelh sesiapa ,tetapi ini adalah penyataan mufti-mufti ditanah arab , berkaitan bahayanya pokemon

jgnlah terlalu dikaburi oleh tipu muslihat yahudi untuk mengaburi umat islam.

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 03:13


maafkan lah saya yang kurang ilmu ini...

tapi boleh saya tahu :

1. mufti mana yang mengharamkan pokemon? boleh tolong bagi tau nama beliau?
2.apakah lambang zionis yang dikatakan ada kaitan dengan freemason itu...?
3. dimanakah dapat saya cari artikel mengenai asal pokemon dari amerika dan ada kaitan ngan yahudi?

terima kasih... psl saya puas cari dalam internet dan juga dalam jurnal , akhbar yang lepas... tapi tak jumpa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 03:59


saye ni tak pandai... tapi dalam masa yang sama tak suka terima kata orang tanpa siasat dulu...

saya juga tak suka buat tak tahu apa yang perlu saya tahu...

__________________

selepas saya kaji.... yap kaji...

saya buat la satu hipotesis... ingat hipotesis ... bukan keputusan ...

bahawa pokemon bukan berasal dari yahudi...
ia tetap berasal dari jepun, idea orang jepun. tapi ade kaitan ngan yahudi...

1. kenape? pokemon berasal dari perkataan poketto monstaa ( atau monsuta). poke mon . ade faham? yang jadi macam yahudi tu hanya pasal bunyi die sama... ok ni bukan dakwaan rambang..
2. kenapa poketto monstaa jadi pokemon? pasal orang jepun jelas tak suka ngan bahasa yang pepanjang.... mereka gemarkan singkatan... pc.. dll
3. kartun die kuar selepas karakter dan games die.. ape kaitan lak? ok , isu pengharaman itu... mungkin korang hanye dengar-dengar.. tapi saye dah baca.. kenapa jadi haram ? ni yang penting... bukan sebab pokemon tu sendiri
4. haram pokemon kerana unsur yang ada dalam kartun tu... perjudian.. lambang salib.. jd watak pokemon tu tak bersalah pun...
5. orang yang sebarkan ni adalh seorang lelaki yang bernama Agus... yang telah mndengar ceramah dari seorang dr yang bernama bahjat.. di masjid di mafraq... sama je... kat mana -mana pun topik ni dibincangkan... diemailkan... orang yg sama muncul... persoalan nya... wujudkah dia?

6. dia mendakwa yang semua perkataan yang ada dalam pokemon tu ada makna yahudi... semua nak menghina islam... maka ada sesapa yang belajo bahasa siryani kat sini? ( yahudi) bleh konfirmkan?

7. tak paham ape maksud dalam enam.. jadi kononlah tetiba muncul seseorang bernama cill.. yang kononnya telah mendengar ustaz polan berceramah mengatakan yang

Quote:
Aji-no-moto= saya suka makan khinzir dan anjing serta binatang yang tidak disembelih.

Mamy Poko = Jadilah anak yang jahat, tidak soleh, serta meninggalkan ibubapa di rumah kebajikan orang tua. Joinlah gerakan Zionisme!



maka akan timbulllah isu baru...

8.Orang Jepun ni, diorang tak peduli Islam ke , kristian ke, Buddha ke, Yahudi ke, asalkan nampak cool. Contohnya ialah kartun Neon Genesis Evangelion yang memasukkan elemen-elemen agama Kristian dan Yahudi, lepas tu buat cerita kartun robot! Bukan niat diorang untuk menyebarkan apa2 dakyah.

9. tidak dinafikan mungkin tiga perkataan yang didakwa mungkin sama ngan yahudi... tapi macam mana ngan perkataan yang lain? sama juga ke?

10.yang banyak timbul pun lambang salib... pastu lambang buddha... tak nampak pun lambang yahudi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 04:08


letih la lak....

11. orang jepun ni memang suka campur aduk hasil karya mereka ngan pelbagai nilai.. pasal kata mereka tu la ketinggian seni...entah le...


cukup la tu... bukan nak berdebat pun..

ok... apa yang saya taip ni bukan utk menolak yang pokemon ade kaitan ngan yahudi.. tapi cume nak kite fikir nilai die... juge bukan untuk diterima 100%.

tapi fakta yang diterima jelas bahawa pokemon bukan berasal dari yahudi... cuma ade kaitan

memang patut kite elak ape yang ade kaitan.. tapi kengkadang hidup kita macam tak realistik lak.. pasal kan kita idup dalam dunia yang ada semua agama...

memang yahudi pandai putar-belit.. tapi jangan prasangka kita lak yang memerangkap kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 04:14


apa yang jelas ... semua rancangan bukan islam akan ada unsur agama mereka...pasal kalau kita anggap kita betul... mereka pun anggap yang sama.. pasal sapa lah nak dudduk pihak yang salah..

jadi yang penting filter dalaman.. kita tapis... jangan melatah.. jangan ada satu isu ... kita terus bising.. itu ini salah

duduk dulu... kaji dulu.. fikir dulu.. tenangkan fikiran.. cari bukti... pasal kita ade akal... akal boleh berfikir... berasaskan bukti.. dari pelbagai sumber...

kerana kalau sorang ... mungkin dia bias.. cari reramai... biar jadi adil...

tapi sumber.. mesti dari yang layak.. contoh... agama... tanya ustaz.. jangan tanya pakar ekonomi.. bkan kerana dia tak tahu.... tapi mungkin kerana dia kurang faham...

orang yang faham saja boleh menerangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 04:18


andai kata yang lain taknak terima pendapat saya.. jangan dibenci saya... kerana kita berbeza orangnya..

kan nabi muhammad s.a.w ada bersabda... sesungguhnya perbezaan pendapat umatku adalah rahmat...

kerana kita berfikir..

tapi jangan jadikan ini medan balah kita pula..

__________________

sampaikan walau satu ayat... tapi kalau yang dikata itu sia-sia ... baiklah diam... astaghfirullah... moga apa yang aku lakukan engkau terima sebagai amalan yang soleh ya -Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 18-06-03 14:58


Quote:

On 2003-06-18 03:13, cill wrote:
maafkan lah saya yang kurang ilmu ini...

tapi boleh saya tahu :

1. mufti mana yang mengharamkan pokemon? boleh tolong bagi tau nama beliau?
2.apakah lambang zionis yang dikatakan ada kaitan dengan freemason itu...?
3. dimanakah dapat saya cari artikel mengenai asal pokemon dari amerika dan ada kaitan ngan yahudi?

terima kasih... psl saya puas cari dalam internet dan juga dalam jurnal , akhbar yang lepas... tapi tak jumpa..



1.Mufti mana yg mengharamkan pokemon?.Mufti yg mengharamkan pokemon adalah Mufti-mufti dari arab saudi mereka telah menyatakankata sepakat dan menegeluarakan fatwa bahawa pokemon adalah haram.jika diselidik kembali pada thn 1999 utusan malaysia telah mengeluarkan berita dimuka hadapan berkenaan fatwa pengharaman pokemon.beribu-ribu product pokemon dibakar diarab saudi dan ia telah disiarkan dimuka hadapan,nama ulama yg mengeluarakan fatwa tersebut juga disekalikan didalam surat khabar tersebut,jika ingin kepastian anda boleh masuk ke http://www.e-ulama.org/ .dan anda boleh menanya diwebsite itu untuk mengetahui kebenaranya.

2.Mungkin anda boleh mengatakan bahawa freemason ini tiada kaitan dgn nama pokemon,begitu juga mereka yg lain yg mengatakan bahawa logo piramid triangle yg dicetak dibelakang duit kertas 1$ amerika tiada kaitan dgn persatuan itu,tetapi apabila diselidik dgn lebih mendalam logo piramid itu merupakan loga freemason,begitu juga dengan pokemon cuba kita selidiknya dan pandang pekara itu dari arah berlainan pasti kita akan perasan kaitan yg rapat freemason dan pokemon,dibawah piramid(logo freemason yg berada didalam duit 1$) ia juga disertai dgn ayat latin''NOVUS ORDO SELLORUM'',yg bermaksud ''THE NEW SECULAR ORDER'',,ramai yg menyangkal pekara ini tetapi apabila diselidik balik ia mempunyai kaitan rapat.Ahli2 FREEMASON adalah org yg bijak dan terdiri dari golongan elite,mereka bukan sahaja terdiri dari yahudi tetapi pelbagai bangsa lagi,dgn kekayaan dan kebijaksanaan yg mereka ada mereka merancang pelbagai cara untuk menutup kebenaranya,seperti ayat ''NOVUS ORDO SECLORUM'' mereka menafikan yg ia ada kaitan dgn freemason, mereka menyatakan ia membawa maksud yg lain,seperti juga dgn pokemon,mereka menyatakan ia bermaksud lain ia itu poket monster,mereka mengatakan ia tidak ada kaitan dgn freemason dan mereka mengatakan,ia bermaksud poket monster,itu sebenarnya tipu helah mereka untuk menuntup gerakan mereka yg bergerak secara halus,mereka sentiasa memikir selangkah dari kita,dari awal mereka telah merancang dgn sempurna supaya tipu helah mereka berjaya,dan apabila kebenaran terbongkar mereka mempunyai jalan untuk menutup gerakan mereka.

3.seperti juga revolusi france yg berlaku pada kurun ke-18 mereka lah yg bertanggung jawab menyebabkan pekara itu berlaku,mereka adalah terdiri dari golongan elit dan bangsawan,mereka jugalah yg mempengaruhi politik pada zaman itu,pada zaman sekarang free mason masihlagi bergiat aktif,mereka juga yg bertanggung jawab terhadap perang teluk,jumlah mereka yg ramai menyebabkan mereka memonopoli politik amerika syarikat secara rahsia.

4.mereke bukan sahaja terdiri dari org barat,tetapi org2 asia juga merupakan ahli freemason,pada akhir kurun ke 18 dijepun,gerakan freemason telah dibawa masuk oleh kerajaan rusia dan belanda secara senyap2,pada masa itu juga golongan mereka makin bertambah dari masa kesemasa,mereka masih lagi bergiat aktif hingganlah sekarang,mungkin kita mengatakan bahawa pekara itu tiada kaitan langsung dgn pokemon! tetapi gerakan freemason dijepun telah bergerak meluas,malah ahli2 mereka bukan sahaja terdiri dari cendikiawan tetapi org2 biasa,malah mereka yg bergiat aktif dgn kebajikan dan kebaikan juga terbabit dalam freemason,secara sesenyap mereka menjalankan aktiviti mereka dan menambah jumlah mereka tanpa diketahui ramai.

5.Lambang FREEMASON AMAT TERANG SEKALI DIDALAM KARTUN POKEMON ,CUBA KITA LIHAT PADA LAMBANG antion MEW DI DALAM FILEM POKEMON,IA ITU MATA DITGH PIRAMID,YG MERUPAKAN LAMBANG FREEMASON,apabila diteliti watak2 dalam pokemon juga membawa measeage keganasan,bergaduh sesama sendiri,dan juga membawa msg mistik..iaitu kekuasaan yg diluar batasan kejadian Allah S.W.T.,iajuga boleh mempengaruhi minda kanak2 untuk mempercayai kuasa lain selain kuasa Allah S.W.T..jika anda mengatakan pokemon diharamkan kerana membawa measeage yg tidak baik,ana menyangkal sama sekali.bagaimana pula dgn kartun2 lain yg membawa measeage yg lebih tidak bermoral,mengapa kartun2 lain tidak diharamkan juga!!,ini kerana kesan kartun pokemon membawa kesan yg lebih mendalam dan merosakan aqidah umat islam berbanding kartun lain.seperti ana nyatakan tadi kartun pokemon mengadungi unsur2 freemason yg boleh mempengaruhi minda kanak2 secara mendalam dan halus,dan kesan dari kartun itu terhadap kanak2 sgtlah jelas....berbanding kartun2 lain,mungkin kita tidak menyedarinya kerana mereka mengunkan method yg amat halus dan licik.


Mufti2 ditanah arab mengetahui akan pekara ini,mereka bukan mengeluarkan fatwa cuma berdasarkan khabar angin,mereka telah menyiasat kebenaran dan kesahihanya.dan mereka telah mengeluarkan fatwa pengharaman pokemon,mengapa perlu kita menyangkal dan meragui lagi pendapat mereka!! yg lebih alim dan arif berbanding kita.


bangsa yahudi adalah bangsa yg sombong,kejam,tidak mengenang budi,dan akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan apa yg mereka mahu.

cuba kita renung kembali sejarah dimana 2 orang pemuda yahudi menyamar sebagai org yg alim dan cuba mencerobohi makam Rasulullah,pada mulanya ramai penduduk madinah menafikan kenyataan itu,tetapi setelah diselidik oleh pemerintah pada zaman itu.Nyata mereka telah menyamar dan cuba mencerobohi makam Rasulullah.Mereka telah berjaya menipu penduduk madinah dgn tipu helah mereka.Dengan kebijaksanaan mereka,mereka telah memperdaya penduduk madinah,dan mereka hampir berjaya mencerobohi makam rasulullah.

begitu juga dgn apa yg berlaku sekarang berkenaan pokemon,bangsa yahudi bergerak melalui freemason,dan berbekalkan kebijaksanaan dan kuasa yg mereka ada,mereka berjaya mengaburi dan memperdaya umat islam dari melihat kebenaran dari tipu muslihat mereka.

ana sekadar menyampaikan kebenaran bukanlah untuk berbalah..kalau anta/ti tak nak terima tak per..ini adalah masalah yang boleh menyesatkan umat islam ...so pandai-pandailah renungkan ...

jgn terlalu memikir secara logik,cuba fikir dari luar benteng,cuba fikir dari arah dan pandagan lain.


jgn pandang pekara yg kecil ini sebagai sesuatu yg remeh,kerana daripada pekara yg remeh itu,ia boleh berkembangan dan tersebar luas,dan apabila ia berlaku,amatlah susah untuk menanganinya.



-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]"http://www.ukhwah.com/images/signmuttaqin.gif">
"Mereka yang berjihad di jalan Allah, tentu Kami bimbing mereka ke jalan-jalan kami, sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang berbuat baik". (Al-Ankabut:69)


[ Posting ini telah di edit oleh: MuTTaQiN pada 2003-06-22 14:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

Edika_Armansur
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1023
Posting: 12
Dari: Milan

italy  


posticon Posting pada: 18-06-03 19:59


SEKARANG BUDAK-BUDAK SUKAKAN CERITA POKEMON TOLONG LAH NASIHAT BUDAK BUDAK YG TENGOK POKEMON KATA JANGAN TENGOK POKEMON IA MENGHINA ISLAM.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For Edika_ArmansurProfil   Hantar PM kepada Edika_Armansur   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 22:46


terima kasih atas post yang memberangsangkan tu muttaqin..


sambung lagi la thread yang makin panjang ni...

saya akui apa yang anda kata.. tapi untuk memboikot pokemon sahaja adalah tidak adil..

anda kena juga boikot kartun lain dari jepun.. amerika.. eropah..

contoh :

1. dari saban corp. : mmg bebetul yahudi syarikat ni.. power rangers... ade unsur suruh gune dadah .. dll die nyer kartun..

2. kartun jepun secara umumnya(kebanyakan : seperti saya kata terdahulu ... orang jepun mmmg suke memain ngan isu agama ni.. semua agama die tibai jer... jadi boikot gak diorang.. dragonball ( kan tahyul tu, pastu syirikkan allah) , sailorman(tahyul, syirikkan allah), slamdunk( ade unsur kristian ) , dll .. mmg banyak gile

3. kartun amerika cam disney.. pixar.. filem kartun diorang... kan ada agenda kristian yang tersembunyi.. boikot gak diorang








Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-03 22:52


pendek kata... suruh bebudak jangan tengok kartun.. pasal mmg jelas banyak unsur -unsur yang disembunyikan dalamnya..

atau.. kite sbg orang yang dah matang... gune kite nyer akal.. pilih.. atau .. kita tapis.. mana yang buruk ... kita bagitau bebudak tu..
mmg diorang tak tau..

jadi kita ajar .. kita bagi diorang tau.. biar die tengok.. psl die tak terpengaruh.. sbb tak paham.. kalau die tanye.. kite beritau.. atau sesame kite tengok tu.. kite bagitau ttg agenda mereka.. yahudi ni.. yg ade selitkan dlm hidup kite..

kite jgn sekat .. krn mereka akan meneroka.. jgn ckp jgn... tapi kena beritau sbb dahulu.. kenapa.. apa yang ade..

_____________

entahlah betul ke tak ayat yang saye gune.. tapi harap mesej sampai la.. tak apa nak tengok.. tapi kite kene pepandai fikir ngan tapis la lak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 19-06-03 21:46


Quote:

On 2003-06-18 22:46, cill wrote:

anda kena juga boikot kartun lain dari jepun.. amerika.. eropah..




pengunaan perkataan (anda) disini amatlah tidak sesuai sekali..apa yg patut ditekankan disini adalah masyarakat. bukanyer pada seseorang

Masyarakat harus sedar akan betapa bahaya kartun2 yg boleh mempengaruhi minda kanak2.Perkataan boikot disini tidak sesuai.perkataan yg sesuai disini adalah berjaga dan berhati2,dan menghindarkan darinya (mufti2 ditanah arab mengeluarkan fatwa pengharaman pokemon dan pemboikotannyer adalah kerana ia amat jelas,dari luar mata kasar dan ia membawa impek yg amat2lah besar pada kerosakan akhlak dan aqidah secara halus,dan ia juga mempunyai kaitan yg amat jelas dgn freemason dan yahudi).

amatlah bagus jika anda sedar akan betapa bahaya anasir yg dibawa kartun2 lain.


( jgn salah faham.tidak semestinya apabila ana tidak berbicara berkenaan kartun2 lain.menunjukan ana tidak peka dan berhati2 akan bahaya yg dibawa kartun lain.)





-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]"http://www.ukhwah.com/images/signmuttaqin.gif">
"Mereka yang berjihad di jalan Allah, tentu Kami bimbing mereka ke jalan-jalan kami, sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang berbuat baik". (Al-Ankabut:69)


[ Posting ini telah di edit oleh: MuTTaQiN pada 2003-06-22 19:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-03 00:09


ok... faham... terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-03 00:23


harap semua baca thread ni.. baca ... fahamkan.. fikirkan.. mana yang tertulis ni fikir... lagi baik... rujuk pada ustaz balik...

ye la... kalau la saya tersalah tulis... berdosa la lak.. tapi kalau betul... arap kita dapat melihat keluar... wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-03 00:42


Quote:
pengunaan perkataan (anda) disini amatlah tidak sesuai sekali,ini menunjukan ego sesorg untuk menutup kesilapan dirinya.apa yg patut ditekankan disini adalah masyarakat!!!! bukanyer pada seseorang

Masyarakat harus sedar akan betapa bahaya kartun2 yg boleh mempengaruhi minda kanak2.Perkataan boikot disini tidak sesuai.perkataan yg sesuai disini adalah berjaga dan berhati2,dan menghindarkan darinya (mufti2 ditanah arab mengeluarkan fatwa pengharaman pokemon dan pemboikotannyer adalah kerana ia amat jelas,dari luar mata kasar dan ia membawa impek yg amat2lah besar pada kerosakan akhlak dan aqidah secara halus,dan ia juga mempunyai kaitan yg amat jelas dgn freemason dan yahudi).

amatlah bagus jika anda sedar akan betapa bahaya anasir yg dibawa kartun2 lain.





amatlah bagus jika masyarakat sedar akan bahaya anasir yg dibawa kartun lain lain...

saya yakin itu yang sebenarnya muttaqin ingin sampaikan..

_________________

setelah merujuk kepada kamus dewan edisi ketiga...tak ingat la tahun berape..

anda- membawa maksud awak.. juga jamak.. ( maknanya untuk ramai orang pun leh pakai gak... )

merujuk kepada penggunaan melayu baku.. maka saya gunakan perkataan anda... kerana anda merujuk juga kepada orang yang ramai ( orang ramai, masyarakat) , dan bukan seseorang...

________________

takper la... kitakan menaip... mungkin tanpa intonasi... ,mesej sebenar tak sampai..

maafkan saya... bukan ade niat merendahkan.. tapi cume membetulkan..

[ Posting ini telah di edit oleh: cill pada 2003-06-20 00:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-03 01:33


Assalamualaikum.....
Sebenarnye rancangan hiburan berbentuk kartun mendidik jiwa kanak2.....
Sedar tak sedar sebenarnye kalau soalan ingatkah anda pada cerita kartun pada masa kecil dulu,pastinye'ye' jawapannye......
mmmm.....kenapa yer....
Ana tidak dapat memberi jawapan kepada persoalan tersebut cuma perlu difikirkan bahawa musuh2 islam sentiasa mencari jalan untuk menewaskan umat islam.....salah satunye??????fikir sendiri
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-03 21:39


saye tak pernah sesekali nafikan yang orang kafir ade niat untuk jatuhkan islam... tak nafikan... saya baca buku Ahmat Deedat... buku Henry Ford.. baca surat khabar yahudi... mmg diorang akui yang memang diorang ade agenda tersembunyi...

tapi kalau kite asyik lari... makin galak dieeeee kejar...

_____________

bukan untuk menjadi pemenang mutlak... cume nak mengajak yang lain berfikir sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 21-06-03 13:29


Assalamualaikum

Jika dilihat pada zaman ini apabila timbul sesuatu pekara yg berkenaan yahudi,dan barat atau gerakan2 lainnya,pasti ada umat islam yg membangkang dan menafikan kebenaranya apabila itu berlaku,ini bermakna kemenangan untuk barat dan yahudi dalam perjuangan mereka melemahkan islam.

Kejumudan umat islamlah adalah penyebab kejayaan mereka.umat islam pada zaman sekarang terlalu mengikut kata2 barat yg digunakan untuk menutup gerakan halus mereka untuk menghancurkan islam.umat islam sekarang hanya memandang bukti yg ada iaitu bukti2 yg sengaja ditimbulkan barat untuk menutup gerakan halus mereka,ramai umat islam pada zaman sekarang tidak melihatnya dari arah atau konsep beralainan.

cuba kita lihat dari arah dan konsep yg berlainaan pasti kita akan lihat dgn jelas akan gerakan mereka.

MUIR, Watt, Puin, Crone, Schlatt, Goldziher dan orientalis lain pastinya tersenyum girang. Banyak petanda menunjukkan usaha keras dan jarum halus mereka untuk menundukkan dunia Islam dengan mencabar kesahihannya sebagai agama wahyu dan mencelarukan pemikiran umatnya, sudah membuahkan hasil.

Paling besar makna dan memuaskan mereka ialah kejayaan mempengaruhi pemikiran umat Islam. Jangan terkejut jika golongan yang terpengaruh ini tidak terhad kepada mereka yang agak kebaratan atau tipis semangat keislamannya saja, malah mereka juga datang daripada kalangan yang mendakwa dan didakwa pejuang Islam atau Islamik. Kelompok yang dianggap tinggi ilmu agama, juga tidak terkecuali.

Penulis S Parvez Manzoor, dalam bukunya Method Against Truth: Orientalism and Quranic Studies, menghujah, pengkajian orientalis Barat ke atas al-Quran biar apa pun manfaatnya, lahir daripada kebencian yang dipupuk dalam kekecewaan dan disuburi dengan kesumat.


Trofi hakiki yang dikejar mereka, menurutnya adalah penguasaan terhadap minda Muslim. Barat percaya untuk menyelesaikan masalah ancaman Islam, penganut agama Allah hendaklah dikecewakan berhubung ketentuan risalah Islam seperti yang diturunkan kepada Nabi Muhammad saw.


Hanya Muslim yang keliru dengan kesahihan dan autonomi doktrin al-Quran akan mengabaikan misi sejagatnya dan dengan itu tidak mencabar dominasi global Barat. malah mereka sendiri yg sedikit sebanyak menolong barat menutup gerakan halus barat,dgn membangkang pendapat2 dan kejelasan gerakan barat untuk menjatuhkan islam



Perbuatan khianat orientalis Barat terhadap agama dan penganut Islam turut ditonjolkan oleh penulis berbangsa Swiss, Roger Du Pasquier dalam bukunya Unveiling Islam. Beliau percaya kajian orientalis Barat tidak bersandarkan semangat keadilan kesarjanaan yang tulen dan seringkali berniat untuk meremehkan Islam. Walaupun atas sebab yang jelas kecenderungan ini memuncak pada zaman penjajah, katanya, adalah suatu kesilapan jika dianggap ia sudah lenyap tanpa sebarang tanda.




Sebagai pengukur pencapaian orientalis, lihat saja bagaimana kelompok Islam sendiri kini begitu terpengaruh sehingga ketika berfikir secara sedar atau separa sedar, mengikut kaca mata pelbagai musuh Islam. Paling ketara, proses pemikiran mereka sudah diwarnai pelbagai konsep yang direka dan disebarluaskan oleh golongan bukan Islam.



-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]"http://www.ukhwah.com/images/signmuttaqin.gif">
"Mereka yang berjihad di jalan Allah, tentu Kami bimbing mereka ke jalan-jalan kami, sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang berbuat baik". (Al-Ankabut:69)


[ Posting ini telah di edit oleh: MuTTaQiN pada 2003-06-22 11:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 21-06-03 13:30


Assalamualaikum

Jika dilihat pada zaman ini apabila timbul sesuatu pekara yg berkenaan yahudi,dan barat atau gerakan2 lainnya,pasti ada umat islam yg membangkang dan menafikan kebenaranya apabila itu berlaku,ini bermakna kemenangan untuk barat dan yahudi dalam perjuangan mereka melemahkan islam.

Kejumudan umat islamlah adalah penyebab kejayaan mereka.umat islam pada zaman sekarang terlalu mengikut kata2 barat yg digunakan untuk menutup gerakan halus mereka untuk menghancurkan islam.umat islam sekarang hanya memandang bukti yg ada iaitu bukti2 yg sengaja ditimbulkan barat untuk menutup gerakan halus mereka,ramai umat islam pada zaman sekarang tidak melihatnya dari arah atau konsep yg berlainan.

cuba kita lihat dari arah dan konsep yg berlainaan pasti kita akan lihat dgn jelas akan gerakan mereka.

MUIR, Watt, Puin, Crone, Schlatt, Goldziher dan orientalis lain pastinya tersenyum girang. Banyak petanda menunjukkan usaha keras dan jarum halus mereka untuk menundukkan dunia Islam dengan mencabar kesahihannya sebagai agama wahyu dan mencelarukan pemikiran umatnya, sudah membuahkan hasil.

Paling besar makna dan memuaskan mereka ialah kejayaan mempengaruhi pemikiran umat Islam. Jangan terkejut jika golongan yang terpengaruh ini tidak terhad kepada mereka yang agak kebaratan atau tipis semangat keislamannya saja, malah mereka juga datang daripada kalangan yang mendakwa dan didakwa pejuang Islam atau Islamik. Kelompok yang dianggap tinggi ilmu agama, juga tidak terkecuali.

Penulis S Parvez Manzoor, dalam bukunya Method Against Truth: Orientalism and Quranic Studies, menghujah, pengkajian orientalis Barat ke atas al-Quran biar apa pun manfaatnya, lahir daripada kebencian yang dipupuk dalam kekecewaan dan disuburi dengan kesumat.


Trofi hakiki yang dikejar mereka, menurutnya adalah penguasaan terhadap minda Muslim. Barat percaya untuk menyelesaikan masalah ancaman Islam, penganut agama Allah hendaklah dikecewakan berhubung ketentuan risalah Islam seperti yang diturunkan kepada Nabi Muhammad saw.


Hanya Muslim yang keliru dengan kesahihan dan autonomi doktrin al-Quran akan mengabaikan misi sejagatnya dan dengan itu tidak mencabar dominasi global Barat. malah mereka sendiri (tanpa disedari)yg sedikit sebanyak menolong barat menutup gerakan halus barat,dgn membangkang pendapat2 dan kejelasan gerakan barat untuk menjatuhkan islam



Perbuatan khianat orientalis Barat terhadap agama dan penganut Islam turut ditonjolkan oleh penulis berbangsa Swiss, Roger Du Pasquier dalam bukunya Unveiling Islam. Beliau percaya kajian orientalis Barat tidak bersandarkan semangat keadilan kesarjanaan yang tulen dan seringkali berniat untuk meremehkan Islam. Walaupun atas sebab yang jelas kecenderungan ini memuncak pada zaman penjajah, katanya, adalah suatu kesilapan jika dianggap ia sudah lenyap tanpa sebarang tanda.


Sebagai pengukur pencapaian orientalis, lihat saja bagaimana kelompok Islam sendiri kini begitu terpengaruh sehingga ketika berfikir secara sedar atau separa sedar, mengikut kaca mata pelbagai musuh Islam. Paling ketara, proses pemikiran mereka sudah diwarnai pelbagai konsep yang direka dan disebarluaskan oleh golongan bukan Islam.



-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]"http://www.ukhwah.com/images/signmuttaqin.gif">
"Mereka yang berjihad di jalan Allah, tentu Kami bimbing mereka ke jalan-jalan kami, sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang berbuat baik". (Al-Ankabut:69)


[ Posting ini telah di edit oleh: MuTTaQiN pada 2003-06-22 11:50 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-03 22:49


terima kasih bagi tau tentang pokemon ni.Terkejut jugak,maklumlah budak2 suka sgt tengok kartun ni.Dari adik ana sendiri selalu tunggu depan tv nak tengok kartun ni.Insya-Allah ana akan cuba nasihatkan supaya tak tengok lagi........

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-03 23:37


muttaqin... double posting...

wallahu a'lam...

entah le ... saye pun tak pasti yang saya ni terpengaruh ngan barat ke tak... mungkin ye kot... psl saye suke pakai intenet yang jelas berasal dari amerika...

hanya Allah yang mampu mengatakan yang saya terpengaruh atau tidak... dan adakah orang lain benar-benar tak terpengaruh...

dan Allah jualah yang menentukan samada pengaruh yang saya kena itu... pengaruh yang baik atau buruk...

kerana bukan semua pengaruh itu pengaruh yang buruk..

tentang soal ni... adalah kurang adil untuk meletakkan teori saya berada dalam pihak yang salah... dan hujah saudara mustaqim di pihak yang benar... kerana kita sesama ada bukti... dan kita sesama mengakui bukti pihak yang lain...

jadi saya rasa sekarang... persoalan yang timbul adalah perbezaan pendapat... yang mana jelas hanyalah satu cabang pemikiran yang berkaitan perkara ranting , bukan perkara akar (utama)

maka... saya cadangkan... kita sama-sama menerima ... tiada yang betul mahupun yang salah... kerana sekadar kita berbalah tentang hukum ni... yang tersenyum hanyalah orang kafir ...

kalaulah benar saudara mustaqim ingin momboikot .. terpulanglah pada saudara..

tapi saya masih jelas akan menggunakan pendekatan saya sendiri... kerana saya yakin insyaallah saya dapat membezakannya...

wallahu a'lam

_______________

moga-moga akan ada antara kita yang akan buat kartun yang setanding dengan kartun eropah.. yang akan ade ciri-ciri islam..

dan tenggelamlah isu ini./...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-03 10:19


Assalamu'alaikum..

Biar pun memboikot barangan mereka tidak memberikan hasil yg drastik.numun ini lah wasilah kita bagi kita untuk kembali memartabatkan dunia islam,jgn memandang pada hasil,tetapi ini lah usaha anda.ingatlah selama mana kita memandang remeh isu yg berat ini,dan terus berbelanja ke jalan mereka(barat) sewenang-wenangnyer,selama itu lah kita menyembelih saudara kita diseluruh dunia.Ayuh mulakan langkah kita Allah Akbar!!!

Wassalam

p/s : maaf yer seandainya ader terkasar bahasa yg tersembungi di sebalik kalam bicara.. segala yg baik dtgnya dr Allah, yg buruk pula dtg dr kesilapan qaulah yg terselindung di sebalik bicara.. di sini, qaulah hanya insan dho'if..


-----------------
"kutemui diriku, apabila mencariMu."

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 22-06-03 10:25


Assalamualaikum

tiada niat untuk berbalah disini,dua2 ingin mempertahankan pendapat masing2

Mungkin pendapat kita berbeza,pandangan kita berbeza.

Apa yg dihuraikan oleh ana disini adalah dari fatwa,dan kajian para ulama yg arif tentang pekara ini.

jika saudara cill ingin terus dgn pendapat saudara teruskan, saya tidak menghalang.

tapi yg sebaiknyer kita berlandaskan fatwa,kajian,dan pendapat para ulama yg arif dalam isu ini.bukan hanya berlandaskan akal logik kita.

Rasulullah bersabda bahawa ulama itu pewaris nabi.

Imam Ahmad berkata, "Segala puji bagi Allah SWT yang telah menciptakan segolongan ulama yang hidup pada setiap masa antara rasul-rasul-Nya, mereka meyeru orang-orang sesat untuk kembali kepada Allah, bersabar dalam menerima cobaan, menghidupkan orang-orang mati dengan kitab Allah, menjadikan orang-orang buta dapat melihat dengan cahaya Allah. Berapa banyak orang yang gugur karena melawan iblis telah dihidupkannya, dan berapa banyak pula orang-orang sesat yang telah mereka berikan petunjuk. Alangkah baiknya jejak mereka bagi manusia dan alangkah buruknya jejak orang-orang sesat. Mereka menghapuskan penyelewengan atas kitab Allah yang dilakukan oleh orang-orang yang lalai dan orang-orang yang sesat serta penafsiran orang-orang bodoh, yang merupakan para pembuat bid'ah. Mereka juga membersihkan para pembuat fitnah, orang-orang yang menyeleweng dari dan bertentangan dengan kitab Allah bersepakat meninggalkan kitab-Nya tanpa berdasarkan ilmu, membicarakan masalah-masalah mutasyabih (yang samar-samar) dari firman Allah dan membodohi orang-orang awam dengan penafsiran mereka tentang mutasyabih. Kami berlindung kepada Allah dari fitnah orang-orang yang sesat." (Ar-Radd 'ala al-Jahmiyyah wal Zanadiqah, 85, tahqiq Dr. Abdurrahman Umairah).

Mereka adalah kelompok yang selamat dan mendapat pertolongan Allah yang keberadaannya telah diberitahukan oleh Rasulullah saw ketika terjadi perbedaan pendapat di antara manausia dan perpecahan. Bahkan, beliau memberitakan bahwa kelanggengan golongan selamat di lingkungan umat ini hingga Allah menurunkan pertolongannya yang mana kesesatan orang-orang yang menyeleweng dan tipu daya para(musuh islam) pembohong tidak akan memalingkan mereka. Hal demikian telah dikemukakan pada banyak hadis Rasulullah saw yang diriwayatkan para sahabat yang mulia, di antaranya riwayat Imam Muslim dengan sanadnya kepada Tsauban ra bahwa ia berkata, Rasulullah saw bersabda, "Di antara umatku masih ada segolongan orang yang menjalankan kebenaran(ulama), yang mana mereka tidak dapat disesatkan oleh orang yang memperdaya mereka hingga pertolongan Allah datang, dan mereka pun demikian."

Juga hadis lain yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dari Abu Hurairah dari Rasulullah saw, bahwa beliau bersabda, "Di dalam umat ini masih terdapat segolongan orang yang berada dalam kebenaran(ulama), yang mana mereka tidak akan disesatkan oleh orang yang menentang mereka hingga datang pertolongan Allah, begitulah keadaan mereka."

saya tiada hak untuk menghalang pendapat saudara.terpulang kepada saudara untuk menentukan yg mana baik dan yg mana buruk


harap selepas ini tiada lagi timbul conterversi.berkenaan topik ini. : )





-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]"http://www.ukhwah.com/images/signmuttaqin.gif">
"Mereka yang berjihad di jalan Allah, tentu Kami bimbing mereka ke jalan-jalan kami, sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang berbuat baik". (Al-Ankabut:69)


[ Posting ini telah di edit oleh: MuTTaQiN pada 2003-06-22 20:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-06-03 12:28


Assalamualaikum..

Memang halus perancangan yahudi untk merosakkan ummat Islam....tak kira usia baik kanak2 mahupun dewasa bahkan juga org tua...

Syukran jazilan atas pendedahan ini..Insya allah..sama2 lah kita menyebarluaskan maklumat ini untuk kepentingan ummat Islam sejagat..bkn untuk berforum sesama kita sahaja..Insya Allah..

wallahua'lam

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-06-03 23:20


gembiranya saya...

pabila ada yang sanggup berdebat ... dan boleh pula berlapang hati...

insyaallah saudara muttaqin... saya pegang dan ingat pesanan saudara... dan ingat akan ilmu yang saudara berikan...

moga-moga kalam kita akan diberikan pahala... dan semoga kita berada dalam rahmat tuhan...

amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-06-03 08:04


Quote:
gembiranya saya...

pabila ada yang sanggup berdebat ... dan boleh pula berlapang hati...



urmm.. baguslah..
masuk2 c'nie debat2 nyer cam nak gaduh ajer..
risau jugak..
debat..debat jugak yer..
jgn sampai bergaduh pulak nanti..

paperpon, good luck dlm mencari kehidupan yg diredhai Allah.. insyaAllah..

wassalam

-----------------
"kutemui diriku, apabila mencariMu."

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-06-03 17:31


assalamualaikum semua..

Saya berasa amat senang hati pabila debat ini berakhir ngan baik dan tenteram..

tiada salahnya kalau kita berdebat... tapi debat kita deba islam... debat islam ada syarat.. ada tamadun

tiada fitnah dalam debat islam... kerana kita mencari kebenaran... bukan untuk menegakkan yang kita adalah benar..

tatkala kita dikasari/ terasa dikasari.. istighfar... itu hanyalah perasaan mainan syaitan semata..

tatkala kita membuat salah... akui... dan betulkan apa yang salah itu..

sesungguhnya kalam Allah itu benar... dan dengan mencari kebenaran itu ... akan dekatlah kita dengan Allah.

insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 25-06-03 14:21


ni cill dgn muttaqin bergaduh ke????????? jgn lah macam gitu.. macam seram gitu....
sebenarnya pokemon...saya pernah dengar dan pernah sekali heboh yg binatang pikachu itu sebenarnya khinzir.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-06-03 21:07


ade orang bukak balik thread ni....

payah la... tak nak la berdebat lagi... dah letih...

jadi nasihat saya pada sesiapa yang bace thread ni... sebelum buat pertanyaan.. selagi kite mampu..

buatlah kajian...

_______________

pikachu adalah babi... tak tau la saye... kalau tanye saye... saye kate tikus... tapi mungkin gak ia bermaksudkan babi...

jadi... anda cari thread yang lelama... bukak halaman web lain.. tengok semua sumber... fikir sendiri...

jangan kita nak pegang pada pendapat orang sahaja... kerana kita orang yang boleh berfikir... taklid tanpa asas .... kan rugi jadinya...

harapan saya... bace la semua posts yang saye dan muttaqin buat... kaji bebetul... tak cukup... cari kat lain lagi... lepas fikir la...

psl kami berdua pun bukan al-a'lam . kami pun berdasarkan idea, ilmu dan sumber kami.... lebih baik kalo yg lain pun fikir jugak dulu..


wallahu a'lam

_____________________
masih mencari... hakikat yang hakiki

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-03 08:30


ayark!! hamba ada bela 5 ekor pokemon... nak satu?? hehe.. emoh ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-06-03 23:01


kens.. saye rase topik ni dutarakan bukan untuk tujuan berjenaka...

saya harap mana-mana pihak yang menyambung thread ni bukan untuk tujuan berjenaka... komen pendek untuk memuaskan diri... atau apa-apa yang tak berfaedah..

_______________

maafkan andai saye terlalu kasar bahasa... tapi sedikit sensitif dengan posting yang tidak berkenaan... maafkan saye

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

yeopmi_in-team
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 164
Posting: 104
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 30-06-03 17:40


tq info tue

-----------------
[img]http://ukhwah.com/gallery/gallery/Art/yeopmi_in-team.gif[/img]

SALAM UKHWAH & SALAM PERSAUDARAAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopmi_in-teamProfil   Hantar PM kepada yeopmi_in-team   Pergi ke yeopmi_in-team's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-03 17:17


lorr...hamba tgk tuan hamba sekalian serius je!! penin kepala nanti... jadi hamba hiburkan skit!! tok lok pun kalu sensitif sgt.. nanti jadi macam asid... sorang pun tanak kawan!! hehe
tapi kalu tanak takpe... bia la hamba membawa diri ke tempat lain... sebab hamba pun sensitif jugak!! emoh

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12455 saat. Lajunya....