Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: nasyid kontemporari=lagu cinta


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» nasyid kontemporari=lagu cinta

Please Mendaftar To Post


Oleh nasyid kontemporari=lagu cinta

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 05-06-03 13:38


akum.. nak tanyer skit.. dewasa kini, ibarat satu trend plak.. lagu cinta dalam nasyid.. bukan nyer per.. caM tak beza plak antara lagu cinta dan lagu nasyid.. tp sebab lagu cinta tu dinyanyikan oleh artis nasyid. so kiter panggil as a nasyid.. tp kumpulan yang sayer respect rabbani dan raihan.. diorang still ader kelainan sendiri.. tak banyak lagu cinta yang mendayu dalam lagu diorang....
so nak tanyer koranglah..per pendapat korang,,

-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

kawan82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 859
Posting: 205
Dari: bumi ALLAH

iraq  


posticon Posting pada: 05-06-03 15:13


setiap lagu nasyid tu ader msg nyer yg tersendiri.. Terpulang pada individu itu sendiri untuk menilainya..Sesungguhnya..penilaian dari Allah yang paling penting.Wallahu'alam...

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...
<.::to act cool n to look cool is to be cool::.>

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawan82Profil   Hantar PM kepada kawan82   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-03 00:14


saya tak berapa minat yg ada unsur2 tu.. Maaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

qaszilah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1122
Posting: 19
Dari: kl

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 10:05


assalamualaikum..ana pun rase x sepatutnyer nasyid ni ade unsur p'cintaan. maybe bg org yg langsung x faham mssg yg sebenarnye dlm lagu tu akn sangka yg islam m'galakkan kite ni b'cinta. but pepandai lah org tu m'tafsirnye.tul gak kate kawan82.ape2 pin dep. pd niat org tu.wassalam...

-----------------
“ SEINDAH-INDAH PERHIASAN DUNIA ADALAH WANITA YANG SOLEHAH.....
YANG SENTIASA MENJAGA KELOPAKNYA AGAR TIDAK DIROBEK OLEH TANGAN YANG GANAS...”


Bookmark and Share

    


  Member Information For qaszilahProfil   Hantar PM kepada qaszilah   Quote dan BalasQuote

Arcaine
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 246
Posting: 237
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-06-03 17:23


Cinta kepada Allah ...
Cinta Rasul ..
Cinta Ibu-bapa ...
Cinta kepada Ummah ...
Cinta kepada Kecemerlangan ...

Bagi saya biarlah cinta krn Allah

-----------------
Hidup ini suatu perjuangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArcaineProfil   Hantar PM kepada Arcaine   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 17:45


Pd mulanya, ana juga b'pandangan bhw lagu2 nasyid yg b'unsurkan cinta sesama manusia ni merupakan satu alternatif yg baik bg lagu2 cinta yg tidak Islamik...sekurang-kurangnya lagu nasyid mengenai cinta sesama manusia agak bergerak selari dgn syariat...

Walaubagaimanapun, pandangan ana mula berubah apabila ana lihat lagu nasyid yg b'unsurkan cinta ni seolah-olah merupakan suatu cara utk mengejar marketing...apatah lg lagu t'sebut m'dpt p'hatian majoriti peminat nasyid...

Mungkin ramai yg beralasan bhw lagu2 t'sebut adalah sesuai dlm usaha utk menarik remaja kembali kpd irama Islamiyah...tp cuba kita fikirkan kembali, adakah dgn usaha yg ini kita yakin segalanya dpt diatasi ? Rasanya, ramai di kalangan remaja yg masih merindui karya bermutu dan syahdu dr The Zikr, Nahwan Nur dan sbgnya...pendek kata yg nasyid yg berunsurkan ketuhanan...

Mmg t'dpt pepatah t'kemuka yg mengatakan bhw "Jgn melihat kpd hasil, sebaliknya lihat kpd usaha" ttp p'masalahan ini timbul akibat t'lalu byk...seolah-olah album nasyid tanpa sekurang-kurangnya satu lagu cinta adalah tidak lengkap...adakah kita mahu pandangan ini sebati mengenai irama nasyid yg seharusnya dimanfaatkan utk menyampaikan dakwah...

Dgn wujudnya isu ini, industri nasyid umpama dicemari...pelbagai alasan timbul...
"Aaah ! Lagi2 lagu cinta..."
Mungkin kita boleh beralasan...
"Takpe, cinta kan fitrah manusia..."
Ttp bagaimana pula yg tidak faham & mengerti...

Lgpun, situasi nasyid hari ini mmg mengelirukan...kalimah "Cinta Fitrah Manusia" itu dianggap sbg suatu yg remeh...seharusnya pernasyid yg dihormati memainkan peranan yg lebih besar dlm usaha utk mengIslahkan pendengar...

Lastly, cuba kita cerminkan lagu2 nasyid berunsurkan cinta hari ini...adakah cukup Islamik ? Ana rasakan sekiranya di dlm lirik sekadar wujud kalimah SYARIAT, IMAN, DOA, BERKAT & RAHMAT adalah tidak mencukupi...

Ttp, buat masa ni ana merasakan bhw lagu Nur Kasih merupakan lagu nasyid berunsurkan cinta manusia yg t'baik...krn melalui lirik ini, saling mengharapkan keredhaan Allah SWT...

Sekadar pandangan ana yg dha'if...ana b'niat ikhlas demi p'kembangan industri nasyid...

Semoga Allah SWT sentiasa memelihara pernasyid agar b'niat lurus dlm menunaikan tanggungjawab utk b'dakwah melalui wasilah yg cukup menarik...HIBURAN MENDIDIK ROHANI...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 19:00


Assalamualaikum.. saya setuju benar dengan pandangan yang dikemukakan oleh SaLaFiaN.. nasyid kini seolah-olah tiada identiti sendiri..

kalau dulu bila sebut nasyid kita akan terfikirkan lagu-lagu ketuhanan, berkompang...

tapi sekarang nih, nasyid juga sudah bercampur dengan alat2 muzik seperti gitar, liriknya juga semakin tiada bezanya dengan lagu2 biasa, malah kini wanita juga turut sama ber dakwah dalam bidang nasyid nih..

jadi perbezaan sudah tiada... rasa zuk mendengar nasyid pon sudah tiada..

saya sendiri tak pasti setakat mana lagu cinta yang dinyanyikan itu mampu membawa remaja kita bercinta dengan cara yang 'benar'...

hakikatnya kini.. nasyid sudah tiada identiti dan terpaksa beersaing dengan artis2 lain seperti KRU, sheila majid, M Nasir dan ramai lagi yang juga mampu membawa lagu2 ketuhanan.. mungkin anugerah untuk nasyid juga semakin tidak relevan.. mungkinkah suatu hari nanti KRU juga akan turut tercalon dalam anugerah utk nasyid..

walau bagaimanapun, Alhamdulillah kerana masih ada lagi kumpulan2 nasyid yang berusaha untuk memperjuangkan irama nasyid asli walaupun sukar mendapat tempat.. tapi saya yakin yang asli itulah yang takkan hilang ditelan zaman dan akan tetap unggul sampai bila2..

wassalam



-----------------



Hargai semasa ada....

[ Posting ini telah di edit oleh: Hanan pada 2003-06-09 19:03 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 10-06-03 01:07


hmm. thanz for all ur msg.. hmm... samer-samer kiter muhasabah diri kiter balik.. adakah irama nasyid tuer sampai pada matlamatnya atau sekadar aim nak capai anugerah platinum..hmm

-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

amad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 64
Posting: 147
Dari: Cleveland

usa  


posticon Posting pada: 10-06-03 10:49


Assalamualaikum,

Alhamdulillah ada yg berani mengutarakan topik ini..isu ini sebenarnya telah lama timbul dan tenggelam tanpa ada tindakan yang dilakukan...

Bagi pendapat ana, ana juga turut setuju dengan pendapat saudara Salafian dan saudari Hanan...kita lihat kewujudan nasyid dahulu yang beriramakan padang pasir...sungguh syahdu dan mampu membuatkan kita termenung sendiri..tetapi sekarang nih dengan kewujudan nasyid yg dikatakan kontemporari ana rasa halanya agak condong sedikit...ana bukan ingin menuding jari atau mempersalahkan sesiapa..sekadar ingin mengutarakan pandangan sebagai seorang pencinta nasyid...

jika kita lihat album nasyid sekarang nih..bukan setakat satu lagu sahaja yg berunsurkan percintaan..malah ada sesetengah yang lebih daripada 2 atau 3...ana tidak menafikan bahawa cinta itu fitrah semulajadi manusia, namun, jika kita lihat muda-mudi sekarang nih..berapa ramai yg bercinta berteraskan islam?..dengan kehadiran lagu2 nasyid yg berunsurkan cinta kepada manusia ini seolah2 menukar identiti nasyid itu sendiri...yg sekaligus meletakkan seolah2 islam itu menggalakkan percintaan manusia yg tiada batasan...walhal, cinta Ilahi itu adalah yg utama dan percintaan manusia itu seharusnya mendorong ke arah cinta agung tersebut...

tambahan pula dengan penggunaan alat2 muzik yang lain - gitar; sebenarnya ana rasa lebih cenderung ke arah melekakan para pendengar...rentak dan lagu yang dihasilkan lebih mampu menarik pendengar dan sekaligus memesongkan tujuan sebenar nasyid supaya pendengar lebih menghayati lirik dan memahami mesej disebalik sesebuah nasyid itu...

"jika kamu melihat kemungkaran, maka cegahlah dengan tangan, jika tidak mampu maka cegahlah dengan lisan, dan jika tidak mampu maka cegahlah dengan hati sesungguhnya itu adalah selemah2 iman.." lebih kurang maksud hadis..

astaghfirullah..wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amadProfil   Hantar PM kepada amad   Pergi ke amad's Website   Quote dan BalasQuote

haninuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 166
Posting: 148
Dari: UIA GoMBaK

Kedah  


posticon Posting pada: 10-06-03 12:35


Assalamualaikum WBt..

Pada hakikatnya mmg fitrah manusia ingin mencintai dan dicintai.. sebab tu lah Allah jadikan manusia ni berpasang-pasangan.. ttg asyid kotemporari yg ada unsur2 percintaan sesama manusia, bagi ana tidak salah.. tetapi apa salahnya kalau kita dahulukan cinta Illahi..

Ana setuju dgn pendapat Hanan tu.. dulu, masa zaman sekolah, kalau sebut nasyid..terbayang alunan zikrullah.. syahdu sangat.. siap ajar adik2 nyanyi lagi.. tapi sekarang.. kebanyakan nasyid dah bercampur dari segi alat muzik dsbg..

that's all
Wallahu Taala a'lam

:: PenCinTa HiBuRaN IsLaM ::



-----------------
Tuhan..Syukur kehadratMu Kerna masih mengurniakan Setitis semangat..Untuk menghadapi..
Kehidupan untuk esok hari..Demi perjuangan hakiki..Kan kugenggam keazaman ini..Takkan kubiarkan ..
Terlerai lagi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For haninuhaProfil   Hantar PM kepada haninuha   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 11-06-03 16:18


ha...
so camner.. budaya nier nak kener ubah ker.. atau biarlah nasyid kontemporari=lagu cinta...
tanyer korang nier



-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

[ Posting ini telah di edit oleh: ikhqoi pada 2003-06-11 16:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 14-06-03 23:49


ukhwah adalah bekas sahabathijjaz.. jeng jeng jeng..
korang masuk sahabathijjaz dulu apasal?
sebab hijjaz and the gang kan?

last2 korang kondem gak muzik yg depa bawak..

taknak denga sudah..
tak payah denga..

abis cite..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-03 00:06


Ustazmalaya... ada sikit pembetulan....

Ukhwah.com rasanya tak sesuai dikatakan bekas sahabathijjaz.com sebaliknya ukhwah.com dibangunkan oleh mereka yang menbina sahabathijjaz.com.

pada zaman sh.com dulu pun laman itu tak diiktiraf oleh Hijjaz. Mereka kata komuniti takder faedah.

So... Ukhwah is ukhwah. Cuma secara kebetulan ramai dari sh.com join sini dan jangan lupa... ramai yang tak join.. Melebihi 60% adalah muka-muka baru.

Di sh.com dulu pun hanya segelintir sahaja membincangkan nasyid. Selebihnya nak berukhwah sesama ahli. Jadi untuk memeriahkan... Ukhwah.com menjemput seramai mungkin kumpulan nasyid (yang merasakan komuniti ada faedah) untuk menjadi ahli sekutu Ukwah.com.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

radzatul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 91
Posting: 247
Dari: Bandar DiRaja

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-03 00:39


ustazmalaya..ckp tu lain kali cover skit..kan Kang dah marah!!

-----------------

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya daripada saya(hambanya)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For radzatulProfil   Hantar PM kepada radzatul   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-03 10:26


Isk Mazlin.... mana ada marah. Bunyi marah ke? Taklah...

Ustazmalaya tu kawan dari shukur.com.

OK Teruskan perbincangan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-03 11:51


Nampaknya isu tema cinta dalam lagu nasyid tak habis2 diperbincangkan. Sebelum nie, ana dah banyak komen mengenai topik seumpama ini. Tapi, selagi topik nie diutarakan, selagi itu ana tak jemu utk turutsama berkongsi pandangan. Insya Allah...

Secara dasarnya,ana turut bersetuju dengan pendapat salafian, kak hanan, kak hanihuha dan amad. Ana bukanlah menolak seratus peratus nasyid bertema cinta, cuma agak tak selesa dengan lagu2 sebegitu. Islam nie luas, syumul, banyak lagi mesej yang boleh diketengahkan melalui nasyid selain dari lagu cinta.

Mungkin tak salah kalau lagu cinta dijadikan alternatif, tapi janganlah sampai lagu2 sebegitu memonopoli pula indstri nasyid kita. Cinta sesama manusia memang penting, tapi banyak lagi yang lebih aula yang harus diutamakan.

Walaupun mungkin sesetengah artis nasyid nie berniat baik apabila mendendangkan lagu tersebut, yakni ingin menyeru kepada cinta yang berlandaskan syariat, tapi pada pendapat ana, cara nie agak kurang efisyen.

Sesetengah pendengar mungkin boleh terima dan membiasakan diri, tapi ada golongan yang meluat dan menyampah dengan lagu2 sebegini. Tak kurang juga ada yang feeling habis bila dengar sambil dok bayang benda2 lain. Niat utk menyebar dakwah akhirnya tidak sampai pada pendengar malahan impak dari itu pula akan timbul fitnah (dari pendengar yang menyampah) dan akan timbul pula penyakit2 hati (dari pendengar yang feeling).

Bila dikaji semula, banyak tak baik dari baik. Oleh itu, wajar rasanya kalau lagu2 tema cinta nie "diredakan" dahulu buat sementara waktu. Ana amik arak sebagai contoh. Di dalam arak, terdapat kebaikan dan keburukan. Tapi, oleh kerana keburukannya lebih banyak mengatasi kebaikan itu sendiri, maka arak diharamkan.

Ana bukanlah suruh haram/tinggalkan terus lagu2 nasyid cinta nie, tapi kalau boleh biar kita kurangkan. Melainkan kalau penulis lirik tersebut boleh menghasilkan lirik yang betul2 tak melalaikan dan selaras ngan syariat, mungkin kita boleh berkompromi.

Untuk ustazmalaya, kami join sahabat hijaz bkn sebab minat artis HME semata2. Malah topik nie pernah dibuka di komuniti SH dulu dan ramai yang bangkang termasuk ana. Jadi tak timbul isu kami kondem lagu mereka selepas hijrah dari komuniti SH sebab dari dulu lagi kami memang tak berapa senang dengan lagu2 macam tue. harap salah faham ini dapat dileraikan.

WaLllahu Subhanahu Wata'ala A'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 13:08


assalamualaikum....
menarik sekali topik nie....
lagu cinta sudah menjadi trend dan sanjata utama dalam lagu nasyid.... ramai juga yang berminat dengan irama yang sedemikian....
ada yang tidak suka.... dan memboikotnya....
kita di sini bukan tidak suka.... dan kalau kita tidak suka pun apalah salahnya kita mengemukakan komen maupun cadangan.... untuk kepentingan industri nasyid juga......
tak boleh kee kalau kita membiarkan kritikan....
dan apatah lagi yang dikritik itu adalah yang membina..... bukannya kita kritik membuta tuli.... kita ada pandangan yang perlu dilunaskan....
ana difahamkan ramai juga pengemar lagu-lagu nasyid sudah memboikot kumpulan nasyid yang lagunya berunsurkan cinta..... terutama golongan pertengahan..... dan ke atas..... orang dewasa mana gemar lagu seperti ini.....
jadi pandangan seperti ini dirasakan bagi membaiki mutu..... adalah tidak wajar jika kita merasakan sesuatu itu tidak kena kita membiarkan saja......... jadi walau apapun usaha kumpulan nasyid, khalayak yang telah lama menjadi penyokong kepada industri nasyid janganlah di pinggirkan....

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

zaidah83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1486
Posting: 62
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-06-03 15:33


assalamualaikum... mmhhh.. susah gak nak komen ni.. ana pon kurang berminat dgn nasyid berunsur percintaan ni..tapi mungkin ni salah satu cara menarik orang yang tak minat nasyid membeli kaset nasyid.. pastu bile dah ade kaset nasyid tuh, diorang akan dengar gak nasyid2 yang lain kat dalam kaset tuh,....sbb biasenye tak semua lagu dalam kaset sesebuah kump nasyid tuh berunsurkan cinta, tapi lebih banyak yang berunsurkan agama dan ketuhanan..cume satu due buah lagu jek yang b'unsurkan cinte.. kire nye ni macam strategi pemasaran la..tapi, utk video klip nasyid hanya tuhan yang tahu, saye tak berape setuju..sbb macam menggalakkan budak sekolah bercinta..lagi satu.. kebanyakan kumpulan nasyid kat mesia ni lebih cenderung bikin lagu utk mujahidah islam spt siti khadijah, rabiatul adawiyah dsbg...ape kate lepas2 ni buatla plak lagu2 utk mujahid islam spt saidina abu bakar,saidina ali dsbg...macam yang kump brothers buat..lagu kesaksian yang menceritakan tentang bilal bin rabah..Allahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidah83Profil   Hantar PM kepada zaidah83   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 22-06-03 15:12


keskeskes

kang, depa tu blom tau sape kite.. hehe..

ayat2 tekanan yg dilepaskan kat sini..
hehe..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-03 22:49


2 3 hari duk tinggalkan topik ni takde sape yg jawab ek..

kesimpulan..
nasyid adalah hiburan...
tak caye>??

gua pun budak nasyid beb..
member2 gua PR nasyid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-06-03 13:03


assalamualaikum..

lambat ana tgk topik ni.. tp memang menarik.. honestly, ana sangat2lah setuju ngan pendapat salafian, hanan dan mereka yg sependapat dgn diaorg nih..ana admit yg ana pernahlah layan lagu nasyid berunsurkan cinta nih..ana juga akui mmg lagu2 camnni agak mengkhayalkan..dan mungkin juga lebih mengkhayalkan para remaja yg sedang hangat bercinta..

lama gak lah ana layan lagu2 macam ni but now..i feel bored dgn lagu2 camni.. rasa bila dgr lagu camni samalah dgn dgr lagu2 cinta yg didendangkan oleh artis yg nyayi lagu balada,etc. nasyid itu sepatutnya didendangkan dgn lagu yg memuji Allah.. selawat ke-atas nabi..setidaknya kalau lidah ni tak rajin berzikir n berselawat.. bila dgr lagu nayid ni kita akan ikut dan insya-Allah dah dapat pahala kat sini.. tapi bila dgr lagu2 nasyid yg = lagu cinta ni.. mgkn boleh dapat dosa pula sbb fikiran turut ikut terkhayal dek liriknye dan ditambah pula ngan alunan alat muzik yg melalaikan yg tak disyariatkan dlm islam cth gitar, etc.

Setelah lama saya amati lagu2 seperti ini..saya akui gak yg lagu2 nasyid rentak dahulu (seperti yg masih dilaksanakan oleh kumpulan RAIHAN)lebih sedap didengari..lebih menyentuh kalbu n lebih menginsafkan..wallahu'alam.

wassalam.

-----------------
'berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-03 13:07


kejayaan Kump Haikal menjuarai carta IKIM menunjukkan nasyid berunsur ketuhanan ni memang sentiasa mendapat tempat.. tak luput ditelan zaman...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

zaidah83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1486
Posting: 62
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-06-03 15:02


haaa... kalo ustazmalaya budak nasyid.., lagi best nak komen..sbb orang yang menceburinye sahaja yang boleh kasik response yang sepatutnye... kalo orang macam ana yang kasik komen..., nampak gaye nye komen beremosi je la yang ana leh kasik...hehehehe... hopes, ustazmalayan da group terus maju dalam bidang nasyid yang diceburi.... tahniah kerana menjadi salah seorang dari penggiat seni Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidah83Profil   Hantar PM kepada zaidah83   Quote dan BalasQuote

zaidah83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1486
Posting: 62
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-06-03 15:03


walau apepun.... HIDUPLA NASYID UNTUK ISLAM...

[ Posting ini telah di edit oleh: zaidah83 pada 2003-06-26 12:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidah83Profil   Hantar PM kepada zaidah83   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-03 00:18


penonoton terhibur dgn apa yg kami persembahkan pun dah kira memadai..

sekurang2nye..
ade la alternatif untuk hiburan utk remaja mcm kite2 ni..

tak la duk denga lagu2 lain kan??
btul tak??

macam sandarkan pada kenangan.. lagu jiwang.. sume suke.. dr tua sampai budak2 kecik
sape reti komen lagu ni??
sape tak suke lagu ni?? angkat tangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-03 10:03


Quote:

On 2003-06-25 13:07, Hanan wrote:
kejayaan Kump Haikal menjuarai carta IKIM menunjukkan nasyid berunsur ketuhanan ni memang sentiasa mendapat tempat.. tak luput ditelan zaman...

-----------------
'berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'



dah lama tak dengar carta IKIM..

-----------------
'berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 00:18


ape2lah ana tetap menyokong selagi ianya membawa manfaat dan kebaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 27-05-05 16:36


aku ikhmal..
i wan to have a business talk with u..
i hope u r free to meet me to have a business talk that can ensure ther survival of ukhwah.com / hanan.com
thanz

mohd ikhmal bin mohd iskandar
012-3436554


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

illy_najlaa
Warga Rasmi
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9568
Posting: 4
Dari: Jelapang Padi Malaysia

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 15:41


....

sy just nak bg pendapat...
bg sy apa yg dikatakn oleh salafian, kak hanan tu betul tapi apa yg dikatakn oleh ustazmalaya tu pun betul gak..
coz dr sudut pandangan manusia yg cenderung kearah islamik nasyid2 yg ada unsur p'cintaan nampak tak brape elok.
tapi jgn lupa nasyid yg dibawa bukan hanya nak menarik org yg sememangnya minat nasyid tapi mereka juga nak menarik remaja2 yg tak minat nasyid atau remaja2 yg lebih cenderung ke arah lagu2 barat dan lagu2 bkn nasyid.
lebih baik remaja2 ni dgr lagu cinta yg dibawa oleh kump nasyid drpd dgr lagu2 cinta yg dibawa oleh artis2 yg ada skrang atau love song yg dibawa oleh artis barat. sekurang2nya dlm nasyid m'nekankn ttg syariat dan batas2 p'gaulan.

nak menarik org yg tak minat nasyid kpd minat kita haruslah mulakn dgn apa yg diorg minat, sprt remaja lebih cenderung kerah lagu2 b'unsur p'cintaan. sekurang2nya bila diorg minat dekat satu lagu nasyid yg b'unsur p'cintaan dan punyala minat dekat lagu tu mungkin diorg akan beli kaset atau cd kump nasyid b'kenaan semata2 utk m'dgr lagu yg diorg suka tapi utk m'dgr lagu tersebut mereka pasti akan dgr semua lagu dlm album tu t'maksuklah lagu pasal ketuhanan, sahabat dll. dgn ini secara tak langsung akan menarik minat mereka utk beralih arah kpd lagu2 yg dibawa oleh kump nasyid atau beralih arah kpd lagu2 yg lebih islamik.

ini hanyalah pendapat sy krn sesungguhnya yg baik itu dtg drpd Allah dan yg kurang dan lemah itu dtg drpd diri sy sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For illy_najlaaProfil   Hantar PM kepada illy_najlaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129974 saat. Lajunya....