Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 23 minit yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: LAWYER > What do you think ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» LAWYER > What do you think ?

Please Mendaftar To Post


Oleh LAWYER > What do you think ?

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 00:01


..

Ringkasnya :

What do you think of this career?

Ramai orang berbeza pendapat dalam memperkatakan mengenai career ni.

Everybody stand on their reasons rite? Then, respond me yeah? Samada kalian stand on reasons yang kukuh atau tidak, do tell me whether u agree or not dengan career ni? thats all.

Ana salah seorang yang bakal berkecimpung dalam bidang ni InsyAllah. Even dah tetap dengan minat ni since i was 10 y, i still need your opinion guys. Sudi2lah membantu.

p/s: Sorry a zillion kalau topik ni dah pernah ada. But i dun think so? Checked takda pun? Truly sorry kalau topik ni dah pernah ada yea?



-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Wasimah17
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1684
Posting: 73
Dari: Jalan Gombak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-04 10:15



Pada pendapat saya,Peguam adalah satu bidang tugas yg mencabar.Tersilap langkah boleh masuk neraka.
Tetapi seronok belajar Undang-undang sebenarnya
.Saya sendiri pelajar kuliah Undang-undang di UIA tapi tak minat jadi Lawyer...

-----------------
"Time can change in every breath we take. Every passing minute is another minute to change everything around."

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wasimah17Profil   Hantar PM kepada Wasimah17   Pergi ke Wasimah17's Website   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-04 16:41


Kalau tak minat untuk menjadi peguam, mengapa mengambil jurusan ndang-undang?

Pada pendapat saya pekerjaan sebagai peguam satu pekerjaan yang mulia ialah peguam menegakkan keadilan, membantu orang yang susah, menolong orang lain menuntut hak mereka dan tanggungjawab pihak lain terhadapnya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 10:46




Satu bidang yang bagus kalau kena caranya. Tapi, ia juga bleh jadi satu bidang yang cukup menjelikan @ merbahaya sekiranya tidak memiliki asas akidah dan tauhid yang benar2 kukuh....
Dengan kata lain...yang hak perlu ditegakkan walaupun kadangkala ia nya cukup pedih untuk dizahirkan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 00:48




besh jugek jadi loywer ni..

tapikan lepas nengok HERO[jepunnye dorama] ske lak jadi prosecutor...bleh tulong urang

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-04 20:37




Law....

ana mmg minat dalam bidang undang2 sejak dari awal zaman persekolahan...malah aliran yang ana ambil sekarang menjurus kepada bidang tu...target ana untuk jadi penguam syariah....tapi buat masa ni matlamat utama adalah ke uia dan sambung disana dalam course undang2...


ermm kalau kat uia kena ambil double degree...so its better

p/s: apa2 pun doakan ana mencapai cecita ana...

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 26-05-04 15:56




ana memang minat bidang ni. keyla since ana baru form 3 maybe ana x nampak lagi bidang2 lain cause ana ni minat gak dlm bidang sains. pernah satu hari ada s'one tanya ana apa ambition ana. when I said that I wanna be a lawyer dia kata sebelah kaki ada kat neraka. at 1st ana tergugat gak. ttp bila ana fikir balik kalau sumer org x nak amik bidang ni cause alasan tu, maka x delah umat Islam yang ppakar dlm bidang ni and then bila2 jer umat Islam akan dipijak semata-mata x der ilmu asas dlm bidang ni.

p/s ilmu di dada masih kuran, harap diberi tunjuk-ajar. ni la pendapat ana yg belum masuk 15 ttahun lagi!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

Khairul_Izwan
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 28
Posting: 225
Dari: Perak / Penang / Kedah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 10:31


ermmm peguam???best ker??

-----------------
www.australia-travel-books.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_IzwanProfil   Hantar PM kepada Khairul_Izwan   Pergi ke Khairul_Izwan's Website   Quote dan BalasQuote

farr
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2004
Ahli No: 8996
Posting: 5
Dari: klang valley

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-04 13:08


law..

susah ker?kalau minat sumer tak jadi masalah kot..sayer pon amik cos law jugak kat uia....rasernyer bidang nie tak jadi masalah kot..buat musafir sayyaf...skali dah melangkah ker bidang nie...teruskan lah...sumer nyer bergantung pada niat kiter sebenarnyer....kalu baik..baiklah ia..kalau tak..tidaklah....
kpd muttaqin..teruskan niat enta utk jadi peguam syriah..sebab bidang nie kekurangan lawyer dlam bidang nie(syariah)...ana sendiri kat uia amik syariah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For farrProfil   Hantar PM kepada farr   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 15:56



Memang best jadi lawyer ni, boleh tolong orang. Kalau nak jahat, jadi ustaz dan doktor pun boleh jadi jahat, contohnya kalau jadi ustaz tapi tidak menyampaikan ajaran islam yang sebenar, jadi doktor pulak kalau asyik nak duit aje, orang sakit nak mati pun dia tak peduli kalau tak mampu nak bayar kos perubatan. So semuanye same aje.Itulah pendapat kite. Byyye

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-04 00:11


sekali terbela orang yang bersalah la pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-08-04 00:36


Quote:

On 2004-05-27 10:31, Khairul_Izwan wrote:
ermmm peguam???best ker??



BEST!

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 11:39




bg ana, mcm susah jer... mungkin sbb ana kurang minat. lagipun, cabarannya mmg byk..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

iman_nurina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8250
Posting: 19
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-05 12:59


biasa saja.syurga neraka tu Allah yang tentukan.selagimana kita tau apa yang kita buat tu tak langgar apa yang telah disyariatkan, Kenapa perlu takut.lagipun..kan boleh tolong orang...everyone presume innocent until proven guilty kan?bukan dalam sivil saja guna maxim ni..syariah pun macam tu..

betul kata pukau..apa-apa kerjapun kalau kita silap langkah ke, tak jalankan tanggungjawab ke boleh terjerumus juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman_nurinaProfil   Hantar PM kepada iman_nurina   Pergi ke iman_nurina's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-10-05 15:08


em... em...em... :roll: :roll: :roll:
tak tahu la...bagi saya,depends on indvdu la kan???
awak minat...tu hak awak...tapi saya kurang minat la...takut kita di pihak yang salah...apa-apa pun,gud luck 4u...jadi kan minat ni sebagai peluang untuk anda berjuang di pihak yang benar... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 28-10-05 15:19


saya memang minat nak jadi peguam..tapi komfius tak tau nak sambung plajaran di mana...kat mana ye nak sambung fakulti undang2 syariah slain di Malaysia?ada tak rekemen kat mana-mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-10-05 10:59


kalau nak jadi peguam memang kena fasih bahasa inggeris dan pandai dalam bidang sejarah...bukan mudah nak hafal akta2...apapun bidang ini adalah profesional seperti doktor... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 12:59


Setahu saya fakulti undang2 yang ada ajar undang2 syariat sekali ialah di UIA.Mereka juga guna B.I sebagai pengantar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 15:27


bapa saya peguam sivil. seperti profesion lain, dia keluar pagi dan balik senja. kadang-kadang dia travel, bergantung kepada lokasi mahkamah. kerja dengan swasta lifestyle memang macam ini.

peguam fasih berbahasa inggeris. dan mereka banyak membaca.

hidup peguam ada naik turun. ekonomi gawat, income pun gawat...years. firma tangguh gaji, bayar separuh, quit pekerja. tukar2 firma.

ekonomi baik, income besar. firma maju.

tidak ada kerja goyang kaki boleh hidup senang. semua mesti rajin usaha.


-----------------
BAJA ORGANIK CACING & EM
impaxbokashi.wordpress.com blog bokashi farmer
ketahui cara pembikinan baja organik dari dapur
[ Telah diedit oleh: cadetofficer pada 29-10-05 15:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 22:01


ok what

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 23:29


Assalamualaikum,

kalau anti berminat nak jadi peguam bagus la...kat UIA ada course untuk peguam syariah.....tapi anti kena masuk matrik dia dulu....pas tu baru boleh sambung dalam jurusan tu kat UIA...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 00:27


For me....as my personal opinion.......

Kita pergi yang lpaling besar dulu.....demokrasi
zaman rasullullah ada ke demokrasi ni?...jawabnya tak...nabi saw guna sistem khalifah....
kita bawa ke zaman kita......memang tak ada lagi dah sisitem tu sekarang
bohong la kalau ada yang kata negara kita ni ikut syariat islam
Cuma kita ni negara bagi orang2 islam.....sistemnya jahiliah

Kita pergi pada topik

Ana ada satu soalan...just asking

kalau kita tahu di pakaian kita ada najis,kita nak bersihkan(tukar pakaian) or kita nak tutup tutup saja supaya orang tak nampak?Jawab sendiri na......
Sama la dalam kes sekarang ni......kita dah tahu sistem yang di bawa oleh negara kia ni dah tak betul,buat apa kita nak pertahankan?Demokrasi ...dah jelas sistem jahiliah,buat apa kita nak jadi tali barut meluruskan benang yang basah?tak perlu jadi peguam untuk sistem pemerintahan zalim ini

Bukan ana tak sokong,memang patut ada orang yang kuasa ilmu tu.Tapi,berapa ramai umat islam yang ada dalam bidang tu yang nak perbetulkan keadaan?Bila dah kerja,semuanya fikir macam man nak kaya cepat.Bila dah kaya pkir pula macam mana nak lagi kaya.Samapia satu tahap,orang bersalah pun dia nak bela atas sebab ada kerja ada duit.Ada duit jadi kaya.tu saja matlamat peguam dan pengamal undang2 malaysia pada mata ana sekarang ni.Langsung tak ada kesedaran nak bela agama yang kian tercabul maruahnya.

Ana ambil contoh......peguam islam di negara kita yang ada pastinya tak kurang 1000 orang.Takkan dalam 1000 tak ada yang berani bersuara tentang ISA.Tak ada seorang pun yang berani cari kelemahan akta tu sehinngga semua mujahid2 islam yang di tahan tu di lepaskan

Bukan semua peguam seperti yang ana cakapkan tadi,tapi nisbah bilangannya sangat sedikit berbanding yang hidup untuk duit.Ada yang ikhlas,tapi tak menonjol.

Sahabat,kita belajar,kerja bukan nak cari populariti.Bukan nak kejar kekayaan.Bukan pula nak cari glamour.Ana nak tegur sedikit pada posting2 yang katajadi peguam ni boleh jadi glamour/popular/tinggi saham etc.Ubah sedikit matlmat hidup tu.Kita mati tak bawa harta,pangkat,fail,akta....amalan saja

Buatla suatu yang dapat menyumbang untuk islam...bukan harta semata

Kepada sesiapa yang terasa ana minta maaf.....sekadar memberi pendapat

Wallahu Alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

ratu_assayyidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2005
Ahli No: 18436
Posting: 23
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 08:05


bagi saya, lawyer tak best sebab macam susah saja
kerjanyer...

tapi siapa yang jadi lawyer ni memang bagus sebab sanggup terima risiko dan berani....saya tabik

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_assayyidahProfil   Hantar PM kepada ratu_assayyidah   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 13:27


Sebelum berbicara tentang pro dan kontra peguam, kita perlu tahu apa tugas seorang peguam...

Bila nampak peguam, orang kita sekadar nampak kes jenayah (criminal case). Sedangkan di dalam bidang guaman ini, selain dari bidang Syariah banyak lagi cabang bidang-bidang untuk bahagian Sivil, antaranya:

1) Undang-Undang Medikal
2) Undang-Undang Perbankan
3) Undang-Undang Tanah
4) Undang-Undang Alam Sekitar
5) Undang-Undang Syarikat
6) Undang-Undang Perlembagaan

dan pelbagai lagi...

Kebanyakan undang-undang berkisar tentang etika di dalam suatu bidang, spesifiknya bekerja, kontrak, beorganisasi dan sebagainya. Rasanya tidak salah sekiranya umat Islam untuk mengisi tempat-tempat kosong di dalam bahagian Sivil ini. Etika di dalam bekerja, berorganisasi dan sebagainya juga merupakan sebahagian dari ajaran Islam. Sekiranya bukan umat Islam yang isi, adakah kita rela menyerahkan semua kekosongan ini kepada yang bukan Islam? Maknanya, yang beragama Islam hanya perlu bekerja di jabatan Syariah? Bagaimana pula dengan yang berpengetahuan luas dalam lain-lain bidang Undang-Undang? Adakah kerana bidang-bidang tersebut tidak berkait dengan Islam, maka HARAM untuk mempelajarinya?

Tidak bermakna tiada seorang peguam yang berbicara tentang ISA, maka bidang ini perlu ditinggalkan dan dipandang sebagai tidak Islamik. Itu persepsi yang salah. Kenapa hanya perlu dinilai dari sebelah perspektif? Kita kena terima hakikat, kita masih dibelenggu undang-undang yang menghalang kebebasan suara dan begitu juga peguam. Prosedur secara professional perlu dijalankan, bukan sekadar bersuara membabi buta. Jika tidak, kita juga yang akan terkesan...

Sekiranya tidak ada peguam Muslim, bagaimana dengan kes-kes murtad? Bagaimana dengan kes yang menyentuh hak-hak orang Muslim dari perspektif Undang-Undang Sivil. Kita kena akur bahawa di Malaysia, Undang-Undang Syariah tidak ditegakkan secara total. Adakah kerana itu, kita mengambil langkah untuk langsung tidak respon kepada masalah di Malaysia? Adakah jalan yang terbaik kita boikot bidang guaman? Tidak, lebih baik ada sesuatu untuk Islam biarpun sedikit dari langsung kosong.

Tentang gaji, rasanya bukan bidang Guaman sahaja yang menjanjikan gaji. Islam adalah agama yang adil dan membenarkan sesiapa yang berkerja untuk memperolehi gaji. Cumanya, kepada siapa yang faham konsep agama, janganlah letak harga yang terlalu mahal. Apa pun, pastikan niat berkerjaya liLlahi ta'ala, bukan sekadar Peguam tetapi semua...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 30-10-05 14:52


kalau nak jadi peguam kena rajin membaca dari kes yang dah bekurun hingga kes yang terkini..kalau tak minat baca dan study law sory to say awal lagi kena reject.. act kena ingat dalam otak saja baru boleh berhujah..satu lagi makesure fasih english..kena pandai cakap budak law tak boleh senyap2 nanti kena hamun dengan lecture...hehe :-di


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-11-05 23:41


Pada 29-10-05 23:29 , afizam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

kalau anti berminat nak jadi peguam bagus la...kat UIA ada course untuk peguam syariah.....tapi anti kena masuk matrik dia dulu....pas tu baru boleh sambung dalam jurusan tu kat UIA...

wassalam...


kalau me nak pergi uia tak payah masuk matrix dulu sebab my sch ada link dengan uia...tapi selain uia ada tak U lagi yang sedia kan LLB?kat overseas ke?tanx..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-05 09:06


Pada 30-10-05 13:27 , SaLaFiaN posting:

!!! QUOTE !!!




Tidak bermakna tiada seorang peguam yang berbicara tentang ISA, maka bidang ini perlu ditinggalkan dan dipandang sebagai tidak Islamik. Itu persepsi yang salah. Kenapa hanya perlu dinilai dari sebelah perspektif? Kita kena terima hakikat, kita masih dibelenggu undang-undang yang menghalang kebebasan suara dan begitu juga peguam. Prosedur secara professional perlu dijalankan, bukan sekadar bersuara membabi buta. Jika tidak, kita juga yang akan terkesan...

Allahu Ta'ala a'lam...


sokong dhany!

bidang peguam memang memerlukan pengorbanan sikit.. tak bermakna undang2 kita tak islamik kita perlu tinggalkan bidang ini terus.. menjadi tanggungjawab kita pula untuk emmbangunkan ummah seterusnya.. kalau semua orang lepas tangan.. siapa lagi yang nak menggegarkan dunia kalau bukan kita!

soal gaji belakang kira.. sebab Allah dah janjikan rezeki kat mana-mana.. bukan kerjaya peguam saja gaji besar.. banyak lagi..

kalau minat, teruskan.. kerana kos udang2 berat sikit..
tapi kalau minat insya ALlah boleh..

nak ke UIA boleh..lebih bagus cari yang tempatan sebab undang2 nya berbeza.. kita belajar malaysian law sebab kita nak praktis malaysian law nanti.. UIA ada malaysian law dan islamic law..boleh buat comparisme dan tengok mana yang bagus.. doctrine of severability..

.


-----------------
BiaR rEbaH jaNgaN berUbaH...
biar Terbuang TeruS berJuaNG
bersama MenggApai cinTA Nya yang terAguNG


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

MiraUmairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 837
Posting: 33
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-05 10:39


Assalamualaikum wbrth...

Buat Musafir Sayyaff pertama sekali saya ucapkan berbanyak tahniah dan saya tumpang gembira atas kesungguhan awak...pendapat saya tentang profesion lawyer ini..its great. saya bukanlah seorang lawyer cuma kakak saya seorang lawyer dan Alhamdulillah kini she's owned a law firm.

saya membesar bersama dia..makan sepinggan tidur sebantal. memang dia cemerlang dalam study dan tak jemu berusaha...dia grad dengan kepujian kelas pertama dalam perundangan sivil dan syari'e uia...saya harap awak bakal cemerlang dan grad dengan pointer yang lebih baik...InsyaAllah.

Musafir sayyaff...tak ada apa pun pekerjaan yang senang mahupun terlalu sukar dalam dunia ini..yakinlah Allah bisar membantu asalkan nawaitu kita benar..membantu sesame manusia yang kesusahan...walaupun kakak saya punya law firm sendiri tapi dia bukan bermewah hidupnya..pengorbanan yang besar dia lakukan...contohnya sebaik sahaja dia melahirkan anak..terus sahaja balik office bekerja..sedangkan dia sepatutnya berpantang..mujur Allah memeliharanya. adakalanya dia kesana sini dalam hujan mahupun panas naik turun mahkamah..ke pejabat daerah..kemana sahaja yang menuntut keringatnya...memandangkan saya paling rapat dengannya maka kesusahan dia ibarat kesusahan saya.

peguan ini pekerjaan yang mulia musafie sayyaff...membantu insan lain.jangan fikirkan kesenangan dan keuntungan dan dugaan pun banyak. yang lepas settle kes bila tunjuk bill pun tak nak bayar...postponed entah sampai bila nak bayar...bila open files fees pun boleh minta kurang..hmm...tak fikir susahnya lawyer tu kan..kita nak membantu dia nak diskaun pulak. kekadang ada yang sogok wang..tapi kuatkanlah hati..fikir bahawa pemberi dan penerima rasuah penghuni neraka. kakak saya pesan jangan sesekali ambil wang kotor..nanti tak berkat..tak jadi darah daging..semua effected..katanya takkan nak bagi anak-anak dia makan duit rasuah...itu pegangannya...

saya berminat sangat jadi lawyer tapinya tak dapat course tu masa apply.jadinya saya jadi personal assistant dia saja..itupun sekejap aje sebelum saya mulakan kerjaya saya sendiri..

buku2 perundangan..akta-akta, hadis-hadis semuanya dah macam jadi buku bed time story masa saya dan kakak sebilik dulu..best sangat. takpelah jadi nerd kejap sebab bila dah stabil your kerjaya nanti u will see your self changing....believe me...best of luck tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MiraUmairahProfil   Hantar PM kepada MiraUmairah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 21:27


> terima kasih atas penjelasan salafian..sekurang2nya memberi penerangan kepada beberapa pdndgn negatif msyarkt
> dalam 1 conference law yang ana hadiri baru-baru ini, seorang bekas peguam yang juga penceramah kami pada hari itu (kini bergelar prof), menytkn 1 statistik yang buatkan kami cukup terkejut. 30% peljr undng2 bersedia menerima rasuah!subhanAllah sungguh kami terkejut hinggakn 1 dewan tergamam.itu 1 kenyataan hsil dari kajian beliau di sebuah universty tempatan...bayangkanlah itu baru setempat belum lagi dipantau keseluruhan...daN itu juga pengakuan secara terang2an bukannya yang tersimpan dalam hati...
> tak salah untuk menjd seorang peguam seperti yang dikatakan salafian...tapi jadilah seorang dai'e yang terjun dalam bidang guaman...biarpun dalam kelompok yang kecil, kita tetap memperjuangkan kalimah Allah.
> moga kita semua diberi kekuatan...

Islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-11-05 10:06


hmmm, dulu indra pun nak jadik lawyer. dah apply pun, mungkin tak ada rezeki. well, for me apa-apa profesyen pun yang kita ceburi, kaau dah niat tu tak betul, menyimpang jugak nanti. so bagi indra, apapun nak buat, betulkan nawaitu dulu. sebenarnya memang bagus sangat kalau ada ramai student muslim ambil law. tak kirala syarie ke sivil ke...tapi macam yang indra katakan tadi, betulkan niat dulu. indra tak nak menceceh mak nenek pasal profesyen ni sebab' i know nothing about it. tapi indra tak setuju sangat kalau kita awal-awal lagi dah cop kerja dalam bidang perundangan ni akan mengheret ke neraka. tak adil la kalau macam tu. kalau nak kira jahat, apa-apa profesyen pun boleh memungkinkan kita melakukan kemungkaran. jangan terlalu konservatif. ayuh kita meramaikan lagi profesional muslim di malaysia!!!!


-----------------
ukhwah pengikat kasih sesama kita...biarlah segalanya kerana ALLAH jua...


Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 11-11-05 10:57


hidup islam... hidup undang2 islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 14:38


Saya minat Lawyer.....apa kerja pun..ok dan berbeza cabarannya....minat jugak jadi lawyer tapi tak kesampaian...mudah2an istri lawyer...kikikiki
[ Telah diedit oleh: Addey pada 12-04-06 14:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 15:05


lawyer...mesti banyak cakap dan asyik nak menang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:58


lawyer adalah kerja yang mencabar....ni sebab saya ada kawan lawyer..dia kata nak tukar kerja.dia kata hakim kaki dia sebelah kat neraka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:15


what do i think about lawyer?
a confident dan full of knowledge person but dangerous.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-04-06 16:30


lawyer yang baik ialah....yang tegakkan keadilan and menolong mangsa yang terinaya.

lawyer yang hampeh ialah....yang buat kerje kerana duit semata-mata....tolong orang jahat lepas daripada hukuman penjara atau hukumaan mati (Ooo, banyak tau lawyer macam ini)....yang suka putar belit fakta samata-mata nak menangkan client walhal client itu memang bersalah.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:45


Best ke jadi lawyer? tensyen adala...
Sebenarnya kerja apapun sama saja, yang penting halal. nak kata kerja lawyer ni, salah langkah masuk neraka, kerja lain pun sama jugak. yang penting kita ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawab. jangan sempitkan pemikiran.

Berdasarkan Firman Allah" tolong menolonglah kamu dalam perkara kebaikan dan janganlah kamu tolong menolong dalam perkara keburukan".

selagi kita berpegang kepada ayat ini. nescaya Allah akan permudahkan urusan. Even di dalam profesion undang2 sekalipun kita telah digariskan dengan etikanya sendiri. ikutlah yang sebetulnya.

"Everyone is innoncent until proven guilty" Maxim ini juga sama digunapakai dalam undang2 syariah. seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.hukuman tidak akan dijatuhkan selagi kita belum dapat membuktikan yang ianya bersalah.

Di zaman Rasullulah sendiri, baginda tidak akan menjatuhkan hukuman kepada seseorang melainkan telah datang kepada baginda dengan membawa kebenaran (hujah-hujah). jika ia benar maka benarlah ia, Jika ia salah maka ia akan dihitung diakhirat kelak. ( perbetulkan jika sekiranya tersdapat kesilapan)

Tak dapat dinafikan ramai yang beranggapan "Lawyer is Liar" depends on individual. Selagi kita pegang pada garis panduan yang betul, kita tak perlu risau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 21:47


'loyo' tak best la

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:48


saya salah seorang yang beranggapan "lawyer ia liar"...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:29


assalamualaikum........

I want 2 be the LaYweR too..bukan loyar buruk....

Minat...since sekolah rendah lagi...saya berkawan dengan seorang yang ada masalah family...mak ayah bercerai.saya nampak die susah..saya tak pernah rasa begitu...die cakap nak jadi lawyer taknak bagi anak2 yang tak berdosa jadi macam die sebab penceraian mak bapak...saya terharu...tapi dulu sekadar minat..kecik2 lagi..

Secondary school...pernah kena hina oleh cikgu sejarah...kena marah khalayak ramai...saya benci die dulu...lepas tu jadi semakin minat sejarah...tb2 jadi top ten dalam subjek 2...mana-mana orang rujuk pada saya...kalau ada pembentangan...saya yang urus..dan saya yang bentang....saya rasa puas hati...semakin berkobar2 semangat nak kembang bakat saya dan belajar undang2...

Lepas pmr...dapat asrama penuh...maahad..study sn..mjurus pada agama...lepas spm...tak ada rezeki lagi...member2 semua nak pergi mesir...ana yang minta nak duduk dalam..mula2 ustaz ana halang..macam2 dalil diberi...ana minta pendapat dr semua ustaz...ana cakap kat ustaz i want 2 be hafizah lawyer that nobody cant do it and it can be happens..InSyaAllah..dengan keizinan Dia...Ana niat nak ubah tradisi maahad yang mana ana orang pertama dalam tradisi maahad ana tak jadi ustazah...lastly,ustaz bagi..2 paling happy sekali...

sekarang..ustaz still take care ana...takut ana tak boleh ikut..tapi ana paling gembira..dapat belajar apa yang ana nak belajar.....Moga dipermudahkan diri ini menerima ilmu2 Mu...

belajar law dapat memberi kita gambaran realiti kehidupan sebenar...membuka fikiran, minda yang tertutup dan gelap..

yang penting niat...orang nak cakap apa, cakaplah..yang penting kita tahu apa yang kita buat...kalau bukan kita yang akan mengubah suul zhon orang pada profession ini...siapa lagi?

Iman+takwa+ilmu+ kejayaan...dan keredhaan Allah..

Kena ingat apa-apa yang kita buat kat dunia ni yang penting hadaf kita mendapat keredhaan Allah...Akidah+Syriah+akhlak+takwa= kejayaan+keredhaan Allah...:-)

Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:33


Pada 28-10-05 15:19 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang minat nak jadi peguam..tapi komfius tak tau nak sambung plajaran di mana...kat mana ye nak sambung fakulti undang2 syariah slain di Malaysia?ada tak rekemen kat mana-mana?



hmm....ana pun tercari2...hari tu terbaca artikel..tapi dah lupa kat mana..


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:48


liar...lawyer.... huhuhu kerja ni banyak risiko dan kadang terpaksa menindas serta menganiaa orang lain untuk tujuan melindungi pesalah... tak payah la nak kata antum takkan defend mereka yang salah sebab dah memang tu la kerja lawyer terutama sivil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:51


Pada 29-10-05 15:27 , cadetofficer posting:

!!! QUOTE !!!

bapa saya peguam sivil. seperti profesion lain, dia keluar pagi dan balik senja. kadang-kadang dia travel, bergantung kepada lokasi mahkamah. kerja dengan swasta lifestyle memang macam ini.

peguam fasih berbahasa inggeris. dan mereka banyak membaca.

hidup peguam ada naik turun. ekonomi gawat, income pun gawat...years. firma tangguh gaji, bayar separuh, quit pekerja. tukar2 firma.

ekonomi baik, income besar. firma maju.

tidak ada kerja goyang kaki boleh hidup senang. semua mesti rajin usaha.




cuba tanya bapa anti... kalau jadi lawyer ni la kan boleh tak kita terselamat dari menipu and terselamat dari menyalahkan orang yang tak salah dan membenarkan yang salah... cuba tanya... jangan salah paham ana cuma nak tahu saja.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:55


Lawyer kan banyak jenis.
Cuma yang tak best yang buruk saja.
Nak beli tanah, wasiat, dll, pun kena cari lawyer.
Pelik bila kita samakan lawyer dengan liar, takkan ada yang sanggup percayakan penipu untuk hartanya selepas mati?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 23:10


salam...

lawyer best...
ana dari kecik sampai masuk matrix,
cecita ana kalau tak dapat jadik doktor, ana nak jadik lawyer..
tapi, at last, ana ambil engineering.. huhu...

jadik lawyer dapat bantu orang lain.. esp dalam syariah field..

wallahu'alam...
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 23:18


loyar buruk tu berasal dari perkataan lawyer ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 13-04-06 12:54


Pada 12-04-06 21:48 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

saya salah seorang yang beranggapan "lawyer ia liar"...huhu



jangan sempitkan pemikiran sdri. Profesion ni banyak cabangnya...
mana-mana kerja ada jugak yang penipu.. Ikhlaskan hati dalam laksanakan tanggungjawab.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 13-04-06 23:20


Bagus kerja lawyer ni, kita mempertahankan orang, income pun boleh tahan. Tapi ingat la, rasuah, dan tidak bertindak dengan adil dalam memberi hujah dan mempertahankan hak seseorang akan memerangkap diri anda sendiri ke dalam suatu lembah berapi yang bunyi apinya boleh didengari dari jarak sejauh 500 tahun perjalanan... Na'uzubilLah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:17


erm nak juga jadi lawyer tapi nak berdepan dengan orang pun tak berani..so bagaimana?
dan satu lagi ana minat jadi doktor..so bidang ni dilupakan walaupon deep down in my heart nak jadi lawyer..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 13:25


ana memang tak pernah ada cita2 nak jadik lawyer...dan tak pasal2 pula ambil jurusan undang2 sekarang ini. tapi lama2 ana dah mula jatuh cinta. walaupun ana tak tinggikan cita2 dan impian untuk jadi lawyer...but ana nak timba ilmu sebanyak2nya dalam bidang ni sebab dalam masa yang sama ana boleh bantu orang lain. eg: time abah ana nak beli tanah...ana jadi penasihat peribadi berdasarkan ilmu yang ana timba selama ni. begitu juga soal2 yang lain.

ada orang kata...perempuan tak seswai jadik lawyer...betui ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:26


erm..ye ke?kenapa?apa salahnya..menegakkan kebenaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:37


Biasalah, orang yang tidak tahu fungsi dan bidang tugas seorang Peguam hanya pandai mengkritik. Kata Peguam penipulah, liar dan sebagainya...

Itulah agaknya Kenapa Peguam Muslim yang menguasai bidang Syariah dan juga Sivil tidak pernah naik. Sebab umat Islam sendiri yang bersangka buruk dan hanya tahu menuduh itu ini...

Agak-agaknya, kalau kita serahkan tugas peguam kepada semua yang bukan Islam, bagaimana pula dengan keadilan sejagat bagi pihak Muslim yang perlu ditegakkan?

Fikirlah dua tiga kali sebelum membuat tuduhan yang bukan-bukan. Fikirlah Kenapa Tokoh Undang-Undang Islam Malaysia, Professor Ahmad Ibrahim bersungguh-sungguh menubuhkan Kulliyyah Undang-Undang di UIAM dan juga sibuk menekankan kepentingan Peguam Muslim untuk menguasai bidang Perundangan?

Jawapannya: Untuk umat Islam di Malaysia, untuk ANDA juga...

Kalau mentaliti umat Islam di Malaysia terus tertutup, sampai bila-bila pun Islam tidak akan tertegak. Jangan biarkan impian kita terus menjadi mimpi. Fikirkan, apa sumbangan kita untuk Islam. Itu adalah lebih baik dari bercakap sesuka hati tanpa merujuk kepada mana-mana fakta...

Berhati-hati bila berbicara...

Allahu Ta'ala a'lam...


-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.
[ Telah diedit oleh: SaLaFiaN pada 31-05-06 11:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 15:02


pernah ada cita2 nak jadi lawyer..dah hampir2 dah nak ambil course law tapi atas sebab tertentu terjun ke bahagian medic. :-di nasib tak menyebelahi..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-05-06 17:32


hmm...saya sekarang tengah confuse...tak tau nak ambil yagn mana satu...
saya ini satu sekolah aa dengan alqibtiaz 2...
alhamdulillah..dia dah melangkah stapak menuju cita2nye...
tapi saya? ntahlaa...saya keluar maahad lewat setahun,sebab nak habiskan study di maahad...
bnyak sanngat pilihan study yang menanti...
mesir- qiraat @ usuluddin..
syria- usuluddin
U local.- surelaa ambil law...sebab boleh ambil kedua-duanya civil dengan law...

penin betul bila difikirkan...
yealah..kawan2 pakat nak ke mesir blake...
saya belum buat keputusan...
dah banyak kali buat solat istikharah...tapi belum ketemu jawapan...
masa dah semakin suntuk...
pilihan kena dibuat...
masalahnya sebab saya suka semua course yang ada...
semua best...
so..tak tau nak pilih yang mana...huhu....
tensennyeeee...... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-06 17:53


emm rasanya mentalilti masyrakat melayu memang begitu agaknya...lawyer ini xelokla...orang baik disalhkan orang salah dilepaskan..macam-macam la yang diperkatakan...tapi hakikat sebenarnya siapa pun tak tahu kecuali lawyer itu sendiri...em jadi siapa lawyer kat sini...anda diperlukan untuk menghuraikan kekusutan mentaliti msyrakat melayu ini....wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 20:23


cita2 nak tegakkan undang2 Islam di negara tercinta ni...kalau tak dapat nak jalankan sepenuhnya...usaha untuk bagi fahaman mengenai undang Islam dan hudud kepada masyarakat mungkin dah memadai...langkah2 seterusnya biarlah generasi yang akan datang menyambung niat murni ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 25-05-06 21:04


Pada 25-05-06 17:32 , ainaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...saya sekarang tengah confuse...tak tau nak ambil yagn mana satu...
saya ini satu sekolah aa dengan alqibtiaz 2...
alhamdulillah..dia dah melangkah stapak menuju cita2nye...
tapi saya? ntahlaa...saya keluar maahad lewat setahun,sebab nak habiskan study di maahad...
bnyak sanngat pilihan study yang menanti...
mesir- qiraat @ usuluddin..
syria- usuluddin
U local.- surelaa ambil law...sebab boleh ambil kedua-duanya civil dengan law...

penin betul bila difikirkan...
yealah..kawan2 pakat nak ke mesir blake...
saya belum buat keputusan...
dah banyak kali buat solat istikharah...tapi belum ketemu jawapan...
masa dah semakin suntuk...
pilihan kena dibuat...
masalahnya sebab saya suka semua course yang ada...
semua best...
so..tak tau nak pilih yang mana...huhu....
tensennyeeee...... :(



macam sama saja dilema yang saya lalui dengan awak ainaa...dan sekarang saya cuma mengikut arus saja...bila kawan2 tanya nak kemana saya jawab tak tau...erm...hanya Allah yang menentukan segalanya...sama-sama lah kita berdoa ye....saya doakan awak akan capai apa yang awak hajati selama ini...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 13:17


siapa lagi nak tegakkan Islam jika tiada lawyer Islam di situ...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-05-06 17:17


susahlaa farishah.... bukannya tak solat istikharah...
cuma belum diberi petunjuk lagi...
kawan2 semua dah ready nak berangkat...
saya masih termangu2...
bukan apa...saya takut nak buat keputusan...
yealah..sekali kaki dah melangkah...
tak mungkin saya akan berpaling lagi...
cuma tertunggu2 bila masaaa agaknya kaki ni nak melangkah,...
huhu...tak tauuu..:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 18:35


ada ramai kawan yang ambil law...alhamdulillah,so far derang semua ok...pasal career ni..depend on individu..frankly say,quiet challengging...sometime funny sebab tengok gelagat manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 18:39


Pada 25-05-06 21:04 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 17:32 , ainaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...saya sekarang tengah confuse...tak tau nak ambil yagn mana satu...
saya ini satu sekolah aa dengan alqibtiaz 2...
alhamdulillah..dia dah melangkah stapak menuju cita2nye...
tapi saya? ntahlaa...saya keluar maahad lewat setahun,sebab nak habiskan study di maahad...
bnyak sanngat pilihan study yang menanti...
mesir- qiraat @ usuluddin..
syria- usuluddin
U local.- surelaa ambil law...sebab boleh ambil kedua-duanya civil dengan law...

penin betul bila difikirkan...
yealah..kawan2 pakat nak ke mesir blake...
saya belum buat keputusan...
dah banyak kali buat solat istikharah...tapi belum ketemu jawapan...
masa dah semakin suntuk...
pilihan kena dibuat...
masalahnya sebab saya suka semua course yang ada...
semua best...
so..tak tau nak pilih yang mana...huhu....
tensennyeeee...... :(



macam sama saja dilema yang saya lalui dengan awak ainaa...dan sekarang saya cuma mengikut arus saja...bila kawan2 tanya nak kemana saya jawab tak tau...erm...hanya Allah yang menentukan segalanya...sama-sama lah kita berdoa ye....saya doakan awak akan capai apa yang awak hajati selama ini...:)


pernah rasa benda ni...mesir/uia/jordan...alhamdulillah dah 2nd yr pun kat sini...hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-05-06 10:59


ooo...

hmm..entahlah...
belum buat decision lagi
tengoklaa kemana kaki ini melangkah nanti..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 31-05-06 20:25


boleh ke kalau kita jadi lawyer.. kita tak bela orang yang salah... yang kita tahu dia salah... bo0leh ke kita tak bela.. boleh di elakkan ke... kadang-kadang pasal nak lindungi anak guam kita ..kita terpaksa aniaya orang lain... maaf la kalau salah cuma confuse sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 31-05-06 21:27


Pada 31-05-06 20:25 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang pasal nak lindungi anak guam kita ..kita terpaksa aniaya orang lain... maaf la kalau salah cuma confuse sikit...




kalau ada perkataan kita aniaya orang lain tu dah memang lah tak boleh...terpaksa atau tidak tetapi tak boleh...menzalimi orang tu dosa...tu lah risk menjadi lawyer..kena jujur lagi amanah..kalau kita tau anak guaman kita salah...kita cuba lah nasihati dia..kalau tidak jangan terima kes dia...kalau tak terima nanti tak ada kes pula...huhu kena banyak-banyak tawakkal ala Allah...
[ Telah diedit oleh: Farishah pada 31-05-06 21:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 12:37


Lawyer, satu kerjaya yang best, tapi......

ana ditawarkan Ekonomi dan Sains pengurusan MCIIUM

mudahan dapat tukar ke course LAW.

Ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 12:56


Pada 31-05-06 20:25 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke kalau kita jadi lawyer.. kita tak bela orang yang salah... yang kita tahu dia salah... bo0leh ke kita tak bela.. boleh di elakkan ke... kadang-kadang pasal nak lindungi anak guam kita ..kita terpaksa aniaya orang lain... maaf la kalau salah cuma confuse sikit...


Boleh kalau tidak mahu bela. Peguam boleh nasihat anak guam mereka agar mengaku bersalah, sekiranya benar-benar bersalah. Selain itu, kalau anak guam yang benar-benar bersalah mengaku bersalah, dalam sesetengah kes hukuman tersebut boleh dikurangkan...

Berkenaan peguam yang sengaja 'menganiaya' orang lain, sebab itu kita perlukan ramai peguam Muslim yang fahama konsep keadilan di dalam Islam yang sebenar.

Allahu Ta'ala a'lam...


-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 12:10


- ke arah mengislamisasikan sistem perundang-undangan malaysia -

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 15:43


gerakan menguatkuasakan undang-undang islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146004 saat. Lajunya....