Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Pakar dietatik


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Pakar dietatik

Please Mendaftar To Post


Oleh Pakar dietatik

nysa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5481
Posting: 91
Dari: BuMi

egypt  


posticon Posting pada: 18-03-04 13:00



Sesiapa yg ader info pasal kerjaya ni blhla kongsika....tak kiralah peluang belajar/tpt belajar ...whatever...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nysaProfil   Hantar PM kepada nysa   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 12:32


nisa berminat nak tahu ker???????? pakar dietetik kan?????boleh saya tahu nisa ambil cos aper dan kat mana..serta tahun sekali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 21:11



MACAM PERNAH DENGAR DAN BACA NAMA KERJA NI TAPI DI MANA YER..DA LUPALAH..SORY YER..NANTI SYA INGAT BALIK..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

baiyini
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11491
Posting: 7
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 09:53




dietetik merupakan satu cabang pembelajaran yang khursus tapi peluang keje yang luas......
tahun pertama kita belajar anatomi, biochem, phikologi, dan bidang yang berkaitan dengan keesihatan. bila tahun 2 dan 3 kita belajar apa penyakit-penyakit yang berkaitan dan pemakanan kitaran hidup. mmg belaajar banyak tapi....yang dapat disimpukan macam tu ler...bila tahun akhir kita akan ditempatkan di hospital untuk posting. jumpa dengan pesakit dan aplikasikan segala apa yang kita belajar.....
mungkin kak amirah boleh tolong sambungkan dan tambah apa yang patut.
keje kita bukan sekadar jumpa pesakit, kita boleh juga jadi dietitian katering atau teaching dietitian. sekarang pos dietitian banyak dan masih berkembang......banyak hospital akan buat outssourse katering......insyaAllah peluang pekerjaan tuh ada.


Bookmark and Share

    


  Member Information For baiyiniProfil   Hantar PM kepada baiyini   Quote dan BalasQuote

orlimia
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11446
Posting: 5
Dari: perlis

ireland  


posticon Posting pada: 18-11-04 21:42


Dimana ipt yang menawarkan bidang ini?adakah bidang ini jua dipanggil doktor?

Bookmark and Share

    


  Member Information For orlimiaProfil   Hantar PM kepada orlimia   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 18-11-04 23:08



Setakat yang saya tahu, org tak panggil dia doktor tapi apabila doktor memeriksa pesakit di wad, dia akan ada bersama. Dia yang akan tentukan jenis makanan yang kita akan makan. Bidang ini ada di Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu bersama-sama dgn bidang farmasi, optometri dana pakar terapi. Setakat saya tahu, bidang ni ada diajar di UKM, UPM dan USM jerk rasanya. Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

alongayuni
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9768
Posting: 12
Dari: Bumi Malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-04 15:47





Pakar dietatik ialah seseorang yg mempelajari tentang dietatik.Kalau ikut sistem usm student dietatik akan didedahkan dengan pemakanan,kandungan nutrient makanan dan macam-macam termasuk pasal tubuh badan.Mereka akan didedahkan dengan pemakanan untuk pesakit serta kandungan nutrien makanan.Ini bermakna mereka akan berpeluang bekerja di hospital sebagai science officer di klinik dietatik,perunding pemakanan dan produk dikilang-kilang berkaitan makanan dan macam2 lagi.Pendek kata course ni sekarang sedang meningkat dan peluang pekerjaannya tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alongayuniProfil   Hantar PM kepada alongayuni   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 10:00


macam berminat pulak dengan kerjaya ni, tapi dah masuk line lain, xpelah, insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 11:51



Pakar dietatik tidak dipanggil Doktor. Mrk lebih kpd bidang pemakanan.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:16


Dietetik............diet????????????????hehehhehhehehheeheheheheheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

id4h
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2003
Ahli No: 5378
Posting: 60
Dari: parit buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:12


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For id4hProfil   Hantar PM kepada id4h   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 08-07-05 11:31


Dietetik?best sangat..kita pun tolong orang juga.kira pekerjaan amal juga lah..kerja ok,gaji pun boleh tahan,stadi pun enjoy saja (senang nak score,don wori lah),permintaan kerja pun tinggi (paling lama menganggur 1 tahun..itu pun kalau malas nak cari kerja.Asyik harap nak kejer goverment saja..mana boleh..Ditujukan pada empunya diri=))

ilmu yang kita bljar dalam bidang ni pun digunakan dalam kehidupan hari2..so pendek kata ilmu ni sepanjang hayat lah kita pakai..

DIETITIAN besssssttttt........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 12:04


yela kak ooiiiiii...... mmgla best...dah keja dia.....hehehehe
jangan tension pula bila banyak patient......

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 13-07-05 12:18


sedihnye tak dapat cos yang kita nak.harap2 nya pasni boleh continue...harap sgttttttttttttttttttttttt

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 16:29


pakar diet ke.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-05 06:34


assalamualaikum...

betul lah macam alongayuni kata itu. lebih kurang pakar pemakanan lah. yang menetukan diet yang sesuai untuk pesakit. kerja ini nampak simple tapi tak juga. susah nak xplain juga. tanya mak saya lah. dia pengurus dietetik kat hukm.. i'm sure she noe better.. ;P

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 21:17


Pada 16-07-05 06:34 , dhiyaul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

betul lah macam alongayuni kata itu. lebih kurang pakar pemakanan lah. yang menetukan diet yang sesuai untuk pesakit. kerja ini nampak simple tapi tak juga. susah nak xplain juga. tanya mak saya lah. dia pengurus dietetik kat hukm.. i'm sure she noe better.. ;P


kat HUKM ke?lee...kenal2 lah sangat mak dhiyaul_islam.... dietetik ni menentukan permakanan untuk pesakit. betulla tu kerja nampak simple tapi amanah yang dipenggang begitu besar tau... kalau silap bagi menu kat patient, tak tahula apa nak jadi..hehe betul tak cik ros_nur? :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 00:16


pun. Wan Cha


-----------------

[ Telah diedit oleh: riyas pada 22-07-05 00:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 01:47


pasal dietetik ni ana tau sikit2 saja. sekarang ni dietetik dah menjadi cabang utama dalam bidang perubatan. kalau kita tengok sekarang ni insiden penyakit jantung, kencing manis, obesiti dan lain2 berpunca dari pemakanan kita. bidang ni amat luas untuk masa2 akan datang... adik saya pun ambil kursus yangsama juga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-05 03:07


Pada 22-07-05 00:16 , riyas posting:

!!! QUOTE !!!

pun. Wan Cha



:-o :-o :-o :-o

aiseyy ada juga orang kenal ke? :-P
bagaimana boleh kenal ye riyas? takkan pernah praktikal kat sana agaknya?? ;-) ;-)


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 20:11


pernah praktikel tapi bukan dalam bidang tu..... ana kenal sebab ramai mamber ana keja kat klinik warga tu.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 29-07-05 17:47


nak tolong kuruskan orang pun boleh, nak tolong naikkan berat badan orang pun boleh.pendek kata,semua boleh.macam-macam ada............

=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 19:21


wah rancak nampak cik riyas and cik ros_nur? ada apa-apa ke? hehehe

pakar dietetik..atau pun Dietitian ini..kerja kat hospital...selalu akan incharge bahagian katering dan juga klinikal....selalu doktor yang akan refer kes kepada dietitian...biaser lah..kes2 seperti diabetis...hipertensi...CVD..bla2...tengok lah dia ada sakit apa yang boleh dikawal melalui makanan....

selain itu...dietitian juga akan membuat regim kepada pemakanan melalui tiub..ini untuk patient yang unconcius...atau poor oral intake..dietitian akan suggest kan kepada doc untuk Ryles tube feeding...dan selalu nurse yang akan masuk kan tiub tu...dan kerje dietitian bermula dari pengiraan kalori..protein dan seterusnya memilih formula( special product dalam bentuk liquid ) untuk pesakit bersesuain dengan keadaan penyakit yang di hidapi..contohnya jika dia ada masalah dengan respiratori...then kita bagi lah sejenis product yang bernama PULMOCARE....

nak kata best? boleh lah...hehehe...dapat kenal dengan health team yang lain....

selalu dietitian tidak di panggil DOKTOR....tapi mengikut pengalaman saya...kalau dah pakai white coat tu...semua patient akan panggil doktor punya....sampaikan kita terpakse cakap " i'm not a doctor' hehehe...tak mengapa lah kan..janji boleh tolong orang....

nak tau leboh lanjut..boleh tanya ROS_NUR tu....dia dietitian hosp selayang...:) saudari amirah pun kalau tak silap dietitian HUSM kan?...ana...dietitian mana ek? tapi pernah ambil kos dietetik lah dulu..tak hebat macam mereka lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 18:34


assalammulaikum...
alahai cik amyra_myra.....tak ngaku konon dia tu dietitian di hosp. taiping.... kalau anda semua nak tahu mereka ini cik ros_nur dan amyra_myra adalah pakar dalam bidang dietitian ini... kalau sesiapa nak tahu pasal diet masing2 bolehla bartanya kepada mereka..... bayaran akan dikenakan...heheheh acah saja.... free saja...insya-Allah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 01:32


pandai saja riyas ni...bila masa pula ana jadi dietitian ini? ana ini HO lah....huhuhu....HO kat hosp taiping...kekeke

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-05 16:07


aiseymen...ana bukan pakar sangat cik amyra & en riyas.banyak lagi nak kena belajar.Tapi kalau nak syer ilmu,apa salahnya.Amyra HO??????
Yang bestnya kerja ni kita dapat menolong orang.Mencegah lebih baik dari merawat.So cegah lah pnyakit melalui pmknn yang seimbang,well balanced diet.orang kata perut kita ibu segala penyakit.Macam2 kita nak sumbat dalam perut.So perlu di isi dengan mknn tidak memudaratkan.

Ukhwah among dietitian pun kuat.kita sentiasa dapat syer ilmu melalui kursus yang selalu di anjurkan.dapat jumpa kawan2 lama,senior2,junior2.Macam jejak kasih lah.Bila lah dapat jumpa cik amyra ye?En riyas kerja kat hospital pun kenala ambil tahu bab2 pmknn sihat.jangan main bedal saja.Makan pun tak.yo tak?=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-05 16:09


ini perbincangan tentang dietetik tapi jangan lah ada gosipkan ana dengan riyas pula cik amyra_myra.
Harap maklum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:17


betul tu cik amyra.. dont gosip-gosip ha...... cik ros_nur dah marah tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109263 saat. Lajunya....