Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Apa patut ana buat!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Apa patut ana buat!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa patut ana buat!!

mahadir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 768
Posting: 69

Johor  


posticon Posting pada: 17-03-04 22:24


...
kepada sahabat2 yg arif lagi bijaksana dalam kes2 virus ni ana mintak tolong la sessangat...
bagi la pandangan ape yang patut ana buat sekarang...
komputer ana sekarang infected virus..virus lame W32.Jeefo..n..W32/Hybrid..ana pon tak tau dari mane dia datang...
ana dah mintak tolong ngan kwn2 ana yang lain tapi x berjaya gak...cume ana tak gi tanye kat kedai servis komputer lagi..
dah dekat 5-6 kali ana format..tak makan jugak..tetap ada virus...ana sekarang tak boleh nak install certain2 software n game...pening2
kepada sahabat2 sekalian....segala kerjasama anda ana dahulukan dgn syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahadirProfil   Hantar PM kepada mahadir   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-03-04 22:32



Ermm... virus lama tu..... skang nie viros 32.wormvx, ana rasa ana ada kot tools untuk virus terbabit...... company ana sebelum virus tersebut menular diaorg dah pun kesan virus tersebut... jadi diaorg dah sediakan software untuk virus tu........ ana rasa elok anta letak alamat e-mail anta insyaAllah esok ana akan hantar pakai e-mail tools tersebut.....
Wassalam.....
:: Bersama Membantu yg lemah ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

salleh_y
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1068
Posting: 215
Dari: :: Tanah ++ ::

china  


posticon Posting pada: 17-03-04 23:39


..
mm..tu virus thn bile?
leh x kasik kita..kot kene kat pc kwn ke..m_salleh_y@yahoo

[ Posting ini telah di edit oleh: salleh_y pada 2004-03-17 23:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For salleh_yProfil   Hantar PM kepada salleh_y   Pergi ke salleh_y's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 11:13


aah virus lama tu. cube gune norton yang latest. mesti bolehnye

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 11:21




Barangkali utilities yg anta gunakan utk format itu sendiri dah pun dijangkiti oleh virus tu. That's why tak hilang.

Cuba cari pc member lain yg clean, format guna pc tu. Pastu baru install kat pc anta tu.

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

exshahianz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6202
Posting: 88
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 00:53


cube yek... try delete dulu partition yang kena virus... then create partition baru.. pastu baru format.. may b ok kot.. sbb pengalam exs bile virus tak ilang exs wat camtue...

Bookmark and Share

    


  Member Information For exshahianzProfil   Hantar PM kepada exshahianz   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-04 00:22


saper kenal virus nie
Bardiel Worm -Gedzac Lab2004
??? saper tahu leh tak korang ajarkan cara nak clean kan virus nie?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 04:00


hmm... rasa2 leh try guna mcafee standalone virus scanner jenis worm kalo x silap tuh..
namer program tu stinger.. leh gi kat website dier cari stinger..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

edt83
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6248
Posting: 13
Dari: middle earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 20:20


kalo pakai window ...ni virus mmg byk...so kena slalu update antivirus definition and rajin2 laa cari removal virus kt internet kt microsoft ni pon ade.....slalu2 arr scan virus...

-----------------
SimPle LiViNg HiGH THInGKiNg!!!
[img]http://www.webkl.net/modules/Forums/images/avatars//5818273643fe5c342704fd.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For edt83Profil   Hantar PM kepada edt83   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-04-04 03:56




pada pendapat saya memformat pc bukanlah jalan terbaik menyelesaikan masalah virus.. sebab ada sesetengah virus yang tak makan saman dengan kaedah ni(walaupun kebanyakkannya memang kalah la) sebab:-
1. kita kena backup data
2. kebarangkalian utk hardisk corrupt dah bertambah
3. kena cari balik driver dan installer2 lain.. ishk banyak kije la..
4. kalau driver kan dah lagi satu hal nak cari dia pulak...

so pada pendapat saya step terbaik ialah kita cari antivirus utk virus tu..
1. sentiasa updatekan antivirus yang kita sedia guna tu.
2. kalau rajin sikit cari anti virus kat internet... tapi biasanya kalau dah update kan antivirus .. ok kut

then kalau tak leh gak.. terpaksalah format pc...
tapi jangan tak tau.. ada juga virus yang tak duduk dalam C tapi dia attazk terus pada hardware... so daalm kes macam ni.. kenalah guna antivirus utk hardware pulak.


---> kalau silap betulkan ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

pandanfolks
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2004
Ahli No: 8328
Posting: 4

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-04 19:47




Saya setuju dgn pndapat ai_ainul, format harddrive bukan penyelesaian yg trbaik. Apa yg perlu d lakaukan ialah (Basic):

1. Update the latest virus definition(IDE) antivirus. Lakukan PC scanning. Andaikata virus masih tidak boleh delete

2. Donwload Virus Removal Tools jika anda bertuah. cth Symantec (norton).

3. Jika masih ada lagi, cuba laku masterboot scanning.

and jika masih ada.

Format (belum tntu berhasil).

and lastly singgah Low Yat beli harddrive baru, 40G RM200 shj.

Slmt mencuba


Selamat maju jaya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pandanfolksProfil   Hantar PM kepada pandanfolks   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097624 saat. Lajunya....