Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: apa pendapat kengkawan


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» apa pendapat kengkawan

Please Mendaftar To Post


Oleh apa pendapat kengkawan

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 17-03-04 16:03


assalamualaikum....

ain ada satiu problem, bukan problem actually tapi ujian.....

lebih kurang 3 tahun lalu, ain pernah dikecewakan oleh seseorang (gagal dlm percintaan lah tu) kemudian ain dah tak pernah bukakan hati untuk lelaki lain. tapi... entah kenapa setelah 3 thn berlalu, kini seolah2 pintu hati ain terbuka untuk seseorang yang betul2 ikhlas terhadap ain. masalahnya sekarang, ain takut kalau kali ini ain akan kecewa sekali lagi. bagi ain cukup sekali ain kecewa. ain tak nak ada 2 atau 3 kali lagi kecewa. ain nak pastikan inilah yang terakhir bg ain. tolong ain sahabat sekalin. ain sangat harap kawan kawan boleh tolongain selesaikan masalah ini. wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-04 16:30




erm..masalah ain ni masalah biasa...mmg dah jadi lumrah hidup.adakalanya kita dikecewakan dan mengecewakan.ana rasa bkn ain saja yg penah alami masalah ni..

mmg perit bila hati disakiti..hati perempuan mmg mudah terluka..sekali terluka untuk sembuh kembali terlalu sukar nak diubati...

ana nak nasihatkan ain..bukan semua lelaki begitu..mungkin ain belum berjumpa dgn org yg betul dlm hidup ain..

senang cerita..ain rujuklah masalah ni pada yang Lebih MAha Yg Mengetahui..iaitu Allah swt..sembahyang istikharah..mintak petunjuk drpNya..mana tahu ini adalah jodoh ain..?hanya Tuhan yg tahu

p/s:hanya sekadar memberi pandangan

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 17-03-04 21:42




terima kasih nur_islami, istikharah tu memang ain buat. tapi masalahnya, ain takuuuuut sangat. entahlah kenapa. tapi orag tu betul2 ikhlas, sampaikan hal ni dah sampai ke pengetahuan parents ain. ain tak yakin dengan diri sendiri. samada ain boleh jamin hubungan ni akan kekal atau tak.

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

zahrarain
Warga Rasmi
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6928
Posting: 10
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-03-04 22:58


assalamualaikum...betul kata nur islami tu..Ain hidup kita ni untuk bercinta..cinta pada Yang Satu..itu sahaja yang perlu kita cinta...pada makhluk ciptaan Kekasih kita hanyalah rase kasih kerana Dia yang menyuruhnya..yang penting cinta padaNya lebih Kuat daripada cinta pada makhluk..kadang2 manusia cepat lupa pada cinta yang sebenar iaitu pada Yang Satu kerana dikaburu cinta manusia yang tidak pernah kekal..Jatuh cinta pada yang Kekal lebih menyenangkan hati..kita tidaka akan pernah dikecewakan...apa yang paling penting sucikan kasih pada manusia dengan melaksanakan syariatNya..ikut jalan yang diredhai..agar kita dapat mengecapi kenikmatan hakikat bercinta...SElaklah tabir cinta Agung di sebalik tirai malam dan ujian Dari Kekasih nan Satu..wasalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrarainProfil   Hantar PM kepada zahrarain   Quote dan BalasQuote

sakinah04
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8034
Posting: 9
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-03-04 23:27


Ain,
pertama sekali, ana nak ucapkan tahniah kpd ain krn ain tidak mengikut perasaan dlm m'buat keputusan sebegini.sy ckp b'setuju dgn zahararain.cintailah seseorang itu kerana cinta kita kepada Allah,krn cinta manusia tidak kekal. jika ain rasa ain sudah b'sedia menerima seseorg, sertailah dgn niat utk b'kahwin,bkn sekadar mencuba.and lagi satu, make sure cinta kita kepada insan itu dpt dekatkan diri kita kpd Nya.fikirlah betul2.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah04Profil   Hantar PM kepada sakinah04   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-03-04 23:28


Ain,
Yang lalu biarkan ia pergi,redha dengan ketentuan ilahi mungkin dah tak de jodoh,Insya-Allah yang datang akan lebih baik daripada semalam.
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 02:07


kalau dia dah ikhlas tu, terima je. tp jaga2. jangan ikut sangat. kalau dah lama dan yakin ngan die. oklah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Hanney
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8037
Posting: 3
Dari: bumi perantauan

blank  


posticon Posting pada: 18-03-04 10:26




terima kasih banyak2 untuk semua kengkawan. dari analisis yang ain buat. memang dia betul2 ikhlas. siap nak jumpa parents lagi. tapi mcm sebelum ni ain kata. ain tak yakin dengan diri ain sendiri. ALHAMDULILLAH dia orang yang baik. memang dia jenis orang yang insya ALLAH dekatkan diri pada ALLAH. tapi.... teman ain sebelum nie pun jenis yang macam dia. ain dah tanya parents ain. dan diorg bersetuju. dah siap tunjukkan gambar orang tu lagi. ain dah istikharah sekali, bila ain fikir secara rasional memang hati ain seolah2 kuat untuk menerima dia. tapi ain tak yakin. maaf... ain minta tolong sekali lagi.

wassalam

-----------------
LIFE is only traveled ONCE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HanneyProfil   Hantar PM kepada Hanney   Quote dan BalasQuote

Hanney
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8037
Posting: 3
Dari: bumi perantauan

blank  


posticon Posting pada: 18-03-04 10:29


Quote:

On 2004-03-18 10:26, Hanney wrote:


terima kasih banyak2 untuk semua kengkawan. dari analisis yang ain buat. memang dia betul2 ikhlas. siap nak jumpa parents lagi. tapi mcm sebelum ni ain kata. ain tak yakin dengan diri ain sendiri. ALHAMDULILLAH dia orang yang baik. memang dia jenis orang yang insya ALLAH dekatkan diri pada ALLAH. tapi.... teman ain sebelum nie pun jenis yang macam dia. ain dah tanya parents ain. dan diorg bersetuju. dah siap tunjukkan gambar orang tu lagi. ain dah istikharah sekali, bila ain fikir secara rasional memang hati ain seolah2 kuat untuk menerima dia. tapi ain tak yakin. maaf... ain minta tolong sekali lagi.

wassalam

-----------------
LIFE is only traveled ONCE...



p/s ni ain filzah yg tulis. pinjam nick hanney coz pc ain ada problem ckiet.wassalam

-----------------
LIFE is only traveled ONCE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HanneyProfil   Hantar PM kepada Hanney   Quote dan BalasQuote

johnjovi_3000
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8009
Posting: 67
Dari: Akademi Tahfiz Al-Hidayah,No.19 jalan Gurney 3, 54000 KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-04 15:02


ain...
hidup kita ni, mmg biasa penuh dgn pancaroba...
johan sendiri.. jangan cakap lah berapa puluh kali frust nonggeng...

dan cuba ain lihat.. kita jangan takut utk hadapi cubaan hidup.. bukankah [email protected] itu diberi oleh Allah untuk menguji kekuatan iman hambaNya?

cuma hari ini, untuk [email protected], kita mesti berani gagal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For johnjovi_3000Profil   Hantar PM kepada johnjovi_3000   Pergi ke johnjovi_3000's Website   Quote dan BalasQuote

ana_nor
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2850
Posting: 11
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-04 11:06


Kalau dah dapat restu ibu ayah, sembahyang istikharah, minta petunjuk Allah. Insyaallah, hidup ain akan bahagia. Setiap keputusan yang kita ambil, kita kena berani tanggung risikonya. Itulah namanya hidup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_norProfil   Hantar PM kepada ana_nor   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 19-03-04 16:06




terima kasih buat sahabat semua yang sedia memberikan pandfangan. insya ALLAH ain akan cuba apa yang sahabat2 syorkan. semoga orang tu betul2 ikhlas utk ain

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 01:08


Ukhtah Ain

Apa yang ukhtah hadapi sekarang ini adalah ujian berkaitan perasaan kan?

Sekarang ni, mungkin sekali satu2 perkara yang melemahkan kak Ain ialah keyakinan yang nipis dalam diri kak Ain. That is?

Satu sahaja dari ana

Usah terlampau risau akan risiko kalau hendak melangkah

Berhati2 itu perlu tetapi janganlah definisi berhati2 itu bertukar kepada definisi yang negative pula. Kalau ditakdirkan sekali lagi kak Ain tersilap, nyata Allah betul2 nak menguji setia Kak Ain dalam berhadapan dengan ujian.

Whateva kak Ain.. Life is all about to decide, give and accept.. Ingat tu.

Semoga bahagia hingga ke akhirnya bebeh!

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 31-03-04 22:28


thanz sekali lagi, coz bg semangat...

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-04 01:06


give him a chance

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-04 09:35


why give him a chance..find another one-lah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 12:48


tepuk dada tanya iman...ataupun buat solat istikarah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 12:50


yang penting senang aja ain. buat sembahyang istikarah dan ain akan tahu apa yang sepatutnya ain buat. saya dulu pernah buat sembahyang istikarah untuk melanjutkan pelajaran. alhamdulillah rasa confident setelah kita buat sembahyang

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

ii
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 738
Posting: 64
Dari: ITB

indonesia  


posticon Posting pada: 01-04-04 20:07


when you find the right person,insya Allah your heart will tell you that he is the one.... good luck my friend!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For iiProfil   Hantar PM kepada ii   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 20:30



kawan jer ler....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 21:42


aii..susah tol jadi remaja ni..asik terjerat dalam jerat percintaan jer.sebenarnyakan kalu baca kat anis blan ni..kan ada tajuk "jangan biarkan hati kita dicuri lawan jenis"...dia cakap kita toksahla dok tersangkut kat orang kalu orang baik kat kita...LELAKI NI KAN....kebanyakannya...suka jadikan PEREMPUAN ni umpan untuk MEMERIAHKAN hari dia....tup2..dia ske orang lain plak slepas jemu kat kita..tula keje diorang...sorilar..brutal sket.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

nailahAl-farafisyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1108
Posting: 44
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-04-04 12:02


..
UJian adalah Tarbiyyah dari Allah menguji sejauh mana keimanan kita.. ingatlah biasanya kabus tak akan berpanjangan..pasti kan ada cahaya selepas kabus itu.. tapi jangan pula lupa cinta itu akan membahagiakan seseorang jika kita pandai meletakannya di tempat yg diredhoi..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailahAl-farafisyahProfil   Hantar PM kepada nailahAl-farafisyah   Pergi ke nailahAl-farafisyah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-04-04 20:24


Quote:

On 2004-04-11 21:42, samirah wrote:
aii..susah tol jadi remaja ni..asik terjerat dalam jerat percintaan jer.sebenarnyakan kalu baca kat anis blan ni..kan ada tajuk "jangan biarkan hati kita dicuri lawan jenis"...dia cakap kita toksahla dok tersangkut kat orang kalu orang baik kat kita...LELAKI NI KAN....kebanyakannya...suka jadikan PEREMPUAN ni umpan untuk MEMERIAHKAN hari dia....tup2..dia ske orang lain plak slepas jemu kat kita..tula keje diorang...sorilar..brutal sket.wassalam




Kalau lelaki cari lelaki utk memeriahkan hari die lagi pelik. gayboy apa. mmg patutla lelaki cari perempuan.




Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-04 20:43


assalamualaikum
bagaimana ain mengukur kejujuran dirinya???
tidaklah saya mendengar alat yg dapat mengesan seseorang itu jujur atau tidak.......
yg penting mintalah petunjuk dari ALLAH... disitu akan muncul jalan terbaik bagi diri ain
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 20-07-04 11:56




thankz for all my friend. insya ALLAH, ain akan pilih yang terbaik. dah lama berfikir, otak yg beku makin cair. insya ALLAH jalan yang ain buat kali ni, jalan yang betul. wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10948 saat. Lajunya....