Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 145
Ahli: 0
Jumlah: 145




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: why is smoking haram?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» why is smoking haram?

Please Mendaftar To Post


Oleh why is smoking haram?

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-04 00:03


Question :

why is smoking haram?

Answer :

Praise be to Allaah.

Perhaps you know that all nations of the world ? Muslim and kaafir alike ? have now started to fight smoking, because they know that it is very harmful. Islam forbids everything that is harmful, because the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: ?There should be no harming or reciprocating harm.?

Undoubtedly there are foods and drinks which are beneficial and good, and others which are harmful and bad. Allaah described our Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) in the following terms (interpretation of the meaning):

"he allows them as lawful At Tayyibaat (i.e. all good and lawful as regards things, deeds, beliefs, persons and foods), and prohibits them as unlawful Al Khabaa'ith (i.e. all evil and unlawful as regards things, deeds, beliefs, persons and foods)

[al-A'raaf 7:157]

Is smoking one of the good and lawful things (al-tayyibaat) or one of the evil and unlawful things (al-khabaa'ith)?

Secondly: it was narrated that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: "Allaah forbids you to trade gossip, to ask too many questions and to waste money." And Allaah forbade wasteful extravagance when He said (interpretation of the meaning):

"and eat and drink but waste not by extravagance, certainly He (Allaah) likes not Al Musrifoon (those who waste by extravagance) [al-A'raaf 7:31]

And He described the slaves of the Most Merciful as follows (interpretation of the meaning):

"And those who, when they spend, are neither extravagant nor niggardly, but hold a medium (way) between those (extremes)" [al-Furqaan 25:67]

The whole world now knows that the money spent on smoking is to be considered as money wasted, from which no benefit is gained; indeed, it is money spent on something harmful. If the money which is spent on smoking worldwide were to be collected, it could have saved entire populations who have died of starvation. Is there anyone more foolish that one who holds a dollar bill and sets fire to it? What is the difference between him and the one who smokes? Indeed, the smoker is more foolish, because the folly of the one who burns a dollar bill ends there, whilst the one who smokes burns his money and also harms his body.

Thirdly: how many disasters have been caused by smoking, because of cigarette butts which are thrown away and cause fires. Other disasters have been caused in other ways, as when a house was burned down with its occupants inside, when a man lit his cigarette when there was a gas leak.

Fourthly: how many people are offended by the smell of smokers, especially when you are unfortunate enough to have one of them standing next to you in the mosque. Probably any nasty smell is easier to bear than the smell of the smoker's mouth when he has just woken up. It is amazing how many women can put up with the smell of their husbands' mouths! The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) forbade those who had eaten garlic or onions from coming to the mosque so that they would not offend their fellow-worshippers with their smell. The smell of onions and garlic is easier to bear than the smell of the smoker and his mouth.

These are some of the reasons why smoking is haraam.

Shaykh Sa'd al-Humayd (www.islam-qa.com)


[ Posting ini telah di edit oleh: al-umari pada 2004-03-16 00:08 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 16-03-04 04:04


snang jer...merokok membahayakan kesihatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 16-03-04 11:58


TAKNAK merokok .... ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-04 12:21


merokok boleh merosakkan paru2..


-----------------
Ya Allah,layakkah ana untuk merindui syurgaMu di mana syaitan dan hawa nafsu sentiasa membisikkan ana supaya melupakan suruhan2MU.Ya Allah,selamatkanlah ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 04:07


kepada perokok, sila baca

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

asyira213
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3435
Posting: 16
Dari: alexandria

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-04 07:12


a`kum.....
ana sokong pendapat antum semua.Merokok memang m`bahayakan kesihatan .Takde faedahnya langsung. Dan sbg pompuan,ana memang tak suka lelaki merokok.Lelaki pun mesti tak suka pompuan merokok kan?

SAMA2LAH HAPUSKAN GEJALA MEROKOK


Bookmark and Share

    


  Member Information For asyira213Profil   Hantar PM kepada asyira213   Pergi ke asyira213's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 20:22




merokok menjadi haram sebab ia boleh memudaratkan diri sendiri...dan bila kita sekali cuba, boleh ketagih...lama2 hitam la paru2, sekaligus memendekkan usia sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 20:35


assalamualaikum wbt...
pertamanya suka ana bagi dalil daripada al-quran,dan assunnah.
firman Allah swt yg membawa maksud"janganlah kamu mencampakkan diri kamu keaarah kebinassan..."
dan hadis junjungan besar nabi saw.."Allah menyukai mukmin yg kuat daripada mukmin yg lemah"..
baik dari sudut perubatan..ijma' ataupun bersepakat ahli perubatan mengatakan rokok adalah memberi kemudaratan kepada kita semua..terutamanya kepada org yang sekelilingnya...sebab dok menghidu asap rokok tu...
dalam kaedah fiqhiyyah..ulama telah membuat satu kaedah iaitu..la thororo wala thirar..iaitu tak memudaratkan dan tak juga memberi mudharat...
jadi di sani jelaslah kepaa kita..merokok itu satu benda yang sia2 dan jugak memmbazirkan harta benda kita...dan bagi menghukumkan rokok ataupun dalam bahasa arabnya di sebut"attadkhin"
antaranya ade ulamak yg mengharamkanya dan ada juga yg memakhruhkanya..tetapi jumhur ulama menggariskan kita tak boleh hisap rokok...
sebab dia menjejaskan kehidupan kita sekeluarga dan masyarakat kita.......wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 21:05




sokong!sokong!'say no to smoking!!!'

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 21:52


Bertaubat dari Merokok

Fatwa-fatwa

Ditanyakan kepada Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin, 'Apa hukum mengisap rokok berikut dalil nya dari Al-Qur'an dan Al-Hadits?'

Jawab:Rokok adalah haram. Dalilnya adalah firman Allah: "Dan janganlah kamu membunuh dirimu sendiri. Sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepada mu." (An-Nisa: 29) "Dan janganlah kamu menjerumuskan dirimu sendiri dalam kebinasaan." (Al-Baqarah: 195) "Dan janganlah kamu serahkan kepada orang-orang yang belum sempurna akalnya harta (mereka yang ada dalam kekuasaanmu) yang dijadikan Allah sebagai pokok kehidupan." (An-Nisa: 5)

Lalu Allah dalam banyak ayatNya melarang kita berlaku boros. Dan, tak diragukan lagi membeli rokok adalah pemborosan dan sekaligus perusakan kesehatan,sehingga termasuk hal yang dilarang. Dalam Sunnah Rasulullah saw melarang membuang-buang harta. Dan tentu membelanjakan wang untuk rokok adalah membuang wang. Rasulullah saw bersabda, "Tidak boleh mendatangkan bahaya dan membalasnya dengan bahaya."

Dan semua tahu, merokok sangat membahayakan. Di samping itu, jika telah kecanduan rokok, seseorang akan sakit dan sesak dadanya jika tak mendapatkannya. Padahal itu sama dengan memaksakan untuk dirinya sesuatu yang tidak ia perlukan.

Fakta-fakta

1. Rekomendasi WHO, 10/10/1983 menyebutkan seandai nya 2/3 dari yang dibelanjakan dunia untuk membeli rokok digunakan untuk kepentingan kesehatan, niscaya bisa memenuhi kesehatan asasi manusia di muka bumi.

2. WHO juga menyebutkan bahwa di Amerika, sekitar 346 ribu orang meninggal tiap tahun dikarenakan rokok.

3. 90% dari 660 orang yang terkena penyakit kanker di salah satu rumah sakit Sanghai Cina adalah disebabkan rokok.

4.Prosentase kematian disebabkan rokok adalah lebih tinggi dibandingkan karena perang dan kecelakaan lalulintas.

5. 20 batang rokok perhari menyebabkan berkurangnya 15% haemoglobin,yakni zat asasi pembentuk darah merah.

6. Prosentase kematian orang yang berusia 46 tahun atau lebih adalah 25 % lebih bagi perokok.

Dugaan-dugaan Dusta

1.Merokok membantu berfikir, padahal kenyataannya merokok bisa menceraiberaikan pikiran, mengurangi konsentrasi berfikir karena rokok menyebabkan penyempitan nafas dan keringnya tenggorokan.

2.Merokok membantu menenangkan urat saraf, padahal sebaliknya rokok berpengaruh buruk pada urat saraf, sebagaimana ia menyebabkan kencang nya detak jantung dan itu sangat berbahaya.

3.Merokok memperbanyak teman dengan saling menawar kan rokok dan berbasa-basi di dalamnya. Ternyata inipun keliru, sebab pada kenyataannya teman-teman yang dimaksud adalah teman-teman buruk.

4.Merokok menghilangkan rasa lelah, padahal justeru menambah kelelahan dan kepayahan karena tergang gunya banyak organ tubuh, seperti urat saraf,alat pencernaan dsb.

5.Merokok bisa mengusir kesedihan dan kegalauan, padahal ia mendatangkan kesedihan, kegalauan dan bencana, di antaranya karena ia harus terus merogoh kantongnya, dan dengan merokok berarti ia secara terang-terangan melakukan maksiat kepada Allah.

Bahaya Merokok

Merokok sangat berbahaya dan merusak kesehatan. Di antara bahaya merokok adalah:


Melemahkan iman dan menjauhkan diri dari Tuhan.
Mengurangi nafsu makan.
Menyebabkan penyakit TBC.
Menyebabkan sesak nafas.
Menyebabkan sulitnya pencernaan makanan.
Menyebabkan rusaknya hati.
Menyebabkan berhentinya detak jantung.
Menyebabkan penyakit kanker.
Menyebabkan batuk dan lendir.
Menyebabkan lemas dan kurus.
Menyebabkan luka lambung.
Menyebabkan kebakaran.
Menyebabkan keengganan isteri terhadap suaminya.
Mungkin beberapa penyakit di atas belum tampak pada masa muda karena daya tahan tubuh yang diberikan Allah I. Tetapi pada masa tua, berbagai penyakit itu akan bereaksi kecuali jika Allah menghendaki yang lain.

Bagaimana Memerangi Rokok ?

Tak disangsikan bahwa setiap penyakit ada obatnya. Adapun untuk mengatasi kecanduan merokok di antaranya adalah hal-hal berikut:

-Tarbiyah (pendidikan) keimanan yang sungguh-sung guh untuk setiap individu masyarakat.

-Adanya teladan yang baik saat di rumah, sekolah dan lingkungan lainnya.

-Melarang para guru merokok di depan murid-murid nya terutama yang masih berusia belia.

-Penerangan yang gencar dan intensif tentang bahaya merokok.

-Membebankan pajak yang tinggi terhadap berbagai jenis rokok.

-Melarang merokok di tempat-tempat kerja, stasiun, bandara dan tempat-tempat umum lainnya.

-Menyebarkan fatwa para ulama yang menjelaskan tentang haramnya rokok.

-Menyebarkan nasihat-nasihat dan peringatan-peringa tan para dokter tentang bahaya rokok.

-Peringatan tentang bahaya rokok dalam ceramah-ceramah, khutbah dan lainnya.

-Nasihat secara pribadi kepada perokok.

Serba-serbi Rokok

1.Setiap harinya ada 44 orang meninggal dunia di Inggris akibat rokok.

2.Setengah batang terakhir rokok mengandung zat yang jauh lebih berbahaya dari setengah yang pertama.

3.Pemerintah Italia pada tahun 1962 melalui UU. No. 65 melarang melakukan iklan rokok dan berbagai hal yang berkaitan dengannya.

4.Sebagian dokter berkata, dalil-dalil sangat kuat sehing ga sampai pada tingkat tidak ada jalan lain menurut perasaan kita sebagai dokter yang bertanggung jawab terhadap kesehatan umat manusia kecuali kita harus memperingatkan masyarakat dari bahaya rokok yang mengancam mereka.Karena itu mereka harus berhen ti merokok!

5.Syaikh Muhammad bin Abdullah Al-Masuti sangat keras dalam hal rokok, sehingga buku-buku yang ditulisnya banyak membahas tentang haramnya rokok, di antaranya:"Pemahaman dan Penjelasan tentang Bahaya Tembakau yang dikenal dengan Nama Rokok", "Mutiara-mutiara Pilihan dalam Penjelasan Tentang Haramnya Tembakau yang dikenal dengan Nama Rokok." "Penjelasan dan Keterangan Tentang Haramnya Merokok." Dan dikatakan bahwa rokok dikenal di dunia Arab dan dunia Islam pada umumnya sekitar tahun 1012 H.

Perlakuan Terhadap Perokok Tempo Dulu

Syaikh Abdullah bin Muhammad rahimahullah berkata: "Adapun orang yang mengisap rokok, jika ia mengisapnya setelah mengetahui hukumnya haram,maka ia dicambuk 80 kali dengan cambukan ringan yang tidak membahayakannya. Dan jika dia mengisapnya karena kebodohannya maka tidak ada sangsi atasnya dan ia diperintahkan bertobat dan beristighfar. Dan jika ada orang mengatakan, rokok itu tidak haram, juga tidak halal, maka dia adalah orang bodoh yang tidak mengerti apa yang dikatakannya. Beliau juga mengatakan, 'Orang yang menanam tembakau harus dihukum, juga orang yang menyimpannya di dalam rumah atau mengisapnya, dia harus dihukum.'"

Akhir yang Memilukan

Ia seorang pemuda berusia 25 tahun dan pecandu rokok selama bertahun-tahun.Suatu ketika ia masuk ke rumah sakit karena sakit mendadak, yakni lemah jantung.Selama berhari-hari ia dirawat di ruang gawat darurat dengan berbagai peralatan kedokteran yang canggih.

Doktor yang menangani pasien tersebut menyarankan kepada para perawat agar pasiennya itu dijauhkan dari rokok, karena rokok itulah penyebab utama sakitnya, bahkan dokter memerintahkan agar setiap yang besuk diperiksa agar tidak secara sembunyi-sembunyi memberi kan rokok kepadanya. Selang beberapa lama kesehatannya pulih lagi. Ia kembali melakukan kegiatan-kegiatannya. Namun satu hal, ia tidak mengindahkan nasihat dokter agar berhenti merokok.

Suatu hari, pemuda tersebut hilang, orang-orang pun sibuk mencarinya. Mereka akhirnya menemukan pemuda tersebut tergeletak tewas di sebuah kamar mandi dengan memegang rokok. Kita berlindung kepada Allah dari kesudahan yang demikian.

Bagaimana Meninggalkan Kebiasaan Merokok?

Sekarang, Anda insya Allah telah terbuka untuk meyakini haramnya rokok. Juga,Anda telah meyakini bahaya-bahayanya, baik terhadap diri Anda sendiri maupu terhadap masyarakat. Mudah-mudahan Allah memudahkan Anda bertobat. Inilah yang diharapkan dari Anda. Jika Anda telah berusaha kuat meninggalkan kebiasaan merokok, maka ikutilah langkah-langkah berikut ini:

-Setelah engkau ketahui bahaya-bahaya rokok, mulailah berfikir untuk meninggalkannya dan kuatkan keyakinanmu untuk itu dengan bertawakkal penuh kepada Allah.

-Buatlah evaluasi harian tentang keburukan-keburukan rokok terhadap dirimu,teman-temanmu, anak-anakmu, tetangga-tetanggamu dan lainnya.

-Jauhkanlah dirimu semampu mungkin dari merokok dan asap rokok.

-Usahakan untuk selalu berada pada udara yang bersih dan sibukkanlah dirimu dengan hal-hal yang bermanfaat.

-Jika engkau telah mengetahui bahaya rokok dan engkau yakini haramnya, maka hendaknya engkau membenci dan meninggalkannya karena Allah, dan jauhilah dari berteman dengan para perokok.

-Pakailah sikat gigi, siwak atau sejenisnya jika engkau diserang keinginan merokok kembali.

-Kurangilah minum teh dan kopi, perbanyak makan buah-buahan dan makanan yang bergizi lainnya.

-Usahakan setiap pagi setelah sarapan engkau minum juice jeruk, apel atau buah-buahan lainnya karena ia bisa mengurangi keinginan merokok.

-Ketahuilah, barangsiapa meninggalkan sesuatu karena Allah, niscaya Allah akan menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya, dalam waktu dekat atau jauh.

-Dan terakhir, hendaknya semua itu dilakukan dengan ikhlas, serta keinginan kuat untuk meninggalkannya yang terbit dari dalam hatimu

sendiri. (ain).

Oleh:
Muhammad bin Ibrahim Al-Huraiqi (Rasa'ilut Taubah Minat Tadkhin)
[Pusat Informasi Dan Komunikasi Islam Indonesia]

Maklumat lain dari net :
Hujah yang mengharamkan merokok adalah berdasarkan perkara-perkara berikut:

Kesihatan

Merokok telah dibuktikan boleh menyebabkan penyakit barah yang boleh membawa maut. Maka jika dilihat kepada firman Allah dalam Surah AlBaqaroh Ayat 195 yang bermaksud "..dan janganlah kamu mencampakkan diri kamu kedalam kebinasaan..." adalah haram melibatkan diri kita dengan sesuatu yang boleh membinasakan diri sendiri.

Membazir

Merokok adalah suatu aktiviti yang jelas mendatangkan pembaziran. Sepertimana hujah diatas, terdapat juga ayat yang menegah umat Islam dari membazir. Engkar kepada perintah AlQuran hukumnya adalah haram.

Bantuan kepada ekonomi Yahudi

Kebanyakan syarikat pengeluar rokok adalah kepunyaan Yahudi. Membeli rokok secara tidak lansung adalah menolong syarikat mereka.

Segala kemungkaran wajib ditegah dimana cara menegahnya bergantung kepada iman seseorang. Tegahan boleh dibuat dengan kekuatan, percakapan atau yang paling lemah ialah dengan hati.


wassalam............................................



Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 09:13




rokok adalah haram sebab ia memudaratkan.. membawa kepada pembaziran...dan berbau busuk.
Semua orang tahu itu tetapi masih berpura-pura tak tahu.Tambah lagi kat kedai yang menjual rokok ada menyatakan rokok membahayakan kesihatan.Tetapi rokok masih tetap dijual.Ini menampakkan sangat orang yang merokok tu degil.Mungkin sebab diorang dah ketagih. kalaulah perokok menabung wang yang digunakan untuk membeli rokok,dah tentu dapat membeli sebuah kereta.
Dalam satu artikel,pemilik syarikat pengeluar rokok sendiri tidak merokok sebab dia tahu rokok membahayakan kesihatan dan merupakan satu tabiat yang sangat buruk.Dia menasihati orang ramai supaya tidak merokok tetapi masih meneruskan bisnesnya mengeluarkan rokok. Kenapa?Kerana dia sudah maklum walau dinasihati macam mana pun perokok memang sukar utk menerima nasihat supaya berhenti merokok.
Entahla..kalau rasa antum sayangkan diri antum dan orang disekeliling antum,berhentilah merokok. Fiamanillah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

zaidah83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1486
Posting: 62
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-04-04 12:10


smoking is one of the yahudi's planning to destroy muslim all over the world...am i right?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidah83Profil   Hantar PM kepada zaidah83   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 01:24


dah tahu merokok membahayakan kesihatan mengapa masih nak merokok...perbuatan merokok ni adalah perbuatan yang menzalimi diri sendiri kerana mendedahkan diri kepada kemudharatan yg dapat dielak...tapi ttg hukum samada haram atau tidak itu kenala tanya pada yg lebih arif.....
Wallahu'alam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

Zulhilmi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.03.2004
Ahli No: 7887
Posting: 23
Dari: Selayang Baru

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-04 21:13




Ana pun tertanya-tanya rokok ni haram ke tak. Ulama-ulama di Mesir keluarkan fatwa haram... tapi ana tengok masih ramai yang merokok...
malah sekarang ni pelajar darjah 4 pun dah pandai merokok... hebat la budaya merokok zaman nie... munkin para cendikiawan kat malaysia boleh cuba untuk memikirkan penyelesaian ini...
tapi pada ana jika kita kembali pada al-quran dan sunnah semuanya settle...
persoalannya bagaimana caranya untuk kita dapat kembali pada jalan yang lurus????



Bookmark and Share

    


  Member Information For ZulhilmiProfil   Hantar PM kepada Zulhilmi   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-04 15:12


mengikut kajian yang telah dijalankan oleh Pusat Racun Negara, terdapat bahan yang non-halal di dalam rokok seperti ethyl alcohol, RUM(iaitu sejenis arak yang memabukkan ) dan bebarapa lagi jenis alkohol yang dimasukkan ke dalam rokok. sebagai muslim kita telah sedia maklum bahawa arak adalah haram kerana ia memmabukkan. walaupun kita tidak mengambil arak secara terang-terangan, namun bagi sesetangah perokok mereka mungkin tidak menyedari bahawa disebalik mereka menikmati hisapan rokok, mereka juga telah mengambil arak. sedarlah wahai saudara muslimku, terdapat pelbagai cara yang digunakan oleh pihak yahudi untuk memesongkan akidah umat islam, dan salah satunya adalah melalui rokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-04 15:06


--------- Mensagem Original --------
From: [email protected]
To: "Warga Kampus Kesihatan USM"
Subject: Re: [USERS] Tahniah kpd JPM USM & JPM M'SIA
Date: 23/06/04 02:12


En Kholid & Rakan-rakan,

Terima kasih diatas komen sdr tentang pelancaran kelab nafas baru. Satu perkara penting yang kita bincang bersama Tan Sri Hamid semalam ialah
pendekatan yang kita harus ambil untuk memaklumkan masyarakat bahawa rokok
bukan sahaja mengandungi tar, nikotin dan bahan kimia lain yang kita sudah tahu. Ia juga mengandungi arak (rum) dan pelbagai jenis alkohol. Ini berdasarkan pendedahan 9 syarikat tembakau gergasi seluruh dunia (termasuk
British American Tobacco/ BAT, JT Intewrnational, Philip Marris, Rothmans etc; rujuk: www.ash.org.nz/doc). Seperti yang kita maklum bahawa arak dalam bentuk apapun walaupun sedikit, tetap haram. Jadi fahamlah sendiri bahawa
mereka yang menghisap rokok jenama berkenaan juga MENGHISAP ARAK.....

-----------------------
Assoc Prof Aziz al-Safi Ismail, MD PhD
Head of Department
Department of Community Medicine
School of Medical Sciences,
Universiti Sains Malaysia
Kubang Kerian, Kelantan, MALAYSIA.
DL 609-7664055/ ext 4055.
Fax: 609-7664055
HP: 019-9833313

----- Original Message -----
From:
To: Warga Kampus Kesihatan USM
Sent: Tuesday, June 22, 2004 2:52 PM
Subject: [USERS] Tahniah kpd JPM USM & JPM M'SIA



dan Selamat Sejahtera,
Kelab Nafas Baru yang dipelopori oleh JPM (Jabatan Perubatan Masyarakat PPSP) dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Kota Bharu telah selamat dilancarkan pagi tadi oleh YBhg Tan Sri Abdul Hamid Othman, Penasihat Agama PM Malaysia. Tahniah diucapkan. Saya juga sempat hadir tadi tapi terlewat sikit. Wajarlah kita sokong
hasrat JPM USMKK menangani masaalah tabiat merokok dikalangan rakyat Malaysia khususnya para remaja. Kita juga harap JPM M'sia (Jabatan
Perdana Menteri Malaysia) memberi sokongan padu berdasarkan bidang kuasa tertinggi yang dimilikinya. Konsep yang dianjurkan oleh Islam (tak
kiralah Islam Asli atau juga Islam ? Hadhari) didalam menyeru makruf dan mencegah mungkar ialah tindakan atau gerak kerja secara bersepadu,
dimana jika mencegah zina kita lelaki dilarang renong wanita (dlm al Quran kita diminta tunduk pandangan) kalau tengok sikit-sikit boleh lah
kot?, wanita pula dianjur tutup aurat dan tidak digalakkan berjalan/ bermusafir tanpa mahram. Kalau untuk mencegah minum arak pula kita bukan
saja diancam oleh Allah swt tentang dosa meminum arak tetapi dilarang menghidang, menjual serta memberi lesen beroperasi. Oleh itu
keberkesanan kempen tidak merokok dikalangan masyarakat juga seharusnya berteraskan konsep yang sama. Mungkin Kelab Nafas Baru dapat mengusahakan agar JPM Malaysia memainkan peranan dalam konteks pengurangan seminimum boleh dan seterusnya sedikit demi sedikit mengharamkan penjualan dan pembuatan rokok (kalau mendadak nanti ada yang tak boleh buat kerja dll kerana mengantuk atau tak dapat atasi ketagihan. Kalau gagal halang tabiat merokok maka sukar untuk kita menghalang bertambahnya penagih-penagih dadah seterusnya jangkitan AIDS.
Wallahualam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-04 21:06


assalamualaikum.......mcm ni...snang ajer.kan dalan islam dah menggariskan ape2 saje bende yg boleh memudharatkan diri kite akan di anggap sbgai haram
so,rokok bleh memudharatkan kesihatan.so,ianya dianggap haram
faham?
ma'assalamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

jundiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2003
Ahli No: 1592
Posting: 14
Dari: Bumi Hijau

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-09-04 11:09


salam..

dalam fiqh keutamaan, mudharat > maslahah, boleh jatuh hukum haram..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundiyyahProfil   Hantar PM kepada jundiyyah   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 06-09-04 11:27


bukan takat kata tak nak je dalam kempen!
ape kata tajuk kempen rokok haram... mesti best kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143286 saat. Lajunya....