Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: pelajaran VS enjoy......


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» pelajaran VS enjoy......

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajaran VS enjoy......

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-04 13:17




Dewasa ini ramai remaja2 yang lebih mementingkan enjoy dari pelajaran.nafsu untuk berseronok lebih kuat dari belajar.bila keluar result mulalah insaf tapi itu sekejap aje selepas itu perangai lama mulalah balik.cuba sahabat2 bagi pendapat atau cadangan untuk menjadikan diri kita lebih matang dalam mementukan masa depan kita.

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 18:29



just think positif.....
em.. kena alwyzsss motivate urself laa..
what u give.. u get back...
just think ur future..
nak enjoy.. enjoy skit2 laa.. berpada-pada.. ade had.. time study..study laa..
em.. salam perjuangan....
wsslm..


* Percaya kepada diri sendiri adalah rahsia pertama utk mencapai kejayaan..
walau sehebat manapun kita..
walau berjaya setinggi langit pun..
tetapi tanpa doa & restu ibu yg melahirkan kita tiadalah keberkatan hidup.....



[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-03-07 18:31 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-03-04 20:49



sesungguhnya manusia sering terlupa dgn tindak tanduk jer.Tp klu selalu tak bagus sgt.Tujuan masuk ipt bukan nak main2,,nak belajar.Utk menimba ilmu.Bayangkan org yg takdapat masuk u.Mcner...
So ingat lima perkara sebelum datang lima perkara
masa muda sebelum tua
masa senang sebelum susah
masa sihat sebelum sakit
masa lapang sebelum sempit
masa hidup sebelum mati.

Ingatla makbapa klu nak enjoy lebih tu.
They spend a lot of money for us.so..ingatla pengorbanan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-03-04 15:38


belajar2 jugak..sometimes enjoy juga,perkataan enjoy tu luas..tak semestinya kalau perkataan enjoy je menjurus ke perkara2 tak baik..ada setengah org,duduk lepak baca mag lepas study pun namanya enjoy,ada yg call kawan2 pun nama enjoy gak...ada juga yg keluar ke tasik,jalan sorang 2 sepak batu ke.tu pun ada yg kata enjoy..depends..
kalau saya gi klcc gi makan2 lah tu namanya enjoy..bila makan,lupalah segala2 yg memberatkan kepala....sometimes gi kinokuniya beli buku yg saya suka pun saya fikir tu enjoy....gi dewan filharmonik ke...enjoy jelah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-03-04 01:21


betul tu enjoy ada banyak cara. different person diferent cara. cam saya enjoy bila main besi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-03-04 09:54


saya enjoy bila main besi?

apa org besi ke kau ni Jackie?

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 11-03-04 16:58


...

nak enjoy boleh.. tapi berpada2 lah sikit, ingat responsibility kita as a student, mak ayah hantar belajar, keluar duit lagi... considerlah sikit.. so sementara ada time belajar ni belajar... yg x perlu2 ketepikan dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 17:53




sekarang ni memang ramai student yg lebih mementingkan enjoy dari study.
memang tak salah nak enjoy ....tapi ingat sikit tujuan kita yg sebenarnya.

kalau study 24jampun tak boleh juga,jadi pandai2lah bahagikan masa untuk study dan enjoy.

jangan bila nak exam jer,terus jadi ulat buku...study last minutelah katakan....nnt menyesal tak sudah bila pngk jatuh.masa tu mulalah terbayang wajah mak ayah kat kampung.
nak nyesal pun dah tak guna.

---------------------
kejayaan bukan permulaan ,
kegagalan bukan penamat kejayaan,
keredhoan ALLAh penentu segalanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 16-03-04 04:47




enjoy?enjoy bile tgn ade atas keyboard n surf tenet n buat keje yg kite suke..itu enjoy...
study kene study gak la..leyh aje study sambil enjoy...cth..study + dengar nasyid + nyanyi same2 ngan kump nasyid tuh..ahaks..

-----------------
~www.salwasaleh.blogspot.com/www.tazkirahonline.blogspot.com~

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 16-03-04 12:12



pelajaran vs enjoy ,.. dua dua penting ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-04 13:06



To be successful, one must know how to divide one's time. Study, study jugak. but we must know when to rest. Paling lama seseorang patut menelaah buku dalam sehari adalah lebih kurang 4-5 hours( minus the time spent at school) Enjoy banyak cara, membaca pun kira enjoy. Kalau saya, makan pun kadang2 saya kira sebagai a way to rest my mind after an hour or two of reading.

-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-04 08:29


terasa la pulak....
time main..main
time belajar jangan main2

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ezzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5595
Posting: 101
Dari: JB best

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 15:49


setuju dgn pendapat abg joshual
enjoy ade byk care..
just to relax our mind..

dun be too stress..
menyusahkan diri aje..
buat sesuatu dengan selesa..dan kite enjoy ape yg kite buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezzahProfil   Hantar PM kepada ezzah   Pergi ke ezzah's Website   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-04 21:41



enjoy tu memang boleh.....
tapi pelajaran tu jangan lupa.....
kalau nak enjoy pun setakat mana sangat.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-03-04 12:37


..

Teenagers ni bukannya boleh dipush sangat mindanya.

Seharusnya kita dalam menangani masalah ni, try to be gentle. Teens cukup tak suka sekiranya apa yang mereka suka lakukan disangkal secara terang-terangan.

Untuk mengubah persepsi atau peel remaja ni, kita seharusnmya mengikut propaganda mereka. ( Jgn ada yg salah tafsir ) Remaja penuh dengan propaganda dan muslihat mereka sendiri. Bukan kita yang minta mereka untuk mengikut kita, tetapi sebaliknya kitalah yang seharusnya mengikut irama mereka dan perkemaskan melodinya.

Suntik minda mereka tentang beberapa perkara secara halus. Buat mereka sedar jangan buat mereka berasa mereka dipersalahkan. Kalau hendak mengambil madu, janganlah sarangnya di jolok pula? ye tak?

Erm...enjoy VS study ... Lebih unik istilah itu dihadiahkan buat remaja sekiranya diubah menjadi enjoy N study. definisi itu digabungkan lalu dijadikan satu word yang menarik, sesuai dengan jiwa remaja yang terasuh mindanya bahawa kalau rajin study tu mestilah muka kena serius ( hehehe.. its me.. selalu fikir macam tu. but im not the kinda gul who is hardworkin.. )

Hidupkan satu suasana yang riang ketika belajar. Mungkin selama ni kita telah diajar untuk mengikat minda bahawa belajar perlu serius.

But actually, perlu ambil serius tentang pelajaran dan belajar kena enjoy.. Ayat sebegini barangkali boleh menarik minat pelajar esp remaja untuk belajar. Satu suasana belajar yang attractive and effective mampu diwujudkan kalau kata2 untuk meransang and attract jiwa remaja berjaya disuntik ke dalam minda mereka.

er, saudara haff? u asked 4 our opinion rite? am i out of the topic? whateva.. Segala apa yg ana cakapkan merupakan satu teori sahaja mengikut penelitian gaya pembelajaran ana sendiri. Tak sama seperti others.. Cuma itulah yang selalu ana sampaikan dalam percubaan untuk menghidupkan satu suasana yang atrractive utk belajar.. its all about teori... ..


-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

ezzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5595
Posting: 101
Dari: JB best

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-04 13:53


betul tu musafir sayyaf.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezzahProfil   Hantar PM kepada ezzah   Pergi ke ezzah's Website   Quote dan BalasQuote

saudari_syah
Warga Rasmi
Menyertai: 02.02.2004
Ahli No: 6941
Posting: 3
Dari: Machang

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-04 14:46



bagi saya,yg paling penting ialah pandai memilih kawan....walau bagaimana baik pun kita sebelum ni,kalau dapat kwn yg kaki enjoy...mesti kita terpengaruh... so pandai2lah pilih kawan...
hidup mesti kena enjoy...kalau tak,stress....tp berpada2

Bookmark and Share

    


  Member Information For saudari_syahProfil   Hantar PM kepada saudari_syah   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:33


enjoy 2 penting juga......tapi pelajaran lagi-lagi penting untuk masa depan...Kalau dah ada pelajaran dan dah sempurna semuanya baru lah seronok enjoy...tetapi jangan sampai melangar batasan agama :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 23-05-07 22:50


Kenapa tidak boleh enjoy belajar?

Ana suka belajar, kekadang ana ada kelas sehingga 44 jam seminggu, 12 jam sehari, tetapi ana masih ok.

"Like what you do, don't only do what you like!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 00:53


salam...

belajar pun enjoy juga.

pandai-pandai lah bagi proses pembelajaran itu menarik.

*terpulang pada diri masing-masing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-07 01:13


nak dua-dua..tak nak Vs Vs ni..hehe..just anggap belajar tu enjoy..study smart..study pun dapat pahala..so..boleh lah kita anggap ianya enjoy..dapat ilmu dapat pahala..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-07 01:29


reading few lines in the page will make u no harm. i really enjoy my study. iqra'!

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102038 saat. Lajunya....