Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Mengapa perpisahan sering terjadi?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Mengapa perpisahan sering terjadi?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengapa perpisahan sering terjadi?

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-03-04 23:36


akum
dcni amiela nk tya....knaper dlm percintaan nie kdg2 ader yg kekal tapi ader gak yg tak kekal??klu camtue baik xyah kapel??knaper laa ati seseorg insan nie berubah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 00:44


ermm..hati manusia kan boleh berubah dalam 0.000111 saat? hehe...biaser la tuh..tanpa perpisahan tak kan ade pertemuan kan? kalo takde pertemuan tiade lah kekecewaan kan...but..thats just a life...ia mematang kan kiter... perhg...leh jadik ahli falsafah tak nie?

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 08:28


Quote:

On 2004-03-04 23:36, amiela_8687 wrote:
knaper dlm percintaan nie kdg2 ader yg kekal tapi ader gak yg tak kekal??klu camtue baik xyah kapel??knaper laa ati seseorg insan nie berubah???



isk..isk.. adik sorang ni. kena ingat dik oii.. dlm Islam memang tak pernah wujud istilah couple. so, budaya couple ni memang bukan budaya yg sepatutnya diamalkan, Islam dah memang tegah kan? kalau kita couple juga tu.. kiranya salah diri kita sendiri.

bercakap tentang hati yg cepat berubah.. itulah biasanya yg akan berlaku andai cinta itu tidak berpandukan Iman dan agama. lebih tepat lagi andai itu dikatakan "cinta yg berlandaskan nafsu" sahaja iaitu pantang nengok yg hensem atau yg cantik,mudahlah 'ter'minat..

apa2pun..berhati2lah dlm meniti arus kehidupan ini...

p/s: oppss.. sekadar nasihat.. kalau tak mahu dengar takpe..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 06-03-04 09:14


mengapa perpisahan sering terjadi?

sebab....

berlakunya pertemuan!!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 14:07



ana sokong Rabbit_cute...
apabila ada pertemuan maka akan terjadi perpisahan kan?


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 08:56


setiap pertemuan pasti ade perpisahan....hm...tapi perpisahan yang bagaimana?ade yang berpisah mati,berpisah sebab tak serasi,berpisah sebab di khianati atau macam macam lah.....oleh itu kembalilah kepada DIA...asking god who is really ur prince charming by doing solat istikharah...that all..........................................betul ape..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 08:56


setiap pertemuan pasti ade perpisahan....hm...tapi perpisahan yang bagaimana?ade yang berpisah mati,berpisah sebab tak serasi,berpisah sebab di khianati atau macam macam lah.....oleh itu kembalilah kepada DIA...asking god who is really ur prince charming by doing solat istikharah...that all..........................................betul ape..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 10:03




kenapa berlaku perpisahan??
erm.. tu kan lumrah alam .. amiela..

p/s: jika ukhwah kerana Allah, pabila berpisah tentu tidah gelisah..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 13:06



setiap pertemuan kan ada perpisahan.......
Allah nak uji kita samada kita sebagai umatnya sanggup atau tidak menghadapinya.

kalau nak couple tak salah tp mestilah tahu adat dan batasnya.
Perempuan baik untuk lelaki baik begitulah sebaliknya........





Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

lein
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5374
Posting: 38
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 10:25


dah lumrah alam.setiap pertemuan pasti ada perpisahan. setiap kehidupan pasti ada kematian. setiap kebahagiaan pasti ada kesedihan. setiap kesenangan pasti ada kesusahan. ALLAH nak menguji setakat mana ketabahan kita.


Bookmark and Share

    


  Member Information For leinProfil   Hantar PM kepada lein   Quote dan BalasQuote

fatimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2292
Posting: 76
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-04 11:29


assalamualaikum.......

adik Amyra...memang dah jadi lumrah hidup setiap pertemuan pasti ada perpisahan...akak tau berpisah dengan org yg kita dah percaya dan mula sayang memang pedih dan menyakitkan lebih2x lagi kalau segala-galanya dah dirancang dengan sempurna tapi akhirnya berkecai dalam sekelip mata...bukan sekadar antara kita dan dia tapi dah melibatkan ibubapa serta keluarga...entah di mana silapnya...tapi Allah akan tetap bersama dengan org2x yang sabar...setiap yang berlaku pasti ada hikmah tersembunyi...cuma kita perlu banyak merenung dan meneliti...be positif, mungkin dia memang bukan jodoh kita....

-----------------
hanya redha Allah jua yangku harapkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahProfil   Hantar PM kepada fatimah   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-03-04 17:09



bagi sha pun perpisahan ni memang selalu terjadi...
nak tak nak kita harus terima....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 02:06



hari nia ada esok..
muslimin ada muslimah..
hidup ada matinya..
so..apalagi pasangan yang paling ideal untuk pertemuan melainkan..PERPISAHAN..
namun jadikanlah ia suatu yang diredai ALLAH..

JIka ukhuwwah itu suci kerana ALLAH..pasti hubungan akan tersambung di suatu masa jua..

[email protected]



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-03-04 05:23


setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya.......

kadang kala perpisahan itu adalah lebih baik....



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_kelate
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3261
Posting: 14
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-03-04 11:08




bagi ina...suatu perpisahan yg terjadi adalah kerana tiada lagi persefahaman antara kedua-duanya...so..redhalah may be ada hikmat disebalik perpisahan itu.setiap pertemuan pasti ada perpisahan dan pertemuan itu sangat istimewa tapi berpisah itu menyakitkan....kita kena ingat ukhwah itu indah...bila bertemu dan berpisah..hanya kerana allah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kelateProfil   Hantar PM kepada puteri_kelate   Quote dan BalasQuote

MUJAHID_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2521
Posting: 38
Dari: AIROD.Sdn Bhd

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 12:04




Setiap pertemuan pasti ada perpisahan...
Jika sesuatu pasangan nak kekal lama..
Setiap orang mestilah saling setia antara satu sama lain..jujur..yang penting kita mestilah jaga iman kita..jangan biarkan nafsu yang mengawal kita..

Semuanya yang berlaku dengan izin Allah S.W.T

Manusia hanya merancang Allah yang menentukan segala-galanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MUJAHID_83Profil   Hantar PM kepada MUJAHID_83   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-04 14:40


assalamualaikum

memang dah pasti setiap yg bertemu pasti akan berpisah..yang pasti setiap perpisahan itu pasti ada hikmah di sebaliknya.

ukhwah itu indah apabila bertemu dan berpisah kerana Allah...
bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-04 18:15




" jangan pisahkan aku dan dia"..ehehhe..ternyanyi laks~ hmm..kalo dah nak terpisah tu nk wat camne...pk balik mesti ade hikmahnye kan? may b dia bukan tuk kite kan?perpisahan ni tak semestinya dlm percintaan,tapi jugak dalam persahabatan dan jugak kekeluargaan..so..sebagaimana kita mulakan one relationship tu dgn baik..begitu jgk akhirnye kan..mestilah dgn cara yg baik jugak..-sekadar pandangan-

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

mujahidah_317
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5824
Posting: 10

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-04 18:01




perpisahan ....tu lumrah alam....

tapi yang paling baik berpisah dan bertemu krn ALLAH....



-----------------
CoNfiDenCe iN YouRseLf is tHe fiRst sTep oN tHe rOaD tO SUCCES!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_317Profil   Hantar PM kepada mujahidah_317   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 04:29



Everything that has a beginning must has an end....nothing lasts forever except the Almighty God...Dia yg tiada permulaan & tiada kesudahan...need i say more?.......

if u ask me....saya pun takut dengan perpisahan...takut dengan kehilangan.....kenapa adakan pertemuan kalau nanti akan terpisah....itu semua takdir Ilahi....kami akur dan kami berserah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115217 saat. Lajunya....