Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Eeii...muka berminyak la...


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Eeii...muka berminyak la...

Please Mendaftar To Post


Oleh Eeii...muka berminyak la...

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 01:24



kat sini anis ada petua utk kulit berminyak...simple jer...ambil limau nipis @ kasturi @ yg sewaktu dgnnya, gosok je kat muka...mmg pedih, tp selain x berminyak, kulit akan terasa lebih licin...
tp kenalah amalkan selalu....

*sesapa yg ader cara lain, silakan....*

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-03-04 09:41



eya ker,klu macamtu nak tryla

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 18:20


Ooo...lagu tu ka?...herm...nanti boleh la menjimatkan duit drpd beli kertas pedap minyak kan?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 14:10


Syukran jazilan atas petua yang hanishumaira' kasi...

Tapi muka tak rasa kesat kekeringan ke?bimbang jugak kalau kulit jadi kering...nanti lain pulak jadinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

heris
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 388
Posting: 250
Dari: bumi Allah

yemen  


posticon Posting pada: 06-03-04 15:41


topik yg kelakor..penyebab muka berminyak mungkin daripada jerawat ataupon benda yg lain, kena habuk dan sebagainya..

caranya, Gunakan tissu, ataupon kain, kalau tak hilang gak, gunakan air hangat ataupon air baru masak..gerenti hilang ngan kulit sekalik..kekekek....

p/s:
Don't try thist at Home-

[ Posting ini telah di edit oleh: heris pada 2004-03-06 15:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For herisProfil   Hantar PM kepada heris   Pergi ke heris's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 17:01




ape lah punyer petua heris nih..
erm, cuba lah kat umah petua hanishumaira' ni.. insyaAllah berkesan.. rase nye tak de la kering muka..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 12:21


emmm...betul petua tu menjadi...ana dah cuba tapi skrg nih x sempat ler...x selalu ler amalkan..bz memnajang..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-04 13:25




kalu muka berminyak tu rajin-rajinlah ambik wuduk selalu selepas tu solat sunat pahala pun dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-03-04 13:47


itu kalo maka berminyak...kalo hidung berminyak pulak...apa petua nyer.

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-04 11:36


sental ngan berus periuk.
gile kau, jgnlah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 18:49




heris ngan alifmimyanun cuba la praktikkan petua yg adik berdua tulis tu...ehehe...kalo rasa2 berkesan kan...boleh la kitorang try plak erk...
....cuba tau...jg tak cuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 08-03-04 19:02


.....

yang paling best sekali ialah cuba minum air suam.... air kosong lah.... kurangkan minuman bergula.... air kosong lebih baik untuk diminum...

lepas tu banyakkan berwuduk...dan kekalkan air wuduk tu....

saya dah cuba dah.... alhamdulillah....
memang berkesan...... walaupun tak sepenuhnya..tapi macam ia tak lah berminyak sangat sebelum saya mengamalkan petua ini...

sebab muka saya ni memang jenis yang kuat berminyak...

sahabat sahabat yang mempunyai kategori kulit muka berminyak sama seperti saya bolehlah cuba...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-04 13:23




nak petua kurangkan minyak ya.. seminggu dua kali amalkan wapkan muka dengan air panas.. mula mula ambil semangkuk air, tutup bahagian muka dengan tuala, selimut atau kain batik, agar wap tu tidak kemana - mana.. terasa hangat sikit tapi cuba setakat mampu.. dalam 5 ke 10 minit.. lepas tu lap muka, bilas dengan air sejuk atau air paip..
insya allah, kurangla sedikit minyak kat muka tuu..

kalau yang rajin sapu pulak dengan putih telur dan air limau nipis. pastikan muka telah dibersihkan dahulu.. petua ni memang mujarab tapi jangan amalkan selalu, sekali seminggu sahaja.. kalau kerap, muka akan jadi kering pulak..

selamat mencuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-04 14:07



nak kasik muka tak berminyak...banyak cara..

yang nie memang ana slalue amalkan...
Lepas makan pisang kulitnye jangan dibuangkan..tonyoh le kat muka..biarkan kering lbih kurang 15-30 minit.Pastu cuci ngan kapas yg direndam dlm air suam.pastu bilas ngan air biasa. Muka rasa bersih tegang dan berseri. Tapi kalo malas nak carik air suam..bilas ngan air biasa pun bleh.

petua nie bkan saja dapat mengurangkan kulit berminyak malah dapat menghilangkan parut,memutihkan kulit muka,mengurangkan masalah jerawat,menegangkan kulit yg berkedut (natural masker) dan melembapkan kulit.

selamat mencuba...insyaallah berkesan


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-04 14:35


sapu minyak baby johnson & johnson tu ok jugak.
takpun sapu aloe vera. putih telur. mcm2. pilih lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sun_one
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6687
Posting: 16
Dari: SerambiMekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-07-04 16:09


assalamualaikum.....
tak sangka lak byk btl petua untuk muka bermunyak ni....alhamdulillah..saya pun nak cuba jugak ler.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sun_oneProfil   Hantar PM kepada sun_one   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 16:31


nak test gak ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 26-07-04 07:47


Pakai je sabun susu kucing opsss susu kambing. Habis cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 27-07-04 00:22




laaaa.... buang masalaaa buat lama lama sampai 10 minit... pakai sabun, ddahlaaa.... lepas lap ngan sabun, terus ambik wudhu... kan ok tu... tak laaa buang masa laama sangat... nak limau laaa.... telur laaa... lainlah kalau muslimah... maaf.... Astagfirullah....... klah...

ada yang kata sabun ni berasid, jadi ia akan merosakkan muka... laaa, lepas cuci ngan sabun, jangan biar sabun tu lama lama kat muka... terus cuci ngan air yang secukupnya.... macam belajar kat sekolah dululaaa... kalau kena asid, kenakan tem,pat yang kena asid tu ngan air yang bnyak......
hehehe.....

oklaaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-04 21:56


mmg pernah cuba petua ni.. masa zaman skolah menengah.. ye la, time tu dok dgn family, limau kasturi pun senang nak cari dan tak ler bz sgt.. tp semenjak dah melanjutkan pelajaran ni dah tak amalkan.. tak sempat lerr..
tp petua ni memang bagus!!! tak caye, cuba sendiri...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-04 22:29




try memacam dah, tp mcm tu gak.. so pakai pencuci biasa jer la..

org yg kulit muka berminyak ni lambat berkedut berbanding dgn org yg kulit kering.. so ader la gak hikmah nyer kulit berminyak tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 22:53


yo ko...syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 01:24


ape yang nak disusahkan....bagusla kalau minyak banyak.,skang ni kan harga minyak kat pasaran dunia kan tak menentu.ape kate kita jangan biorkan minyak tu bebanyak.kira ternak la minyak tu sampai satu peringkat kita bole isi minyak tu dalam tong .pasal harga minyak dikira dalam tong.pas tu kita jual ngan petronas.dapat duit.abis citer .ader usahawan yang berminat tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 13-09-04 21:46


1 lagi petua...
elakkan makan makannan yang berminyak..xspecially yang bergoreng....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 21:49


yer ker...nanti ana cuba...hehehe

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105959 saat. Lajunya....