Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Makna disebalik satu TAMPARAN


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Makna disebalik satu TAMPARAN

Please Mendaftar To Post


Oleh Makna disebalik satu TAMPARAN

rynar_abadi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 767
Posting: 61
Dari: uitm

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 14:05


ASSALAMUALIKUM...
"alkisah, aderler seorang pemuda ni yg di kurniakan tuhan kepandaian dan lebih-lebih lagi pula seorang yg terpelajar .
di takdirkan dia ni datanglah kesebuah kampung untuk mencari org yg pandai dan org yg pandai itu mesti menjawab 3 soalan darinya kerana dia sendiri rasa takde org yg dapat memberikan jawapan yg munasabah dan jika org itu tidak dpt menjawab maka dialah yg terpandai sekali dlm dunia.




maka setelah bertemu org kampung dan menyatakan hajatnya utk bertemu org bijak pandai disitu.org kampung pun pergi mencari org yg dapat menjawab 3 soalan darinya.
di takdirkan lagi bilal telah di panggil utk menjawabnyer.maka terjadilah dialog antara mereka......

dia:sepanjang saya menuntut ilmu dah
banyak saya belajar tapi ader 3 soalan yg saya rasa takde sapa boleh jawab.


bilal:apa dia 3 soalan itu.insyallah kalau
boleh dijawab saya jawab...


dia:ok, soalan pertama.......


1)buktikan Allah itu wujud....


2)kenapa syaitan di bakar dgn api di akhirat sedangkan syaitan di perbuat dari api?

3)apa itu takdir?


jawablah kalau boleh..takde siapa boleh menandingi kepandaian saya.........


lalu si bilal tenang mendengarkan soalan tadi manakala org kampung mula berbisik sesama sendiri dan suasana menjadi bingit.


tiba-tiba si bilal bersuara......


ok ini jawapan saya....dgn serentak si bilal menampar pipi org tadi dgn kuat dan suasana menjadi sepi kerana tindakan si bilal tadi.


dia:aduhhhhh!!! kenapa awak tampar saya?


bilal:itulah jawapan saya...


dia:saya tak paham......???


bilal:sakit tak saya tampar?


dia:sakitlah!


bilal:buktikan sakit itu ader.......


dia:errrr..aaa..(terdiam)


bilal:tgn saya berlapis kan kulit dan pipi awak pun lapis kulit ,kenapa kulit
bertemu kulit boleh sakit?


diaterdiam lagi)
manakala org kampung mula tersenyum suka.
bilal:itu jawapan saya yg kedua.
semalam awak ader dpt mimpi saya
nak penampar awak?


dia:tak der..


bilal:itulah dier takdir......


lalu si bilal pun pergi meninggalkan org tadi .


INGATLAH TUHAN MENJADIKAN SESUATU DI DUNIA INI DGN KEHENDAKNYA DAN SI ATAS URUSANNYA SENDIRI BUKANLAH TARAF KITA MEMPERSOALKAN APA YG TERJADI SEBALIKNYA REDHA DAN PASRAHLAH DGN SETIAP KEJADIAN YG TERSIRAT HIKMAH DAN RAHMATNYA........"Renungkanlah"






-----------------
Bukan Susah nak Susah
Bukan Senang nak Senang
Slow and Steady
Strive for Success

Bookmark and Share

    


  Member Information For rynar_abadiProfil   Hantar PM kepada rynar_abadi   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-04 13:23


saye t'ingat pulak cerite pakcik saye mase kecik2.
ade sekali die sakit gigi. tp die gagahkan jugak pegi tolong atuk saye b'kebun. lame2 atuk saye perasan. die tanye saket gigi ke. pakcik saye angguk. nak tau atuk saye buat ape. die bace ape ntah, sembur kat tgn, trus tampor pakcik saye.
saket mmg saket. tp saket ditampor le. sbb saket gigi tu hilang la pulak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 25-02-04 21:01



ana tau kisah ni..pensyarah ana prnh ceritakan kisah ini sbg persediaan kita jika ditanya soalan2 seperti ini..syukur alhamdulillah ana masih ingat sehingga kini

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 28-02-04 11:13


Mesti sakit kena tampar kan.
Semuga kita mendapat kebaikan dari kisah itu tadi.
Insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-02-04 10:04


ITU BARU TAMPARAN LELAKI..BELUM LAGI TAMPARAN WANITA

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 11:13


Quote:

On 2004-02-25 13:23, alifmimyanun wrote:
saye t'ingat pulak cerite pakcik saye mase kecik2.
ade sekali die sakit gigi. tp die gagahkan jugak pegi tolong atuk saye b'kebun. lame2 atuk saye perasan. die tanye saket gigi ke. pakcik saye angguk. nak tau atuk saye buat ape. die bace ape ntah, sembur kat tgn, trus tampor pakcik saye.
saket mmg saket. tp saket ditampor le. sbb saket gigi tu hilang la pulak.




Ini kira ok...dapat sakit hilang sakit


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096895 saat. Lajunya....