Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: ~ Berkahwin tika belajar~


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» ~ Berkahwin tika belajar~

Please Mendaftar To Post


Oleh ~ Berkahwin tika belajar~

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 05:03


Assalamualaikum.....

ana kat sini ingin meminta pendapat antum semua ttg berkahwin tika belajar di IPT...yela, tika ni mereka masih remaja dan di bawah tanggungan mak ayah....so, adakah ianya satu kebaikan atau keburukan bagi mahasiswa/i itu jika dia berkahwin sebelum tamat pengajian, dengan erti kata lain 'kahwin awal'.....komen antum??

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-05-03 09:18


tak kira laa dah tamat atu tidak
kalau dah sampai jodoh kawin laa
Allah dah tetapkan..
baik buruk tu bergantung pada pasangan tertentu...
kalau pandai urus ok..kalau tak tak pandai urus
hancur jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 10:11


hehehe...tul tu...ni yg menaikkan semangat ana nak kahwin awal ni...ikikiki .....

sahabat lain bila la plak nak dirikan masjid ???

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 11:30


eh,eh zam_rizal anta dah nak kawin??

jiran ana ade yg baru masuk tahun pertama,pastu kawin terus berhenti belajar..sayang babe..
kalu ayah ana lah tak bagi..kalu boleh dielakkn baik elakkn tapi kalau dh ditakdirkan nak buat mcm mana...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 11:33


isk...ana blum nak kawin lagi...tapi InsyaAllah kalau murah rezeki sampailah masanya nanti... ....

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

nuriz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 128
Posting: 205
Dari: rumah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 11:56


assalammualaikum
utk jawapan yg plg tepat cubalah kita test tanya pada orang yang kahwin semasa menuntut mungkin ada kelebihan tersendiri cthnya dia akan rasa lebih bertanggungjawab keburukannya pulak mungkin dia asyik teringat je masalah di rumahnye.

ape pun kalau dah jodoh nak buat macam mana kan.

-----------------
[img]http://smilies.networkessence.net/s/kao/otn/pbubbles.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-05-03 14:48


ala...kahwin je...buat apa susah2...best apa kahwin...lagipun...drp jadi bende yg tak patut..lagi kahwin masa nak belajar nih..byk dugaannyer...xcaya ? tgkla...kalo dh kahwin oklah..tp kalo yg baru je bertunang...terlalu byk sgt dugaannyer...tak caya ? masa membuktikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 15-05-03 14:54


kahwin ketika belajar... sy tgk lebih banyak -ve dr positif.. yelah klu belajar macam mana nak tanggung isteri dah tu boleh ke bagi masa utk belajar dan umah tangga... lagi pun klu kahwin muda ni takut nanti sikap2 kebudakkan tu masih ada.. kahwin sekadar macam satu kehendak je bukan satu keperluan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 14:54


isk...akhi rebana ni macam ader pengalaman jerkkk.....hehehe ...

akhi bila nak kahwin ?? ke dah bina masjid ??

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

putera_manis
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 22
Posting: 593
Dari: Segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 15:53


tengah tunggu kat dia tu.....

-----------------

MAta BErtENTanG,kAn tIMBul kaSIH SAyanG....
HAti berTEMU HatI,KAn laHIr rASa kaSIh.....
BiLA dAHI BERtemu SEjaDah,BAruKAN teRAsA KeBESaraN iLAhi...
KetENAngan Jua DiPerolehi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_manisProfil   Hantar PM kepada putera_manis   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-03 15:54


Assalamualaikum

kahwin ketika masih belajar,banyak pro dan kontranya.bagi sayalah,tak seharusnya kita berkahwin sesama belajar.memanglah dah jodoh.kebanyakkan kahwin masa belajar nie tak dapat tumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran.ramai yang sangkut.lagipun perjuangan menuntut ilmu masih panjang.rasa tak layak lagi untuk menjadi suami.tanggungjawab banyak.belajar pun tak lama,paling tinggi ijazah pertama 5 tahun.banyak yang 3 tahun dan 4 tahun.bagi sayalah,selesaikan dahulu pengajian,kukuhkan kewangan untuk menyara kuarga,ilmu Al-Hamdulillah bolehlah untuk membina masjid.banyak pendapat yang berbeza,sila bagi pendapat sahabat semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

wan_pasir
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 37
Posting: 395
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 17:52


kawin ketika belajar, lihatlah pula atas pusat pengajian ader yg. tidak dibenarkan berkahwin ketika belajar dan ader yang boleh!, benda nii sebenarnya ader dier punya baik dan buruk.. cth yang baik kita mungkin terhindar dari maksiat, yang buruk pula mungkin kita tak mempunyai wang utk. menanggung keluarga dan bagi belajar dlm. masa yang panjang 8 sem ker .. mungkin pembelajaran akan terjejas nak pikir suami/isteri kot...kalu yg ader baby plak lagi lah pening saper nak jaga, makanan nak makan aper pastu..pasni.. pastent .. presentent .. blah tuu lah pikir sendiri lah yer!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_pasirProfil   Hantar PM kepada wan_pasir   Pergi ke wan_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 34
Posting: 242
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 18:35


pada saya,tak salah kawin ketika blaja kalau pandai membahagikan masa antara blaja dan tugas kpd keluarga..terpulanglah kpd individu..melalui pembacaan saya,ramai gak yg kata bila kawin sms blaja ni,diorang punya pelajaran meningkat..tambah2 lagi kalau yg secourse..lagilah senang nak study skali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 19:14


Assalamualaikum.....

ana setuju ngan pendapat baiduri_aiman tu....tak salah untuk berkahwin semasa belajar...asalkan dia sedar ttg apa yg dia akan hadapi selepas ni dan bersedia untuk menghadapinya...

-- ana dengar UIA akan beri elaun pada student nya yg berkahwin semasa belajar...tul ker ?? --

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

hurulain
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 9
Posting: 111
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 04:00


hmm tul tu...kalau ada jodoh kawin jelah..apa tunggu2...hihik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 04:08


ermm,senang nye ye...kalo dah jodoh kahwin..tapi kene la prepare dulu..nanti bergolak plak rumahtangga..apepun,buruk dan baiknye terletak pada sepasang suami isteri itu..dan juga ketentuan Allah S.W.T..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 16-05-03 04:35


betul..kahwin best...wlpun aku lom kahwin lagi..yelah...duduk pun ngan parents..duit pun kekadang pau diorg...ini nak bagi anak dara org makan ? tgkla nanti..kalo aku kahwin aku jemput sekomuniti nih...kalo muatla ..hehe..lum agila..xjumpa lagi bidadari tuh...nantilah..aku masih nak bujang lagi.....lagipun kahwin masa belaja nih..ade disadvantage ngan benefit dia..tapi lebih byk kepada yg disad...sbbnya..tgkla...masa membuktikan lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

ayim_81
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 39
Posting: 61
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-05-03 04:51


A'kum

ana rasa kalau dah ada jodoh kahwin jer,
mungkin sebelum dia orang kahwin tentu dah
fikir masak2 dan kedua ibubapa restui.
tetapi semua ni terserah pada dia orang...
kalau kahwin masa ni lagi baik...bersegeralah,
kalau kahwin masa ni kurang baik...tangguhkan.

ya akhi rebana betul ke nak ajak satu komuniti
ni makan nasi minyak anta???....nanti takut
pulak tak cukup pinggan, ana tunggu ni....hehehe.


wassalam.

-----------------
Kage Bunshin no Jutsu >>>>>>>>>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayim_81Profil   Hantar PM kepada ayim_81   Quote dan BalasQuote

hub_addin
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 19
Posting: 73
Dari: Perak No.1

Perak  


posticon Posting pada: 16-05-03 09:42


memanglah kalau dah jodoh kawin je. tapi ana rasa selagi dapat dielakkan, cubalah elakkan. bukan mengelak sesuatu yang mulia tapi mencari ruang dan peluang yang sebaik.

bila diberi peluang untuk belajar dan menuntut ilmu maka gunakanlah peluang untuk belajar tu sebaik mungkin. kalau dah jodoh tak ke mana. lepas belajar insyaaallah akan ada lah peluang untuk hidup berumah tangga lak. haa...masa tu gunalah peluang untuk jadi suami atau isteri lak.

tapi kalau dah brkahwin pandailah mengunakan masa yang ada untuk membahagikan tanggungjawab supaya tak berlaku "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran"

p/s: nasib baik kat umah ana dah ada tangga jadi tak kisah la nak berumah tangga..hikhkhikhik

-----------------
"Laailaahaillallah (tiada Tuhan melainkan Allah)...
kerananya kita hidup...
kerananya kita mati...
pada jalannya kita berjuang...
dan dengan kalimah ini juga kita akan bertemu Allah."

Bookmark and Share

    


  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

heizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 182
Posting: 107
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 16:23


A'KUM... KOMEN ANA LA KAN... KAWIN MASE BLAJA NIE TENGOK KEADAAN... MEMANG DAH SAMPAI JODOH TU KITE AKAN KAWIN... TAPI KALAU YANG RASE DIRI TU TAKUT AKAN KE ARAH KEMAKSIATAN .. ANA CADANGKAN BAIK KAWIN... TAPI KALAU YANG RASE BOLEH KAWAL DIRI LAGI.... TUNGGU LA SAMPAI HABIS SBELAJA DULU,,,,

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..

WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For heizamProfil   Hantar PM kepada heizam   Pergi ke heizam's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 11:17


hmm...ana ade kwn yg dh kahwin..and skarang ni dh dpt anak pun..kesian jugak ana tgk dia..especially mase dia tgh pregnant last year..ye la..suami jauh di semenanjung..kitaorg kt swk..mmg susah..sian pun ade gak..tp kan dh jodoh..

pdpt peribadi ana..mcm sahabat kite ckp tu..selagi blh dielak..baik elak la..maksud ana..kl bleh habiskan blaja dulu..lps grad nnt..sesuai la kawin..

fi amaanillah..
wassalam

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 11:29


Assalamualaikum....

tapi tak jugak semua yg kahwin masa belajar ni akan dapat masalah....ianya bergantung pada individu itu sendiri macam mana nak handle antara study ngan keluarga....cam abg hazamin kita buat tu...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

blank_page
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 386
Posting: 4
Dari: malaysia

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 12:07


kalau dah jodoh kahwin....kalau mak bapak kata kahwin..kahwin.........tapi yyg paling penting istikharah la dulu.... "Allah mengetahui dan kamu tidak mengetahui"


p/s: tuntutlah ilmu minal lahdi ilal lahdi,ada org kata penafsiran yg lain bagi lahdi tu...ialah sejak kelahiran anak yg pertama..belajar camner nak jadi ibu n ayah..so kahwinlah cepat2

Bookmark and Share

    


  Member Information For blank_pageProfil   Hantar PM kepada blank_page   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 18-05-03 13:21


pada pandangan ana lebih baik elekan bab kahwin masa belajar, biar tamat dulu pengajian cari kerja,kang tetiba kena buang u masa dah kahwin camna nak suport family, the best thing is biar habih belajar dulu cari kerja tetap pas kalau nak kahwin,kahwin lah

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

Purnama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 342
Posting: 55
Dari: Kuantan,Pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 21-05-03 00:15


kalau jodoh dah sampai...dan rasa mampu untuk hadapi semua masalah yang akan datang.... boleh kot...tapi yang penting perlu ada sokongan dari family...satu lagi kesabaran dan ketabahan penting sangat kalau nak kahwin masa belajar tau...

-----------------
Andai hidup punca perpisahan,...biarlah kematian menyambungnya semula. tapi...seandainya kematian punca perpisahan...biarlah hidup memberi erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PurnamaProfil   Hantar PM kepada Purnama   Pergi ke Purnama's Website   Quote dan BalasQuote

nur_widad
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8193
Posting: 9
Dari: kb

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-04-04 01:00



tak salah rasanya kalau kawin time blaja. tapi kena pandailah urus masa. saya pun ada kawan yang dah kawin. both of them r stdnt. and diorang pun duk jauh² sorang kat cheras, sorang lagi kat mesir. just imagine. kalau saya, maybe tak sanggup kalau dalam situasi tu. but they all tu dah jodoh. kawin pun krn terpaksa. tak kenal 1 sama lain,ikut arahan family. alhamdulillah they all bahagia. semoga bahagia selamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_widadProfil   Hantar PM kepada nur_widad   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 01:40



ermm bagi saya kan...kahwin semasa belajar ni kebaikannya mungkin dpt mengelakkan drpd berlakunya zina tetapi almaklumlah bila dah berkeluarga ni tanggungjawab makin bertambah...sakit kepala pon bertambah2.....
so bagi saya kalau nak kahwin tu biarla tamat belajar dulu...tanggungjwb hal2 rumahtangga ni berat...takut nanti terbawak2 dlm study mengganggu pulak pembelajaran...tapi terpulangla pada individu tu sendiri, kalau dah berkemampuan apa salahnya nak dirikan masjid awal2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

langsat01
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 6993
Posting: 35
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-04 01:55




Jodoh ini ketentuan Allah. Kalau sudah jodoh ketentuan terimalah dengan hati terbuka.
Kahwin ketika belajar, pada saya lebih baik di elakkan. tapi kalau nak jugakkahwin je la.
more better kahwin after study coz masa tu kewangan dah stabil, kematangan insyaAllahla.

tapikan, kalau nak kahwin juga tu, kenalah pandai-pandai jaga masa tu. jgn sampai asyik dok ingat suami/isteri jek, nanti belajar ntah ke mana.

hermm, lebih elok kalau kita kahwin lepas belajar! itu pendpat sayalah.

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For langsat01Profil   Hantar PM kepada langsat01   Quote dan BalasQuote

see_you_di_soton
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2004
Ahli No: 8360
Posting: 10
Dari: selangor

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 05:28




hmm..pada pendapat saya..kalau boleh elakkan kawin semase blaja..itu lebih baik..tp kalau macam blaja kat uk ke us ke..byk dugaan..and kalau takut buat maksiat then it's better to kawin awal..ape2 pon it depends on the ppl involved.. macam parents saya dulu kawin mase blaja ok je.. alhamdulillah...

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For see_you_di_sotonProfil   Hantar PM kepada see_you_di_soton   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 23:57


Soalan:
assalamualaikum...

Saya ingin bertanyakan pendapat semua warga komuniti nie tentang perkahwinan semasa sesi pengajian di IPT...

Saya amat hairan melihat bagaimana ada dikalangan warga2 IPT mane2lah yg sudah berkahwin walaupun kedua2nya lelaki dan wanita masih dalam tempoh pengajian...(masih dalam ijazah pertama tue) kadang2 saya terfikir jugak nak kahwin nie, tapi bukannya pada mase pengajian (walaupun masih belum jumpa serikandi yg diimpikan)...biarlah kita dah habih belajor dulu, kewangan dah stabil, ada kereta,rumah ape semua tue...pastu barulah kawin...

Sebagai lelaki, dalam kotak fikiran saya bukan senang nak jaga anak dara orang...pastu dengan anak2 lagi...takkan baru tahun 3 dah ada 3 orang anak? hallamak.... walaupun saya belum lalui alam perkahwinan, tapi mende2 nie jugak yg bermain di fikiran... sebelum kahwin, nak kena sediakan wang hantaran,mas kahwin,cincin dan mcm2 lagi...itu yg saye heran sgt2...mcmane org lelaki yg dh kawin mase belajor nie sediakan mende2 tue semua... kitorang yg bujang nie pun makan sendiri pun tak lepas, inikan nak bagi makan anak orang dan anak sendiri... Takkan pakai duit PTPTN atau JPA kot??? hehehehe...

Bagi pihak wanita pun mcm tu jugak...saya dok pikir2 melalui pemerhatian saya kepada mak saya di kampung... bukan senang nak jadi isteri, ibu dan pelajar dalam satu masa...mak saya yg dah kerja tu pun saya tgk kesian kat dia siang malam bertungkus lumus untuk menjaga anak2nya...(tu yg saya sayang kat mak saya tu)...ketabahan tinggi amat perlu... dalam tempoh pengajian, macamana diorang nie boleh membahagikan masa dengan pelajaran, anak2 dan suami? ...

Ada lagi...Bagaimana pula dengan tempat tinggal? takkanlah dah kawin, tapi tinggal asing2... sorang kat kolej dua, sorang lagi kat kolej dua belas... saya kalau mcm nie situasinya, baik tok sah...hehehe

Tolong jawab boleh takkkk..............????

Jawapan:
. Saya tidak hairan tentang berkahwin ketika masih menuntut di IPT, sebaliknya saya hairan mengapa jonjovi_3000 membangkitkan hal ini. Kenapa mereka berkahwin? Senang saja, sebab mereka manusia biasa dan inginkan pasangan. Dan mereka ingin menyalurkan naluri ini melalui cara yang betul, bukab bercouple yang hukumnya haram.
Mereka yang berkahwin awal ini mempunyai rasa tanggung jawab yang lebih, bukan sekadar ingin menyalurkan naluri mereka ini secara ala kadar i.e bercouple. Jika kita rujuk buku Developmental Psychology Today, Lois Hoffman seorang profesor Psikologi di Michigan University telah membuat kajian yang menarik. Statistik di Amerika menunjukkan 34.6% perempuan berusia 20-24 tahun dan 21.4% lelaki usia yang sama berkahwin ketika masih menuntut di maktab perguruan. Salah satu sebab utama mereka berkahwin di usia ini ialah komitmen dan rasa tanggung jawab yang tinggi. Bukan bercintan cintun seperti mat bunga dan mat cintan serta minah lentuk. Lelaki yang memilih bercouple daripada berkahwin adalah lelaki yang mempunyai rasa tanggung jawab yang rendah dan takut memikul tanggung jawab dengan pelbagai alasan seperti masih kuliah, takde kereta lagi, muda lagi, mental tak siap lagi bla bla, etc.
Menurut pakar psikologi Diane E. Papalia dan Slly Wendkos Olds dalam buku
Human Development (1995), mengemukakan bahawa usia terbaik untuk menikah
bagi perempuan adalah 19-25 tahun, sedangkan bagi lelaki usia 20-25
tahun seharusnya sudah menikah. Ini adalah usia terbaik untuk menikah.
baik untuk memulai kehidupan rumah tangga maupun untuk menjadi pengasuh
anak pertama (the first time parenting). Yang lebih menarik adalah kajian Campbell dan kawan-kawan bahawa yang
paling bahagia diantara pasangan suami isteri, adalah pasangan yang berusia 20-21 tahun.
(Papalia & Olds, 1995).
Norman Sprinthall dan W.Andrew Collins menulis dalam bukunya
"Adolescent Psychology" (1995) bahwa gejolak syahwat yang semula meledak ledak
akan berubah menjadi stabil ketika berkahwin di usia muda. Boleh jadi seorang
suami memiliki syahwat yang sangat tinggi itu stabil dan mendapatkan
muaranya untuk menemukan persentuhan agung secara teratur dan halal
(legitimized),jiwanya akan tenang, emosinya akan berubah menjadi lebih
positif, sehingga dapat mengembangkan potensi-potensi yang ada pada
dirinya secara lebih optimal. Ini bererti bahawa pernikahan awal tidak
menghambat pengembangan potensi diri, termasuk prestasi akademik. Justeru
sebaliknya, pernikahan awal seharusnya memacu kita untuk lebih maju.

Dengan demikian berertilah bahawa kalau seseorang itu telah berkahwin, maka dia dapat menyelamatkan separuh daripada agamanya dan sekiranya dia dapat menjaga nafsu perutnya, maka seluruh agamanya akan selamat. Dan bererti jugalah di sini bahawa barang siapa yang sudah berkahwin, maka syaitan-syaitan akan mengeluh tetapi bagi mereka yang belum berkahwin, syaitan akan tersenyum. Dia akan membisikkan berbagai nasihat kepada diri mereka yang belum berkahwin. Umpamanya dia membisikkan supaya simpan duit banyak-banyak dahulu baharu berkahwin. Kemudian bila duit sudah banyak dia nanti membisikkan supaya beli kereta dulu, kahwin boleh ditangguhkan. "Buat apa kahwin cepat-cepat," bisiknya. Yang demikian, kalau pemuda-pemuda terpikat dengan hasutan syaitan itu, maka tersenyumlah dia kerana tindakan selanjutnya ialah untuk menghasut pemuda itu melakukan maksiat dan kejahatan. Jadi, orang yang tidak berkahwin selalunya menerima hasutan syaitan.

Dan bagi kaum perempuan pula, bapa-bapanya akan dihasut oleh syaitan. Umpamanya kalau ada orang meminang anaknya, dia nanti akan dihasut supaya berdalih dengan mengatakan anak itu masih kecil lagi atau anak itu masih belum tamat persekolahan atau yang si ibu pula akan mengatakan yang anak itu belum pandai ke dapur lagi dan berbagai-bagai dalih yang lain. Lebih-lebih lagilah kalau yang datang meminang itu seorang yang warak atau seorang alim seperti tok-tok ustaz, orang-orang dakwah dan sebagainya.Tetapi kalau yang meminang itu orang-orang ternama, pegawai-pegawai dan sebagainya, lekas-lekas dibisik oleh syaitan untuk menerimanya kerana akan dapat menghidupkan berbagai-bagai unsur riak, sombong, takabur dan sebagainya. Kemudian kalau rumahtangga yang dibina itu bukan atas asas agama, maka syaitan akan menghasut agar berlaku keruntuhan rumahtangga.
Jadi tidak perlulah hairan mereka yang berkahwin ketika masih menuntut. Yang perlu dihairankan ialah mereka yang bercouple bercintan cintun. Jika pasanagan couple yang masih belajar ni sanggup buang-buang duit beli top up card dan belanje awek makan tiap-tiap minggu, jadai ape salahnye pelajar yg berkahwin memggunakan duit scholarship atau ptptn sebagai salah satu sumber nafkah. Tak salah, malah itu lebih baik.
Akhir kata, bukalah minda dan hati kepada kemudahan cara hidup Islam. Wassalam.



The concept of marriage is one of the most important fundamentals in Islam but many Young Muslims living in the 21st Century ignore this concept. The concept of marriage is so important that it is a practice of the Messenger of Allah (peace be upon him). Aishah (may Allah be please with her) reported that the Messenger of Allah(peace be upon him) had stated that:

"Marriage is a Sunnah of mine, and whoever does not follow my Sunnah is not of my followers."

The point that is propogated in this essay is to educate the Muslims how important it is to be married, especially living in North America due to the Fitnas (trials, tribulations) and problems that goes around in this society.

There are many reasons why single Muslims should get married. One of the major reasons why Muslims should get married is the fact that this practice is considered part of the Sunnah of the Messenger of Allah (peace be upon him) and one should get married if one has the financial means and confidence to maintain a partner. If the Muslim does not have the financial means to get married, the Messenger of Allah (peace be upon him) had stated to fast because fasting kills the sexual desires. Another reason why Muslims should get married is to protect his or herself from committing major sins. Aishah (Allah be please with her) reported that the Messenger of Allah (peace be upon him) has said:

"Get married because I will display your outnumbering the other nations on the day of ressurection.Whoever has wealth should get married, and whoever does not should fast, because fasting is a restraint of desire for him."

North America is considered to be a continent where there is absolutely no discipline due to the massive propaganda that goes on in the society. It is a place where Muslims are allowed to get away with commiting major sins such as fornication due to the fact that the society that the Muslims are living in is careless regarding this sinful action. According to Islamic law, fornication is considered to be a very serious sin whose punishment includes stoning to death and/or beating the sinner with lashes. In the North American culture, there is no strict discipline for Muslims when they commit major sins due to the fact that everything is controlled by the disbelievers. And because there is no strict discipline similar to the strict discipline in Muslim countries, Muslims fall into the trap of committng fornication due to the mixture of men and women in high school, college and universities. One of the reasons why these sinful acts are being committed is because Muslims have decided to delay marriage because of an education. This concept of getting an education before getting married has caused great fitna and many problems among young Muslims going to educational institution in North America. The concept of getting an education before marriage has lead the Muslims having too much free time for themselves and it is because of this concept that young Muslims have fallen into the trap of commiting major sins such as fornication. The Muslim who has knowledge regarding the issue should be ask this question as follows, where is the statement of getting an education is Fard(obligatory) in order to get married? Where in the Qu'ran and does it state that getting an education is superior over getting married? This idea of getting an education before getting married is a concept that came from the disbelievers that many Muslims once again fell into. The disbelievers, who do not believe in Allah and his Messenger, are not afraid of commiting fornication because most of them have no divine belief. The disbelievers adapted the concept of having girlfriends, boyfriends, which all leads to commit fornication and the young Muslims fell into this trap because delaying marriage will eventually lead to fornication because when the Muslims enter educational institutions, they start having conversations with the opposite sex, another concept in Islam that is considered forbidden if one does not have a valid intention. Due to the fact that there is no proof that marriage should be delayed, the Muslim's intention should be to get married as as soon as possible in order to protect one from commiting major sins. Abu Hurayrah reported that the messenger of Allah(peace be upon him )said:

"It is a right upon Allah to help one who seeks to marry for the purpose of avoiding what Allah has prohibited."

The young Muslims should start realizing that marriage is a shield against commiting major sins. The famous excuse for delaying marriage is the financial situation. Usually, the family of the spouse worries that the groom doesn't have the financial means or the mind state to get married. One should get married even though he/she goes to school. In that way, the Muslim couple wouldn't be commiting any sins and every relation and sexual intercourse would be considered Halal. And when the groom would finish his education, he would eventually get a place for both him and his wife and get a stable job. This would be the ideal solution for Muslims to avoid commiting sins major sins. Allah says in Surat Nur:

"Marry the unmarried among you and the righteous of your male and female servants. If they should be poor, Allah will enrich them from his favours. Allah is Bountiful and Knowing." Qu'ran 24:32

The older generation of Muslims also have an impact on how the young Muslim is delaying marriage. They also have a great part on the way they think as well. The Muslim parents are actually the reason why the Muslims end up delaying marriage due to the fact that they have to get an education in order to get married.

The parents of today's young Muslims are teaching their children that in order for them to be married they must have an education or else no marriage. The parents basically have a great part in how Muslims end up committing sins. The problem is the fact that the majority of Muslim parents have absolutely no idea of what goes in these educational institutions. Most of them don't realize that the kafir society allows the mixture of men and women, which is a concept that is forbidden in Islam. Because these young Muslims are living in the land of the disbelievers, the concept of marriage should be taken more seriously. The older generation of Muslims should be aware of what goes on in the education institutions in order that they can become more wise regarding the future of their children. The Muslim parents should take the issue of marriage more seriously due to the fact that it eventually will contribute towards their children's salvation because it is not education that will save one from the punishments of the hereafter but marriage will.

Another common problem why young Muslims don't end up getting married are due to racism, nationalism and discrimination. The parents of the Muslim woman might not like the Muslim man due to the fact that he is not Somalian, Ethiopian, Pakistanian or Indian. The older generation of Muslims have become very ignorant regarding the fact that the religion of Islam eliminates racism and nationalism. And if the Muslim man happens to be from another nationality or race, they will make it hard for him to get married to their daughter. They will tell him that he must have such and such money and must have a house or condo in order for them to give their daughter away. Realistically, for a young Muslim man to have these possessions could take years and since the Muslim man and woman are already involved in an unlawful relationship, they will eventually commit sins. There is no doubt however that the parents of the Muslim woman must be careful on who they give their daughter away to, however the fact that being a practising Muslim has become not a sufficient reason for the parents to give their daughter away has caused excessive problems in the Muslim community, especially for the reverted Muslims. There are many young men who embrace the religion of Islam and they are many of them who are looking to get married. However, the parents of the Muslim woman will absolutely not give their daughter away due to the fact that he is not from their background. This is not fair for the new Muslims and the parents should give them a chance due to the fact that they have accepted Islam and the fact that they want to do the right thing in the religion.

In conclusion, all these problems that have been discussed in the essay must come to a stop. The Muslims should realize that the punishments of the grave and the punishments of the Hell fire are far too great to continue with these wrong practices. The concept of marriage of should be taken more seriously especially by Muslims living in North America. Muslims should get married so that they can get salvation in this world and the hereafter.

Life in the 21st century has become great fitna and one should fulfill this duty to prevent one from commiting major sins.


Atangana Haashim Abdu-Salaam Kamena is a reverted Muslim from Christianity. He normally writes controversial essays regarding situations that goes around the Muslim community. Haashim is also interested to know the reader's opinion regarding his essays. You may E-mail him at [email protected].





-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)



Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

rutab
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5486
Posting: 47
Dari: Tampin, dan.9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 20:51




topik nie bagus juga dibincang kan
bagi ana ia bergantung pada individu itu sendiri untuk menentukan nya...... kalau mampu untuk gabung sekali dengan pelajaran tak pe.... kalau tak mampu tak yah la..... yang penting individu itu sendiri.... ia yang tahu dirinya....


Bookmark and Share

    


  Member Information For rutabProfil   Hantar PM kepada rutab   Pergi ke rutab's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-05-04 21:26




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-11-08 15:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 23:02




di mesir ni ramai jugak yang dah kahwin ketika belaja..tapi banyak kelebihan dan kekurngan...tapi bagi saya..biarlah habis pengajian dulu baru pikir nak berumah tangga..bukan senang nak study bila nak kahwin..byk tnggungjawab yang perlu dipikul..kalau dah jodoh..kena terima lah..

tapi saya tak kahwin lagi..bujang trang tang tang..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 20-05-04 23:20


kahwin( nikah) tu kan nak elak maksiat.. elok sebenarnyer kawin..tak kira la tgh belajar ker dah keje.. nagi anala.. klo takder masalah,belajar secampus dsbgnyer... elok kawin... kurang2 leh elak maksiat dan tujuk cth kat couple2 yg dah bertimbun2 ni... nak kate pengalamn tu takla.. tapi dari pengalaman org2 yg saye kenal.. kawin time belajr best jer..( kate diorangla)... lagi2 klo 2-2 ader biasiswa..jimat tu.. bukuu bli satu cukup...leh kongsi2.. bleh blajar sesame.. takder timbul haram,maksiat,fitnah dll... so.. hamba sokong.. tapi jdn lupe tanggujwb..pepandaila atur waktu..petang study dari kul 3-7..mlam leh main ngn anak2... hehe.. gitulah yg mereka ceritakan kepada hamba... Hamba pun takpernah cuba..hihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-05-04 00:48




[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-11-08 15:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 13:09


lain orang, lain kehidupannya, lain caranya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116014 saat. Lajunya....