Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Wanita lebih merana....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Wanita lebih merana....

Please Mendaftar To Post


Oleh Wanita lebih merana....

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-02-04 19:27


Wanita lebih merana bila hubungan terputus... iye ker??

jurnal Epidemiologi & kesihatan masyarakat dalam isu Januari mendedahkan walaupun hubungan yg terputus antara seorang lelaki & wanita menjejaskan keduanya, tetapi wanita akan lebih sengsara.Menurut DR.Michaela Benzevel & pasukannya dr Universiti London. tanpa mengira berapa lama ia berlaku, kesihatan mental wanita sukar dipulihkan selepas hubungan dgn pasangannya terputus...

iye ke ekk..?? ana rase myb... cz hati & perasaan kaun hawa ni mmg terlalu sensitif...
apepun.. ana nak mintak pendpt antum...
em.. honestly ana x penah alami nye.. so.. x dpt laa nak m'yelami hati & feel tu.. kekadang tgk members ana yg alami situasi ni.. ana cume dpt cooldown..slow talk sje..

tapi.. kaum adam ape kurangnye.. bile dah alami situasi alami ni..
cth yg kite boleh nampak.. ade sorang lelaki ni.. yg frust....hinggakan dr beratnye 40 terus naik 3-4 kali ganda..em.. apepun perubahan ni oklaa..

kekadang remaja yg alami frust ade yg sampai bunuh diri.. terjun dr jambatan.. bw motor laju2.. em...

live must go on...
jgn terlalu mengharap ape yg tak pasti....
wallahualam..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 19-02-04 09:51


..
ana rasa itu hanyalah persepsi kita sahaja.. bila msykt dh set dalam pemikiran mereka ttg sesuatu perkara maka akn lahirlah hujah2 atau pndgn2 yg menjurus ke arah itu..

sebenarnya sama sahaja..cuma lelaki lebih bersifat tenang dan tidak terlalu emosional..inilah kelebihan yang bersifat subjektif yang Allah kurniakan kpd kaum adam..setiap perpisahan pasti mengundang kepada kesedihan kerana itulah naluri semulajadi manusia yang merupakan satu sifat yg unik.. justeru itu jgnlah ditangisi ke atas satu perpisahan yang berlaku kerana setiap yg berlaku itu psti membawa seribu satu hikmah yang menguji ketabahan kita

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-02-04 11:48


maybe yes,tapi rasanya perempuan lebih kuat hatinya...tengok jugak org...but saya masih yakin bahawa,kalau antara lelaki dan perempuan,lelaki lebih teruk kalau merana.....itu yg ada yg jadi gay......

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-02-04 00:28


betul gak kut, pompuan lebih merana. kalau nak compare pompuan lebih ramai dari laki. kalau hubungan putus, laki lebih senang cari lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ayim_81
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 39
Posting: 61
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-02-04 19:09


yup ayim rasa pun perempuan lebih banyak merana dari lelaki terutamanya dalam bab percintaan sebab hati perempuan ni lebih terkesan/sensetif dari lelaki.

[ Posting ini telah di edit oleh: ayim_81 pada 2004-02-22 19:09 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayim_81Profil   Hantar PM kepada ayim_81   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 14:29


...camne nak ckp ek?? mmg ada betulnya yg jurnal tu ckp..sbb pompuan ni hatinya mmg terlalu sensitif..sukar nak diduga..

p/s: kalau bercinta biarlah betul..harap2 takde yg melukai dan dilukai..suka duka tuh mmg ada dlm mana2 situasi pun termasuklah percintaan.. so pk2 laa sendiri..semoga yg terbaik dpt kita lakukan!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-02-04 17:07


akum......
bg amiela jika gurl merana kat seseorg boy tue bermakna gurl tue mmg sayang giler kat boy tue kan???tapi xsemestinyer ader gurl yg merana tapi ader gak laki yg merana kerana seorg gurl!!!aperpun pecayalah setiap pertemuan pasti ader perpisahan!!sbb kita sbg manusia hanya merancang tapi kita tak boleh menghalang sesuatu perkara berlkaku!!!
so...amiela ahar yg maner gurl2 yg merana kerana putus cintun jgn laa terlau sedih!!lupakan kenagan lalu...dsan mulakan azam baru agar tak ulangi kesilapan lalu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

ikanemas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7064
Posting: 28
Dari: sungai nil

egypt  


posticon Posting pada: 24-02-04 18:17


assalamualaikum...

serius ni!!sebenarnya kedua2nya merana apabila hubungan terputus.tapi si lelaki lebih merana...tak percaya??memanglah pada mula2nya dia nampak maintain tetapi ia memberi kesan jangka masa panjang.maknanya lama-kelamaan baru dia merasa sengsaranya walaupun pada awal hubungan antara keduanya terputus,dia nampak cam relax je.ada bantahan??manakala wanita...dia merana juga tetapi pada awal perpisahan tu je.ok la tu...lepas tu,dia dapat jadi cam biasa la.nampak perbezaan kan?si lelaki setuju ke apa yg kat atas ni?apapun..kedua2nya merana apabila berlaku tragedi macam ni.terutamanya pasangan suami isteri la.peringatan sikit:hargai pasangan anda!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikanemasProfil   Hantar PM kepada ikanemas   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-04 12:46


due2 merane kalu due2 tak mintak putus tp tibe2 putus.
tp pompuan lbh cepat merane krn saiz dendritnye lbh tebal b'banding lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

hidayahnur
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3940
Posting: 18
Dari: Perak bumi bertuah

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-04 13:12


Setuju ana katakan kalau perempuan lebih frust bila putus,but don't forget.kita ada CINTA ALLAH yang takkan meranakan sesapa.kalau putus pun atas izin ALLAH juga.betul tak? mesti ada hikmahnya kenapa ALLAH tak bagi kita bersama dengannya. What ever pun kalau putus cinta jangan lah sampai frust menonggeng. ubatilah hati dengan kasih ALLAH yang tiada penghujungnya.Insaallah akan beroleh ketenangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayahnurProfil   Hantar PM kepada hidayahnur   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-02-04 15:15


maybe ppm lbh merana.masa awal hubungan ppm sllunya cpt prcy.bila dah percaya dan terlalu mengagumi seseorg tu,bile dia buat slh sukar untuk terima kenyataan.
ppm lbh bnk brgantung pada llk masa brcouple.bile clash,diorg mcm xde arah xcept klu dpt pengganti

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-02-04 14:05



syukran pd yg telah same-same bg pndpt..
em.. * serius ni!!sebenarnya kedua2nya merana apabila hubungan terputus.tapi si lelaki lebih merana...tak percaya??memanglah pada mula2nya dia nampak maintain tetapi ia memberi kesan jangka masa panjang.maknanya lama-kelamaan baru dia merasa sengsaranya walaupun pada awal hubungan antara keduanya terputus,dia nampak cam relax je.ada bantahan??manakala wanita...dia merana juga tetapi pada awal perpisahan tu je.ok la tu...lepas tu,dia dapat jadi cam biasa la.nampak perbezaan kan?si lelaki setuju ke apa yg kat atas ni?apapun..kedua2nya merana apabila berlaku tragedi macam ni.terutamanya pasangan suami isteri la.peringatan sikit:hargai pasangan anda!!
(paste..ikanemas) cool..cool... mybe juge pndpt anta tu..

*maybe ppm lbh merana.masa awal hubungan ppm sllunya cpt prcy.bila dah percaya dan terlalu mengagumi seseorg tu,bile dia buat slh sukar untuk terima kenyataan.
ppm lbh bnk brgantung pada llk masa brcouple.bile clash,diorg mcm xde arah xcept klu dpt pengganti
(paste..ladybirdy)
ye ke..? em.. rasenye majority kaum hawa begitu..

btull kata hidayahnur...What ever pun kalau putus cinta jangan lah sampai frust menonggeng. ubatilah hati dengan kasih ALLAH yang tiada penghujungnya.Insyaallah akan beroleh ketenangan

apepun..
jgn mengharap apa yg tak pasti...
okla.. wsslm...

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

al-anshaary
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7544
Posting: 136
Dari: petaling jaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-02-04 09:37



memang dah termaktub..kita kena terima je lah...
lelaki itu lebih kuat drpd wanita....pasal bunuh diri...iman yang menjawab nyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-anshaaryProfil   Hantar PM kepada al-anshaary   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-02-04 10:28




walau apa pun ia terletak pada iman seseorang tu,tak kira la lelaki ke perempuan. IMAN YG MEMBEZAKAN KITA SEMUA......jika iman dia kuat mesti takkan berlakunya kes kes macam buduh diri tu.Sebagai orang islam bunuh diri tu kan berdosa besar.Nauzubillahiminzalik.

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 11:16




pada ana, tak semestinya wanita yg lebih merana drp lelaki apabila clash.
sebab kadangkala lelaki ni ego je lebih sebenarnya..depan kita maintain tapi hakikat yang sebenaqnya wallahualam..
apapun, kita takkan ralat seandainya kita reda dgn apa yg terjadi..ada hikmah di sebaliknya..

Bertemu dan berpisah kerana Allah, sesungguhnya ukhwah itu indah.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 16:09



syukran kak...
ana pun rase begitu..
lelaki ni egonye lebih tinggi dr kaum hawa.
btull tak? ops.. kaum adam ade komen..?
wsslm...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Afiza_Ahmad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5031
Posting: 53
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-04 12:49


Kekecewaan pasti mengundang pelbagai perasaan. Cumanya..jangan rosakkan diri dgn kesan kekecewaan yg dialami..tak kira perempuan atau lelaki sama sebenarnya..Tahap kesabaran dan rasional diri yg membantu kita..selain itu kita harus ingat mendamba kasih manusia tidak kekal selamanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Afiza_AhmadProfil   Hantar PM kepada Afiza_Ahmad   Pergi ke Afiza_Ahmad's Website   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 09:43


hmm...physically-->pompuan nmpk lg merana
'batin'ly --> same aje kot psl guys pun
tahu ape itu erti peritnyer bile
clash...

am i rite?




-----------------
~www.salwasaleh.blogspot.com/www.tazkirahonline.blogspot.com~

[ Posting ini telah di edit oleh: miyuki pada 2004-03-04 09:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

syaurah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2004
Ahli No: 7424
Posting: 16
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-04 13:01


...

syaurah setuju dengan Miyuki tu...mungkin kita nampak pompuan lebih merana sebab pompuan biasanya menunjukkan rasa sedihnya tu seperti menangis..biasalah,hati pompuan sensitif bila terkenang peristiwa sedih.
sebenarnya lelakipun sama saja.cuma mereka still tak tunjuk sangat emosinya ,itu sebab mereka nampak biasa saja..tapi,dalam hati hanya Allah saja yang tahu.syaurah hanya bagi pendapat saja...tapi hakikatnya syaurah tak tahu.

[ Posting ini telah di edit oleh: syaurah pada 2004-03-04 13:03 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaurahProfil   Hantar PM kepada syaurah   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:28




merana atau tidak merana seseorang individu itu tidak bergantung kepada gender (lelaki/perempuan). Ianya bergantung kepada kekuatan dalaman seseorang itu(emosi dan perasaan).

Andai kata pegangan iman seseorang individu tu kuat.. dah tentu dia akan tetap tabah.. kerana yakin setiap jodoh dan pertemuan itu memang telah ditetapkan oleh Allah. andai perpisahan yg berlaku.. mereka juga akan tetap cekal.. kerana yakin itu adalah ujian dari Allah s.w.t. wallahualam.
wassalam


-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

kazuya
Warga Rasmi
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7715
Posting: 10
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 18:34


mayb btul kot pompuan yg lebih merana..krn yg plg ketara apb. satu couple tue clash,yg byk terima akibatnye adlh pompuan....pompuan kan lebih lemah...sgt sensitif.....
baru2 nie..kat kolej...ade sorg dak gurl nie...die beli 2 papan panadol=16 biji...
pastu dier telan 9 bijik panadol tue coz frust ngan bf nyer....mmg x sangke die nie bleh wat cam tue.....dah la skrg nie tgh final exam....
dengar kabar hati dak tue rosak...wallahualam..


-----------------
___LoVe PeAcE___

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazuyaProfil   Hantar PM kepada kazuya   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-04 18:47


ana nak kongsi 1 input dr shbt ana.. dia baca dr buku Mutiara Perkahwinan.. dia kata lelaki ni makhluk akal... wanita pulak makhluk perasaan.. secara umumnya camtu la.. tapi secara praktikalnya camne??

cuba kita jgn lihat pd aspek couple yg belum kahwin je.. cuba la tengok pada psgn suami ngan isteri.. bila cerai... camne perasaan masing2..
depends on masing2 la ana rasa..

kalau laki mmg syg sungguh2 kat bini dia, mungkin pressure dia tu lebih sikit kot.. camtu gak la ngan wanita..

ana sekadar bg idea..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

nurnilam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2668
Posting: 49
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-04 10:17


ana rasa same jer..maybe,lelaki lebih bijak kawal perasaan jer..impaknya sama hebat rasanya..takes time to recover even bertahun2 lamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnilamProfil   Hantar PM kepada nurnilam   Quote dan BalasQuote

Ms_Nik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1455
Posting: 105
Dari: Malaysia Bumi Bertuah

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-04 11:03


pernah t'baca satu artikel kajian dari barat...sori, lupa dah tajuk dia..

lebih kurang camnilah..

"purata kes bunuh diri antara lelaki dan wanita, lelaki lebih 35% dari wanita...dan antara faktor utamanya adalah disbbkan oleh "putus cinta".."

sejauh mana kebenarannya tidak dptlah dipastikan..so cmner??

rasenyerla...lelaki ni kan suka memendam rasa apabila ada masalah...sukar nak luahkan...dan ada pndpt mngatakan, rahsia lelaki sukar diketahui teman sejenisnya apatah lagi berlaian jantina...

klo wanita, mereka lebih suka meluahkan kpd teman2 sepejabat atau sekolah..dan it maybe it helps them reduce the pressure...wallahu ta'ala a'lam...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ms_NikProfil   Hantar PM kepada Ms_Nik   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 04-07-04 00:12


hehe... padahal samer jer dua2... sebenarnya orang yang lebih memikirkan tulah yang lebih merana....senang citer orang yang lebih merana lah yang lebih merana


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 17:24




Saya tak nafikan perempuan ni seorang sensitif dan lemah lembut..Bila berlaku perpisahan..nampak perempuan je yang merana..tapi..jangan ingat lelaki tak rasa macam tuh..sebenarnya..ego yg mengatasi lelaki dari berasa sedih..padahal..kedua2 sakit selepas clash..




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

puteri_kelate
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3261
Posting: 14
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-04 02:55


tak semua wanita yg akan merana.semua bergantung dgn cara indvd itu sendiri.kaum lelaki pun sama juga.lgpun ALLAH itu maha adil.apa yg kaum adam miliki,kaum hawa juga miliki cuma kaum hawa dilahirkan dgn penuh kelembutan....hati dan perasaan anugerah allah.kalu benar ia tercalar dek manusia kembali dan pohonlah petunjuk dr-NYA krn sbg hamba allah,kita hanya merancang tp perancangannya lebih teliti....SEMUA YG BERLAKU ADA HIKMAH YG TERSENDIRI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kelateProfil   Hantar PM kepada puteri_kelate   Quote dan BalasQuote

alhidayah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.06.2004
Ahli No: 9628
Posting: 55
Dari: kuktem

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-12-04 09:11




Bile seorang perempuan dah ambil keputusan untuk memberikan kasih sayangnya pada seseorang, maka di situlah dia membina harapannya..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhidayahProfil   Hantar PM kepada alhidayah   Pergi ke alhidayah's Website   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-04 09:38


...hmmm wanita merana bile clash.....hmmm beremu dan berpisah adat manusia biasa, hilang dimata tapi dihati tidak lupa...hmm hmm ni la agak nye wanita ni jd sensitip n merana...sebab xleh lupe...heheehhe

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 11:54


itulah kenapa bercinta sebelum kahwin!!! Klu dah berkenan, dah ok, dah cukup sume, masuk jer meminang, yang penting kita stikharah, klu lelaki atau perempuan tu sesuai, terusje....

xlah nak bermandi air mata ke, terjun jambatan ker...dan apa2 lagi...

-----------------
Mencari Keredhaan Ilahi
Merasa ketenangan Hakiki
Mencuit rasa Rendah Diri
Ya Rabbul Izzati

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 12:31


setuju sesangat dengan darul_numan81,merana tak pilih gender....

lagi satu utk ismi_safiza & simple shida,org lelaki bukan ego....takkanlah nak tunjuk kat org betapa merananya kita & betapa kita sedih sbb terlalu sayang kat dia...mengapa perlu bersedih seolah-olah tiada hari esok utk kita...

ana petik kata darul_numan81
Andai kata pegangan iman seseorang individu tu kuat.. dah tentu dia akan tetap tabah.. kerana yakin setiap jodoh dan pertemuan itu memang telah ditetapkan oleh Allah. andai perpisahan yg berlaku.. mereka juga akan tetap cekal.. kerana yakin itu adalah ujian dari Allah s.w.t. wallahualam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

SHIEMA
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12018
Posting: 19
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-04 13:16



Wanita lebih merana.......tidak mungkin sama sekali....bagi saya la.
Ingatlah....kadang2 dalam perjalanan merentasi menujunya yang satu, berbagai dugaan yang menimpa .....meratah keimanan kita satu persatu.....kekadang rasanya tidak mampu ......kadang2 mahu merana.....tapi disana ada kebahagiaan hakiki....
Wanita....don't merana2 ok.
ALLAH adalah segala-galanya.

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHIEMAProfil   Hantar PM kepada SHIEMA   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-03-06 21:34


betul ke ni...ana rasa sama saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 28-03-06 23:54


saya nak tukar pendapat la....bagi saya same saja laki ke perempuan ......yang penting kalau kita ingat ALLAH lepas tu tak ada masalah insyaALLAH....ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 00:08


:-) Assalamualaikum....



    Mungkin disebabkan perempuan ni perasaan mereka cukup halus dan sensitif...kasih sayang mereka lebih kuat jika dibandingkan dengan lelaki....mereka lebih beremosi...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-06 10:38


assalamualaikum...

merana? perempuan lebih merana sebab perempuan ni bersifat emosional, berbanding lelaki yang lebih rasional. bagi perempuan banyak perkara lalu yang menghantui. nak-nak kenangan yang manis. tapi bagi orang lelaki pulak, dah tak ada dah lah. buat apa nak ingat. tapi tak semua orang perempuan merana kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 02-04-06 22:26


mengapa perlu memikirkan siapa PALING menderita?perjalan hidup kita jauh...jauhkan lah pemikiran...berfikirlah ke arah ilmiah...tidak guna mencari siapa lebih menderita...

tidak di nafikan adam memerlukan hawa...dan begitu jua sbaliknya..
TAPI ada yang labih memerlukan kita...itulah tujuan kita di sini...untuk ke destinasi yang pasti...

fikir2 kan lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:06


oh,tak pernah bercinta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12215 saat. Lajunya....