Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 22 jam, 55 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: nak tahu berapa banyak anda makan dalam sehari????


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» nak tahu berapa banyak anda makan dalam sehari????

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tahu berapa banyak anda makan dalam sehari????

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 12:15


, InsyaAllah ana nak kongsi sesuatu, nak tahu berapa byk kalori daripada makanan yang anda ambil dlm sehari????InsyaAllah , jika ada kelapangan, ana akan tolong kirakan...tetapi kenalah bg maklumat yang lengkap...sebagai contoh

Makan Pagi:
2 keping roti putih
1 sudu teh kaya
Air milo - 1 cawan ( 3 sudu teh milo + 1 sudu makan gula)

Makn tengah hari:
1 pinggan nasi
1 ketul ayam masak merah
1/2 cawan sayur goreng
dll............
berminat??
ana saje nak tingkatakn kemahiran pengiraan kalori makanan..
saper2 yg nak tahu brapa byk anda makan sehari, bagitaulah saye..InsyaAllah saya kirakan....
tetapi kena lengkap maklumt, dari pagi sampai ke sebelum tidur....senaraikan lengkap yer...
-Makan secara sederhana, menjamin hidup ayng sihat, InsyaAllah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-02-04 23:24


tolong kirakan saya punya. saya pm saje coz ini diet rahsia saya.

[ Posting ini telah di edit oleh: Jackie_uniten7 pada 2004-02-11 23:31 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 12-02-04 02:14




apa khabar dr amirah..eheh..
mintak tlg kirakn jumlah kalori yg ana ambil ye..coz diet ana berubah sejak sampai di sini..

Pagi
- 3-4 keping oat biscuits @ 2 keping roti mentega (a bit sugar inside it)
- nescafe o @ milo o (2 tea spoon 4 both drink)

Petang @ Malam
- Frying chips + chilli souce + mayonis(1 large spoon)
- 3 bar of fish fingers(nuggets)

one more thing, boleh tak dr amirah jelaskn tahap2 kalori ni...thp merbahaya..thp keperluan sepatutnya..

mekasih...

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-04 12:46


, terima kasih adlan sbb sudi bertanyakan soalan...insyaAllah amirah akn cuba setakat yg mampulah yer...daripada yg amirah telah analisis pengambilan makanan adlan dr pagi sampai ke malam tu...amirah dapati pengambilan adlan adalah seperti berikut :

Jumlah kalori : 786.6 kcal per hari ( untuk hari tersebut sj)

% karbohidrat : 29 %
% protein : 14 %
% lemak : 57 %

untuk pengambilan yg sihat % karbo - 50-60 %
% protein - 15-20 %
% lemak - 25-30 %
untuk tahu pengambilan adlaln lebih atau kurang, amirah perlu dapatkan dulu maklumat diri seperti umur, jantina berat bdn sekarang dan jg tinggi...boleh ker??????? kalau ikut penilaian secara kasar, pengambilan lemak adalah terlalu tingi...keadaan ini tak baik..ia mampu menyumbang kepada risiko2 kesihatan yg lain seperti kegemukkan, sakit jtg dan lain2. tp boleh amirah tau tak...ini corak pemakanan tiap2 ari ker??? atau ia diamalkan sekali sekala ker???boleh amirah tahu kekerapan dia. nanti baru ana boleh terangkan secara terperinci apa corak pemakanan yg sepatutnya...sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-04 20:35


ermm..saudari amirah...student dietetik dr mane? final year kan? usm? rasenya...mustahil ana tak kenal student final year kalo anti dr ukm...buat pengiraan kalori...praktis utk final exam ke? OPD dan IPD start bile? ukm student minggu depan dah start..wish u all the best la... ermm....nak suh kira kan kalori...

nasi putih 3ex
ikan masak singgang 2e

kuewteow goreng 2 ex
banjo
milo ais




-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-04 10:29


, ana insyaAllah final year student dietetic, anti dr ukm yer???mmglah anti tak kenal ana...ana dr usm, tp ana org kl, kat kg baru...dekat dgn fakulti anti kan?????mmg usm first choice....ana insyaAllah start xm bertulis 16 hb ni, practical xm untuk IPD dah habis....viva pun alhamdulillah dah lepas...tak perlu ana kira kalori anti..anti student final year dietetic kan????pasti lebih tahu kira dr ana....apa pun all da best untuk final xm.... " Rendahkan dirimu serendah mutiara di dasar lautan, tinggikn ilmumu setinggi bintang di langit...(Imam Al-Ghazali) "


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 13-02-04 23:57


uii tahap bahaya la keputusan ana...


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 11:35


, taklah bahaya kalau adlan kawal dr sekarang. pengambilan makanan hendaklah secara sederhana,pengambilan lemak kena kurangkan yer..sama2 kita usaha k. "Cukuplah Allah sebaik2 Penolong dan Sandaran bgku"

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 12:08




ana kalu dlm sehari mkn tak tentu..ada 3x, 2, dan 1x pun ada..

tapi kalau pepagi ana jrg mkn nasik...

pagi:

satu pinggan mee @ bihun (kadar yg sederhana byknya)
satu cawan air nescafe
sebiji kiuh

tengahari:

satu pinggan nasik (lauk ayam ker, daging ker+sayur)
air masak (satu gelas sederhana besar)

petang:

kadang2 mkn, kadang2 tak...
kalau mkn pun jarang2...(mkn nasik la)

malam:

minum air [email protected] teh + biskut 2,3 keping...

berat ana 40kg, tinggi lebih kurang 140cm..

camna dr amirah..seimbang tak amalan pemakanan ana sehari2...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 10:03


, boleh saya tahu kuih tu kuih apa???kalau nak lebih tepat pengiraan kalori, saya kena tahu kuih tu jenis apa yer..bg saya sedikt masa boleh, ari ni ada xm...insyaAllah saya kira lepas xm

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 11:56




selalunya ana mkn kuih roti goreng atau pun kuih donat...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 12:39


, nur islami, saya jawab dalam laman peribadi awk yer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 07:49


fuiyo hebat rupenye orang kite ni. nilah keje orang dietetik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-04-04 11:41


Kirakan saya pulak

Breakfast
Roti bakar (2 keping)
Kaya/Marjerin
Susu Coklat (2 kali seminggu)
Teh Tarik atau nescafe

Lunch
Nasi putih/Sayur/Ikan/Soup

High Tea
Biskut Crackers/Nescafe/Kuih 2 keping

Dinner
Nasi/Ayam goreng/Soup/Sayur
Dessert
(Ais krim McD)Strawberry

Supper
Teh Tarik mamak.....
Roti canai

So camner,nutrien makanan yg sihat atau tidak....


Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-04-04 15:53



kaifa haluki ya ukhtie amirah?
ana nak minta anti kirakan kalori dlm mknn ana blh?
pagi-air putih sahaja
tengahhari-nasi separuh, gulai asam pedas,ikan goreng dan sayur goreng.
petang-Pisang goreng + air teh
malam-nasi separuh+sambal sardin+ikan masin
supper- mister potato + susu soya

-----------------
Mirai e mukatte yukkuri to aruite yukou...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 16:59


, pertama2 sekali saya nak minta maaf byk2 sbb dah lama sgt tak masuk ruangan ini utk kira kalori sahabt2 sekalian......utk joshua dah khuwailid, nak sya masukkan kat laman peribadi atau paparkan sajer di sini????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 17:19


, BUAT JOSHUA, saya dah tolong kirakan kalori anta, ni resultnye:
jumlah kalori : 2002.5 kcal/day
% karbohidrat: 65%
% protein : 9 %
% fat : 26%
scr kasarnya, apa yg saya dapati, pengambilan makanan anta tidak berapa seimbang, % karbohidrat terlalu tinggi, sepatutnya dlm lingkungan 50-60% shj, manakala % protein rendah pula dan lemak cuma tinggi sedikit shj..utk keterangan lanjut, anta blh tanya saya lg, di sini saya hanya jwb scr ringkas shj. thanx

BUAT KHUWAILID PULA, ni resultnya:
jumlah kalori : 1323.5 kcal/day
% karbohidrat : 49 %
% protein : 11 %
% fat : 40 %
scr ringkas, berlaku ketidakseimbagan dlm pengambilan makanan anta di mana % karbo rendah, % protein pun rendah manakala % fat pula terlalu tinggi.
utk keterangan lanjut, anta blh tanya saya lg, di sini saya hanya jwb scr ringkas shj. thanx

terima kasih sbb sudi posting di ruangan ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 14:23


pagi
roti canai
teh tarik

lunch
nasi puteh (1pinggan)
ayam goreng
sayur goreng
sambal
air masak

dinner
kueh-teow goreng
air masak



camne ngan saye punye plak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 08:31


..diana maafkan ana sekiranya lambat menjawab dalam posting ni.utk resultnya, ana akan masukkan dlam laman peribadi enti ye.....tima kasih sbb sudi posting di ruangan ni...........
"buat sahabat2 di Ukhwah, selamat menjalani ibadah pose, semoga pose kalian semua diterima Allah".

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 00:12


assalamualaikum...
diet ana
breakfast: teh , nestum @ cornflakes

tgh hari: daging panggang, spagetti, roti

malam: nasi, kari ikan, ayam masak merah..

saudari kra ok..syukran jazilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 11:20


heeeeeeeeeeeeeeeeeee.maaf, lambt sangat reply..sibuk kerja.maklumt yang diberi tak berapa lengkap, jadi saya hanya dapat buat anggaran sahaja
Jumlah Kalori ~ 1200 Kcal/day.
terima kasih sebab sudi posting di sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

hafiezul77
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17322
Posting: 3
Dari: kuantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-07-05 01:19


boleh tolong saya jugak tak amirah...
pagi saya tak makan, tengah hari pun tak makan, lepas azn maghrib baru saya makan: nasi putih,ikan goreng,petai,kurma dan air oren

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiezul77Profil   Hantar PM kepada hafiezul77   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 19-07-05 04:19


saya sudah 3 hr makan mee segera. tak lama lagi mati laa.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 19-07-05 05:44


ish...ish,kesiannye makan mee segeraje? jagalah pemakanan tu, nanti kalau sakitkan susah.......... :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-07-05 06:28


saya makan sikit saja...2 kali sehari...pagi makan roti saja..tengahari nasi..petang pun nasi...malam tak makan sangat.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 20:34


h., hafiz, ju dah estimated, dalam 450 kcal/d, tapi tu mungkin tak termasuk snek yang dimakan kan???????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109572 saat. Lajunya....