Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 34 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Kebanjiran graduan ICT?


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Kebanjiran graduan ICT?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kebanjiran graduan ICT?

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 17:07


..kini negara kita agak kebanjiran graduan ICT dan komputer dari IPT..apa pendapat kalian? Postifnya kerana banyak rakyat malaysia yang bergelar siswazah dalam bidang ICT, tetapi tak dinafikan ramai yang masih menganggur..bagilah cadangan macam mana mereka boleh berkhidmat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 18:40


Negatifnya: Ramai juga yang grad tetapi tak tahu apa-apa... Belajar semata-mata nakkan sijil untuk pekerjaan bidang IT (yang memang kurang atau tak ada).

Negatifnya: ramai siswazah yang tak tahu -- untuk apa sebenarnya ilmu ICT ini. Dengar-dengar dari orang yang tak tahu atau sekadar trend "Ambil ICT bagus...." mereka pun mengambil ICT.

Bunyinya memang hebat.. graduan ICT tapi boleh tak apa yang dipelajari itu untuk "cope" alam nyata dunia ICT yang amat pesat berubah?

Begitulah sistem pendidikan di negara kita: suatu masa dulu diseru supaya mengambil bidang teknologi... terjadi lambakan siswazah bidang teknologi (yang berilmu dan yang bersijil sahaja). Kemudian diseru mengambil bidang IT... terjadi lambakan siswazah IT (yang berilmu dan yang makna IT pun tak berapa pasti).

Kalau setakat boleh buat laman web atau buat tulisan bergerak-gerak nak dibawa ke mana kebolehan itu? Tak payahlah mendabik dada, "Saya ambik IT" atau "IT bagus..."

Saya tak berapa pasti apa yang dipelajari di Universiti, Kolej, SLG tentang IT ini. Cuma saya pelik kenapa kebanyakannya hanya ngaga bila ditanya tentang "Maklumat Berteknologi". Bila tanya tentang scripting, database, DNS dan yang simple-simple, kebanyakannya menjawab, "Tak belajar la...." sedangkan itulah asas penting untuk men"teknologi"kan maklumat (Information and Communication Technology -- ICT)

Pernah jugak nak tergelak satu masa dulu -- komputer rosak nak hantar repair pada siswazah IT. Geli hati sebab seolah-olah siswazah IT tu belajar troubleshooting dan repair hardware computer dan seolah-olah pelajar IT saja yang boleh.... Makna dan keperluan IT masih kabur. Itu masalahnya.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 01:45


he a'ah cam kaze.. wlupun bukan dr backgrd IT tp minat itu membuatkan kaze byk bljr sendiri dan byk brgaul ngan kawan (senior┬▓) or org┬▓ yg lebih 'tua' dlm it dll..

bg kaze ilmu itu ada dimana┬▓ cuma diri kita mungkin menolaknya

p/s: adakah ada merasa de '4th wave' | gelombang ke 4?

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 01:48


Quote:

On 2004-02-09 01:45, kaze wrote:
bg kaze ilmu itu ada dimana┬▓ cuma diri kita mungkin menolaknya



ala2 nahwan nur lak kaze.. hehhe..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 08:54




pada pendapat su, teknologi maklumat ini adalah satu subjek yang sentiasa berkembang dan ada sahaja pembaharuan mngenainya setiap hari. seperti yang dikatakan kang itu memang benar, terlalu ramai yang mengambil sijil untuk IT, maka beribu - ribu lulusan IT yang inginkan pekerjaan tetapi teknologi semakin maju dan terus maju, maka sijil mereka semakin tidak 'laku'... sekarang ni tidak boleh lagi untuk hidup bergantung pada sijil kerana lulusan diploma juga semakin ramai, lulusan ijazah juga hampir menyamai bilangan diploma..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 10:15


Nak keluar topik sikit... nak sambung istisafa.

Bukan untuk menakutkan para siswazah sekelian, tetapi hakikat sebenarnya:

1. Tahun-tahun 70'an -- SRP, SPM menganggur adalah dipandang serong
2. Tahun-tahun 80'an -- Diploma menganggur dipandang serong
3. Tahun-tahun 90'an -- Ijazah menganggur perkara biasa
4. Masuk Millenium -- Master menganggur dah jadi perkara biasa.

Solution:
Elok rasanya kalau memulakan perniagaan sendiri. Pekerjaan kebanyakan para Nabi -- berniaga. Bahkan usahawan yang terkaya dari zaman Nabi sampai kini pun orang Islam -- Abdul Rahman bin Auf. Bill Gates pun kalah.

Cuma malangnya -- minat berniaga tak? Tak minat! Tahu tak beza antara berniaga dengan berjualan? Tak tahu.

Kalau dah tak ada peluang pekerjaan -- kan ke sebaiknya cipta peluang pekerjaan sendiri -- berniaga!

Tapi malangnya berniaga ini macam dipandang serong saja. Tengok sajalah Drama TV kita -- memberi gambaran agak buruk pada keusahawanan. Sentiasa memberi maklumat yang tak betul tentang keusahawanan -- pasal yang tulis skrip itu bukan usahawan!


Kaze! Wave 4 tu kalau dari segi teknikalnya apa ye? Kalau tak silap pernah terbaca.. dunia internet kita ini dah masuk Wave 4 -- mementingkan kepantasan maklumat. Wave 1 hingga 2 = banyak grafik yang menyekat kepantasan. Wave 4 = less grafik, more info. Tapi biasalah... kita ni kan masih ke belakang jadinya: more grafik less info.

Saya menyeru -- graduan IT yang berilmu gunakan ilmu itu untuk perniagaan, meningkatkan ekonomi umat Islam Malaysia. Tapi jangan lupa untuk belajar satu lagi bidang -- bidang keusahawanan.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 11:15


Mudah-mudahan pendapat ini memberikan suntikan semangat agar graduan ICT kita lebih berkualiti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 15:53


kang, klu tak silap kaze, 'Wave 4' ni byk yg sama,

yg kaze tahu la kan, 3 teori yg sama nama
1. era baru selepas era industri (pembuatan)- 'wave 3', iaitu era it/itc-'wave 4',

2. era baru dlm perniagaan menerusi internet.. 'downline' (sampai bill gates pun kata klu la dia tahu 'bisnes' ini rupanya punya pluang besar, pasti dia memulakannya dulu, ) rasanya kot he

3. sperti apa yg kang kata, 'kepantasan' mendapatkan maklumat

:: klu tak silap kaze la ::



-----------------
kaze tech

[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2004-02-09 15:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 09-02-04 20:46


Saya tak tahu apa-apa

-----------------
:: hankitae ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-04 11:49



saya adalah antara graduaan It yg bakal graduate tidak lama lagi.mmg diakui ramai daripada graduan IT mengganggur sekrg.kebykkan daripada kite hanya belajar teori bukan practical.Eya mmg menakutkan kerana saya takut apabila graduate nanti tidak mempunyai pekerjaan.sebenarnya bagi saya,bkn sahaja graduan daripada course IT saja yg mengganggur ttp byk lagi course lain.Kerana kite tidak pandai mencari peluang yg ade dan terlalu memilih kerja.saya melihat senario ini dalam diri kwn2 saya.Mereka mahukan pekerjaan yg setaraf dgn kelayakkan mereka.Kenapa terlalu memilih pekerjaan?mana peluang ambil sajalah.Ataupun ambil sahaja kursus mlvk utk menambah ilmu didada.Mgkin selepas ini saya akan mengikut kursus tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089806 saat. Lajunya....