Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 5 hari yang lalu
ucu_nuriman: 9 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: PEMULAU SOLAT JUMAAT DI SHAH ALAM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» PEMULAU SOLAT JUMAAT DI SHAH ALAM

Please Mendaftar To Post


Oleh PEMULAU SOLAT JUMAAT DI SHAH ALAM

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 29-05-03 23:44


rasanya semua tahu pasal pemulau solat jumaat di sek 27 shah alam baru2 ni.. kenapa perkara ni boleh berlaku....kenap org Islam sendiri yg nak jatuhkan org Islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 02:14


Assalamualaikum...

hermm..ana pun ader terbaca ttg artikel tu...isk..apsal ek dalam kita sibuk mengatakan yg institusi Islam kat negara kita dah stabil dan boleh dimegahkan, masih terjadi lagi perkara macam ni?? ana rasa la kan, ada org yg menjadi batu api dalam perbalahan masyarakat kita sekarang....siapa dia wallahua'lam...


wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

NurNisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 827
Posting: 29
Dari: Shah Alam

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-03 09:30


haaaa... ye ker... Ya Allah..apa nak jadi tu.. how could it be? apa sebab musababnya tu? masalah politik ker..aduh,apa nak jadi dunia sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurNisaProfil   Hantar PM kepada NurNisa   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 19:07


assalamualaikum.

betul tu. masyarakat kita skng ni dah bijak menilai sesuatu di sebalik isu itu. kita tahu sapa yg mulakan dulu jadi propaganda utk memburukkan suatu pihak lebih lagi yg memperjuangkan islam insyaAllah takkan berjaya

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 341
Posting: 99
Dari: Taman Melawati, KuaLa LumpUR, BuMi A||aH SwT...

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 22:51


Assalamualaikum!!~...

isk..isk..isk....teruk nyer skang NI~!sesama IslaM pooooonnnnn nak pulau memulau...isk isk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFyProfil   Hantar PM kepada SaLaFy   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 01:08


a'kum

'bagusnya' fenomena skang ni...syabas utk negara Islam spt kita

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-06-03 01:45


Assalamualaikum........

Sayasarah.......Malaysia bukannya negara islam.

Apa nak kata umat islam hari ini sebenarnya tak berkualiti.....
Tak dapat nak bandingkan pada saat kegemilangan islam..
Umat islam kalau dalam soal ibadat punyalah consern,kalau dalam soal muamalat,aqidah,.......langsung tak ada sensitiviti....
Nak jadi negara islam bukannya mudah....
Sayasarah,negara islam bayak ciri2nya...kalau nak tahu mungkin boleh baca buku karangan Yusuff Qardhawi...
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 15:25


uiks...
mmmmmmmmm...
pelik tapi benar...
boleh jugak masuk MISTERI NUSANTARA ni..
tapi nasib kes ni tak jadi rujukan 999...
ajk masjid sepatutnya dipilih dr kalangan kariah..
iman dan bilal juga seeloknya dr kariah yg sama...
ahli kariah semestinya tahu dan arif ttg pilihan
mereka...tapi bila ajk masjid,iman dan bilal dilantik bukan dr kariah,apalagi diketahui bukan seorg yg berperibadi mulia dan tinggi ilmunya..
maka jadilah ia satu isu.bila jadi isu maka bermulah bibit2 perpecahan....

apakah saudara semua sanggup berimamkan imam yg tidak betul bacaannya...?

maka tepuk dada..tanya iman....

p/s....pernah lihat seorg imam muda menegur bacaan
fatihah seorg imam tua...esoknya surau
terus dikunci....atas arahan JABATAN AGAMA
ISLAM NEGERI *****.

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-03 17:59


salah satu sbb solat seseorg tdk diterima apabila ia membenci imamnya. jadi mahu tdk mahu mrk terpaksa membuat jemaah yg lain darpada solat mrk tdk diterima krn membenci imam yg dilantik scra kuku besi oleh jais.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 10:42


assalamualaikum... erm..macam-macam dunia sekarang ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 13:44


salam

Dalam permasalahan pemulauan ini pula jika kita tidak betul menanganinya akan menjadikan ia satu permasalahan yang besar kelak...so kita sebagai umat islam perlu menanganinya.Ahli khariah masjid tersebut perlu melakukan sesuatu untuk memastikan tiada perbalahan diantara mereka.

Inilah yang terjadi jika unsur POLITIK dan elemennya berada di dalam semua pelusuk tanah air.Universiti, Jabatan kerajaan, Masjid, Sekolah dan sebagainya...orang2 di dalamnya yang menjadi mangsa.Janganlah berbangga dengan title negara islam jika islam itu tidak diangkat dengan sebaik-baik rupa dan keagungannya.

Pentingnya AJK masjid dikalangan ahli khariah adalah kerana mereka tahu akan situasi dan keadaan kawasan penempatan mereka dan mereka boleh melaksanakan segala kerja bila2 masa.

Janganlah ada perasan hasad dengki kerana Allah SWt telah berfirman di dalam surah Al-falaq:5 mahfumnya;

"dan dari bencana pendengki,apabila dia mendengki"

Dan Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud;

"Awas diri kamu dari sifat dengki, kerana sesungguhnya dengki itu memakan kebajikan, sebagaimana api membakar kayu api"

Renungkanlah.........


-----------------
.:ILMU IMAN & AMAL carilah ia...SEBELUM kita meninggalkannya:.>.:Carilah Cinta Allah dan Rasulullah Sebelum Cintanya akan Hambanya:.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 16:37


boleh saya thu apa yang myebabkn pmulauan ni tjadi?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 18:05


basmallah..
alssalamualaikum...

tuan yag mulia, ini semua ujian oleh Allah untuk kita di akhir zaman ni untuk tengok, sapekh yang lebih baik perkataanya, kelakuanny, imannya, amal niatnya, akhlaknya dll..

ana tak tahu apa-apa ttng kes pemulauan di masjid 2..i know ZERO...

ada satu kes kat marhala ana, lagi teruk agaknya, ada seorang fam muslim, seorang ahlul fam merka ninggal..secara amny, mestile merka gunakan fasiliti kat masjid 2, dan mesti ahlul jamaah masjid kena ambil xtion untuk bereskan jenazah ni, kan fardu kifayah?;mandi, kafan, solat jenazah,ke kuburn, ditanam, ditalqinkan(?), dll..but ada ahlul jemaah berpngkat (ajk masjid, agaknya) yang kerek, yang banyak songeh, telh pertikaikan, telh soal-kenapa buat kat masjid??!entah..ana taktau ceritanya bagaimana.cuma ksimpulanya hak ahlul fam yang kematian (kesedihan) macam dinafikan..ana taktau fam tu ahlul khairat kematian or apa..itu tak kisah, tak penting. yang utama Kenapa dinafikan hak sdara muslim tu dinafikan hak sebagai muslim??..

jadi, merka buat pekeliling (surat kepada ajk , pegawai masjid, jab agma, ahlul jemaah kariah, muslimin muslimat). bunyi surat tu macam tak puas hati kenapa merka dinafikan, dipertikaikan sdngkan merka anak kariah masjid tu, (macam yang ana beritau, walaupun tak jadi ahlul khairat, muslim ada hak keatas muslim yang kesedihan atas kematian. mrka kena xtion untuk selesaikan yang fardu kifayah)..
yang ruginya, ahlul tu pulaukan masjid tu, org yang tau kisah (yang hadir r dengr cerita ahlul jemaah) juga mybe akan pulaukan juga..rugi satu ahlul fam islam dinafikan..
entah lah..masjid rumah Allah. kita diamanahkan, tetapi kita takbleh gunakuasa semntara yang Allah beri (lantikan tu sebagai asbab saja).

in this case, masjid tu rugi lah, kerna fugsi dah lah tak ada sekarang, malahn jemaah tak ada solat kat masjid, tak solat kat masjid, xsolat lngsung. jika ada program kat masjid, merka tak datang..bagus ke??...wallahu'alam..

semoga Allah ampunkan saya dan tuan-puan muslimin musliman ummat akhir zaman..AAMIIIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 18:29


macam-macam....erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 09:42


boleh tak saya tau apa yang tjadi masa tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 13:59


bersama sama kita membendung perkara ini...


:.dunia itu sementara.:

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 13:58


ada sesiapa dah dengar khutbah jumaat kat tempat tu tak?.kalau ada cerita sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 14:19


Ha ?? Biar betul... Apa dah jadi sbnnarnye ni..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 14:39


macam-macam sekarang....inilah punca bila jawatan digunakan untuk mendapat glamour..........bukan atas rasa tanggungjawab......entah bila kita akan dapat lihat islam berdiri sebagai sebuah agama yang kuat.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

zaini_jb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 19465
Posting: 52
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 14:56


Salam...PELIK ANA DENGAR...PRODUK2 yang MENYOKONG ISRAEL DAN AMERIKA TAK pula UMAT ISLAM kat MALAYSIA ini SUNGGUH2 BOIKOT....tapi solat jumaat.... umat Islam di Malaysia sungguh2 boikot...wasalam
[ Telah diedit oleh: zaini_jb pada 12-12-06 14:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaini_jbProfil   Hantar PM kepada zaini_jb   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 17:18


Walaupun saya ni tinggal kat Shah Alam tapi saya tak tau pun apa yang jadi ini?boleh bagitau?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 09:31


kenapa jadi macam tu?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136383 saat. Lajunya....