Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Nasib Persatuan Mahasiswa Islam Dikampus


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Nasib Persatuan Mahasiswa Islam Dikampus

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasib Persatuan Mahasiswa Islam Dikampus

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 07:28



Salam Ukhwah buat semua..Ana rasa terpanggil untuk mengemukakan isu ini memandangkan tahap keaktifan pergerakan setiap Persatuan Mahasiswa Islam di kampus semakin perlahan..Mungkin adalah disebabkan sekatan daripada pihak HEP yang menganggap PMI ini adalah link pembangkang..oleh itu, ana ingin bertanya..adakah telah dijalankan usaha agar PMI dapat menjadi seperti dahulu dari segi keaktifannya supaya usaha yang telah dijalankan oleh generasi terdahulu tidak hanya tinggal usaha sahaja..Berani kerana benar,takut kerana salah..Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 07-02-04 09:53




iye ke... semakin pelahan ..
... dah lama dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 10:21


PMI ikutlah rentak HEP buat masa skng.... insyaALLAH dpt kembalikan sinar gemilangnya ISLAM di kampus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

RabiatulAdawiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4764
Posting: 16
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 22:17




Emm...ana pun sedih jugak pasal isu ni. Jangan kata kampus biasa, kat kampus ana sendiri pun macam tu jugak. Nama saja KOLEJ ISLAM. Tapi Islam nye dah hilang. Hanya tinggal pada nama. Terpaksa kena ikut pentadbiran. Sedih, sedih. Macam mana nak buat ye. Kalau ditentang diugut. Sedih sangat2.

"ORANG YANG BERIMAN PADA AKHIR ZAMAN SEPERTI MENGENGGAM BARA API UNTUK MENEGAKKAN KEADILAN DAN KEBENARAN"

Wasalam.


-----------------
Cinta kepada manusia kadangkala membuat kita terluka. TETAPI cinta kepada Allah membuat kita sinar dengan rahmat dan kasih sayangNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RabiatulAdawiyahProfil   Hantar PM kepada RabiatulAdawiyah   Pergi ke RabiatulAdawiyah's Website   Quote dan BalasQuote

kokokranc
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 209
Dari: johor baharu

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-02-04 22:36


saya berpendapat yg paling penting adalah kerjasama yang erat diberikan oleh setiap ahli dalam pmi itu sendiri .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kokokrancProfil   Hantar PM kepada kokokranc   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 08-02-04 09:08


...

Underground byk.. , di UTM PMI sekarang di kawal oleh HEP.. jadi memang lain sikit jadi nya banding dengan sebelum kes dasat tu...

“Pada Hari ini telah Ku sempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku cukupkan
Kepadamu nikmat Ku dan telah Ku redhai Islam itu agama bagimu.”

سورة المائدة- اية ۳


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 09:12


isk dah lame tak dgr citer PMI nie... apepun yang penting kerjasama dan peranan yang perlu dimainkan oleh bukan sahaja MT PMI... bahkan seluruh pelajar Islam di kampus berkenaan... kalau tak support persatuan Islam nak support sape lagi... yer tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 08-02-04 09:22


senyap...sunyi....
hmmm.... entahlah....

sedihnya melihat nasib PMI di setiap kampus....
tiada kerjasama...
tiada sokongan...
tiada semangat...

bila sudah berada di universiti ini, diri ini sentiasa merindui zaman matrikulasi lama dulu...
banyaknya aktiviti...rapatnya ukhwah...
budak budak yang nakal pun bersemangat hendak join setiap aktiviti yang dianjurkan persatuan pelajat islam...tapi,itu semua hanya pada zaman matrik.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 16:25


saya begitu sedih jugak kerana PMI di kampus saya telah diambil alaih oleh MPP...tak tahu dimana lagi perjuangan islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

PutraAjmal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 87
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 16:50


Macam pernah ku alami dan dengar isu ini..tapi dimana ya? hanya tuhan yang tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutraAjmalProfil   Hantar PM kepada PutraAjmal   Pergi ke PutraAjmal's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 08-02-04 18:40


biasanya kalau yang datang aktiviti PMI pun rasanya muka yang sama saja.
masing masing bagi alasan sibuk, ada lagi segolongan minoriti yang nak datang tapi alasan segan,nanti macam alien...sebab AJK majlis akan pandang semacam. kdang kala kena perli dan sindir.

hmmm....entahlah...

apabila menuntut ilmu di IPTA ni tujuan utamanya ialah mendapat anugerah dekan dan mendapatkan kerja yang bergaji lumayan...inilah jadinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 09:58


Quote:

On 2004-02-07 10:21, wadah_ummah wrote:
PMI ikutlah rentak HEP buat masa skng.... insyaALLAH dpt kembalikan sinar gemilangnya ISLAM di kampus.




macam mana nak ikut rentak diaorang? kalau HEP buat program tari menari, adakah kita pun turut menari bersama HEP? kita kena fikir, wealaupun dak berdakwah perlu tengok waqi', tapi kita perlu sedar perkara yg melanggar syarak dalam benda qat'e.................... no kompromi. wallahua'lam

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 10:21



kebanyakan mahasiswa taku untuk bergiat aktiof dalam PMI. yelah takut kena black list. tapi ingat, takut itu adalah ujian ALLAH. allah telah berfirman dalam al-Quran yg bermaksud " sesungguhnya ALlah akan uji pejuang2 Islam dengan sedikit perasaan taku, kelaparan..................."

tapi, bagi mereka yang benar2 sedar terhadap perlunya kita memperjuangkan ISlam, mereka tidak akan sesekali undur, walau badai yang melanda. Wallahua'lam

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 12:22



terasa terpanggil untuk memberikan pendapat yg tidak seberapa nie. dulu, masa anakat salah sebuah IPTA, ana rasakan bahawa wasilah PMI bukanlah sesuatu yg membebankan pelajar malah ia boleh dikaitkan pembentukan sasiah di kalangan para pelajar..tetapi disebabkan suatu musibah, maka PMI terpaksa diharamkan pada tahun akhir pengajian ana...sedih melihat keadaan adik2 tanpa bimbingan PMI, sebenarnya bimbingan matlamat dlm PMI itu sendiri..ana akui ana bukanlah seorg yg aktif dlm PMI tetapi ana menyokong apa yg boleh membantu diri ana dan ummah kampus...semuanya bergantung dgn pembawakan misi PMI yg sebenarnya..jg hanya memandang bhw PMI adalah salah satu drp link pembangkang utk mendominasikan pemikiran para pelajar..pendapat yg kuno...sebagai org yg terpelajar(of course sebab dah masuk u)pada anggapan masyarakat, kita sudah dapat menilai yg mana intan yg mana kaca...
*tepuk dada tanyalah iman*

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 12:35


hehhee...
biasalah dik...
negara ni dah takde demokrasi...
camtulah..
semua nak sekat....
takut dengan bayang2 sendiri..
hatta gerakan islam di U pun digamkan..
jadi tak hairanlah jika PMI ni semakin kurang taringnya.apapun misi kita satu.jadi jgn fikir ttg konteks kecil(U).kita luaskan skop kita.jika kita mahu segalanya adil tak salah utk kita menukar selera.tak gitu dik.pilihan ditangan adik2 semua.

p/s..slow tak semestinya berkubur..
diam2 berisi...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

niansyah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7040
Posting: 2
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-02-04 14:52



Kepada semua mahasiswa islam dikampus.....
teruskan..... teruskan.....
perjuangan menegak kebenaran......
Didalam kebungkaman akhir zaman.....
Selagi hayat dikandung badan.....
pandanglah di depan balasan tuhan....
Syurga firdhaus menenti kalian......

Usrah jgn sekali2 diabaikan.....
tarbiah dalaman mesti dimantapkan.....
ilmu biarlah penuh di dada....
jgn biarkan semangat membabi buta......



Bookmark and Share

    


  Member Information For niansyahProfil   Hantar PM kepada niansyah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 17:47



jangan gentar dengan ugutan...
teruskan perjuangan..
gunakan setiap peluang di hadapan
walaupun sedikit tapi berkesan...
SAMA-SAMA MEMPERJUANGKAN ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

mannan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7171
Posting: 63
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-02-04 05:24


PMI dikampus perlu strategik planning dengan memantapkan tarbiyyah terlebih dahulu.Fungsi PMI dari dulu hingga kini sewajarnya membangunkan jiwa ummat dlm kampus terutamanya.

Jgn terlalu agresif dgn HEP, perlu bijaksana...yg penting bagaimana kerjasama PMI-HEP dpt dilaksanakan, kan lebih baik...

Sekadar muhasabah...adakah PMI sebuah persatuan eksklusif atau inklusif pelajar Islam...mereka yg tidak terlibat dgn PMI tidak islamik? Ahli PMI adalah pejuang agama di kampus?

Ana suka PMI dpt adakan kerjasama pintar dgn persatuan lain eg:Kelab WAWASAN,MPP, persatuan agama lain dan menjemput pertubuhan ngo luar...dgn membincangkan dakwah (pembaikan sosial pelajar muslim dan non-muslim) di kampus secara ilmiah dan akademik.wslm ^.^

Bookmark and Share

    


  Member Information For mannanProfil   Hantar PM kepada mannan   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 06:48



Terima kasih ana ucapkan pada antum semua kerana sudi memberikan komen dan pendapat bagi membantu pergerakan PMI di setiap kampus di negara kita.Ana juga berpendapat sekiranya kita dapat menghapuskan atau mengurangkan penglabelan pro pembangkang kepada PMI,InsyaAllah perjuangan kita akan lebih mudah serta halangan yg diberikan oleh pihak Hep akan lebih mudah.Semoga perkongsian pintar kita semua akan memberikan serba sedikit manfaat untuk digunakan oleh pimpinan PMI disetiap kampus bagi meneruskan perjuangan menegakkan ISLAM.Berkatalah baik walaupum ia sepahit madu dan semanis hempedu..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 29-02-04 11:58


assalamualaikum sahabat2 seperjuangan. ana just nak ingatkan kita sama2.. mayB ade silap kita di sini. just 2 potong kata2 ingatan dari seorang ulama pergerakan islam suatu tika dulu:

1- " Pergerakan Islam itu adalah gerak kerja, bukan perbincangan semata"..

jadi sahabat2, kadang2 kita ni tak habis2 mesyuarat... sikit2 mesyuarat.. tapi kerja tak jalan2... itu silapnya..dan perdebatan yg terlalu banyakboleh membawa kepada perpecahan dan kehancuran sebenarnya.( nak kate sape lebih betul- tak salah, tapi jgn terlalu byk hingga usaha terbengkalai dan membawa perpecahan)

2- " suatu kebaikan yang tidak terancang dengan baik akan dikalahkan dengan kejahatan yang terancang dengan baik"

mungkin kita tak berapa teliti dalam mengatur strategi dakwah kampus. dan sebagainya. kalau kita tgk, sekumpulan pencuri profesional pun terorganize dengan baik.. (ader yg tukang curi,passing ke org lain,yang buat huru hara dll)...inikan pula suatu perjuangan yg mulia disisi Allah... perlu strategi2 yang baik.. jgn kita terlalu pandang dengan cabaran2 dan halangan2 yang terlalu sedikit& kecil jika dibanding dengan cabaran di zaman rasulullah sehingga kita tak boleh bergerak, rancanglah cara terbaik untuk mengatasinya mengikut kesesuaian kampus masing2.jadi sahabat2... teruskan perjuangan dengan strategi yang tersusun. dengan cara itu, kita akan menghasilkan sesuatu yang bukan sekadar pejuang2 yang berkerumun,tetapi adalah sebaris pejuang2 yang tersusun rapi dalam satu Saf. Allahuakbar!

" Islam itu tinggi, tiada yg lebih tinggi darinya"
Ukhuwah lillahitaa'la...






Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118676 saat. Lajunya....