Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 77
Ahli: 0
Jumlah: 77




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: MAS....JID....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» MAS....JID....

Please Mendaftar To Post


Oleh MAS....JID....

Izati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5326
Posting: 35
Dari: Kuala Lumpur

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-02-04 10:11



Ilmu atau informasi menjadi kewajipan kita utk disebar-sebarkan.
Description:
, disini saya serata artikel yang dihantar kpd saya bagi renungan anda semua. Maklumat yang sangat berharga DIMOHON AGAR MENYEBUT MASJID KITA DENGAN "MASJID"! Bukan "MOSQUE"!!! Silalah membaca tulisan ini . Ini adalah maklumat yang sangat amat penting. Muslim seharusnya tidak lagi menggunakan kata "Mosque". "THE COMPLETE IDIOT'S GUIDE TO UNDERSTANDING ISLAM" ("PETUNJUK IDIOT YANG LENGKAP UNTUK MENGERTI ISLAM) diterbit kan oleh pihak2 tertentu dan buku itu berisi fakta-fakta yang lucu. Salah satunya adalah mengenai kata "Mosque." Banyak dari kita yang berfikir bahwa ini adalah terjemahan bahasa Inggris untuk Masjid. Saya yakin tak ada seorangpun dari kita yang mengetahui bagaimana kata ini ada dan kemudian
mempunyai kemiripan suara dengan 'Masjid'. (Kita masih sangat muda ketika kita berfikir bahwa ini hanyalah sebuah kata dalam Bahasa Inggris. Saat itu kita belum berfikir kritis dan analitis, jadi tak ada keberanian untuk menanyakannya kepada guru, benar kan?). Bagaimanapun, buku ini menunjukkan bahwa kata 'Mosque' diperoleh dari kata dalam bahasa Sepanyol, iaitu "Mosquito" ("Nyamuk"). Dinamakan seperti itu kerana ketika itu Perang Salib terjadi, Raja Ferdinand berkata bahwa mereka akan berangkat dan membasmi Muslim "like mosquitoes" ("seperti nyamuk- >nyamuk").
Dimana mereka telah bertemu muslim dalam jumlah yang cukup besar untuk dibasmi jika bukan di Masjid?. secara lansung mereka menyebut "Masjid" sebagai "Mosque".

Jadi saudara-saudara seiman, hindarilah penggunaan kata yang dengan jelas menunjukkan tamparan hebat ke wajah umat. Beritahukanlah saudara-saudara kita tentang sejarah dan etimologi (ilmu asal kata) tentang kata ini. Dan marilah kita ganti kata itu dengan kata yang memiliki makna yang seharusnya: Masjid! Tempat untuk Bersujud!! Bukan Mosque: tempat pembasmian!
Jika ada diantara saudara-saudara yang masih ragu tentang hal ini, silakan mencari buku tersebut dan kemudian membacanya




Bookmark and Share

    


  Member Information For IzatiProfil   Hantar PM kepada Izati   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 11:22




Ya Allah...begitu ke ceritenyer....itu la kan, kita kena la jugak tahu asal usul sesuatu perkataan itu..kerana nama itu kan melambangkan sesuatu....

bahasa Melayu itu bahasa ibunda...Hidup Bahasa Melayu !!!

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

nysa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5481
Posting: 91
Dari: BuMi

egypt  


posticon Posting pada: 03-02-04 00:44


thanx bagitau


Bookmark and Share

    


  Member Information For nysaProfil   Hantar PM kepada nysa   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-04 18:16


ermm...
tq atas info tuh...

tp,perktaan mosque tu dah digunakan dgn menyeluruh sekali termasuklah dlm pelajaran kat sek...
nanti,misalnya...
dlm exam BI ada soalan yg menanyakan mengenai tempat ibadat...termasuklah masjid...
takkanlah nak tulis masjid sedangkan itu kertas BI...
kalu kita jelaskan mcm di atas tue...
pemeriksa takkan hiraukan punya...
yelah,kan...
perkataan yg telah lama digunakan...
kita x berdaya nak mengubahnya...

apapun,
maklumat di atas telah menambahkan lagi pengetahuan kita...
syukran jazilan..

-----------------
Jana pendapatan anda, hanya di hujung jari...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

ProfTakBersalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6916
Posting: 120
Dari: Putra University of Japan

japan  


posticon Posting pada: 03-02-04 18:43


oooo mcmtu citernye....baru tau thanks for the information

Bookmark and Share

    


  Member Information For ProfTakBersalahProfil   Hantar PM kepada ProfTakBersalah   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 03-02-04 18:44



ye ker cam tu ....astaghfirullah, dah bnyk kali dah gunakan perkataan tu...
time kasih lah sebab bagitau

-----------------
Our readiness strengthens our security
Our adaptability ensures our success
Our unity strengthens our nation
Total Defence S'pore

Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-02-04 23:48


ooo cam gitu yer?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

AyuHumaira
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1342
Posting: 294
Dari: IIUM, Garden of Knowledge & Virtue.

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 16:49




oo...mcmtu ke...kan byk diajar yg "mosque" tu untuk masjid... teacher ana masa sekolah rendah yg ajar...

nanti bila ana dah jadi teacher, ana akan ajar anak murid ana sebut 'masjid' untuk 'masjid'...tiada lagi 'mosque'....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AyuHumairaProfil   Hantar PM kepada AyuHumaira   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 04-02-04 17:17


serius??????????????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 14:52


hhmm...
Betullah apa yg tersirat dalam hati asal-usul nama masjid istilah Inggeris...nie

Sebab Prof pernah bergurau ngan kawan dengan tak sengaja..(mohon ampun dari Allah)..

Masa kecik..yelah bila tahu..masjid kalau dalam English disebut Mosque...
Maka Prof bersembang ngan member ...cara nak sebutnya...ntah keluar dari mulut Prof ..."Mosque ke atau Musquito ?" member menyapa..."Hish..sebut molek..!!! ada ke Mosquito ..pulak?"...

Begitulah ceritanya....

p/s: Terima kasih info dari Izati



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mzama_11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5804
Posting: 35
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 19:19


akum.. betul tu ana pernah dengar pasal ni dalam khutbah kat universiti ana. jadi jgnlah kite terus menggunakannye ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mzama_11Profil   Hantar PM kepada mzama_11   Quote dan BalasQuote

jasmine0981
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2990
Posting: 43
Dari: pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-02-04 21:36


assalamualaikum

ada kawan saya bagitau yang dalam spanish..nyamuk adalah mezquita


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasmine0981Profil   Hantar PM kepada jasmine0981   Quote dan BalasQuote

aLiaSuzaNa
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6668
Posting: 8
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 22-02-04 15:16




aLhamdulillah n syukran jazeelan coz inform sume nih..x sangke plak sampy camtuh skali..tp nak bwat cemane~ derunk dah conquer sume..meh la kite sesame takluki kembali denie nihh!! aLLahuAkbar~!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aLiaSuzaNaProfil   Hantar PM kepada aLiaSuzaNa   Pergi ke aLiaSuzaNa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119122 saat. Lajunya....