Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 4 minit yang lalu


Sajak
Topik: rindu berbunga lagi


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» rindu berbunga lagi

Please Mendaftar To Post


Oleh rindu berbunga lagi

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-04 15:31


pepohon rindu yang semalam layu
segar menghijau hari ini
pepohon rindu yang tertunduk lesu
menegak teguh hari ini

baja kasih yang di tabur dulu
disangka racun di perdu qalbu
lesu pohon rindu
resah jiwa di palu

mujarab sayang rindu tercipta
diulik bayu lembut terasa
pepohon rindu berputik cinta
mekar mewangi rindu berbunga

pepohon rindu menjelma rasa
harum semerbak kasturi desa
maafkan hamba membisu kata


p/s pepohon rindu berbunga di tebing cinta



Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

tempe_jawa
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2800
Posting: 19
Dari: di mana2 saja

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 17:03




diperhatikan yg anda ni suka buat sajak yg ada rindu2.. sebelum ni, rindu di lubuk pilu. apa2pun teruskan berkarya. ni saya pun nak cakap sikit pasal rindu..

Adakah ikhlas rindu mu itu..
atau sebagai penyedap di jiwa ini
usahlah bermain dengan kata-kata
cukuplah sekali aku terpedaya

rindumu itu sendu di hatiku
kau berlagu rindu..
hatiku berlagu pilu
dulu kau pernah kurindu..
namun.. kau persiakan perasaanku

bila kau suarakan rindumu..
hatiku berlagu riang,
namun..ku tidak dapat menerima
maafkan diriku sayang
aku takut buruk padahnya
andai rindumu itu terus kutelan
mungkin ianya racun buatku..

wahai insan yg pernah kusayang..
usahlah lagukan rindumu
simpanlah ia dalam arkib cinta kita

andai..
kau masih lagi merindu...
ingatlah sayang..
diriku juga merinduimu
cuma kutakkan lafazkannya lagi..

::melayan jiwa yg jiwang di petang hari..::

-----------------
senyum ..senyum dan senyum lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tempe_jawaProfil   Hantar PM kepada tempe_jawa   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-04 23:43


terkejut pada empunya cerita
rindu hamba atau rindu siapa yang ditanya

kalau hamba ......
rindu itu datang tanpa dipaksa
lahir dari jiwa yang meronta
terpisah jauh terbayang di mata
pada kekasih yang amat dipuja

rindu hamba punya erti
bukan mudah rindu hadir dihati ini
kalau tidak berbicara cinta dijiwa
kalau tidak sayang dipuja


mimpi semalam tetap dikenang
perindu merdu dipagar puan
sendu kasih padamu sayang
rindu tetap menjadi igauan






[ Posting ini telah di edit oleh: Limaunipis pada 2004-01-31 23:44 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: Limaunipis pada 2004-02-03 11:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-04 11:13


hmm........rindu ana untuk bertemu dengan Yang Esa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 07-02-04 10:57


andai rindu yang bertatu
menombak resah seribu duka
jangan biar ia berlalu
bersama angin cerita sendu

andai rindu tidak diundang
datang jua menjenguk jiwa
belai ia semanis rasa
kerana rinndu singgahan cuma

rindu dilubuk hati
usah biar kering airnya
jangan juga deras arusnya
takut ombak badai melanda
karam pula rindu yang terapung

rindu yang terapung
biar mudik ke muara hati
usah dijerat usah di jala
biar rindu mudik semula

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-02-04 15:47


rindu di kalbu
tiada pengubatnya untuk diriku
cuma bertangkai di hati kecilku
menunggu penghibur lara rinduku

sampai kapan ku kan temu
putera kasih pengubat rindu
hanya rindu di angin lalu
hanya kasih di layang bersamamu

sua dirimu sekejap baru
tak seminit sepintas lalu
belum rindu hilang di situ
bila dirimu pergi dariku

rindu itu adalah anugerah dari Allah
insan yang berhati nurani punyai rasa rindu.........

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

mawar_hitam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7034
Posting: 6
Dari: setapak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 14:17


ah..
rindu memang indah,
andai kasih tak bercanggah,
andai jiwa tak parah..

ada apa dengan rindu,
kadang rindu buat kita sepi,
kadang rindu buat kita sendiri...

untuk jatuh cinta,
kita harus berani merasa rindu dan kehilangan,
cinta itu bukan milik kita,
cinta itu hak ALLAH..
dengan nama cinta,
kita harus akur pada perpisahan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_hitamProfil   Hantar PM kepada mawar_hitam   Pergi ke mawar_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-02-04 15:18


ada apa dengan rindu,
kadang rindu buat kita sepi,
kadang rindu buat kita sendiri...

untuk jatuh cinta,
kita harus berani merasa rindu dan kehilangan,
cinta itu bukan milik kita,
cinta itu hak ALLAH..
dengan nama cinta,
kita harus akur pada perpisahan...

petikan mawar_hitam
----------------------------------------------------

hebatnya mawar bicara soal cinta dan rindu
seolah tiada apa terasa di qalbu
apakah benar ianya begitu
atau hanya sekadar membuat diri tertipu?

mawar hitam....

kalau masih bernama manusia
memang hakikatnya Cinta Allah dan cinta manusia
tidak akan serupa....

kita dicipta penuh kekurangan yang nyata
kesempurnaan manusia tidak pernah ada
di cubit mesti terasa..di belai membuah mesra

mawar hitam.....

adat rindu pada yang dipuja
adat kasih pada yang di cinta

perpisahan di terima seadanya
itulah yang di kata
tapi pasti hati berdusta
jiwa tetap akan terluka

mawar hitam....
kita manusia ...kurangnya milik kita
lemahnya kita menghadap rasa
lesunya kita dipermainkan cinta





Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

imanhaqimie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5721
Posting: 22
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-02-04 12:23


ya Rabbi..... pandai jugak kengkawan ni cipta sajak-sajak rindu yer..... sekali jiwang daaaa.......
tapi, tak kisah sangatla... janji happy, kan....

ni ada satu kisah jugak ni, bab rindu ni la... orang kata, rindu yang keterlaluan kekadang memakan diri sendiri, rindu sederhana cuma seketika, dan rindu yang di cari adalah rindu yang berpanjangan....kerana hanya yang mengerti akan faham maksud di sebalik rindu......
anyway, tahniah limau nipis.... ana menunggu sajak rindu yang seterusnya.....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanhaqimieProfil   Hantar PM kepada imanhaqimie   Quote dan BalasQuote

imanhaqimie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5721
Posting: 22
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-02-04 12:25


ya Rabbi..... pandai jugak kengkawan ni cipta sajak-sajak rindu yer..... sekali jiwang daaaa.......
tapi, tak kisah sangatla... janji happy, kan....

ni ada satu kisah jugak ni, bab rindu ni la... orang kata, rindu yang keterlaluan kekadang memakan diri sendiri, rindu sederhana cuma seketika, dan rindu yang di cari adalah rindu yang berpanjangan....kerana hanya yang mengerti akan faham maksud di sebalik rindu......
anyway, tahniah limau nipis.... ana menunggu sajak rindu yang seterusnya.....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanhaqimieProfil   Hantar PM kepada imanhaqimie   Quote dan BalasQuote

imanhaqimie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5721
Posting: 22
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-02-04 12:25


ya Rabbi..... pandai jugak kengkawan ni cipta sajak-sajak rindu yer..... sekali jiwang daaaa.......
tapi, tak kisah sangatla... janji happy, kan....

ni ada satu kisah jugak ni, bab rindu ni la... orang kata, rindu yang keterlaluan kekadang memakan diri sendiri, rindu sederhana cuma seketika, dan rindu yang di cari adalah rindu yang berpanjangan....kerana hanya yang mengerti akan faham maksud di sebalik rindu......
anyway, tahniah limau nipis.... ana menunggu sajak rindu yang seterusnya.....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanhaqimieProfil   Hantar PM kepada imanhaqimie   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-04 15:26


memang menarik sajak RINDU nie maklumlah semua orang akak ada perasaan rindu tak kira kat sesiapa pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

azlan_zaman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3339
Posting: 48
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-04 15:51




Hebat dan berbakat sungguh ahli-ahli komuniti ukhwah nie.. tetapi ana tiada kemahiranlah dalam bidang nie.. salam ukhwah buat semua..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlan_zamanProfil   Hantar PM kepada azlan_zaman   Pergi ke azlan_zaman's Website   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 12-02-04 17:33


pepohon rindu rimbun membunga
melintuk ayu di tiup sang pujangga
mengharum kasih sayang dijiwa
segar indah di laman cinta

kekasih dipuja jiwa terseksa
di keluh resah di palu pilu
berlagu merdu pada mu dinda
jiwa tersiksa menanggung rindu

kalau ombak bisa bersuara
angin pula pesan dikota
kalau langit memahami rasa
pasti laut bersendaloka

deru bayu lembut terasa
melagu merdu pada dipuja
pada nan satu cinta bertahta
ku serahkan jiwa dan juga raga

memukau sungguh bicara dinda
lirik mata meruntun jiwa
senyum mu mengkhayal segala
dirahim rindu hamba berada

siapakah sudi mengubat hamba
sakit terasa sungguh tersiksa
segala ubat telah dicuba
namun rindu tetap menjelma

sakit sungguh tidak terperi
letak dihati tidak tertanggung
apakah nama sakitnya ini
semakin hari rindu menggunung





Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

mawar_hitam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7034
Posting: 6
Dari: setapak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 14:34


ah...
nak ikutkan adat,
memang orang berkasih merindu,
rindu buat hati pilu,
kadang rindu buat diri sayu...

biar rindu pada yang ada,
usah nanti parah di jiwa,
biar rindu pada yang sudi,
usah nanti ada sakit di hati...

pernah sekali terfikir di naluri,
perlukah rindu,
perlukah kasih,
dan perlukah sayang itu,
sungguh...tiada pernah mengerti,
tiada sudi memahami....

kata orang rindu itu indah,
tapi bagiku ia menyeksa,
biar benci dari rindu,
biar sendiri dari kecewa.....

perlu apa dengan rindu.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_hitamProfil   Hantar PM kepada mawar_hitam   Pergi ke mawar_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

mawar_hitam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7034
Posting: 6
Dari: setapak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-04 14:58


Quote:

On 2004-02-10 15:18, waaz04 wrote:
ada apa dengan rindu,
kadang rindu buat kita sepi,
kadang rindu buat kita sendiri...

untuk jatuh cinta,
kita harus berani merasa rindu dan kehilangan,
cinta itu bukan milik kita,
cinta itu hak ALLAH..
dengan nama cinta,
kita harus akur pada perpisahan...

petikan mawar_hitam
----------------------------------------------------

hebatnya mawar bicara soal cinta dan rindu
seolah tiada apa terasa di qalbu
apakah benar ianya begitu
atau hanya sekadar membuat diri tertipu?

mawar hitam....

kalau masih bernama manusia
memang hakikatnya Cinta Allah dan cinta manusia
tidak akan serupa....

kita dicipta penuh kekurangan yang nyata
kesempurnaan manusia tidak pernah ada
di cubit mesti terasa..di belai membuah mesra

mawar hitam.....

adat rindu pada yang dipuja
adat kasih pada yang di cinta

perpisahan di terima seadanya
itulah yang di kata
tapi pasti hati berdusta
jiwa tetap akan terluka

mawar hitam....
kita manusia ...kurangnya milik kita
lemahnya kita menghadap rasa
lesunya kita dipermainkan cinta






waaz04..

sungguh..
tak pernah aku menidakkan kebenaran katamu..
ah,mungkin kau tak merasa...

setiap kata, ada rahsia,
setiap bicara, ada makna,
biarlah aku yang menanggung rindu,
kerana kau takkan pernah tahu...

waaz04..

halus kasih ku, takkan pernah ku lihatkan,
tulus sayang ku, takkan pernah ku zahirkan..

waaz04...

andai sekali kau cuba memahami,
andai seketika kau cuba selami,
aku yakin kau pasti mengerti.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_hitamProfil   Hantar PM kepada mawar_hitam   Pergi ke mawar_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-02-04 12:00



setiap kata, ada rahsia,
setiap bicara, ada makna,
biarlah aku yang menanggung rindu,
kerana kau takkan pernah tahu...

waaz04..

halus kasih ku, takkan pernah ku lihatkan,
tulus sayang ku, takkan pernah ku zahirkan..

waaz04...

andai sekali kau cuba memahami,
andai seketika kau cuba selami,
aku yakin kau pasti mengerti.....


[/quote]


mawar hitam.....

tutur bicaramu penuh berahsia
rasa cinta disimpan tanpa bersuara
pengertian ditanam tanpa bicara
rindu juga nampaknya sama

mawar hitam......

rahsia cintamu menikam qalbu
suarakanlah.....
walau bukan aku yang ditunggu
katakanlah......
walau bukan aku yang dirindu

fahamkanlah.....

agar aku bisa mengerti
untuk memahami apa yang terjadi
kalau cintamu membangkit semangat berahi
agar nanti aku tidak selamanya begini
meluahkan sepi di ruangan sajak ukhwah ini

aku juga mencari erti
apakah masih ada cinta sejati
atau sebenarnya telah mati bersama kepalsuan duniawi


mawar hitam .....

kalau rahsia cintamu menjadi saksi
kalau rindumu itu membawa erti
katakan padaku agar memahami
ceritakan pada ku agar mengerti





Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099922 saat. Lajunya....