Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 16 jam, 18 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kasikan perogol bersiri -- Cadangan Wanita BN elak penjenayah ulangi perbuatan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kasikan perogol bersiri -- Cadangan Wanita BN elak penjenayah ulangi perbuatan

Please Mendaftar To Post


Oleh Kasikan perogol bersiri -- Cadangan Wanita BN elak penjenayah ulangi perbuatan

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-04 07:21


utusan malaysia(31/1/2004)-Wanita Barisan Nasional (BN) mencadangkan kerajaan mengasi para perogol bersiri bagi mengelakkan penyerang terbabit mengulangi perbuatan yang sama ke atas mangsa lain apabila dibebaskan dari penjara.

Pengerusinya, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, cadangan mengasi perogol terbabit adalah bagi kes-kes tertentu iaitu bagi perogol bersiri sahaja.

Mengasi bererti kerandut zakar atau testikel perogol itu dibuang terus menerusi prosedur klinikal dan kesannya ialah lelaki itu akan kehilangan hormonnya, ereksi, nafsu berahi dan kurang agresif dalam perlakuan seks.

huh!...ana ingat cadangan ni la kejam...hukuman Hudud pun tak sekejam itu..macam mana dengan anda??





-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



[ Posting ini telah di edit oleh: syabab pada 2004-01-31 07:23 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-01-04 10:47


kalu kereta tayar pancit,perlukah kita buang enjinnya????
...................................
mestilah baiki tayar yang pancit tu dengan spanar/tool yang betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 12:41


......
macam ni kalau orang nak menjatuhkan hukuman, tetapi tak ader ilmu, menjatuhkan hukuman ikut nafsu nama nya tu, mengikut islam , perogol2 ini di kenekan hukuman rejam(sebat) sampai mati, bagi perogol yang dah berkahwin ataupun direjam(sebat) 100 kali bagi yang belum kahwin, pengunaan hukuman kasi ini , macam nak kembali ke zaman jahiliyah dulu ajer, ataupun macam nak kasi lembu ajer, bagi gemok lembu tuuu.

lagi pun hukuman kasi ni, menyebab kan perogol tu merana sepanjang hidup nya, kalau dijatuhkan hukuman mati bagi yang dah berkahwin tu, takder lah rasa malu lagi dalam diri dia, orang lain akan mendpat manfaat nya, ader ker nak buang nafsu orang, mungkin dia tak leh puaskan nafsu melalui hubungan seks, tetapi mungkin dia akan menjadikan bunuh orang pulak sebagai tempat melepaskan nafsu.....

p/s: jangan ingat nafsu manusia pada syahwat sahaja, banyak lagi nafsu yang merbahaya............

[ Posting ini telah di edit oleh: mafish_84 pada 2004-01-31 12:47 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 15:14



Ada saja helah manusia ni untuk lari dari hukuman hudud. Sampai macam2 idea timbul berdasarkan logik akal sahaja.


-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-04 15:27




Muga2 Allah sentiasa memberi kita kekuatan untuk menuruti segala titah perintahNya. dan meninggalkan segala laranganNya.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 16:57



Membuat undang2 berdasarkan logik akal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-04 17:20


Semua aspek kita kena ambil kira ..terutama masyarakat lagi pun hukum Allah pun tak lah begitu......fikirkan sesuatu cara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada semua pihak

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 18:54



FIRMAN ALLAH:
PEREMPUAN YANG BERZINA DAN LELAKI YANG BERZINA,HENDAKLAH KAMU SEBAT TIAP-TIAP SEORANG DARI KEDUANYA SERATUS KALI SEBAT;DAN JANGANLAH KAMU DIPENGARUHI OLEH PERASAAN BELAS KASIHAN TERHADAP KEDUANYA DALAM MENJALANKAN HUKUM UGAMA ALLAH,JIKA BENAR KAMU BERIMAN KEPADA ALLAH DAN HARI AKHIRAT;DAN HENDAKLAH DISAKSIKAN HUKUMAN SEKSA YANG DIKENAKAN KEPADA MEREKA ITU OLEH SEKUMPULAN DARI ORANG-ORANG YANG BERIMAN.
surah an-nur;ayat 2
kenapa kita nak lari lagi dari perintah allah?sedangkan sudah termaktub dalam al-quran..susah sangat ke?mengenai kasi-mengasi ni memang perbuatan zalim.Allah tak suruhlah buat macam tu.Padahal mereka yang zalim...bukan allah yang zalim.Allah tahu apa yang dibuatnya...
kenapalah nak lari sangat...terimalah islam dari Allah...ISLAM SUDAH SEMPURNA...ISLAM IS RELIGION FROM ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-02-04 15:41


ok..katakan perogol dikasi....dia tak lehh gunakan alat kelamin untuk buat something...tapi dia tetap ada nafsu..ada tenaga
katakan timbul lak masalah saiko...dia sakit ati..dia nak balas dendam...dia masih boleh gunakan kayu ke..alat lain untuk laksanakan dendamnya...dia masih punya tenaga nak musnahkan hidup seorang wanita..kalau ini terjadi...nak kasi apa lak? nak lumpuhkan dia? nak buat dia biul? cuba jawab

p/s Allah dah tetapkan undang-undang napa masih nak pakai akal duk carik perkara lain...macamlah akal boleh menjawab segala persoalan

[ Posting ini telah di edit oleh: Limaunipis pada 2004-02-02 15:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 17:40


mmmm...
terbaca satu ruangan didlm akhbar BERITA HAIRAN..mengenai isu ini...
rafidah aziz sebagai ketua wanita BN mengusulkan kasi sebagai penyelesaian dalam kes rogol ini..
kita kena ingat rafidah adalah seorg lulusan sarjana ekonomi...
dan disitu juga diselitkan pandangan drpd tokoh agama yg tdk kurang hebatnya yakni USTAZ DAUD CHE NGAH...ustaz daud menyatakan pendekatan yg terbaik dalam menyekat dan seterusnya membasmi kejadian rogol ini adalah dengan melaksanakan undang2 islam.
dan diruangan yg lain pula rais yatim menteri dijabatan perdana menteri akan mengusulkan kepada parlimen utk meminda akta mengenai rogol dan bunuh dan telah pun diluluskan.
tapi sebuah NGO tempatan mengatakan undang2 yg baru dipinda itu akan menyebabkan mangsa sumbang mahram akan takut dan malu utk membuat laporan.

mmmm...
apakah pendekatan terbaik dlm menangani masalah ini...?
adakah kerajaan akan melaksanakan undang2 islam utk membasmi kejadian rogol dan bunuh yg berleluasa?
atau sudikah kerajaan utk menerima pendapat drpd ulamak?

p/s...baca berita hairan juga...
paklah kata dia takkan laksanakan sistem 2 undang2.dan die tetap mengekalkan undang2 yg sedia ada.jadi takkan ada undang2 islam selagi pemerintah memerintah.

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-02-04 00:43


dari dulu sampai sekarang pelbagai cadangan yang ditimbulkan...
mula mula memang bagai nak 'rak' dah bunyi cadangan tersebut nak dilaksanakan. tetapi akhirnya,cadangan tinggal cadangan...senyap dan sunyi macam tu saja....

memang betul pepatah melayu, janganlah kita mengikut resmi ayam, bertelur sebiji riuh sekampung.

hari demi hari,kes kes keruntuhan akhlak semakin teruk dan meruncing, suasana persekitaran semakin tidak selamat...

"pihak pihak tertentu ini" mengambil sikap sambil lewa sebab mangsa itu tiada kaitan dengan mereka.tapi,kalau kejadian yang sama menimpa keluarga terdekat mereka,barulah mereka menjadi lebih serius dan bertindak lebih cepat dan pantas untuk mencari jalan penyelesaian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ulfah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2352
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-02-04 11:12


setuju ngan pendapat mafish

ikut je lah ape yg Islam dah gariskan.....

kot2 si perogol tu lepas kua penjara...dpt jodoh..ha...timbul isu baru nanti...

hukuman sebatan tu ada hikmah nye..

mengikut ustaz saya...dgn sebatan tu,ada urat2 yg di sebat secara automatik berkait rapat dgn nafsu org tersebut....lepas dah kena sebat...tade lah nak ulang perangai buruk tu lagi.....
sebab tu lah Islam Suruh lakukan sebatan....

wallahua'lam

-----------------
Nothing less than no. 1.
-Yang terbaik di antara kamu adalah orang yang sering tergoda tapi sering bertaubat dengan perasaan menyesal atas dosa yang diperbuatnya dengan jalan memperbanyak membaca istighfar.-Hadith-

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ulfahProfil   Hantar PM kepada nur_ulfah   Pergi ke nur_ulfah's Website   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 11:06



mula2 dengar ttg berita ni di tv mmg setuju sbb nak beri hukuman yg setimpal ngan apa kesalahan yg dorg dah buat..mmg tak leh nak maafkan..budak kecil pun dorg leh buat jahat tapi bila difikirkan ada kelemahan juga hukuman ni..mmg la dorg takkan ulang merogol lagi tapi mungkin dorg akan buat jenayah lain..kalau dah biasa buat jenayah mmg tak leh nak tinggalkan..takut juga kalau dorg balas dendam kat keluarga mangsa tu..saper yg susah.. dah la dengan kejadian seb ni..tambah ngan gangguan penjenayah tersebut..

perlu gak fikir dari semua aspek..kebaikan dan keburukan semua pihak..bukan sahaja keluarga mangsa tapi penjenayah tu juga..macam kata nur_ulfah insyaAllah dorg dah bertaubat kemudian kahwin..mcm mana pulak..sebatan tue pun ader kebaikannya bukannya cuma nak beri balasan pada mereka..wallauhua 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 11:12



mula2 dengar ttg berita ni di tv mmg setuju sbb nak beri hukuman yg setimpal ngan apa kesalahan yg dorg dah buat..mmg tak leh nak maafkan..budak kecil pun dorg leh buat jahat tapi bila difikirkan ada kelemahan juga hukuman ni..mmg la dorg takkan ulang merogol lagi tapi mungkin dorg akan buat jenayah lain..kalau dah biasa buat jenayah mmg tak leh nak tinggalkan..takut juga kalau dorg balas dendam kat keluarga mangsa tu..saper yg susah.. dah la dengan kejadian seb ni..tambah ngan gangguan penjenayah tersebut..

perlu gak fikir dari semua aspek..kebaikan dan keburukan semua pihak..bukan sahaja keluarga mangsa tapi penjenayah tu juga..macam kata nur_ulfah insyaAllah dorg dah bertaubat kemudian kahwin..mcm mana pulak..sebatan tue pun ader kebaikannya bukannya cuma nak beri balasan pada mereka..wallauhua 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 11:12



mula2 dengar ttg berita ni di tv mmg setuju sbb nak beri hukuman yg setimpal ngan apa kesalahan yg dorg dah buat..mmg tak leh nak maafkan..budak kecil pun dorg leh buat jahat tapi bila difikirkan ada kelemahan juga hukuman ni..mmg la dorg takkan ulang merogol lagi tapi mungkin dorg akan buat jenayah lain..kalau dah biasa buat jenayah mmg tak leh nak tinggalkan..takut juga kalau dorg balas dendam kat keluarga mangsa tu..saper yg susah.. dah la dengan kejadian seb ni..tambah ngan gangguan penjenayah tersebut..

perlu gak fikir dari semua aspek..kebaikan dan keburukan semua pihak..bukan sahaja keluarga mangsa tapi penjenayah tu juga..macam kata nur_ulfah insyaAllah dorg dah bertaubat kemudian kahwin..mcm mana pulak..sebatan tue pun ader kebaikannya bukannya cuma nak beri balasan pada mereka..wallauhua 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 16:59


Quote:

On 2004-02-02 15:41, Limaunipis wrote:
ok..katakan perogol dikasi....dia tak lehh gunakan alat kelamin untuk buat something...tapi dia tetap ada nafsu..ada tenaga
katakan timbul lak masalah saiko...dia sakit ati..dia nak balas dendam...dia masih boleh gunakan kayu ke..alat lain untuk laksanakan dendamnya...dia masih punya tenaga nak musnahkan hidup seorang wanita..kalau ini terjadi...nak kasi apa lak? nak lumpuhkan dia? nak buat dia biul? cuba jawab

p/s Allah dah tetapkan undang-undang napa masih nak pakai akal duk carik perkara lain...macamlah akal boleh menjawab segala persoalan





Prof hampir sependapat ngan saudara limaunipis..
Akal ada ka?
diaorang nie...?



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 04-02-04 19:02



itu cadangan aje la...
u all nie cakap mcm benda tu dh ada dlm akta...

huh

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-02-04 18:27


kalau sayalah,kalau org yg salah tu dah rogol budak bawah umur yg tak tahu apa,jadi macam manusia takde tamadun..kalau nak kasi-kasi---------lah,takde gunanya manusia sebinatangan mcm tu hidup..buat muka de' je bila dah bunuh budak...ni apa depend2 dia....kalau kasi bukan kejam,kalau dpt tembak dia sampai mati lagi baik,buat apa nak simpan org mcm tu....takdenya kejam kalau kasi dia,biar dia tahu,gunakan benda tu pd benda yg baik je..kalau tak baik..baik tak payah guna......
saya sokong KASI.....sebat mcm manapun,kalau dah bernafsu mcm binatang,takkan dia ingat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 20:08


Quote:

On 2004-02-04 19:02, farah_caesura wrote:

itu cadangan aje la...
u all nie cakap mcm benda tu dh ada dlm akta...

huh




kata orang....
kalau cakap, pandang-pandang..........


Memang betul belum ada dalam akta....
Tapi...janganlah mereka nie keluar satu fakta /cadangan tanpa rujuk..Majlis Fatwa / JAKIM...



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 20:16




Pada satu lagi maksud ....KASI ialah Kembiri..

Selingan pada tajuk nie..

Setakat ada satu golongan jer yang guna kaedah nie yg tidak dilarang iaitu...golongan lelaki nak jadi Perempuan...MakNyah/Bakpok.....apa2lah...

Sila tegur dan betulkan jika salah....

So,....mcm kata Joshua..memang betul takyah kasi hidup muka2...jahat nie (bertopengkan Syaitan)....
Namun, kita mesti guna juga cara Allah tetapkan bagi hukumkan mereka2 nie...

Wassalam

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 21:27


KUALA TERENGGANU, 21 Jan (Hrkh) - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan
Guru Abdul Hadi Awang berkata, umat Islam perlu kembali kepada hukum
Islam yang sudah sedia ada untuk menangani pelbagai jenayah seperti
rogol, bunuh dan sebagainya yang kini semakin menjadi-jadi.

"Mari kita kembali kepada hukum Allah untuk menangani masalah ini.
Kami di dalam PAS sudah sangat lama bercakap mengenai hal ini,"
katanya dalam pertemuan dengan media di sini selepas mesyuarat mingguan
Exco di Wisma Darul Iman 20 Januari lalu.
Katanya, kita telah mendengar dan membaca bahawa semua pihak bersetuju
supaya diadakan undang-undang yang keras dan setimpal dalam menangani jenayah ini.

"Saya melihat mereka masih meraba-raba, masih mencari undang-undang
rogol dan macam-macam lagi, padahal sudah cukup dengan undang-undang
Islam kalau hendak dipakai. Mengapa tidak mahu kembali kepada undang-undang Islam," katanya.

Menurut Ustaz Hadi, sebagai orang Islam kita wajib kita yakin dengan
hukum Allah kerana ia berkait dengan aqidah, berkait dengan iman
walaupun perkara hukum. Dan kita perlu sedar undang-undang yang ada kini sangat lemah.

Beliau menyebut, sudah ada NGO bukan Islam yang bersetuju dengan
hukuman yang terbuka iaitu pesalah rogol disebat di depan khalayak
ramai supaya menjadi tauladan dan keinsafan kepada yang lain.

Mengikut hukum Islam, katanya, kalau dia membunuh itu hukuman qisas.
Kalau dia rogol, itu hukuman zina, dua hukum. Hukuman qisas ini
berkait dengan hak mengampun dan hak mengampun mengikut hukum Islam
mestilah daripada keluarga mangsa, bukan daripada pihak Lembaga Pengampunan.

"Adapun kes rogol bila sabit zina, kalau dia itu orang yang sudah
berkahwin, maka dia dihukum rejam sehingga mati. Kalau dia belum
kahwin, disebat sebanyak 100 kali di khalayak ramai," katanya.




Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119206 saat. Lajunya....