Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: keimanan dan aurat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» keimanan dan aurat

Please Mendaftar To Post


Oleh keimanan dan aurat

ibnu_sina1980
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6159
Posting: 42
Dari: pusat bandaraya kuala lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 09:40




korang setuju tak kalau ana kata untuk melihat keimanan dan ketaqwaan seseorang hamba Allah ialah dengan melihat sejauh mana dia dapat menutup aurat dengan sempurna...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sina1980Profil   Hantar PM kepada ibnu_sina1980   Pergi ke ibnu_sina1980's Website   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 11:03


ana setuju melihat keimanan dan ketakwaan seseorang dari segi kesempurnaan penjagaan auratnya. Tapi bukan setuju 100%. Sebab Allah swt lebih berhak memberi petunjuk dan hidayah kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya. Dan Allah juga lebih tahu sejauh manakah keimanan dan ketakwaan seesorang itu. Cuma... melihat personaliti seseorang mungkin membantu kita dalam memilih kawan sejati-kawan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 13:46


Sesungguhnya keperibadian seseorang muslim itu dapat dilihat menerusi perwatakannya dan sejauh mana dia mentaati perintah Allah.
Wallahu a'alam.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-01-04 17:09


sbnrnye b'gantung kpd individu gak...
cth nye cam skrg ni..bdk sek agame kat skool tudung tu punyelah labuh..cam telekung pun ade..tapi kalo jumpe kat luar,tudung pun melayang...baju x yah ckp ler..mmg x-pose aurat nyelah...
So.don't judge the book by it's cover...
Tanyelah diri s'diri..biarlah iman yg menyatakan sglanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 23:59


Orang slalu kata "wanita bertudung labuh tak semestinya baik dan wanita free-hair tak semestinya jahat".Memang betul quote tu.Setiap insan ada baik dan buruknya supaya berlaku dakwah dalam kehidupan di dunia nie.Kalau tak tentulah semua insan akan beriman&bertaqwa.
Tapi adalah lebih baik wanita bertudung labuh kerana mereka dapat menghindari azab neraka akibat mendedahkan aurat.Bukankah itu satu kebaikan/kelebihan buat orang yg bertudung labuh?
Wallahua'lam sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 23:13




keimanan dan ketaqwaan yg sempurna dpt dilihat pd aqidah, ibadah dan akhlak yg sempurna.

Islam bukan agama suku-suku.....

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 02-02-04 23:50


hmm..saya pun kurang setuju dengan kenyataan tu..
tp, apapun, kalau kita jumpa org yg betul2 jaga aurat dia, jgn sekali2 buruk sangka.. dia berpura2 ataupun apa saja..
sebaliknya, kita kena respect dia kerana telah menjalankan kewajipan dia sbg org islam-jaga aurat..
dia baik ke, jahat ke, pura2 ke...hati dia, antara dia dan Allah. kta tak layak nak menghukum atau menilainya..

wallahua'lam.

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-02-04 00:24


betul tu...sokong apa yang diperkatakan oleh Al-FaQiHaH....

soal hati seseoarang itu sama ada dia berpura pura/ menunjuk nunjuk/ ikhlas.....semua itu kita tak tahu dan kita tak mampu untuk menilainya....
hanya ALLAH yang mengetahui apa jua yang terselindung di hati seseorang...

wallahu'alam bissawab....

sentiasa bersangka baik pada semua orang kecuali musuh ISLAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_sina1980
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6159
Posting: 42
Dari: pusat bandaraya kuala lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 10:13


ermmm,actually ana utarakan persoalan ni ialah sbb ana dok tengok kebanyakan umat Islam masa kini terlalu memandang enteng tentang menutup aurat.

bagi ana,kalaulah betul2 dia seorang yang menjaga aurat,dia takkan dedahkan aurat kepada bukan muhrimyan spt abang ipar ataus sepupu... secara ikhlas,ana betul2 respek kat pompuan yang
dapat menjaga aurat w/pun dok sekali dgn abang@kakak iparnya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_sina1980Profil   Hantar PM kepada ibnu_sina1980   Pergi ke ibnu_sina1980's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 05-02-04 10:41




saya setuju sangat dengan pendapat sebelum nie....
bila menutup aurat dengan sempurna tak kira kat mana,depan ipar duai ke.....sesape ajelah yang tak sepatutnya melihat.....tapi kecewa jugak skarang nie wanita dah banyak dedah aurat.....ada yang solat tapi masih tak tutup aurat dengan betul LUPA YANG AMAL IBADAH BUKAN DITERIMA SEMATA-MATA DENGAN KEIKHLASAN TAPI SALAH SATU SYARATNYA DIA KENA TUTUP AURAT.......itu yang pernah saya baca kat buku,terutamanya wanita jangan anggap solat kita diterima kalau tak menutup aurat dengan sempurna

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

an_nisa
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7004
Posting: 1
Dari: kuala terengganu.....

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-02-04 11:49


saya pun agree jugak pasal jaga aurat ngan sepupu ke abang/kakak ipar ke.....tapi kesian segelintir kawan2 saye mengambil mudah tentang hal2 camtu.....entahla....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For an_nisaProfil   Hantar PM kepada an_nisa   Quote dan BalasQuote

Nur_Hati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2097
Posting: 62
Dari: N9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-02-04 10:20


pndpt ana, keimanan dan ketakwaan seseorng tu takleh nak dinilai sepenuhnye melalui aurat semata2... aurat adalah sebahagian drpd itu di mana ia mempamerkan perwatakan dan penampilan seseorng melalui luaran sahja...
Tutup aurat sahaja tidak cukup untuk kite menilai hati budi dan keimanan org tersebut.....rasenyer segala-gala berpunca dr sekeping hati yg dianugerahkan oleh Allah pd kite......

itu hanya pendapt ana sahaja..... wallahua'lam...

-----------------
Rahmat Allah itu luas.
Usahalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_HatiProfil   Hantar PM kepada Nur_Hati   Quote dan BalasQuote

silver_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6669
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-02-04 11:26


..
mmg menutup aurat menjadi satu kewajipan untuk seorang muslimah solehah...tetapi apabila sudah menutup aurat tu...akhlak kene jaga...kene jaga imej baik Islam..dan apabila sahabat kita tak bertudung ke aper ker...jgn la menyisihkannya..malah bersama-sama memimpin nyer ke jalan yg di redai oleh Allah dengan cara yg baik dan secara istiqamah..dengan itu keindahan Islam dapat dirasai oleh sumer..dan kita perlu ingat...iman kita hanya setebal kulit bawang...oleh itu bersama-samalah kita saling ingat-mengingati antara kita..
waalahualam..
semoga kita semua mendapat hidayah Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For silver_wardahProfil   Hantar PM kepada silver_wardah   Quote dan BalasQuote

SitiSabarini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5664
Posting: 69
Dari: kuala krai, kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 14:20



ana setuju kalo kata tidak menutup aurat itu boleh melambangkan kekurangan yang jelas terhadap kesempurnaan seseorang itu sebagai muslimin/muslimat, namun menutup aurat pula bukanlah melambangkan kesempurnaan fikrah islamiah seseorang itu....ssb ramai individu sekarang, terutama wanita masih kabur ttg ssb mereka menutup aurat..... renungkanlah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SitiSabariniProfil   Hantar PM kepada SitiSabarini   Pergi ke SitiSabarini's Website   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 14:44


akhi hanzalah,
ana tertarik ungkapan yang enta bagi iaitu

[bold]Sesungguhnya keperibadian seseorang muslim itu dapat dilihat menerusi perwatakannya dan sejauh mana dia mentaati perintah Allah. [/bold]

takamat bertepatan sekali tu...kalau sorang muslim tu betul2 mentaati perintah Allah dia akan sanggup mengikut apa yang telah diperintahkan dan meninggalkan apa yang dilarang.

realitinya,kuncu2 astora jabat dah memutarbelitkan isu aurat.geram betul hari tu masa tgk majalah Al-Islam yang mengatakan rambut wanita bukan aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 14:45


akhi hanzalah,
ana tertarik ungkapan yang enta bagi iaitu

[bold]Sesungguhnya keperibadian seseorang muslim itu dapat dilihat menerusi perwatakannya dan sejauh mana dia mentaati perintah Allah. [/bold]

bertepatan sekali tu...kalau sorang muslim tu betul2 mentaati perintah Allah dia akan sanggup mengikut apa yang telah diperintahkan dan meninggalkan apa yang dilarang.

realitinya,kuncu2 astora jabat dah memutarbelitkan isu aurat.geram betul hari tu masa tgk majalah Al-Islam yang mengatakan rambut wanita bukan aurat...
tapi takde tindakan pulak dari pihak kerajaan w/pun itu adalah penerangan yg menyesatkan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 06-02-04 15:48


smua

sebut pasal al islam ana dah tak beli majalah tu dah.........orang yang pakai tudung tapi rambut pun kelihatan jugak boleh cakap pasal kesempurnaan aurat , tak takut mereka pada Allah swt....
TULAHHHHHH AKHIR ZAMAN



Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 23:16



ana setuju dengan pendapat sahabat..
bagi ana memanglah pakaian itu bukan ukuran bagi tahap keimanan seseorang tue..kadang-kadang luar nampak baik..tapi dalaman..Hanya diri sendiri dan ALLAH je yang tahu..betul tak..

Namun..kita mesti ingat..keimanan yang mantap pasti akan melahirkan reaksi luaran yang bersifat mahmudah..

namun..ape-ape pun..kita perlu sedar bahawa kita nie cume hamba biasa yang serba daif..tak mampu nak menilai seseorang itu secara hakiki..

ape yang patut kita lakukan..hisablah diri bila melihat kemungkaran yang berlaku..termasuklah dalam soal penutupan aurat nie..

sekadar dari yang daif..



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134852 saat. Lajunya....