Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Awas!
Topik: Awas! Worm Bagle Menyebar Cepat


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Awas! Worm Bagle Menyebar Cepat

Please Mendaftar To Post


Oleh Awas! Worm Bagle Menyebar Cepat

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-01-04 15:14




Kepada semua pengguna Intranet maaf menganggu.....

Awas! Worm Bagle Menyebar Cepat


Sebuah virus internet baru bernama "Bagle" atau "Beagle" telah menyebar dengan cepat
di Asia, Afrika, dan Eropa. Meski tahap bahayanya masih diteliti, namun sejauh ini ia
telah memperdaya orang-orang di 87 negara untuk membuka dan membantu
penyebarannya.
Worm Bagle datang dalam sebuah e-mail dengan subjek "hi" dan berisi pesanan "test".
Ia membawa sebuah attachment, yang bila di-klik, akan membuat worm tersebut aktif
dan cuba menggandakan serta mengirimkan dirinya ( worm ) ke semua alamat e-mail
yang terdapat dalam address book komputer mangsa.
Bila serangan berhasil, Bagle akan memberitahu penciptanya mengenai mangsa-
mangsa baru yang didapatkannya, lalu ia akan cuba membuka sebuah ' pintu belakang'
yang dapat dipakai hacker untuk mengambil alih kendali komputer.
"Attachment yang dibawanya kadang-kadang hadir serupa dengan kalkulator Microsoft,
dan sepertinya memang dirancang demikian," kata David Perry, jurucakap perusahaan
software anti virus Trend Micro Inc.
Worm yang menyerang mesin-mesin dengan sistem operasi Microsoft Windows ini
mulai menyebar hari Isnin (19/1), namun dapat segera dikesan, sehingga banyak
perusahaan antivirus telah menyiapkan penangkisnya.
Meskipun demikian, telah banyak komputer yang berhasil diserangnya. "Kami telah
menemui lebih dari 60.000 copy Bagle, dan jumlahnya terus meningkat dengan cepat,"
kata Paul wood, analis dari MessageLabs. Dikatakan MessageLabs, saat ini satu dari
136 e-mail yang dijaring ternyata mengandungi worm ini.
Perkara yang harus dilakukan agar tidak tertular adalah segera meng-update program
antivirus yang ada, supaya kehadiran virus Bagle segera dapat dikesan. Selain itu, perlu
diketahui bahawa virus ini memiliki semacam pengatur waktu yang akan membuatnya
berhenti aktif pada tanggal 28 Januari.
(AP/BBC/wsn)


********************************************************************
Artikel ini telah disiarkan secara eksklusif di:
RELEXJAP - Gedung Ilmiah Internet Malaysia.

Wassalam.....
**Diharap pihak Ukhwah.com Berhati-hati...




[ Posting ini telah di edit oleh: pLatipus pada 2004-01-29 15:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

perantausepi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4762
Posting: 258
Dari: bumi bersejarah

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-04 15:20




syukran jazilan wahai saudara pLatipus... ana ade gak dapat email camtu... tak tau lak ade penyebar virus rupanye... lepas ni kena check balik komputer ni... takut2 djangkiti virus rosak lak komputer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantausepiProfil   Hantar PM kepada perantausepi   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-01-04 15:37



ANA dapat tahu pun pada hari selasa yg lalu.....
hampir 20% pengguna komputer di ofis ana kena virus nie...... memula diaorang ckp ana yg buat..
tapi member ana bagi tau ana yg ada virus terbaru.
... kalau nak tahu lebih lanjut cari topik tajuk www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=6229&forum=38
wassalam....

[ Posting ini telah di edit oleh: pLatipus pada 2004-02-10 07:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 01:20


jangan main2 ngan e-mail(spam), bukak e-mail yang mana kenal je, yang lain boleh dibakulsampahkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

fainis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7590
Posting: 275
Dari: ardhil-lah

Selangor  


posticon Posting pada: 06-03-04 01:32


Insyaalah,Firdaus15.ana akan ingat apa yg awak pesan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainisProfil   Hantar PM kepada fainis   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.084856 saat. Lajunya....