Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: aurat kerja??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» aurat kerja??

Please Mendaftar To Post


Oleh aurat kerja??

hurun_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5888
Posting: 20
Dari: gununng

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 13:44




nak tanye, ade tak sesapa yg tahu pasal aurat kerje? khussusnye bagi perempuan...
yg sy tahu aurat keje ni,cthnye lengan( tgn hingga ke siku) dan kaki perempuan dibolehkan klu tgh buat keje2 yg rasanye susah klu ditutup bhg kaki dan lengan tue...
klu ade leh laa share ye...

Syukran jazilan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_ainProfil   Hantar PM kepada hurun_ain   Quote dan BalasQuote

soff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5828
Posting: 47
Dari: Bocholt, Germany

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-01-04 14:21


cuba bagi contoh kerja yang anti maksudkan, bagi ana yang tak berape tinggi ilmu agama nih, aurat is still aurat no matter how & when,kecuali dalam perubatan dan darurat

[email protected][/EMAIL]

Bookmark and Share

    


  Member Information For soff-oneProfil   Hantar PM kepada soff-one   Pergi ke soff-one's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-04 15:06


betul tu...aurat tetap aurat...haram tetap haram...
kecuali ketika darurat...
bukankah dalam Al-Quran telah mengariskan panduan buat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5888
Posting: 20
Dari: gununng

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 13:01




Sykran ade gak respon dr sahabat2....saya pun tak fakih sgt bab2 agama ni....tapi saya penah dgr la pasal ni....cuba tak tahu kesahihhannya...
contoh yang bole sy bagi mcm ni...
perempuan dgn sepupu lelaki aurat kan??
tapi kalu mrk ni ade kenduri ke, mesti byk lakukan keje2 dapur kan???so,kaki dan tangan perempuan tu dibolehkan sbb susahkan nk wat keje.....basah,
kotor dan lelain lagi......
itu contohlaa...lagi satu kalu mrk tu sepupu tapi dok satu rumah.....atau abang ipar dgn adik ipar yg dok satu umah....perempuan tu dibolehkan utk menampakkan kaki dan tangannye....

itu sume yg sy dgr laaa...tapi tak tahu kesahihhannya...cubalaa mana2 sahabat bg pandangan ttg hal ni....leh gak bgtau sesapa yg tak tahu lag tu..termasuklaa insanfakir ni...

syukran atas sesapa yg bg pandangan...wasssalamm



Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_ainProfil   Hantar PM kepada hurun_ain   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 23:49


ana pernah tanya ustaz ana dia kata klu abg ipar tu alergik ngn kaki kene tutup jugak! so tak pe la kat umah bukak kaki..tak tau la baru je tanay ustaz...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 13:55


Aurat wanita kepad lelaki ajnabi dalam apa keadaan sekalipun kecuali darurat adalah seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan sampai pergelangan tangan. Jika wajah terlalu cantik sehingga boleh menimbulkan fitnah, maka wanita itu wajib memakai purdah atau hijab. Manakala aurat wanita muslim dengan wanita muslim yang lain adalah berpakaian sopan. Aurat wanita muslim dengan wanita kafir adalah sama seperti aurat dengan lelaki ajnabi.

Aurat lelaki terhadap perempuan ajnabi pula adalah seperti di ketahui umam iaitu dari atas pusat sehingga paras bawah lutut.

Wallahu a'alam.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 23:48


Aurat tetap aurat..selagi mampu menutup aurat selagi itu mesti menutup aurat.tapi ada kisah Rasulullah dan isteri baginda saw diziarahi oleh seorang lelaki buta.Baginda tetap menyuruh isterinya berlindung di belakang hijab(tabir) walaupn lelaki itu tidak dapat melihat aurat mereka.
Wallahua'lam...selagi berupaya tutuplah aurat walaupun ia mengundang seribu ketidakselesaan.Sesungguhnya syurga itu dipagari dengan kepayahan,neraka itu dipagari dengan kesukaan.wallahua'lam...jihad fisabilillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

ProfTakBersalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6916
Posting: 120
Dari: Putra University of Japan

japan  


posticon Posting pada: 05-02-04 15:24


aurat tetap aurat.....jgnlah dipersendakannya walaupun untuk keje atau kerana sbb kesihatan yang tak memudaratkan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ProfTakBersalahProfil   Hantar PM kepada ProfTakBersalah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 23:21




aurat tetap aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109374 saat. Lajunya....