Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: usrah kat skolah men..


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» usrah kat skolah men..

Please Mendaftar To Post


Oleh usrah kat skolah men..

aLaMeeN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1586
Posting: 37

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 23:02




ana harap rakan2 semua boleh membantu ana...
ana baru jer diamanahkan utk memegang usrah adik2 form 1...

tapi ana tak tau sgt topik apa yang ana patut bincangkan dengan mereka memandangkan ana baru pertama kali menguruskan usrah..

jadi ana nak minta rakan2 semua bantu ana dengan memberi cadangan topik yang sesuai dibincangkan dengan adik2 form 1...





[ Posting ini telah di edit oleh: aLaMeeN pada 2004-01-16 23:03 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For aLaMeeNProfil   Hantar PM kepada aLaMeeN   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 00:42




Tak tau nak bincang topik aper? Tak dpt silibus usrah ker. Saya rase stp sekolah yg ada aktiviti usrah, naqibnya akan diberi silibus usrah supaya usrah tersebut selaras.

Selalunya topik yg pertama yg dibincangkan ialah bab aqidah. kemudian ibadah, seterusnya akhlak. selepas tu masuklah bab dakwah, jemaah, amar makruf nahi munkar.

Tapi sebelum tu kena la perkenalkan dulu ttg usrah nie.

Harap dpt membantu.....

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 00:51




Ni skit ilmu nak saya kongsi.
Matlamat sebenar kehidupan seorang muslim bukan shj beribadah kpd Allah shj akan ttp perlu melakukan kerja2 Islam. Tugas2 tersebut ialah:
1) Membina individu muslim - sempurna dr sudut aqidah, ibadah dan akhlak

2) Membina rumahtangga muslim - memilih pasangan yg dpt melahirkan keluarga muslim yg berkualiti.

3) Membina masyarakat muslim

4) Mendirikan negara Islam

5) Mengembalikan khilafah islamiyah....

Semua matlamat ini insya-Allah akan tercapai sekiranya usaha dakwah dimulakan dgn usrah.


-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

bassya_amani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 651
Posting: 66
Dari: kerteh, kemaman. trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-01-04 15:45


warahmatullahiwabarakatuh...di sini akak ingin memberi beberapa cadangan kepada adik...masa kat sekolah dulu akak pun biasalah handle majlis-majlis ilmu spt usrah ni..For the first usrah, better to start with TAARUF..mesti tau kan ape itu taaruf...Kita kene kenal dulu siapa adik-adik pimpinan kita..Bukan setakat kenal adik tu aje, malah you should know their family..Bile dah kenal diorang tu, masuk pulak TAFAHUM..YAKNI kene faham pulak macamana perangai adik-adik so senang la kita bile nak mendidik mereka nanti...pastu bile dah kenal antara satu sama lain...serapkan TAKAFUL dalam usrah adik yakni tolong menolong antara satu sama lain..Actually, dalam usrah ni bukan setakat nak belajar bab aqidah, fekah and etc aje..ape yang penting kita wujudkan satu keluarga..Ye la, kita pun tahu..student form one ni baru aje nak memasuki alam remaja/dewasa kan..so, it's better kalau kita start dngn bende2 yang ringan dulu.Terapkan perasaan kasih sayang sesama ahli usrah.Bila hubungan kita dah rapat, maka senang lah sesuatu pengisian nak disampaikan.Yang penting, jgn kita aje yang bercakap..biar mereka tanye soalan dan beri pendapat..Kalau tentang silibus usrah, akak cadangkan buku HADIS 40, KENAPA SAYA MENGANUT AGAMA ISLAM(FATHI YAKAN)...Ha satu lagi, selitkan la jugak dengan nyanyia nasyid supaya tak la boring sangat adik-adik kita tu...JADIKAN BERUSRAH ITU ADALAH SATU AKTIVITI YANG MENYERONOKKAN!!..dAN jgn dilupa..sentiasa buat muhasabah kumpulan..topik muhasabah tu tak semestinya pasal diri sendiri aje, mungkin blh buat muhasabah ttg bagaimana keadaan saudara-saudara Islam di palestin,Afghanistan dan negara-negara yang mengalami peperangan...Setakat itu sahaja buat kali ini....Sekian..Wassalam...Salam Ukhuwwah...undefinedundefined

Bookmark and Share

    


  Member Information For bassya_amaniProfil   Hantar PM kepada bassya_amani   Quote dan BalasQuote

insyirah_nurani
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5890
Posting: 16
Dari: Shah Alam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 16:29


adik,

akak dulu masa sekolah pegang usrah adik2 form 1 jugak.kat sekolah akak silibus usrah dah diselaraskan mengikut tingkatan masing2.akak sokong buku yg dicadangkan.buku Fathi yakan tu elok.tajuk buku tu Apa Ertinya Saya Menganut Islam.buku tu bukan setakat rujukan utk adik2 form 1 malah semua silibus yg pihak sekolah akak selaraskan berpandukan buku ni.insyallah boleh meningkatkan kefahaman adik2 kita ni.

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_nuraniProfil   Hantar PM kepada insyirah_nurani   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 17-01-04 17:43


ana sekarang menjadi naqib bagi adik2 pom 1 n 2...kat sekolah ana,usrah terikat ngan topic yg ustaz bagi...tu yang membuatkan usrah ni satu xtvt yg boring....ana pun tak suka sgt....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

aLaMeeN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1586
Posting: 37

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 18:07




ana ada dapat silibus usrah dan kebanyakannya berkisar mengenai iman dan aqidah.

cuma ana punya matlamat bagi sessi2 awal ini adalah untuk mengertakan ukhwah sesama ahli usrah.

jadi..kalau boleh ana nak tajuk yang membolehkan adik-adik f1 memberikan pendapat mereka.kalau ana hanya mengikut silibus, mungkin ada diantara mereka yang hanya mampu mendengar.so ana ingat nak selitkan topik2 yang mampu menarik perhatian mereka (dan kalau boleh yang berkisar dengan f1 atau menengah rendah)

kalau ada pendapat lain sila berikan...pertolongan anda amat saya hargai..


Bookmark and Share

    


  Member Information For aLaMeeNProfil   Hantar PM kepada aLaMeeN   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-01-04 23:35




nak tanya je,, cam mana mas'ul/ah antum buat pemilihan utk calon yg akan conduct usrah? bukan patutnya mrk amek yg berpengalam, etc ke? sekadar soalan..

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

aLaMeeN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1586
Posting: 37

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-01-04 12:38


pengalaman tu..aderla sikit..

tapi..ana tgk pelajar form 1 skarang jauh berbeza dr dulu..

kalau pelajar form 1 dulu..diorg berminat sangat dengan usrah...kalau boleh nak selalu ada usrah.

tapi sekarang..ana tengok diorg mcm malas san tak bersemangat.

jadi ana nak bagi first impression yang baik kepada adik2 form 1.ana tak nak diorg fikir usrah ni memboringkan...

jadi memang pening jugakla nak fikir topik yang bagus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aLaMeeNProfil   Hantar PM kepada aLaMeeN   Quote dan BalasQuote

masterpiece
Warga Rasmi
Menyertai: 30.01.2004
Ahli No: 6904
Posting: 2
Dari: jakarta

Kedah  


posticon Posting pada: 02-02-04 02:31



ana pon nak minta pendapat....usrah di sekolah ana ada jugak silibus tp bg ana silibus tu agak bberat..memandang ada topik yg ana sendiri on tak faham.lagi satu usrah kami tak dibantu sesiapa pon spt ustaz..usrah kami hanya bergantung pd badan agama..so kadang2 kami susah jugak..sbb takde cikgu yg nak tlg......lagisatu camna nak bagi usrah kelompok lebih menyeronokkan..cubala bagi idea...

Bookmark and Share

    


  Member Information For masterpieceProfil   Hantar PM kepada masterpiece   Pergi ke masterpiece's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-04 11:48




ana tak pernah conduct usrah.......tapi pengalaman masa usrah tue adalah....
kalau ana yang paling best masa usrah adalah masa time belajar nasyid..... tue yang paling best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-04 13:21




Memang payah jugak nak conduct budak f1... cara yang terbaik..dedahkan diorang dengan nasyid... sebelum start, dengar lagu nasyid... pastu kalau nampak diorang boring, kasi diorang dengar lagu nasyid..... boleh jugak buat aktiviti yg menguji minda mereka....
Tapi yg paling best masa ana usrah dulu... abg2 ngan kakak2 senior sediakan gula2 utk kitaorg...benda tu yg buat kitaorg rasa seronok masa minggu usrah. Rasa tak nak tamatkan minggu usrah..




Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

hasyrie
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2008
Ahli No: 34627
Posting: 1
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 14:07


berminat dengan manhaj usrah remaja jemput sahabat layari quranicgroup.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasyrieProfil   Hantar PM kepada hasyrie   Pergi ke hasyrie's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-08 14:48


kat sekolah dulu usrah umpama makan nasi...Kalau tak ada usrah rasa tak lengkap saja hari2 yang di lalui...memang hampir kesemua sekolah ada silibus usrah masing-masing tapi itu adalah sekadar guide line saja.naqib dan naqibahla yang berperanan dalam menghidupkn suasana usrah yang dia pegang.ada sesetngah naqib/naqibah yang terlalu rigid hanya pada silibus sehinggakan majlis usrah umpama majlis bercerita....Kenapa tidak pelbagaikan aktiviti usrah dengan pelbagai program dan tidak dalam halaqah semata-mata....timbulkan minat adik2 sehingga mereka akan sentiasa mahukan usrah....di sekolah hamba dulo memang naqib/naqibah bersemangat dan krestif sehinggakan adik2 rasa adalah merupakan satu kerugian tidak dapat pergi usrah dan menjadi rambang mata dalam memilih naqib/naqibah kerana masing-masing bertindak umpama abang dan akak yang disayangi...hamba pernah lalui era usrah yang begitu menyeronokkan dan penuh dengan iktibar dan pengalaman....pihak sekolah hanya memberi galakan tetapi budak2la yang mengerakkannye.....aktiviti usrah kami dulo pelbagai,dari indoor sehinggalah kepada outdoor.......antara aktiviti usrah yang pernah hamba lalui di sekolah dulo....halaqah ilmu (mula-mula silibus selepas itu isu semasa selepas itu masalah peribadi selepas itu rancangan program berikutnya,ta'alim spontan (melatih untuk berani bercakap depan org ramai dan menarik minat audience),mlm pungguk,muhasabah hujung minggu,tidur kat surau mlm ujung minnggu (tak semestinya kena buat qiamullail,tidur kat surau untuk bangun subuh awal pun tak apa.....bila sampai mlm ujung minggu saja surau mesti penuh dengan adik2 tanpa di suruh pun kerana mereka seronok kerana sebelum tidur abang-abang akan buat sesi brcerita...dr cerita sirah sehingga certa hantu.hehehe),main bola sesama abang-abang dan adik2 pada mlm bulan penuh jam 2 pagi kat belakang bengkel,main guli besar...selepas main basuh kaki naik surau bagi tazkirah sebelum tidur selepas itu tidur beramai2...seronok sangat-sangat.macam peristiwa berlaku (ada adik2 yang terbuang air kecik masa tidur selepas itu belajola ramai-ramai nak cuci bagaimana....ada yang kena tindih makhluk halusla dll...seronok)bila ada kes2 ni kita dapat belajar bab-bab ayat pendinding dan mcm2la...buat tamrin,keluar outing ramai-ramai,makan berjemaah,baut kelas silat untuk set2 usrah,belajor masak dengan adik2 usrah,buat bisness,buat lawatan kat bilik adik2 usrah pada watu mlm selepas itu bercerita..mula-mula seorang saja yang kita cerita selepas itu jadi 20 org....jadi kesimpulannya,usrah memang best....cuma naqib/naqibah mestilah btindak sebagai abang atau akak barulah seronok buat aktiviti...nama pun 'keluarga'

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 16:44


ya.. setuju sangat dengan pendapat pejuang_terakhir..
usrah ni tak boleh buat setempat saja..kalau buat setempat, boring teramat..
Bukan anak usrah saja boring, naqib/naqibah pun silap hari bulan boleh boring..
almaklumlah, pengalaman katakan..hehe

Dalam diri setiap individu, yang penting kena faham 'apa itu rukun usrah?'

i) TAARUF - BERKENALAN
ii) TAFAHUM - BERSEFAHAMAN
iii) TAKAFUL - SALING MENOLONG

untuk lebih menarik lagi, cuba bincangkan isu semasa dalam usrah...
melaluinya, kita akan lebih mengenali anak usrah kita dan dapat juga berkongsi pendapat dengan mereka...

hurm, seeloknya,.untuk mengeratkan lagi ukhwah sesama anak usrah dan naqib/naqibah perlulah saling mempercayai antara satu sama lain..

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

nauwar
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2008
Ahli No: 36219
Posting: 17
Dari: bukit rambai? krubong?

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 20:52


Assalamualaikum
Di sekolah ana juga... USRAH dijalankan..
Kami adakan usrah 1sekali seminggu...
Selalunya dalam usrah, kami bincang tentang ibadat,akidah,ukhwah,isu semasa dan banyak lagi..
Di sekolah ana, usrah dijalankan berdasarkan manhaj..
1) Kitab MAZA YA'NI? karangan FATHI YAKAN
2) kitab 40 HADIS aKHLAK MULIA
3)TAFSIR AL- QURAN sURAH AN- NUR

ANA HARAP ANA DAPAT MEMBANTU!!! :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauwarProfil   Hantar PM kepada nauwar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098155 saat. Lajunya....