Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Pentingkah bahasa inggeris?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Pentingkah bahasa inggeris?

Please Mendaftar To Post


Oleh Pentingkah bahasa inggeris?

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 20:15



tak ramai di antara kita yg fasih berbahasa inggeris,terutamanya student ipt.mereka masih acuh tak acuh dgn situasi ini..tapi bila dah 'grad' dan nak cari kerja,pemohonan anda ditolak,mengapa?sebab tidak fasih berbahasa inggeris.apa pendapat anda semua?
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-01-04 20:25




ermm...... benda nia dah banyak berlaku, semasa saya temuduga pun saya fight dgn bebudak Ijazah sedangkan saya nie just CIKAI jer.....
tapi tuptuptup saya dapat bila saya tanya jer org tu(madam marinna) dia ckp yg kebanyakkan nye tak fasih sgt ckp English. and dia cakap kalau dah tak pandai speaking tu serupa tak payah ambil Ijazah sana sini........
ana setuju jugak pendapat dia ..... yelah cuba fikirkan budak baru keluar sekolah menengah boleh speaking dgn lancar sedangkan kita yg ambil diploma, ijazah dan ntah hapa hapa lagi tu kantoi tak reti tergagap-gagap apa sudah jadi nie?
bukan ker LEVEL ijazah tu power?

sila berikomen skit

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 20:32



betul tu,tidak semua org yg bernasib baik spt platipus..kelemahan siswa/i sekarang ni adalah bahasa inggeris..patutlah ramai yang menganggur pada masa ni,bahasa inggeris adalah keutamaan dlm mencari pekerjaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-01-04 21:26



sha pun mengaku bahasa inggeris tu penting...
masa sha kat tempat praktikal pun banyak guna bahasa inggeris.....
ni kan pula nak minta kerja.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-04 01:38




penting!!!

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

ares15
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2003
Ahli No: 2269
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-04 04:18


ana setuju yang bahasa inggeris tu penting dalam hidup kita.....sekarang boleh kata semua perkara mesti diuruskan dalam bahasa inggeris.

tapi apa yang menyedihkan ana masih ada lagi student kat kampus ana ni yang ambil acuh tak acuh pasal kepentingan bahasa inggeris (budak2 melayu n yang lebih penting, mereka ni MUSLIM)....kuliah BI selalu ponteng.....pilih seksyen yang diajar oleh lecturer yang tidak mewajibkan student speaking dalam kelas mereka...pandang serong kat budak2 lain yang communicate dalam BI dan banyak lagi....

Insya` Allah sama-samalah kita cuba mempertingkatkan penguasaan BI student muslim supaya sama-sama kita dapat memartabatkan kembali Islam di muka bumi ni.(kan sekarang sumber maklumat dalam BI,dan sesiapa yang menguasai maklumat tu akan mengusai dunia).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ares15Profil   Hantar PM kepada ares15   Quote dan BalasQuote

khalifah1928
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6384
Posting: 19
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 00:17




ana bersetuju bahawa bahasa Inggeris tika ini amat penting. kebanyakan company akan memberikan kelebihan kpd mereka yg fasih berbahasa Inggeris, bahasa Melayu hanya dijadikan sebagai cukup syarat sahaja.

entahlah, barangkali kita telah ditanam dengan semangat dulu kala, bahasa inggeris ni bahasa penjajah, jd kita kena boikot. inilah kesilapannya. kita perlu igt bahawa ada hadis yg menceritakan bahawa nabi saw sendiri pernah berguru dengan orang Yahudi.

p/s;- walaubagaimana utama sekalipun bahasa Inggeris tika ini, janganlah ianya membuat kita melupakan bahawa ada satu bahasa yg lebih utama utk difahami, iaitulah bahasa Al-Quran (Arab)



Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah1928Profil   Hantar PM kepada khalifah1928   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 00:24


, memang tak bleh di nafikan.. bahasa inggeris memang penting.. tengok aje lah dalam paper.. setiap kekosongan pekerjaaan orang itu mestilah mempunyai kebolehan dalam penguasaan bahasa inggeris..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 09:08


very very important...
berusahalah utk menguasai bahasa inggeris...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

khuzairn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2524
Posting: 28
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 21-01-04 17:51


very very very important... dari segi psikologi pula... kalau dilihat zaman skg orang yang tak fasih english akan rasa rendah diri... terutama bila berurusan ngan pejabat2 korporat dan swasta.... lebih memalukan apabila hanya tersengih bila pelncong bertanya,, malunyeeeee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuzairnProfil   Hantar PM kepada khuzairn   Pergi ke khuzairn's Website   Quote dan BalasQuote

khuzairn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2524
Posting: 28
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 21-01-04 17:52


.. memang semua pihak mengakui bahasa ni penting,,, oleh itu semua mesti berusaha memfasihkan diri utk btutur dalam b. inggeris...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuzairnProfil   Hantar PM kepada khuzairn   Pergi ke khuzairn's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 12:30




ana juga berpendapat, memang sangat penting penguasaan Bahasa Inggeris ni.. bukan sahaje dlm urusan kerja, malah urusan dakwah juga.. kalau kita tak boleh berbahasa Inggeris, susah la nak berdakwah kpd org2 Islam yg bukan Melayu. Cuba cari sahabat2 Islam dari negara luar , insyaAllah kita boleh tingkatkan bhs Ingris kita.. ..sekadar cadangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-01-04 21:35


kebanyakan buku buku rujukan di universiti semuanya dalam bahasa english.
nak tak nak kita kena juga menguasai bahasa english.

tapi, yang penting kita harus mempelajari dan menguasai bahasa Al-Quran iaitu bahasa arab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-04 00:20


kita bukan org puteh.sbb tu tak terrer nak cakap inggeris
sebenarnya tak ada cara lain nak terrer dlm BI melainkan dgn berusaha.misalnya rajin speaking dan byk membaca bhn dlm BI spt suratkhabar dan novel2.hm.. novel legal thriller by John Grisham best gak. bacala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 27-01-04 14:25


eurr. i think spend a bit of your time watch tv, motion picture, read magazine, play games.
or in other easy word, put yourself in english environment.

kalu kat uia mmg dah t'pakse. but lame2 dah biase. fun what.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

alhaq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1790
Posting: 85

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 01:06



yeh......we know how important english is..but yet..we don;t really want to take it seriously...

mm...why don't we change this topic or a few topic in this forum to be in english?

in fact...for 'jejak Mahasiswa forum' should be in english as all mahasiswa are aware that english is important...

and you guys..(sorry to include this statement here)....please be matured enough....type only a relevant posting...no more childish posting....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhaqProfil   Hantar PM kepada alhaq   Quote dan BalasQuote

ibtisamnajwa
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 5285
Posting: 4
Dari: malaysia

Perlis  


posticon Posting pada: 29-01-04 15:40


assalamualaikum w.b.t.
salam perjuangan...
bagi saya English is very important...sebab bagi mereka yang still belajar banyak references dalam English...so,nak tak nak jika kita nak dapat ilmu lebih kita kena kuasai juga bahasa ni..ada yang kata kita tak yah belajar bahasa English sebab itu bahasa kafir....saya secara peribadi tak setuju dengan pendapat tu..bukan apa..kalau kita nak kuasai sesuatu kaum maka kuasailah bahasanya...
Arabic pun kena kuasai juga sebab itu bahasa al-quran..so,bila kita dah kuasai bahasa ni..tak jadilah masalah macam sekarang ni..menafsir al-quran berdasarkan akal semata sedangkan tak semua ayat al-quran boleh difahami macam tu saje...contohnya dalam bab fiqh(syariah) dan ilmu tauhid...
bahasa cina pun penting gak..sebab ekonomi sekarang dikuasai bangsa cina..so,kalau kita nak selari dengan cepat bersama diorang kuasailah bahasa cina
XIE XIE(TERIMA KASIH)
ZAI JIAN....ILAL LIQA'

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisamnajwaProfil   Hantar PM kepada ibtisamnajwa   Pergi ke ibtisamnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-04 21:04


yeah...english is really important..
especially,as a student we really need it..
yela,nk comunicate ngan lec,kawan2..because most of them are not malaysians..

nk pandai english mmg susah..so kenela rajin berusaha..jadikan kamus sahabat baik anda..
Quote:
main skali,makan skali,tido pun skali..



Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-04 18:44




saya pun setuju gak ,banyak student skrg acuh tak acuh je ngan bahasa inggeris ni...

cnthnya: ari tu saya dan kengkawan ada sertai INTER VARSITY AIDS CONFERENCE bertempat kat UM.

ramai student kita tak berani nak pegi sbb program tu kene speeking.ada beberapa buah universirty je yg hadir ...tu pun tak ramai.

seelok2nya improvekan diri ,selalu speking..biar tak betul tapi nnt ada org tolong perbetulkan.saya pun tak pandai juga speeking, kita belajarlah sikit2INSYAALLAH boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

alhaq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1790
Posting: 85

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 14:54




if we all agree how important ENGLISH is, why don't all of us start replying this messege in ENGLISH?...

set aside the 'fear of writing and speaking in the wrong way'....we still can understand what you mean.

today I learn how to pronounce 'recitation = repeating aloud/reading ' (pronounce as re-sai-ta-syen ) and 'recitation =tutorial class ' (pronounce as re-si-ta-syen).
(this is American English!)..




Bookmark and Share

    


  Member Information For alhaqProfil   Hantar PM kepada alhaq   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 15:01


personally i am of the opinion that english language is very important especially when someone wants to enter into job industry. anyway, we should try our best to improve in many languages such as english, japanese, chinese and also KELANTANESE language. he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

sufiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8053
Posting: 13
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 15:03


ana pun setuju...bahasa inggeris tu penting....namun bukan bermakna ana ckp yg bahasa lain tak penting....bahasa lain jgk penting...cuma bahasa inggeris ni dah digunapakai almost in every part of the world....jd kiter sebagai org islam pun kenalah mendalami ilmu ni...

ni bukan sahaja penting bagi memudahkan kiter berkomunikasi, mendapat pekerjaan, menambahkan ilmu yg byk ditulis dalam english....malah dgn mengusai bahasa inggeris juga kiter dapat berdakwah dan mengembagkan islam....insyaAllah....

aper sahaja yg kiter belajar adalah utk mendapat redha Allah.....dan smg dgn ilmu tu kiter dpt sumbangkan sesuatu utk islam betul tak??

wallahua'lam...

-----------------
.: Sentuhan ma'rifatMu menyentuh di kalbu :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufiyahProfil   Hantar PM kepada sufiyah   Pergi ke sufiyah's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 15:09


Kena tau juga English nih.. Sekarang ni pun kat Fakulti Kejuruteraan UPM tgh buat kursus induksi bahasa Inggeris utk staf di sini. Boleh dikatakan hampir semua sumber ilmu teknologi especially dlm bidang kejuruteraan adalah dlm bahasa Inggeris. So nak tak nak kenalah belajo2 membaca dan mengeja dlm English....

Tapi dlm mengutamakan bahasa Inggeris tu jgn la pulak sampai mengorbankan bahasa ibunda kita, bahasa Melayu. Kalau di China even mereka mengejar kemajuan dlm teknologi, in the same time mendaulatkan bahasa ibunda diaorg, sampaikan boleh release OS Windows dlm bahasa Cina.

Hmmm....

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-04-04 15:55


Pendapat yg menarik...

Sememangnya BI merupakan Bahasa paling berpengaruh di dalam dunia,hanya melalui BI manusia dpt berinteraksi sesama sendiri....kita tidak boleh lagi terlalu bergantung pd keputusan cgpa/gpa kita kerana selain dari skill yg sedia ada,pasaran memerlukan seseorang yg berdaya saing dan mampu bertutur bahasa Inggeris dengan baik.
Hari ini,sedar atau tidak,hanya fasih bertutur di dalam ling-franc (BI) ini tidak lagi memberikan jaminan 100% kerana produk U kini lahir dengan siswa/siswi yg mampu bertutur bahasa asing lain selain fasih berbahasa Inggeris.Dan kerana itu bagai mahasiswa/siswi yg masih belajar,adakah anda sudah menyediakan persiapan perlu utk menghadapi dunia pekerjaan yg lahir dengan seribu kesukaran?
Suka atau tidak,isunya hari ini,tidak lagi ada anak Malaysia yg bergantung belajar di negara sendiri,malah mana yg punyai akademik yg lebih baik-super excellents,kebanyakkan mereka akan ditaja untuk memasuki Universiti terbaik seperti Cambridge,Oxford,Yale dll dan ada juga yg berasaskan saraan individu.Adakah kita ini sudah cukup bersedia untuk menyaingi mereka2 ini?
Pastinya,hanya ilmu dan rencah pertuturan kita di dalam bahasa dunia serta kelebihan lain akan menjadikan kita sama taraf.Jika tidak,seperti di mana -mana ,resume kita hanya akan di alam flora-kan......
Selain itu,as muslim,kita harus berdoa disamping berusaha,dengan dua senjata ini,InsyaAllah,rezeki akan terbuka untuk kita bagi memastikan diri kita dapat menyumbang sesuatu pd masyakarat dan ummah khususnya.

p/s:do a lot of reading




Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 23:22


SAYA rasa isu mengenai penguasaan bahasa Inggeris di kalangan graduan kita, terutamanya yang berbangsa `Melayu' sudah agak basi. Namun begitu saya rasa terpanggil untuk menceritakan serba sedikit pengalaman menempuh perkara ini.

Keputusan bahasa Melayu saya untuk SPM adalah sangat cemerlang. Saya memperolehi A1 dan kecemerlangan ini memang menjadi azam saya. Namun begitu keputusan bahasa Inggeris agak mengecewakan, saya cuma mendapat keputusan C4.

Namun saya sekali lagi berazam untuk membuktikan yang saya pasti dapat menguasai bahasa Inggeris dengan baik. Saya memasuki Kursus Intensif Bahasa Inggeris yang memang disediakan Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk lepasan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) seluruh Malaysia.

Guru-guru ada yang datang dari New Zealand dan Australia. Bahasa Inggeris diajar dari pelbagai aspek, tatabahasa, mendengar, membaca hinggalah kesusasteraan. Kami juga ada program seperti pidato umum, pertandingan drama dan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan.

Kemudian, saya teruskan pula dengan kursus Program Bahasa Inggeris Perniagaan yang sememangnya penting untuk kursus yang saya ambil di peringkat kolej.

Saya mula berani bertutur dalam bahasa Inggeris bersama kawan-kawan. Juga membaca novel bahasa Inggeris walaupun bersama kamus Inggeris-Melayu.

Saya memfokuskan kepada apa yang dituturkan di dalam filem berbahasa Inggeris tanpa bulat-bulat bergantung pada sarikata.

Mendengar lagu-lagu bahasa Inggeris dan meneliti liriknya. Saya tekad, tanpa malu jika ada perkataan yang kurang difahami, saya akan terus bertanya pada kawan-kawan yang lebih pandai. Namun begitu, saya rasa antara pengalaman paling berharga untuk saya belajar bertutur dalam bahasa Inggeris ialah ketika saya bekerja di sebuah restoran makanan segera di ibu kota.

Seorang sahabat yang memang baik penguasaan bahasa Inggerisnya menasihat saya, ``Untuk bertutur dalam bahasa Inggeris, jangan risau mengenai kesalahan tatabahasa.''

Yang paling penting keyakinan diri ketika berbicara. Sampai ke hari ini saya pegang kata-kata sahabat saya. Dan saya boleh berbangga dengan diri saya kerana bila berbual dalam bahasa Inggeris saya yakin dapat melakukannya. Saya dapat membetulkan tatabahasa saya dan terus belajar menguasai bahasa Inggeris ini.

Tak kira ketika temu duga, berbual dengan rakan sepejabat atau berdiskusi bersama pelanggan, saya sentiasa tampil yakin.

Usah takut untuk bercakap dalam bahasa Inggeris. Kita mesti selalu belajar daripada kesilapan. Banyakkan membaca dan jadikan kamus sebagai sahabat baik anda. - MALAYSIA BOLEH


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

frozen
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9098
Posting: 6
Dari: Muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 00:15




firstly, ana harap apa yang ana cuba sampaikan tak terkeluar daripada tajuk forum nie..
maaflah sebab source dalam bahasa inggeris.. harap ada yg sudi membaca... k then

Reading-The Most Important way to learn English

Before you can start speaking and writing in English, your brain must get enough correct English sentences. You can’t speak English if you have never seen an English sentence in your life. This is obvious. And you can’t speak in English well if you have not seen a large number of English sentences.
There are two ways to get correct English sentences: listening and reading. Both are good, but reading is usually much easier than listening. With the help of a good dictionary, you will be able to understand English texts much more easily than, for example, English television or movies.
If you read just one book in English, you will see that your English has become much better. You will start using lots of new vocabulary and grammar in your school composition and e-mail messages. You will be surprised, but English phrases will just come to you when you are writing or speaking! Things like the simple past tense and how to use prepositions will become part of you. You will use them automatically, without thinking. Correct phrases will just appear in your head.
It will be easy to use English, because your brain will only be repeating the things that it has seen many times. By reading a book in English, you have given your brain thousands of English sentences. They are part of you now. How can you make a mistake if you have seen the correct phrase 250 times in the last book you’ve read? You simply cannot make that mistake anymore.
This is true for hundreds of words and grammar structures. Of you read in English, you can forget about grammar rules. Throw away your grammar book! You don’t need to know all the rules. This is what we call grammar intuition. This is how native speakers know what is correct. It’s no magic. You can do it, too. The only difference between you and native speakers is that they have heard and read more English sentences than you have. Many learners have improved their English grammar and vocabulary in an amazing way because of intensive reading.
The kind of texts that you can read in English includes literature books, science books. If you are interested in science, you can get great science books written in English. There are many famous English-speaking authors in many subjects, such as psychology, physics or economics. You can read about every subject in the world through the World Wide Web whatever interests you. Because you will often spend many hours surfing the web, you can also learn a lot of English.
There are also some small things to do. For example, you can start using English version of your operating system, your word processor, and other applications. You can also find people who will write in English to you. You should simply read in English as much as possible.



[IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For frozenProfil   Hantar PM kepada frozen   Pergi ke frozen's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_Mohammad
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 335
Posting: 52
Dari: Down Under

Melaka  


posticon Posting pada: 01-08-04 23:25


Just to share my experience during interview to the British Top Universities (BTU) programme...

This is little bit embarrasing but then people do make mistake and from there we learn how to correct it...

There was a guy from MARA who asked me about my contribution towards my school...because i am so F9 in english i don't know what does it mean by contribution...then i asked him (because my friend tell me to do so if i don't understand the question)..."sir...can you rephrase the question please". This guy replied....i would like to know the things that you have done to your school....And then i directly answered that i have stolen school telepone line for internet purposes...That time i thought the contribution is anything bad that i have done in school...i was so embarassed and i really can't forget it...

Eventually Alhamdulillah i was accepted to the programme and now Allah has given me the chance to improve my English. Today i am not only practising English everyday but is a MUST as all engineering documents in English and sometimes dealing with people from overseas...Alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_MohammadProfil   Hantar PM kepada Ibnu_Mohammad   Pergi ke Ibnu_Mohammad's Website   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 02-08-04 02:14




ha!ha!.. nice story! really have to be careful with what you are hearing or saying or else you'll have the bear the embarrassment for the rest of your life!

dont be afraid to try though!

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 02-08-04 02:17


you'll have to bear the embarrassment ...

sorry, typing error, hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-04 02:48


i agree with alifmimyaanun.......english is not dificultl as u think....iif we can superior in arabic....why not english.....why many students mostly from skolah pondok cannot afford in english!!! Can ianyone tell me why this happen.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

lang_biru
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 272
Posting: 213
Dari: utara ke selatan

Selangor  


posticon Posting pada: 12-09-04 12:15


emm.. nowadays english is quite important for our life.. in business, in career, in study or other field also quite essential..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lang_biruProfil   Hantar PM kepada lang_biru   Pergi ke lang_biru's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120106 saat. Lajunya....