Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 54 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: siapa bercouple ......mesti baca


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» siapa bercouple ......mesti baca

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa bercouple ......mesti baca

zam-zam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2003
Ahli No: 4418
Posting: 21
Dari: pahang

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-04 10:58


Antara p'kara yg ber"manfaat" drpd ber'couple' ;

1) Seronok (dpt fitnah)...

2) Seronok (dpt dosa)...

3) Seronok (dpt geng dgn syaitan)...

4) Dapat meluahkan segala masalah kita (ALLAH kan
ada)...

5) Byk habis duit (lebih baik guna utk
b'sedekah)...tak kurang juga yg habiskan duit beli
prepaid dan bayar bil telefon yg melambung stp
bulan...

6) Banyak risau (takut awek org lain kebas...berapa
kali dah miss solat pasal asyik berdating...tak pulak
risau!)...

7) Banyak t'menung dan senyum sendiri (pasal ingat
peristiwa riang dgn awek...kita sbg muslim patutnya
byk mengingati MATI yg boleh dtg pd bila-bila masa)...


Lebih mengutamakan awek drpd org lain (hidup dlm dunia
sendiri, dia dan awek dia shj....yg lain dah tak
kisah.)...

9) Menepati masa dan janji (takut awek
marah...sembahyang fardhu lewat tak takut pulak)...

10) Lain-lain lg yg m'berikan faedah dlm menambah
saham DOSA drpd saham PAHALA...

Hasil drpd pengalaman/pemerhatian/kajian ana t'dpt
beberapa sbb yg m'jadi PENDORONG mengapa ber'couple'
terjadi ;

1) Byk sekolah/pusat pengajian campur. Perempuan dan
lelaki satu kelas tanpa ada usaha drpd pihak yg
b'tanggungjawab utk mengawal p'campuran ini supaya
tidak bercanggah dgn syarak...

2) P'kara ini sudah jadi kebiasaan maka didapati ada
p'dpt (tak tahu le dalil mana dia guna) mengatakan tak
apa ber'couple' asalkan tak melanggar batas2 syarak
(Nauzubillah !)... Pd p'dpt mrk, keluar dating di
khalayak ramai, bukannya b'duaan di tempat sunyi, tak
pegang tangan, jalan pun tak rapat2 dan si awek tu
pula pakai tudung... So tak pe le dosa pun sikit je.
Nanti dah kahwin settle dan taubat le. Ana bab nie yg
payah nak jawab...ada aje alasan dia org utk
melepaskan diri. Org kata kalau dah nak bt tu mmg
macam2 helah. Kita nasihat kot sini dia corner kot
lain. Bykkan b'sabar dan teruskan usaha kita
insya-Allah lama2 dia akan sedar...

3) Sudah m'jadi naluri manusia ingin dibelai dan
kasih, maka sbb itu Allah jadikan lelaki dan perempuan
ada tarikan mcm cas -ve dan +ve. Hasil drpd
pentarbiyahan Islam yg tidak kukuh dr keluarga
menyebabkan attraction between the charge can't be
control to act in a much more appropriate
manner...maka t'jadinya perhubungan(kwn2) sebelum ada
ikatan yg sah, dan ada setengah ibubapa dgn selamba
kata,"Tak pe le dia orang dah besor... dah remaja, dah
pandai fikir mana baik dan mana buruk.. bior le".
Betul juga kata ibubapa t'sebut, patutnya kita dah
besor, tahu le menilai yg baik dan yg buruk...tp
tanggungjawab kedua ibubapa mendidik anak pun tak
boleh abaikan...

4) B'tambahnya perempuan yang tidak menutup aurat,
kalau tutup aurat pun, aurat lain tidak dijaga spt
cara b'gaul, bercakap, dan sbgnya. Ini m'buka ruang
pada lelaki2 untuk memulakan projek mrk. Tak p'caya
cuba pergi lepak (tujuan utk mengambil iktibar) kat
KL... Ada yg elok tutup aurat tapi bila time
sembang...tu dia, ketawa kalah lelaki.... lepas tu
pandai cubit2 dan pukul2 pula tu. Lelaki apa
lagi...ada chance nie...

5) Ramai perempuan semakin berani....berani menghadapi
cabaran utk jadi setanding dgn lelaki maka mrk pun
goda le lelaki so dpt byk boyfriend..... mcm Mat
Cintan dan Mat Bunga yg byk dpt awek...

6) Ramai lelaki rasa bangga kalau dia ada awek, kalau
takde awek maka mcm ada satu kekosongan dlm
jiwa...lebih2 lg kalau tengok member2 lain dia ada
awek. Faktor sekeliling m'pengaruhi suasana...

7) Lelaki cuba nak tunjuk pd lelaki lain yg dia tu
pakar dlm bab meng'ayat' awek...lelaki ni biasa le
EGO..... ego tak kena tempat...

Haaaaa..... ni paling memalukan kaum lelaki.... lelaki
ni cepat sangat PERASAN so dia pun naik semangat untuk
kacau awek. Mula2 perasan yg awek tu minat kat dia
(padahal tak minat pun), end up awek tu minat
betul2... ye le dah usaha sikit punya susah nak
meng'ayat', awek tu pun accept le mat tu. Ada juga
awek yg manja sikit bila nak minta tlg maka lelaki
akan t'perasan yg awek tu minat kat dia maka akan try
meng'ayat'. Maka dianjurkan pada kaum Hawa agar tidak
menonjolkan sifat kemanjaan anda pada tempat yg tak
kena. Pada kaum Adam pula, jgn la perasan cepat
sangat....

9) Ada kaitan dgn fakta ke 8.... perempuan cepat
sangat kesian bila tengok lelaki b'susah-payah untuk
dia. Tolong itu, tolong ini... Bila lelaki yg dok
tolong tu 'ayat' sikit aje dgn mudah perempuan t'sebut
termakan kata-kata manis lelaki tersebut...yg lelaki
tu pula tolong tak ikhlas, tu yg jadi macam tu...

10) Fakta yg kesepuluh ini cukup sensitif pasal mrk
(lelaki) ber'awek' disebabkan niat mrk cukup ikhlas
dan jujur. Tujuannya ialah utk untuk kenal antara satu
sama lain dan memahami satu sama lain....ngam ke tak
ngam sebelum b'janji untuk sehidup semati...

Alhamdulillah niat bagus.... tapi niat tak boleh
menghalalkan cara. Yg haram akan tetap haram, sbgmana
hadith Rasullullah...

Daripada Abu Abdullah Al-Nu'man bin Basyir(RA): Sabda
Rasulullah(SAW) ;

"Sesungguhya yang halal itu nyata dan yang haram itu
pun nyata...dan di antara keduanya ada kesamaran yang
tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa
yang memelihara dirinya dari segala kesamaran, maka ia
memuliakan agama dan kehormatan bagi dirnya. Dan
barangsiapa yang jatuh ke dalam perkara kesamaran,
maka jatuhlah ia seperti pengembala yang mengembala di
sekitar kawasan larangan..." (Mutafaq 'alaih)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam-zamProfil   Hantar PM kepada zam-zam   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-01-04 21:18


Betul kata zam-zam tue yelah couple sebenarnya menyebabkan banyak perintah Allah di tinggalkan tue sebabnya kalau nak cari calon tue kena pandang pada segi agamanya agar kita tak leka dengan keindahan dunia sahaja...
Bab saranan awak tue untuk elak couple tue pun bagus juga.......yerlah saya tengoklahkan banyak pasangan couple adalah melibatkan student satu class tak kiralah sek menengah ke ipta ke......


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 17-01-04 21:34




yerlah ...kenapa nak bercouple.....padahal ALLAH dah tetapkan pasangan kitakan..ana setuju dgn kenyataan zam-zam ....semoga kita dilindungi ALLAH selalu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-01-04 09:13


.....
betul-betul tuuuu.... kenape nak main couple2 niii.... sampai dah macam suami isteri pun ader.... gi kelas nak sama2...makan sama2....siap hantar sampai depan hostel.... kadang2 kita yang nengok ni naik muak dah....kalau leh muntah memang dah nak muntah..... tengok lah lepas kawin nanti.... mesti akan timbul rasa bosan...sebab masa bercouple seblum kawin dulu..dah tahu dah aper yang akan dibuat oleh pasangan tuuu.... so tak suspen lagilah..... mula lah nak cari yang lain.... yang masih banyak rahsia yang tak diketahui... yang masih banyak suspen nyer.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 18-01-04 09:17


mmg btol kate zam-zam tu....sebenarnye, apelah seronok sgt bercouple?

Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-01-04 11:48



Ha tulah mentality org lain2.Bg sy kalo dah t'ingin sgt nak couple,kawin jer cpt...habis citer.T'tutup sgla fitnah t'hindar dari sgla dose.Tak gitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

syida
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2841
Posting: 7
Dari: Bentong,Pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 18-01-04 12:29



Emmmmmmmmm
ana setuju........
kawin jek
abis citer........
xperlu dah nak risau2 takut terlepas kat org lain
Insya Allah........
doa byk2 semoga kekal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syidaProfil   Hantar PM kepada syida   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 19:13




bila couple, mesti byk teringat kat couple dia berbanding ingat Allah...akan bertambahlah titk2 hitam dlm hatinya kalau slalu cmtu...minta dijauhkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-01-04 22:57


banyak keburukan yang hadir berbanding kebaikan sekirannya kita mengamalkan budaya couple ni...

tetapi yang menyedihkan mahasiswa dan mahasiswi telah menjadikan budaya couple ini sebagai perkara biasa.

dimana sahaja IPTA mahupun IPTS, kita akan dapat lihat berleluasanya budaya couple ni.
pergaulan bebas antara bukan muhrim menjadi perkara biasa...lagak mereka mengalahkan pasangan yang dah berkahwin....

saya ingin meningatkan diri saya sendiri dan jua rakan rakan yang lain,kembalilah kepada tujuan asal kita datang ke menara gading ini.

DAN INGATLAH, KITA SEMUA AKAN DIPERTANGGUNGJAWABKAN ATAS APA JUA YANG KITA LAKUKAN, BAIK YANG BURUK MAHUPUN YANG BAIK.....

wallahu'alam bissawab.....



nullkalau nak bercouple jugak, couplelah selepas kahwin nanti dengan suami/isteri kita sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

shah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2003
Ahli No: 2283
Posting: 17
Dari: KulaiJaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 09:22


sy mmg setuju sgt2,alhamdulillah setakat ni sy terhindar dr gejala ni walaupun sy di kelilingi oleh ramai kwn2 yg bercoupledn sebenarnya suatu ms dulu sy hmpir terjebak dgn gejala ni,setaip hr sy akan berdoa agar rkn2 sy tdk akan dilalaikn oleh tipu daya syaitan ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahProfil   Hantar PM kepada shah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-04 14:34


bg saye , cukupla sekadar kite tahu ade org yg sayang pd kite, dan kite tahu bahawe org itu tahu yg kite sayang pd die.

so dr sini, kesetiaan yg tak b'belah bg harus di genggam. tak perlu b'jumpe. tak perlu b'kate ape2. live your life seolah2 nye kite maseh single.
sampai masenye, kawin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 20:45


Quote:

On 2004-01-19 19:13, achik_solehah wrote:


bila couple, mesti byk teringat kat couple dia berbanding ingat Allah...akan bertambahlah titk2 hitam dlm hatinya kalau slalu cmtu...minta dijauhkan...

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.




setuju ngan pendapat anti....

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

amrina_rasyada
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6406
Posting: 11
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-04 15:42




CINTA ABADI...

cinta yang hakiki ialah cinta oleh akal dan hati.tanpa melihat atau berjumpa,ia sudah bertaut dan dapat dirasa kerana yang bersatu adalah hati,bukannya fizikal dan ia disatukan oleh tali allah dan bukannya oleh nafsu dan kepentingan diri.

ader ke cinta mengikut syariat...

overview this story.
kawan ana ni berkawan dengan seorang lelaki.
mereka tak pernah melihat atau berjumpa.
berkenalan melalui internet.
telah berkawan selama 3 tahun.
masa,mula2 berkawan dulu,mereka study di tempat yang berlainan.
tapi sekarang ni mereka study di tempat yang sama.
alhamdulillah sampai sekarang tak pernah berjumpa dan kalau terjumpa pun mereka tidak tahu.
kerana masing2 tak kenal antara satu sama lain.
ana ader baca sms antara mereka.
bukan kata2 jiwang cinta yang tertulis.
tapi yang ada hanyalah madah pujangga yang berunsur nasihat.
alhamdulillah,kalau telefon pun,hanya kerana ingin memita pendapat atau nasihat.
ana tahu sebab kawan ana akan meminta ana menemaninya apabila dia ingin menelefon lelaki tersebut.
setahu ana mereka tak pernah pun"declare"ape2.
cuma yang lelaki tu katakan kepada kawan ana ni.
kalau jodoh tak ke mana...

so,sahabat semua adakah ini boleh dikatakan cinta mengikut syariat...
jikalau benar,marilah kita doakan agar jodoh mereka kesampaian.

wallahu'alam.





Bookmark and Share

    


  Member Information For amrina_rasyadaProfil   Hantar PM kepada amrina_rasyada   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 17:09


..

wahh hebatnya adik2 kita ni keluarkan hujjah utk halang couple tapi confirm ke semua tak couple ni apa yang pasti, couple lepas kawin lagi best kan.

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

miqdad
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6333
Posting: 5
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-01-04 12:04


just nak tanya pendapat...bagaimana keadaannya org yg dah lama bercouple dan mmg nak berkahwin tetapi belum berkemampuan utk kahwin..?
paling utama sbb masalah kewangan...
maklumla belanja kahwin bukan sikit....
RM30000 sekelip mata je abis....
ada tak cara nak tolong kawan2 kita yg mcm ni....?
bukan apa.. kesian kat diorg....
nikah tu sepatutnya dipermudahkan tapi kebiasaan hari ni terlalu mengutamakan majlis besar2an...material etc..
pihak pompuannye lak kalu buleh nak letak maskahwin sikit je tapi yg letak maskahwin dan hantaran bukan yg empunya diri tapi mak ayah empunya diri....
so...mcmn tu....
yela nak suruh org bercouple kahwin kita kena tunjukkan jln alternatif...
jgn main kutuk selamba je...tul tak?
mudah2an bila dah sampai jodoh kita nanti ALLAH mudahkan utk kita pulak....
opinion please!!!

-----------------
miqdad al-aswad

Ada kekuatan di dalam kelemahlembutan,
Orang yang lemah lembut adalah orang yang kuat
Karena ia bisa menahan diri untuk tidak membalas dendam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For miqdadProfil   Hantar PM kepada miqdad   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9514
Posting: 25
Dari: Univ Sains Malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 26-06-04 17:10



ermmm...setuju dgn miqdad...respon sy pun mcm tu...
kita asik srh yg kapel tu kawen, mmg kawen tu adalah jln yg terbaik...tp klu yg berkapel tu tgh study...mana dtg duit, lain la klu family leh support..ade jgk yg
mak ayah pulak x bg kawen lg..srh abihkan study...
so nak x nak terpaksa la kapel je dulu...
then klu dh kapel 4 sure la koling2 ke ..tls srt ke email ke..
just my point of view..slh slp mintak ampun...


Bookmark and Share

    


  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

e_da
Warga Rasmi
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9158
Posting: 4
Dari: kuala krai

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-04 12:38



ana bersetuju ngan pendapat korang semua.
buat aper kiter nak susah cari couple. jodoh pertemuan semua ditangan Tuhan.memang la kiter kena kenalah berusaha, tapi masalah sekarang nyer bercouple lebih banyak keburukan drp kebaikannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_daProfil   Hantar PM kepada e_da   Quote dan BalasQuote

anaksoleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7759
Posting: 32
Dari: Sigapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-07-04 13:52


saya setuju apa yg zam-zam kata........


Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehProfil   Hantar PM kepada anaksoleh   Pergi ke anaksoleh's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 24-07-04 17:59


Eeeeee seronoknye.
Dapat tiket free masuk neraka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

nur_lailatun
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2004
Ahli No: 10081
Posting: 4
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 09:53


terima kasih di atas info yg dberikan sbb dpt membuka mata kepada yg bercouple @ yg belum supaya dpt berfikir dahulu baik buruknyer budaya couple nie....bkn ape ianya dah mnjadi kewajipan terutamanya remaja sbb kalau x couple life is not perfect! ana nasihatkan pada diri sendiri dan kita semua berdoa supaya dapat menghindari dari budaya yg x berfaedah nie..amin!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_lailatunProfil   Hantar PM kepada nur_lailatun   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-07-04 12:35



manusia ni sesetengahnye hanye pandai bercakap jer....itu tak boleh, ini tak boleh...sedangkan kat belakang dia yang paling teruk...ana rase sahabat2 ana patut cermin diri sendiri dulu sebelum buat komen kat ruangan ni...ana takut Allah terbalikkan hati kite...bercouple tu boleh...yang penting jage batas dan akhlak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

compak
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16045
Posting: 3
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 23:18


erm saya setuju 2...tapi harap2 kita semua seperti mengamalkan nya..stakat bc saja, tak boleh juga...hidup ni banyak ujian..bukan stakat di 'u' saja, so Xsmstinya orang dok 'u' 2 smuanya boleh lepas dalam ujian hidup.....bnyk2an kita berdoa kepadaNYA....insyaALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For compakProfil   Hantar PM kepada compak   Pergi ke compak's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 10:10


kita kadang-kadang bercakap kerana kita tidak mengalaminya..walhal..kita sendiri ingin mengalaminya..betul ke?
baguslah..jika ada yang tidak mahu bercouple kecuali jika dah sampai seru..kerana takut tidak mampu mengawal diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-07-05 10:19


assalamualaikum..

HIDUP COUPLE - MAKSIAT
HIDUP SINGLE - BORING
HIDUP STUDY - STRESS
HIDUP SKANDAL - BERDOSA
HIDUP BERUMAH TANGGA - BILA LAGI??...:-) :-)
jangan lupa jemput tau....

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 11:06


assalamualaikum......
just nak syer dengan korg semua.......
macam mana nak cakap,buleh dkatekan orang sekarang ni tgh bkwn rapat dengan mber orang lah......
baru lagi lah....
insya Allah,orang akan ingat pesanan antum...
xpernah ter pikir pun nak keluar jumpa dia.....
lgpon dia tak mngajar saya erti jiwng2 ni waktu tgh kawan macam ni...
cukuplah skadar kitorg tau yang kitorg ni suka same suka....
alhamdulillah....kami dapat mjage pgaulan msg2....
lgpon,bahase p'antaraan kitorg still guna kau ana lagi... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lpas dah tau prasaan 2 wujud antare kitorg,saya sdaye upaye m'elakkan dari untuk bjumpe dengan dia walopn dia suruh ajak mber2 saya....
heheeheheheh......
anyway,terima kasih 4 ur advice....lgpon pgalaman dolu dah saya jdkan pngajaran untuk bhati2 dalam hal2 macam ni......
mber saja dolu,dah sampai masa,msk lah meminang....betul kan?
kalau agak2 glisah pasal tringatkan dia,amalkan solat tahajjud awal2 pagi...insyaAllah....
Allah kn maha pemurah.....DIA sntiase same2 dengan kita kalau kita buat pkare2 baik ni....
hopefully,korg doakanla hubungan kami bkekalan sampai ke jinjang pelamin.....insyaAllah... :-D :-D :-D :-D :-P :-D :-D :-D :-D :-D


-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

zaida
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13583
Posting: 5

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-07-05 12:10


doakan diri ini dan dirinya dilindungi Allah sentiasa dari perbuatan yang sia2 dan sentiasa mendapat redha-Nya...semuanya kerana cinta terhadapNya yang paling diutamakan...InsyaAllah

yang penting..jaga diri hiasi peribadi=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidaProfil   Hantar PM kepada zaida   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 14:41


siapa pulak kata berkapel ni salah?
ana pun berkapel jugak....result lagi cemerlang.
pergi library ana pergi dengan kapel ana.
masa makan kalau dapat tengok kapel ana, mesti ana rasa best saja.
masa naik motor pun biasalah ana bawa kapel ana jugak.
masa tido pun.
pergi toilet saja ana tak bawa kapel ana.

ps: ana kapel dengan buku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 15:28


Assalamualaikum...
Adakalanya orang yang hanya pandai bercakap dan berhujah terpedaya dngan hujah dan kenyataannya.Bijak dan petah berbicara hal2 yang dia sendiri belum lihat,alami,jalani,ikuti dan merasai lagi membolehkan orang memperkasakan dirinya dengan hujah & kenyataan yang tanpa disedari boleh menyinggung perasaan segelintir orang yang disekelilingnya.Kata orang bercakap memang senang dan tak kena bayar pun...Akan tetapi kita mesti ingat,kalau tak cukup ilmu dan pengalaman di dada jangan bercakap sebarangan.Jangan mudah melabelkan orang itu salah,orang ini betul.Membuat hukuman sendiri tanpa bukti dan hujah yang betul.Menyenaraikan kesilapan orang yang kita sendiri tidak tau hujung pangkalnya.Menganggap kesalahan yang dibuat terus menjalar kepada maksiat dan dosa2 yang lain.Islam amat melarang umatnya berburuk sangka kepada sesiapa sahaja.Hatta untuk perkara kecil pun tidak dibenarkan berburuk sangka.Siapa tahu orang yang hampir dengan kita,tahu yang dia cukup baik budi pekerti,juga mempunyai teman membuat kenyataan sebegini yang boleh menyinggung perasaannya.Tak semua yang bercouple itu mat-mat jiwang,kasanova dan sebagainya.Adakah golongan yang dianggap baik,sopan,berakhlak,beragama ini tidak seorang pun bercouple?Memang pada pandangan mata kasarnya,couple ni tidak disenangi banyak pihak.Islam tidak menggalakkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan.Namun kita perlu jelas dengan situasi pergaulan itu sendiri.Adakah bercanggah dengan Islam atau tidak?Siapa patut menentukan cara pergaulan ini selain tuan punya diri?
Apa yang ingin ana nyatakan disini adalah menghukum bukanlah hak kita.Bercakap memang senang bila kita tidak melaluinya.Siapa tahu orang yang bercouple ni mungkin ingin mengikut pergaulan dengan cara yang tak bercanggah dengan Islam.Kita sebagai orang Islam diajar untuk mencegah keburukan dan membaiki kesilapan saudara seagama.Bukannya menghentam secara membuta-tuli.
Akhir kata,ribuan kemaafan seandainya kenyataan ini menyinggung mana-mana pihak.Ana sekadar menegur mana yang silap.Wallahu a'lam.Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 15:34


couple saja..tapi dengan syarat jangan uat benda yang dilarang tuhan..amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:49


my_masjid tu dah berkapel dah tu.

ps: saja nak provoke. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:45


saya tak bercouple lagi..saja saja nak baca...ini ilmu jugak kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 04-07-05 18:46


Blurr..boleh kapel ke tidak sebenanye? mula2 xboleh, lepas itu ada yang cakap boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 04:42


emm... bagaimana ye JeSsamIn?

well, orang kata.... boleh, asalkan jaga batasan. tak jumpa, tak hubung, dan sebagainya.

dalam Al-Quran tiada pun kata boleh. yang ada tunang.

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-07-05 08:47


Saya kurang setuju dengan couple...hal ni sering dibincangkan dengan kwn2..alasan yang diberikan....cinta kerana Allah..tapi sejauh mana kebenarannya....kalau hati mengingat,mulut menyebut...?kalau ada sapa2 yang blh jelaskan isu ini....saya bukan nak tolak couple ni..tapi, dok tengok even budak sek agama yang syadid pun smpi sanggup keluar dengan awek masing2..di mana timbul nya konsep berkasih krana allah di sini?.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 13:24


Pada 28-01-04 15:42 , amrina_rasyada posting:

!!! QUOTE !!!




Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 05-07-05 13:36


bagi saya kalau bercouple ada caranya.... saya xpernah berdating...setakat sms saja... tapi tak adalah bil/prepaid melambung.... 1sen setiap sms....activ5.... saling ingat mengingati... tanya dah solat belum... bangun pagi awal tak... malam gerak qiam..... puasa suat sama2... tanya pasal study... tukar2 nota...

apa pendapat anda???

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 16:53


promo maxis nampaknya farabi.
kalau pakai celcom selepas pukul 12 agaknya, sms percuma saja.pelan xpax.

ps:jangan tak tidur pulak. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-05 08:21


tapi...cik farabi......setahu saya...ust2 pernah cakap.....apa..yang sms tu? pun boleh bwa titik hitam dalam hati kita juga....saya pun sebenarnya confuse.ye lah,yang menjawab tu? orang yang tak bercouple(ust saya lah)...apa pulak jawapan orang yang sedang bercouple????.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 10:24


sumernya berlumba-lumba lawan siapa paling murah...lama┬▓ semua free saja agaknya...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 11:00


Pada 06-07-05 08:21 , nurul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa pulak jawapan orang yang sedang bercouple????.....


hehe..orang bercouple akan cuba cari hadis2 yang boleh menyokong tindakan mereka pula. :-D

ps:couple dengan buku :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-05 11:21


betull sangat semua itu..tapi hanya orang yang pernah bercouple tau hakikatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 11:27


hakikat apa farhanin?
boleh tolong huraikan sikit.

ps:pun pernah ber'sms'. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-05 11:38


tah lah kan..matlamat tak menghalalkan cara..kita kena ingat juga itu..bila dah suka semua baik depan mata..maksiat hati pun kita kena kira juga..pendek kata atas setiap orang..kalau nak selamat..elakkan..kerna Allah pun dah cakap lah taqrabu zina.. dari mata jatuh ke hati..kalau tak nampak mata pun..dari tangan (sms) jatuh ke hati .. fikirkanlahh..

tak perlu cari teman secantik balqis jika diri tak seindah sulaiman.. mengapa mengharap teman setampan Yusof jika kasih tak setulus Zulaikha tak perlu jadi seteguh Ibrahim jika diri tak sekuat hajar..

kalau kita kapel dengan orang lain kawin dengan orang lain..apa yang tgl untuk isteri atau suami?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-05 11:43


hakikat percintaan lah mukasyaf..

tak kenal maka tak cinta betul tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-07-05 11:49


emm..gerun baca penyataan2 tu?..
sama2lah kita renungkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 12:07


Pada 06-07-05 11:38 , farhanin posting:

!!! QUOTE !!!

..kerna Allah pun dah cakap lah taqrabu zina..


auto correct: kerna Allah telah berfirman, "Wala taqrabu zina" (kalau ada tulisan arabnya lebih baik).

ps: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:15


memang betul pun...
.............................................................

*nak jaga diri baik-baik*

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:17


handsome gambar katak edlin. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:35


berkasih sayang amat digalakkan dalam ISLAM selagi tak melampui batas sama ada dari pergaulan mahu pun perbuatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:45


assalamualaikum w.b.t

hemm ada betulnya sahabat kita utarakan tu?..terima kasih koz ini beri sedikit peringatan kepada ana....insyaAllah terjaga hubungan kita sesama manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 06-07-05 23:56


Pada 04-07-05 14:41 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

siapa pulak kata berkapel ni salah?
ana pun berkapel jugak....result lagi cemerlang.
pergi library ana pergi dengan kapel ana.
masa makan kalau dapat tengok kapel ana, mesti ana rasa best saja.
masa naik motor pun biasalah ana bawa kapel ana jugak.
masa tido pun.
pergi toilet saja ana tak bawa kapel ana.

ps: ana kapel dengan buku.



assalamualaikum..

aii..ingat ka kapel mana lah tadi.. :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 07-07-05 10:33


sama2 kita berubah kepada yang lebih baik...

hidup ISLAM hancur KUFFAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-07-05 10:56


em...bagi saya bercouple ada baik dan buruknyer,...brgantung pada cara kita mghadapinye...apa-apa pun,jangan r dcemar ajaran Islam...ketahuilah batas2 prgaulan...mncintai manusia adalah lumrah...mncintai ALLAH adalah kewajipan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-07-05 09:32


Pada 07-07-05 10:56 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

em...bagi saya bercouple ada baik dan buruknyer,...brgantung pada cara kita mghadapinye...apa-apa pun,jangan r dcemar ajaran Islam...ketahuilah batas2 prgaulan...mncintai manusia adalah lumrah...mncintai ALLAH adalah kewajipan...


em....setuju2
macam-macam pandangan dan pendapat diberikan oleh ahli ukhwah kita :-)


semoga ia dapat memberikan kita kebaikan dalam melakukan kerja2 seharian....
amin....


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 08-07-05 17:49


setuju saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:03


setuju bab mana tu? afiqah_afaf?

ps: suka nak tanya afiqah_afaf. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:04


bila 9 menguasai 1 maka , 9 pun secara automatik akan tewas kepada 1

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:07


Pada 08-07-05 18:04 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

bila 9 menguasai 1 maka , 9 pun secara automatik akan tewas kepada 1

bila 1 menguasai 9, 1 pun secara automatik akan tewaskan 9.

ps: plagiat daripada sya_ryn :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:12


!!! QUOTE !!!

bila 1 menguasai 9, 1 pun secara automatik akan tewaskan 9.

ps: plagiat daripada sya_ryn
ya betul...harapan inilah yang selalu diidamkan dalam setiap perhubungan...


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:15


selalunya kan sya_ryn, bila berkapel ni, sempat ke nak pakai 1 ni. selalunya bila tengah kapel ni, no 9 saja yang dibuat panduan.

ps: macam pernah dengar kata-kata ni "akal senipis rambutnya", tapi di mana ya? :-)
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 08-07-05 18:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 18:18


!!! QUOTE !!!

selalunya kan sya_ryn, bila berkapel ni, sempat ke nak pakai 1 ni. selalunya bila tengah kapel ni, no 9 saja yang dibuat panduan.
sempat tu??, memang sempat,itu pun bagi yang imannya teguh tapi bila 9 ni kuat sngt pengaruh rasanya 1, akan tak sempat..cuma bunga2kn lagi 1 tu?? sbnyk2nya, agar lebih teguh lagi.good luck.. :-)


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)
[ Telah diedit oleh: sya_ryn pada 08-07-05 18:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aeina
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17181
Posting: 8
Dari: pusat perubatan uM

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 14:54


Cinta yang hakiki ialah cinta oleh akal dan hati. Tanpa melihat atau berjumpa, ia sudah bertaut dan dapat dirasa kerana yang bersatu adalah hati bukannya fizikal dan ia disatukan oleh tali Allah dan bukannya oleh nafsu dan kepentingan diri. Kereta diciptakan dengan kuasa untuk bergerak, tetapi pergerakannya perlu diatur dan dikawal. Begitulah cinta, ia adalah kuasa, tetapi kuasa itu memerlukan peraturan dan kawalan. Sebagaimana jasad memerlukan makanan, begitulah jua halnya dengan jiwa yang memerlukan cinta.



Allah menciptakan naluri tersebut kerana ingin menyelamatkan , membahagiakan dan mentemteramkan jiwa manusia. Tetapi cinta sekarang banyak yang meruntuhkan erti kemanusiaan itu sendiri. Bukannya menyelamatkan tapi merosakkan. Hukum cinta perlukan dipatuhi agar maksud penciptaannya tercapai. Cintailah sesiapa pun, asalkan cinta itu dapat memberi lorong yang sebaik-baiknya untuk kita terus meyintai Allah. Cinta itu haruslah dibina atas dasar cinta kepada Allah. Sebagai bukti kita akan mendahulukan kehendak kecintaan kita kepada Allah melebihi kehendak kecintaan kita kepada yang lain. Kedua jangan sekali-kali melanggar batas syariat Allah seperti dating, perbualan telefon, dan surat cinta.



Cinta suci tidak memerlukan semua itu. Ia tumbuh atas dasar tapak yang murni dan selalunya didorong oleh oleh faktor agama,akhlak ,kewibawaan dan keperibadian yang baik. Dorongan dan rangsangan yang menyuburkan cinta ini tidak memerlukan kata-kata yang indah. Namun body language sudah cukup untuk membuktikan betapa dalamnya cinta ini. Kebiasaannya cinta suci seperti ini pasti akan membawa ke gerbang perkahwinan untuk bercinta lagi dengan seribu keindahan. Bahkan jika diizinkan Allah, ia akan bersambung lagi di akhirat. Suami yang yang soleh dan isteri yang solehah akan bercinta lagi di akhirat.



Jikalau cinta seseorang itu benar-benar kerana Allah, dia akan lebih khusyuk dalam solatnya dan semakin bertambah pula amal ibadat dan ketakwaannya kepada Allah. Sebaliknya jikalau hubungannya dengan Allah semakin renggang dan mengarahkan dirinya melakukan perkara-perkara yang merugikan dan melalaikan, itu ertinya cinta nafsu. Cinta yang bersalut nafsu akan mudah diganggu oleh syaitan. Maka akan berlakulah zina hati dan mata. Jika sedemikian keadaannya, bagaimana akan khusyu` solatnya. Orang yang sebegini sifatnya jikalau dia mengaku yang cintanya iu dibina atas dasar cinta kepada Allah jelaslah yang dia telah menipu dirinya sendiri. Mustahil boleh bersatu dua unsur yang berlainan dalam satu masa sebagaimana susahnya air dan minyak bercantum menjadi satu.



Semangat itu perlu untuk menghidupkan perjuangan yang telah lama mati dalam diri. Tetapi bukankah kita mempunyai Allah? Bergantung kepada Allah itulah sebaik-baik pilihan. Tidak ada usaha yang luar biasa dilakukan oleh pejuang-pejuang agama Allah untuk menegakkan kebenaran. Mereka hanya menundukkan nafsu dan menguasainya. Perjuangan menegakkan kalimah Allah memang pahit. Tohmahan dan hianan dating silih berganti. Namun syurga dan segala nikmatNya telah dijanjikan oleh Allah buat hamba-hambaNya yang bersabar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aeinaProfil   Hantar PM kepada aeina   Quote dan BalasQuote

RuhulShahid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17711
Posting: 23
Dari: utec

iraq  


posticon Posting pada: 31-07-05 11:32


Nikah adalah 1/2 penyempurnaan kepada agama islam.so memang lah susah.
islam itu agama yang hebat,
tidak mampu memikulnya melainkan orang yang hebat,
oleh itu jadilah orang yang hebat.

lagi satu cuba tengok surah an-nur ayat 32...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuhulShahidProfil   Hantar PM kepada RuhulShahid   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 18:00


salam......

Tahniah!!!! Topikyang hangat.

Masing-masing ada hujjah tersendiri... siapa betul hanya Allah yang tahu.

Kita sebagai manusia yang serba dhaif dan lemah ni, tak boleh menolak terus pendapat yang dikeluarkan, tambahan pula kalau dalil itu lebih jelas iaitu dari al Quran dan Sunnah. jangan tegakkan benang yang basah kerana nafsu. ingin dicintai dan mencintai, ia dibekalkan sebagai fitrah(nafsu). akallah yang akan menghakiminya, jangan biarkan mata hati dikaburi nafsu.

Siapa yang lebih tahu tentang diri kita? kita ke? tidak, ALLAH yang lebih tahu tentang kita sebab Dia yang menciptakan kita. Dia telah menetapkan halal dan haram- itu semua untuk kebaikan kita.

Alhamdulillah, kerana masih ada yang sudi memperingati sesama kita. kerana demi masa, manusia hidup dalam kerugian.

Sesiapa yang masih samar2 tentang hukum kapel, tak perlu cuba dahulu, tapi sematkn dalam hati, cari hukum dulu.

Kapel=kawan. perasan tetap ada. titik hitam tetap wujud. sedar atau tidak tiap kali bercakap dengan bangsa lawan jenis kuch-kuch hota hai kan( sesuatu telah tejadi dalam hati) itulah tanda titik hitam menapak. bagi sesiapa yang tak merasainya, nauzubillah, sudah banyak titik hitam dihatinya sehingga tak dapat membezakan lagi antara hitam dan putih.

Kita mesti ingat kita bukan Malaikat, bila2 saja dia boleh terpesong walaupun dia wali Allah. Ingat kisah bashisha, orang yang kuat beribadah, akhirnya lemah di tangan wanita. jangan ingat iman yang ada pada umat akhir zaman sekuat umat terdahulu.

maaf kalau ada tersilap kata. yang baik itu dari Allah, dan yang buruk itu dari diri ana sendiri. WALLAHUA'LAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 31-07-05 21:31


Hmmm.....sahabat semua pernah baca tak cerita "Dibawah lindungan kaabah" prof dari Hamka,dalam buku tu hamka banyak memberi persoalan tentang cara adat orang bercinta,berlatarbelakangkan masyarakat indonesia,pengalaman hidup sebenar seorang sahabat hamka yang beliau temui semasa menunaikan haji di makah,Kita janganlah hipokrit sangat,extrim sangat....islam tak pernah cakap haram orang berkasih sayang...bercinta,tapi kalau maksud bercouple tu duduk berdua-duaan kat tpt sunyi,mencurigakan tu memanglah haram,berdosa......tapi kalau memang niat ikhlas untuk berkahwin...tak salah rasanya,kenalah ikut cara islam yang betul...cinta tu kan indah,memang naluri manusia berkasih sayang...harap sahabat semua boleh terima pendapat saya yang tak smpurna ini....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 31-07-05 23:49


assalamualaikum..........................
best juga topik ni.........
tapi................
bila bercinta dengan manusia akhirnya akan berpisah jua
tetapi...................
bercinta dengan ALLAH akan kekal selama-lamanya..................

wassalam.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

diny
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14571
Posting: 372
Dari: Malaysia Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-08-05 00:00


Assalamualaikum...

wahhh ramai sungguh yang memberikan pendapat yang bernas.. seronok baca..ehehhehhehe..diny hanya nak copy dan paste dari satu cerpen dalah ukhwah sendiri yang sungguh menarik perhatian mata hati semasa membacanya dulu dan masih terkesan hingga kini.. ;-) :-)


tajuk cerita tu ' aku Tinggalkan cintaku kerana Allah' oleh sahabat kita themartyr

Buat pertama kali, adik perempuan saya memberitahu ummi sudah tahu perihal saya dan ummi tidak suka. Saya tidak pernah menganggapnya sesuatu yang serius sehinggalah ummi bercakap secara peribadi dengan saya pada satu hari. Saya masih ingat lagi kata-kata ummi yang buat saya tak mampu membalas walau sepatah.

"I haven't found any entry in Islam that permit what you are doing right now. I haven't heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there's no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having now and I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have been learning until now." "Not a single phrase, nor a word."

"My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don't even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah doesn't help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning."

Ummi berkata: "It's not me who want you to make a decision like this, but Allah tells you so."

ana : memang tak jemu jemu baca cerpen ini dan cerpen seindah mawar berduri kerana mengingatkan tanggungjawab utama diri kita ini..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinyProfil   Hantar PM kepada diny   Quote dan BalasQuote

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-05 00:18


bismillah.....
inas berminat dan setuju dengan kata-kata my_masjid.....
bukankah dosa dan pahala itu hak dan kerja Allah...
hanya Dia yang maha mengetahui dan menetapkan segalanya...
termasuklah dalam hal-hal bercouple ni....
cuma.....
inas selalu dan kadang-kadang keliru untuk berkata ya dalam hal bercouple ni.
kadang-kadang.....malah inas pernah juga terjumpa insan yang bercouple ni.....
yang bijak mengatur dan menjaga hubungan agar sentiasa berada dalam landasan Allah....tapi kebanyakkan anak-anak muda mudi sekarang yang menjadikan couple ni kerana nafsu semata-mata.....
inas rasa.....
couple ni tak salah.....
tapi mesti kena cara dan mengikut syariat Islam....
kalau bercouple ni salah mengapa diwujudkan sesi pertunangan sebelum berkahwin dalam Islam....
malahan....ada juga perkara yang baik untuk dikongsi bersama dengan couple kita....contohnya....pengalaman,pengetahuan dan ilmu2 agama mahupun hal-hal duniawi yang dapat mempertingkatkan kejayaan dan kebahagiaan di dunia jua di akhirat.....insyaAllah.........
tapi jangan terlalu leka ketika bercouple....
bak kata orang....bila dah berdua...pasti ada yang ketiga....
kerana dalam kita mengatur dan melaksanakan perkara yang baik,
ingatlah selalu musuh ketat kita(syaitan) tu sentiasa ingin memesongkan hati dan iman kita...
niat baik pun boleh jadi dosa....
pucuk pangkalnya tanya lah iman dalam Hati....
semak2 lah selalu akidah dalam jiwa....
wallahualam.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-08-05 00:24


indahnya bercinta... byknya dosa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-05 01:01


Pada 29-01-04 12:04 , miqdad posting:

!!! QUOTE !!!

just nak tanya pendapat...bagaimana keadaannya orang yang dah lama bercouple dan memang nak berkahwin tetapi belum berkemampuan untuk kahwin..?




Kena usaha..ikhtiar..tawakkal....sabar banyak-banyak,allah maha besar..mesti ada jalan insyallah....


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 01:06


Kami tidak berzina !…Maaf saya tidak menuduh awak berzina ,tetapi awak menghampiri zina. …..Kami hanya barbual-bual, berbincang,. Bertanya khabar, minum-minum di kafe. Adakah itu menghampiri zina?

Ya,perbuatan itu boleh menjerumuskan pelakunya ke lembah penzinaan……Kami dapat mengawal perasaan dan kami tidak berniat ke arah itu…..Hari ini ya.Esok mungkin kamu kecundang.Iblis akan memerangkap kamu.Iblis amat berpengalaman dan tipu dayanya sangat halus…. Ia telah menipu moyang kita yang pertama,Adam dan Hawa. Iblis amat licik.

Ingat pesanan Rasulullah : “Janganlah engkau bersendirian denga seorang wanita kecuali yang ketiganya ,syaitan” (Tabrani) .

Kita lemah menghadapi tipu daya Iblis.…..Tidak semestinya semua orang bercinta* menjurus kepada penzinaan. Ada yang bercinta dalam telefon dan hantar SMS sahaja. Tidak pernah bersua muka pun!
Betul .Tetapi itu adalah salah satu yang dimaksudkan dengan menghampiri zina. Memang pada awalnya tidak bersua muka. Tapi perasaan pasti bergelora,lambat laun desakan nafsu dan perasaan serta hasutan Iblis akan mengheret kepada suatu pertemuan. Pertemuan pertama tidak akan terhenti disitu sahaja. Percayalah, ia akan berlanjutan. Tidakkah itu boleh membawa kepada perzinaan akhirnya?

Takkan nak berbual-bual pun tak boleh? Itupun zina ke?
Zina ada bermacam-macam jenis dan peringkatnya, ada zina betul, ada zina tangan iaitu berpegang pegangan, ada zina mata iaitu melihat kekasih dengan perasaan berahi. Zina hati iaitu dengan khayalan berahi dengan kekasih sepertimana yang digambarkan oleh Rasulullah :
“Kedua-dua tangan juga berzina dan zinanya adalah menyentuh. Kedua kaki juga berzina dan zinanya menuju ke tempat pertemuan. Mulut juga berzina dan zinanya adalah ciuman” (muslim dan Abu Daud).
Sebenarnya jalan menuju kepada perzinaan amat banyak…. Jangan biarkan diri kita melalui mana-mana jalan perzinaan…..

Duduk berdiskusi pelajaran tak boleh ke? Bincang pelajaran sahaja!*(bagi kes belajar berdua-duaan SAHAJA)*
Berdiskusi pelajaran, betul ke? Jangan tipu. Allah tahu apa yang terselit di dalam hati hamba-hambaNya. Kita belajar nak keberkatan. Kalau cemerlang sekalipun, kalau tidak diberkati oleh Allah, kejayaan tidak akan membawa kebahagiaan. Hidup di dunia tidak bahagia,akhirat lagi lah. Jangan berselindung disebalik pelajaran yang mulia. Allah suka kepada orang berilmu. Jadi belajar hendaklah ikut batas dan ketentuan Allah. Belajar akan jadi ibadat. Adakah berdiskusi macam ni akan ditulis oleh malaikat Raqib dan Atid.

Sungguh! Bincang pelajaran sahaja….. Ni Study Group.*(bagi kes berdua-duaan SAHAJA) Study Group...?
Nampak lain macam saja, manja, senyum memanjang, tak macam gaya berdiskusi. Takkan study group berdua sahaja? Kemana-manapun berdua. Kalau ye pun, carilah group study ramai sikit. Kalau duduk berdua-duaan macam ni… betul ke bincang pelajaran? ….Jangan-jangan sekejap saja bincang pelajaran, yang lain tu... banyak masa dihabiskan dengan fantasi cinta!

Tidaklah. Sungguh berbincang pelajaran.*
Baik sungguh awak berdua. Takkanlah awak berdua tak ada perasaan apa-apa? Awak kurang sihat ke? Ingat, kita bukan malaikat, tak ada nafsu. Kita manusia. Jangan menafikan fitrah manusia. Kita ada nafsu, ada keinginan. Itulah manusia.

Kami berdua sama-sama belajar, study group*, saling memberi semangat dan motivasi.
Tak adakah kaum sejenis yang boleh dijadikan rakan belajar? Habis sudahkah kaum sejenis yang boleh memberikan motivasi? Jangan hina kaum sejenis kita. Ingat, banyak orang cemerlang yang belajar hanya dengan kaum sejenis. Lebih tenang perasaan, tidak terganggu, dapat berkat dan rahmat pula.

Takkanlah tak ada langsung ruang yang dibenarkan dalam Islam untuk bercinta? Adakah Islam membunuh terus naluri cinta?
Naluri adalah sebahagian daripada kesempurnaan kejadian manusia. Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki (sense of belonging) adalah fitrah. Kalau naluri itu tidak wujud pada diri seseorang, tak normal namanya. Islam bukan datang membunuh naluri dan keinginan itu, tidak! Islam tidak suruh membunuh naluri seperti yang dilakukan oleh para paderi atau sami. Jangan nafikan naluri ini.

Jangan berbohong pada diri sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau perasaan itu datang tanpa diundang. Itu adalah fitrah. Cuma tundukkan naluri itu untuk patuh pada perintah Allah. Jadilah manusia yang sihat nalurinya. Jangan jadi malaikat! Kerana Allah jadikan kita sebagai manusia. Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri atau nafsu. Tentu ada cinta secara Islam. Cinta secara Islam hanya satu, iaitu perkahwinan. Cinta berlaku setelah ijab kabul, cinta selepas kahwin. Itulah cinta sacral dan qudus. Cinta yang bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan Islam. Apabila Islam menegah sesuatu perkara, tentu ia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Jika ia menegah cinta antara lelaki dan perempuan sebelum kahwin, ia membawa perkahwinan sebagai ganti yang lebih baik.

Sabda Rasulullah :
“Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah” (Ibnu Majah).

Cinta adalah maruah manusia. Ia telalu mulia.


Kalau begitu, cinta* remaja semua menghampiri kepada penzinaan?
Ya, kalau lelaki dan perempuan bertemu tentu perasaan turut terusik. Kemudian perasaan dilayan. Kemudian teringat, rindu. Kemudian diatur pertemuan. Kemudian duduk berdua-dua. Kemudian mencari tempat sunyi sedikit. Kemudian berbual panjang sehingga malam gelap. Hubungan makin akrab, dah berani pegang tangan, duduk makin dekat. Kalau tadi macam kawan, sekarang macam pengantin baru semalam bukankah mereka semakin hampir dengan penzinaan?

Berapa ramai orang yang bercinta telah sampai kepada daerah penzinaan dan kesengsaraan. Kasihanilah diri dan ibu bapa yang melahirkan kita dalam keadaan putih bersih tanpa noda daripada seekor nyamuk sekalipun! Masih ramai orang yang bercinta* tetapi tetap selamat tidak sampai berzina. Kami tahan diuji. Allah yang menciptakan manusia, Dia tahu kekuatan dan kelemahan manusia. Manusia tidak tahan ujian. Oleh itu Allah memerintahkan supaya jauhi perkara yang ditegah takut manusia akan kecundang.

Jadi manusia itu tidak tahan diuji? …
Kita manusia dari keturunan Adam dan Hawa, sejak dari awal penciptaan manusia. Allah takdirkan satu peristiwa untuk iktibar manusia.Allah tegah Adam dan Hawa supaya tidak memakan buah khuldi dalam syurga. Buah yang lain boleh makan. Allah tahu kelemahan pada ciptaan manusia. Tidak tahan diuji. Oleh itu Allah berpesan kepada Adam dan Hawa, jangan menghampiri pokok khuldi itu.

Firman Allah:
“Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam syurga serta makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa yang kamu sukai, dan janganlah kamu hampiri pokok ini. (jika kamu menghampirinya) maka kamu adalah orang-orang yang zalim” (al-Araf:19)

Tegahan yang sebenarnya adalah memakan buah khuldi. Jika menghampiri perkara tegahan, takut nanti mereka akan memakannya. Demikianlah dengan zina. Ditegah berzina. Maka jalan ke arah penzinaan juga dilarang. Takut apabila berhadapan dengan godaan zina, kedua-duanya akan kecundang.Cukuplah kita belajar daripada pengalaman nenek moyang kita Adam dan Hawa. Tetapi cinta selepas kahwin banyak masalah. Kita tak kenal pasangan kita secara dekat. Bercinta adalah untuk mengenal hati budi pasangan sebelum buat keputusan berkahwin.

Bolehkah percaya dengan perwatakan masa sedang bercinta? Bercinta penuh dengan lakonan yang dibuat-buat dan kepura-puraan. Masing- masing akan berlakon dengan watak terbaik. Penyayang, penyabar, pemurah dan berbagai- bagai lagi. Masa bercinta merajuk ada yang pujuk. Jangan harap lepas kahwin, bila merajuk akan ada yang pujuk. Banyak orang yang kecewa dan tertipu dengan keperibadian pasangan semasa bercinta. Perangai pasangan jauh berbeza. Macam langit dan bumi. Masa bercinta, dia seorang yang amat penyayang, penyabar, sabar tunggu pasangan terlambat sampai berjam-jam. Tapi bila dah kahwin, lewat lima minit, dah kena tengking. Jadi, perwatakan dalam masa bercinta tidak boleh dipercayai. Percintaan adalah suatu kepuraan atau hipokrit.

Percayalah, kami bercinta demi merancang kebahagian hidup nanti…

Bagaimana diharap kebahagiaan jika tidak mendapat redha Allah?
Kebahagiaan adalah anugerah Allah kepada hamba-hambaNya yang terpilih. Kebahagiaan bukan ciptaan manusia……Manusia hanya merancang kebahagiaan. Allah yang menganugerahkannya. Bagaimana mendapat anugerah kebahagiaan itu, jika jalan mencapai kebahagiaan itu tidak diredhai Allah. Kebahagiaan hidup berumah tangga mestilah melalui proses yang betul. Sudah tentu prosesnya bukan bercinta begini, Allah tidak meredhai percintaan ini. Cinta yang diredhai Allah adalah cinta selepas kahwin. Bagaimana untuk mendapat keluarga yang bahagia jika langkah mula sudahpun canggung, bagaimana kesudahannya?


Tanya sikit,.. adik angkat, kakak angkat, abang angkat boleh ke? Ganti bercinta
Semua itu adalah perangkap iblisdan syaitan. Hakikatnya adalah sama. Cinta yang diberi nafas baru. Kulitnya nampak berlainan, tetapi isinya adalah sama. Adik angkat, kakak angkat, abang angkat adalah suatu bentuk tipu daya iblis dan syaitan. Manusia yang terlibat dengan budaya angkat ini sebenarnya telah masuk dalam perangkap syaitan. Cuma menunggu masa untuk dikorbankan. Namakan apa nama sekalipun, abang angkat ke, motivator ke, semuanya adalah sama. Jalan akhirnya akan bertemu dengan zina. Jadi seolah-olah orang yang bercinta telah hilang maruah diri?

Mengukur maruah diri bukan ditentukan oleh manusia tetapi oleh Pencipta manusia.Orang yang
sedang mabuk bercinta akan mengatakan orang yang bercinta tidak menjejaskan maruah dirinya. Manakala, bagi orang yang menjaga diri, tidak mahu terlibat dengan cinta sebelum kahwin, akan mengatakan orang yang bercinta sudah tidak bermaruah lagi. Cintanya ditumpahkan kepada orang yang belum layak menerima cinta suci. Kalau begitu ukuran bermaruah atau tidak adalah ditentukan oleh Allah.

Adakah orang yang bercinta* hilang maruah?
Antara kemulian manusia adalah maruah dirinya. Orang yang bercinta seolah-olah cuba menggadaikan maruahnya kerana mereka menghampiri perzinaan. Manakala orang yang bercinta dan pernah berzina tidak layak berkahwin kecuali dengan orang yang pernah berzina.
Allah berfirman:
“Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina itu pula tidak ingin berkahwin dengan melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang kepada orang-orang yang beriman. (Surah An-Nur: 3)
Jadi, orang yang pernah bercinta juga tidak sesuai untuk berkahwin dengan orang yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu penghinaan dari Tuhan.

Jadi orang yang bercinta* hanya layak berkahwin dengan orang yang pernah bercinta* juga?
Itulah pasangan yang layak untuk dirinya. Kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik. Kami telah berjanji sehidup semati .Apa ada pada janji cinta? Berapa banyak sudah janji cinta yang musnah? Lelaki, jangan diharap pada janji lelaki. Mereka hanya menunggu peluang keemasan sahaja. Habis madu, sepah dibuang. Pepatah itu diungkap kerana ia sering berulang sehingga menjadi pepatah.

Si dia ini lain dari yang lain. Dia lelaki yang penyayang dan bertanggungjawab.
Tahukah hati budi lelaki? Sejahat mana lelaki, apabila ingin mengambil seseorang wanita sebagai isteri dan seterusnya menjadi ibu untuk anak-anaknya, dia akan memilih wanita yang baik. Tetapi untuk berseronok dan berfoya-foya, lelaki biasanya akan memilih perempuan murahan kerana ia suatu pelaburan yang menguntungkan. Itulah rahsia lelaki.

Jadi, perempuan yang bercinta*, jatuh maruahnya pada pandangan lelaki? *(tidak mengikut syariat)
Tentu. Mana ada orang lelaki yang normal suka pada barang yang second hand sedangkan barang yang baru masih ada. Sesetengah mereka menggambarkan perempuan seperti kereta yang diletakkan di bilik pameran sahaja.Tapi ada orang yang boleh test drive. Ada pula yang kata; sekadar sepinggan mee goreng dan segelas sirap bandung, bawalah ke hulu, ke hilir. Sedihkan. Itulah hakikatnya.

Masih adakah orang yang tidak bercinta di zaman ini?
Ya, masih ada orang suci dalam debu. Golongan ini akan sentiasa ada walaupun jumlah mereka kecil. Mereka akan bertemu suatu hari nanti. Mereka ada pasangannya.
Firman Allah:
“Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara dirinya dari melakukan zina)... Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan dan pahala yang besar” (Surah Al-Ahzab: 35)

Bagaimana kami?
Kamu masih ada peluang. Bertaubatlah dengan taubat nasuha. Berdoalah serta mohon keampunan dariNya. Mohonlah petunjuk dan kekuatan untuk mendapat redhaNya. Kami ingin mendapat redha Tuhan. Tunjukkanlah bagaimana taubat nasuha. Taubat yang murni. Taubat yang sebenar-benarnya. Taubat yang memenuhi tiga syarat:
1. Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan cinta yang tidak diredhai Allah ini.
2. Menyesal. Menginsafi diri diatas tindak tanduk hidup yang menjurus diri dalam percintaan.
3.Berazam. Bertekad didalam hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau suami .Saatnya adalah selepas ijab kabul. Ingatlah semakin bebas pergaulan sebelum berkahwin, semakin hambar & kurang rasa cinta setelah menjadi suami isteri.

Ya Allah. Hambamu ini telah tersesat jalan. Ampunilah dosa-dosa hambamu ini. Sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan penerima taubat . Berilah kekuatan kepadaku untuk menghadapi godaan keremajaan ini. Anugerahkan kepadaku perasaan benci kepada maksiat. Hiasilah diriku dengan akhlak yang mulia. Ibu dan ayah, anakmu berdosa . Engkau jaga diriku sedari kecil dengan kasih sayang. Mengapaku curahkan kasih itu kepada orang lain. Oh Tuhan, hambamu ini berdosa Amin , yarabbal alamin. Moga Allah terima taubat kita Kita berpisah kerana Allah , kalau ada jodoh ,tidak kemana!

YaAllah bantulah kami .Kini kami datang kepintuMu mencari redha-Mu. Terimalah taubat kami.
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 01-08-05 01:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-05 01:07


Pada 29-07-04 09:53 , nur_lailatun posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih di atas info yang dberikan sebab dapat membuka mata kepada yang bercouple @ yang belum supaya dapat berfikir dahulu baik buruknyer budaya couple ini....bukan apa ianya dah mnjadi kewajipan terutamanya remaja sebab kalau tak couple life is not perfect! ana nasihatkan pada diri sendiri dan kita semua berdoa supaya dapat menghindari dari budaya yang tak berfaedah ini..amin!


couple lagi.......


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 02:11


apa lah couple2...

kahwin terus lah kalau dah tak tahan lagi...

tak tahan asyik dok buat maksiat saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

compak
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16045
Posting: 3
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 07:42


Assalamualaikum....to u all
sayang la kamu kepada siapa yang kamu mahu tapi ingat suatu hari kita pAsTi akan BERPISAH dengan nya...jadi cinta yang hakiki hanya pa ALLAH dan RASUL-NYA.....wassalam

ps-salah tlng betul kan.....wailall li qaq

Bookmark and Share

    


  Member Information For compakProfil   Hantar PM kepada compak   Pergi ke compak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168911 saat. Lajunya....