Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 1 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ada sesiapa pernah dikecewakan????


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ada sesiapa pernah dikecewakan????

Please Mendaftar To Post


Oleh ada sesiapa pernah dikecewakan????

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 15:24


, pengalaman yg baru dialami, sungguh menyakitkan hati namun boleh dijadikan pengajaran dan iktibar. sewaktu di matriks, segalanya bermula....saya diapproach seorang muslimin, untuk dijadikan sahabat baik, malah lebih drp itu. kami bersama2 menjaga hubgn agar tdk tdk melakukan sesuatu yg Allah tdk sukai...selepas mendapat tawaran di U, kami berpisah jauh, sejauh laut cina selatan...namun, hubgn tetap diteruskan....hampir 4 tahun...saya tahu bercouple itu salah, namun, ianya telah terjadi, hanya sama2 berusaha untuk memperbaiki diri dan akhlak...Namun, segala2nya berubah, dia memutuskan hubungan sbb katanay telah bertemu muslimah lain yang lebih baik dr saya..dia yg approach muslimah tu dan muslimah tu pun bersetuju...amat sukar untuk saya menerima, seorang muslimin yang benar2 terserlah akhlaknya, memutuskan hubgn ini dan memp masa untuk mencari muslimah yang lain ats alasan saya tdk memahami tugas2nya dalam berdakwah. Takpelah, semua ini ketentuan Allah utk menyedarkan saya bhw bukan semua muslimin itu hatinya terzahir seperti luarannya. Sedikit pun tiada rs bersalah...hnya menyalahkan saya...kisah ini untuk dikongsi bersama2 degn sahabat di Ukhwah agr jganlah menganiaya hati dan perasaan wanita....mgkin salah saya, percayakan dia...jadikan pengajaran..kejarlah Cinta Allah.... .

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-04 15:45




Saya turut bersimpati dengan nasib amirah.. namun apakan daya, kita hanya mampu merancang namun Tuhan yang menentukan segala-galanya.. andainya dia bukan jodoh kita.. redhalah atas ketetapanNya.. pasti ada hikmah yang tersembunyi disebalik perpisahan itu...

tabahkan hati atas dugaan yang melanda

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 15:49




kesian amira..tul tuh..seperti yg maisarah katakan..dier bukanlah diciptakan untuk menjadi pasangan buat amira.. pasti ader hikmah disebaliknya.. jgn biarkan kenangan tuh dan perasaan itu menguasai diri amira hingga lupa pada qada' dan qadar ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 16:05


mmg pedih bila hati ni disakiti..lebih2 lagi org yg sakiti hati kita tu org yg kita sayang dan percaya......

ana hrp ente sabar sajalah...itu ujian drp Allah tuk menguji kesanaran ente....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 16:19




Memang pedih rasanya bila hati dilukai,kenapa lelaki suka melukakan hati muslimah,tidakkah mereka kasihankan kita,apa salah kita sebenarnya,lelaki ni tidak pernah cuba untuk memahami hati ,perasaan dan naluri seorang muslimah...

apapun bersabarlah dengan apa yang telah terjadi pada saudari amirah,mungkin ada yang lebih baik akhlaknya sedang menanti anda di luar sana,insyallah wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik sahaja,ingat tu.....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

zUeHa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5738
Posting: 73
Dari: bumi ya Rab

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 16:49



sedih dgr pengalaman saudari amirah...sampai hati lelaki tu buat cam tu...kalau zueha di tmpt amirah pon...tentu kecewa yg teramat...tp..ingat satu perkara,pasti ade HIKMAH disebaliknya...mungkin Allah telah menjanjikan yg Terbaik utk amirah..percayalah!! kalau nk dikatakan para muslimin ni mmg berpeluang utk buat pilihan yg mane satu dia suka,yg mana satu dia nak...tul tak?iye la pompuan lebih ramai dr lelaki...ermm ape pendpt kaum mslimin lak psl kes amirah ni??mane muslimin ni...?takkan sorg pon tak nak kemukakan pendapt kot...
wassalam

-----------------
~Selamat Memburu Keberkatan Menuju ke Taman Firdausi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For zUeHaProfil   Hantar PM kepada zUeHa   Quote dan BalasQuote

Sab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3805
Posting: 30
Dari: TTDI

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 17:11


saye!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SabProfil   Hantar PM kepada Sab   Quote dan BalasQuote

SitiSabarini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5664
Posting: 69
Dari: kuala krai, kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 17:25


assalamualaikum....
simpati ana baca masalah amirah, bersabarlah... itu dugaan untuk insan yang dikasihinya insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SitiSabariniProfil   Hantar PM kepada SitiSabarini   Pergi ke SitiSabarini's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 17:45


....
[ Telah diedit oleh: Jackie_uniten7 pada 12-10-05 01:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-04 20:37



sabarla amirah..may be lepas ni amirah akan jumpe lelaki yang lebih baik dari ex amirah tu..mungkin dia bukan jodoh amirah..saya faham situasi amirah sebab saya pernah mengalami situasi seperti amirah...bersabarla ye..semua ini adalah dugaan daripada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-01-04 08:27




ehehe..ntah ler...saya takleh ler nak kata lelaki nih teruk...atau perempuan tuh teruk.. erk..camner yer?? aper2 pun..cuba berpandangan positif bila perkara nih berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 10:04


, saya turut bersimpati dengan nasib anda.. ingatlah setiap yang berlaku pasti ada hikmatnye.. jodoh, ajal maut dan pertemuan ditangan tuhan walaupun pahit untuk kita lalui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 11:01


terima kasih ats sgalanya..mmg susah mula2 tp bila diingatkan saya ada t/jwb yg lebih besar, saya perlu teruskan usaha saya, lgpun sya final year..tak blh ikutkan perasaan sgt...bercita2 nak jd lecturer dlm bid. dietetik..smoga Allah makbulkan.... masih pjg perjalanan hidup ini kan?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 16-01-04 15:04


masih ramai yg menanti,

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-01-04 07:55


assalamualaikum....
kesian jugak saya mendengar yer.... tapi begitu lah risiko nyer bercinta sebelum berkahwih(mengambil masa yang lama mengenali pasangan sebelum berkahwin)... jika kita ambik masa yang singkat untuk mengenali dia.... pastu kahwin...saya rasa masalah ini tidak timbul... kalau dah 4 tahun berkenalan....setiap aktiviti harian dah diketahui oleh pasangan...nak2 kalau time belajar...mesti aktiviti yang sama kita lakukan...maka pasangang tu merasakan bosan...sebab yerlah dah tahukan...bila time kawin pun dah tak suspen dah...tapi jika baru berkenalan...tahu hati budi pasangan itu baik...maka suspen itu akan wujud dalam hari2 permulaan hidup berumah tangga....yang itu lah membawa keseronokan dalam hidup berumah tangga.....

tapi pelik kalau kita tengok hari ini....bercinta 4,5 tahun .... dah tahu baik buruk nyer sehingga perkara yang tidak boleh diketahui oleh pasangan (yang belum berkahwin) pun dicerita kan.... jadi jika ader buruk maka pasangan tu masih mempunyai peluang untuk memutuskan hubungan...mungkin ader yang berusaha untuk memperbaiki kekurangan nyer...tapi setakat mana kah....jika dipandingkan selepas berkhwin baru mengatahui pasangan itu ader kekurangan...maka pasangan itu tidak boleh lari...kerana dah ader ikatan yang kukuh....walaumacam mana sekalipun dia akan memperbaiki kekurangan pasangan nyer...untuk membahagia kan rumah tangga....

p/s: bercouple tak datang kan banyak faedah....tetapi kawin tu mendatangkan banyak penawar....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

husnahaifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6508
Posting: 23
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-04 13:09




"Sesungguhnya jodoh dan pertemuan itu di tangan Allah"

Sekiranya dia tidak ditakdirkan untuk kita,walau apapun yang terjadi dia tetap tidak akan jadi milik kita.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For husnahaifaProfil   Hantar PM kepada husnahaifa   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 11:59


terima kasih saudara mafish atas nasihat dan peringatan tu. saya tahu saya bersalah sbb bercouple, namun yg ptg saya dapat pengajaran drpnya....wpun kami berkawan hampir 4 thn ttp tak byk hal saya yg diketahuinya...namun, nasib baik saya disedarkan oleh Allah.mgkin byk lalai sblm ini...Alhamdulillah.terima kasih shaabt2 di ukhwa...selamat berjuang dalm exm dan cabaran2 hidup yg mendatang..semoga kita semua dlam lindungan dan Rahmat Allah sllu. Yg baik dtgnya dr Allah manakala yg buruk itu dr saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

mawardah_solehah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1155
Posting: 100
Dari: Kuantan,Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 12:54


SO... SAHABAT2.. ADA APA DENGAN CINTA YANG TIDAK KEKAL ITU???

MARILAH KITA MENCINTAI PENCIPTA KITA/.... YANG ABADI// .. KITA TAKKAN DIKECEWAKAN OLEH-NYA.. PERCAYALAH..

CINTA KASIH ALLAH ITU PENJAMIN SEGALA..
KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT..
BIAR MENDERITA MENDIDIK HATI YG LEKA..
KERNA AADA YG LEBIH UTAMA...


-----------------
"Hati ini milik Allah..
Diciptakan oleh Allah...
     Hanya untuk mencintai Allah.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_solehah85Profil   Hantar PM kepada mawardah_solehah85   Pergi ke mawardah_solehah85's Website   Quote dan BalasQuote

silenttears
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3529
Posting: 27
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-04 19:17


ana turut rasa simpati.hanya cinta lepas kahwin adalah cinta yang boleh dipercayai dan cinta Ilahi lah yang hakiki.

kebykn lelaki mmg begitu.ana pun ada seorg kwn yg ditinggalkan kerana kwn ana ada byk masalah. tp x semua begitu..betul x?

wallahu'alam



Bookmark and Share

    


  Member Information For silenttearsProfil   Hantar PM kepada silenttears   Quote dan BalasQuote

nurilyana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4815
Posting: 142
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 23:12


assalamualaikum
simpatinya sy mendengar..dan yg merasa apatah lagi...ingatlah...Allah mugkin akan meberi kita dg yg plg baik jika pd masa ini dia mengambil yg baik dr kita...sabar dan tawakkallah..hanya Allah yg Maha Mengetahui...lelaki mmg begitukah? wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilyanaProfil   Hantar PM kepada nurilyana   Pergi ke nurilyana's Website   Quote dan BalasQuote

muniqamar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6395
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 21-01-04 00:14



....
Nampaknya saya pun pernah mengalami perkara yang sama dengan saudari...Masa tu saya di semester 5 dan tinggal sebulan untuk final exam....Alhamdulillah saya masih kuat...Sehari jer saya sedih...Esoknya dah ok....Tapi bila terkenang semula janji2 manisnya,rasa macam diri ni mudah sangat tertipu....Moralnya....Faham2 je lah kan....So, di harap saudari akan berjaya mencapai cita nan satu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muniqamarProfil   Hantar PM kepada muniqamar   Quote dan BalasQuote

sImpsOn_gurL
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2003
Ahli No: 5392
Posting: 9

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-04 00:51


akum wbt..kecewa??sedihnyer dengar citer saudari..tp sabarla yer..saya pun pernah merasainya..tp alhamdulillah semua itu berjaya ditempuhi dan sebaliknya saya bersyukur atas kekecewaan itu..setiap apa yg berlaku itu pasti ada hikmahnya..jika dia boleh berkelakuan begitu pada waktu skrg..inikan pula jika sudah kahwin..syukurlah sbb saudari diberi peluang utk melihat sikapnya yg sebenar pada waktu ini..bkn semasa hubungan saudari sudah jauh dgn si dia..kadang2..Allah mahu kita berjumpe dgn org yg salah dulu..kemudian barulah org yg baik..kerana barulah kita tahu menghargai org yg baik itu..Allah memberi kita byk lagi pintu kebahagiaan setelah Dia menguji kita dengan derita....tetapi sebagai manusia..kita hanya lemah memandang pada pintu derita itu sehingga tidak sedar pintu2 kebahagiaan lain yg terbuka...senyumlah..

-----------------
tiada siapa yg sempurna...tp tidak salah utk cuba jd yg sempurna..nasihatilah aku..agar sama2 jd yg terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sImpsOn_gurLProfil   Hantar PM kepada sImpsOn_gurL   Quote dan BalasQuote

aziqah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6390
Posting: 76
Dari: teluk intan

Perak  


posticon Posting pada: 21-01-04 22:48



ana dulu pernah dikecewakan..masa zaman sekolah menengah dulu.bak kata orang pengalaman mematangkan kita...so, apa yang berlaku, ana jadikan pengajaran dan sempadan.
sedih juga ana baca kisah ukthie amirah...tak sangka ya, begitu akhirnya.hmmm..sabarlah...ada hikmah sebenarnya di setiap sesuatu yang berlaku.kita sebagai manusia harus merungkai dan melihat sebalik permasalahan itu.apa yang berlaku adalah kehendak dan takdir Ilahi kerana perhitungan Allah tidak pernah silap.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aziqahProfil   Hantar PM kepada aziqah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-01-04 09:44


kecewa...mengecewakan...dikecewakan...
semuanya merupakan lumrah dalam kehidupan.
mungkin kita akan dikecewakan...
dan mungkin jua kita akan mengecewakan...
dan mungkin kita akan berasa kecewa...

anggap sajalah semua itu merupakan kitaran kehidupan, roda roda kehidupan yang sentiasa berubah ubah...

janganlah sentiasa mengharapkan kebahagiaan dan kegembiraan dalam hidup,
sebaliknya berdoalah kepada ALLAH agar kita sentiasa gembira dan bahagia di dalam redha dan keberkatan ILLAHI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 16:41


saya pun tumpang sedih gan nasib amirah tu. jgn la sedih sangat perkara tu biasa aje dalam hidup ini.TAK SEMUA YG KITA INGINKAN BOLEH KITA MILIKI...anggaplah apa yg berlaku hanyalah sedikit dugaan allah n ia akan mengajar diri menjadi lebih tabah.banyak2 bersabar semoga bertemu dgn insan yg lebih baik daripada yg dulu..

-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-01-04 16:17


Sng citer jgn cpt p'caye ngan laki2...
harap pndai main kata2 jer..
KALAU TAKUT BERDEPAN DGN REALITI..LABIH BAIK
BERDEPAN NGAN MIMPI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

khalifah1928
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6384
Posting: 19
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 23:33




sedikit tambahan, bukan hanya mudah percaya/memberi kepercayaan kpd lelaki sahaja, tetapi begitulah juga halnya dengan kaum Adam, jangan juga mudah terpedaya dgn godaan/janji2 yg ditaburkan oleh kaum Hawa.

pendek kata, masing2 perlu berwaspada. jangan serahkan kepercayaan kita 100% kepada orang yg belum pasti menjadi hak kita. Wallahu 'alam.

p/s:- bukan kaum hawa sahaja yg pernah dikecewakan, ttp ramai juga kaum adam yg terpedaya. justeru itu, jgnlah kita asyik menuduh kaum lelaki ni jenis yg suka mempermainkan perasaan org perempuan dan begitu jugalah sebaliknya. ingatlah, bahawasanya Nabi Muhammad salallahu'alaihiwassalam itu juga merupakan daripada kaum lelaki, manakala Mariyam pula adalah merupakan dpd kaum hawa. janganlah disebabkan kita pernah dikecewakan oleh seseorang maka kita terus memarahi keseluruhnya kaum tersebut.



Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah1928Profil   Hantar PM kepada khalifah1928   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 28-01-04 10:09




memang pedih perasaan apabila dikecewakan oleh orang yang kita percayai dan sayangi. ain pun pernah dikecewakan seperti itu. walaupun hubungan pertalian antara kami cuma 2 tahun lebih, tapi bila dia minta putus secara tiba2 memang ain rasa sedih sangat. hinggakan perkara ni dah berlalu selama 3 tahun, tapi ain masih tak mampu untuk menerima kehadiran lelaki lain.

alasan yang sama seperti amirah katakan. dia dah jumpa gadis lain yang lebih baik dari ain. namun itu semua silap ain, kerana tak mampu jadi yang terbaik di matanya. kalau ain adalah gadis yang terbaik, mustahil dia akan tinggalkan ain, betul tak?

akibatnya, ain sendiri yang menanggung duka, menjeruk hati 3 tahun lamanya, tapi luka yang 3 tahun lalu belum sembuh lagi...

apapun kita patut bersyukur, sebab semua yang berlaku pasti ada hikmahnya, betul tak.

tue maknanya ALLAH, sayang kita, ntah2 kalau kita terus bersama jejaka tue, ada perkara buruk berlaku, wallahu'alam. apa yang pasti insya ALLA kita akan dapat pengganti yang lebih baik dan lebih sesuai lagi. insya ALLAH...

sama2 lah kita tabahkan hati ok,

wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

nur_sheefa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2004
Ahli No: 6298
Posting: 28
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 11:04



sabarlah moga ditemukan dengan yang lebih baik..
Allah pun berfirman
akan ada seorang lelaki yang baik untuk seorang wanita yang baik..
jadi tungguuuuuuuuuuuuuu
mula2 memang susah tapi kuatkan semangat dan doa pada Allah banyak2.Moga tercapai cita2 yang diimpikan.
Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_sheefaProfil   Hantar PM kepada nur_sheefa   Quote dan BalasQuote

charm_sofea
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1817
Posting: 82
Dari: jengka vs skudai

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-04 11:33


sabau la ceq no..
dah lama kan? skg dh ok la sketkan?
mmg susah nak tinggalkan memori tu kn?
yelar...frenzn luv come n go..
but memories r 4eva...
tp buatpe nak diratap atas pemergian dia..
(yg kurang mengambil berat ati ente..)
dulu berjanji kan setia..
tular lelaki..nak taruh kepercayaan 51% pun..takyah la lagi...sblm diaqad nikah.

mungkin ada hikmahnya...
betul kata alifmimyanun...
ramai lagi kumbang2 di lur sana..
mungkin jika ente masih tingat kat si dia,
payah la sket ente nak terbuka hati kat worg lain,
sbb hya nampak dia..
tp jejaka2 mcm jackie_uniten ramai lagi..
insyAllah...

erk, belajo la dulu...no?


erk..charm pun penah gak terkeciwa..
sedey mmg la sedey....
tp pk la...mungkin salah kita jugak..
biar la obvious salah dia, tp silap kita mesti ada.
salah kita tak jaga hati dia kot?
mana tau?
mcm2 boley terjadi..
dlm hati dia, mana kita tau kan?
redha jer lar...
ada yang boleh mendengar....

sabau la adeq no...
belajaq rerajin..
jodoh kita mungkin dah ditetapkan...lum jumpe je lagi.
yg dah lepas tu, biar lah lepas..
belajar dr pengalaman...
wokeh?

-----------------
ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For charm_sofeaProfil   Hantar PM kepada charm_sofea   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 11:40


hmm...

pernah dikecewakan kerna mengecewakan...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 01:34


..

Ana turut bersimpati. Tapi sebenarnya, dengan ujian2 yang mempunyai perkaitan dengan emosi inilah wanita dapat mengecap tahap maturity yang sebenar sekaligus mentarbiah diri mereka. Kerana jelasnya, wanita ini makhluk perasaan. ; mudah dipujuk dan mudah merajuk kerana perasaan inilah.

Bijaklah mengawal emosi. Setiap apa yang dikesali biar muhasabah pula mengikuti. InsyAllah, gentar yang dulu mengejar bimbang untuk melintas di hadapan kita. Fikir2kanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-02-04 03:07



ya Allah sedihnya....ade hikmah sebaliknya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-02-04 13:51


asssalamualaikum...

kecewa.........mmg perit
duka.............mmg sengsara
tapi ....

"kasih manusia tiada abadi
kasih tuhan tiada bertepi
sayang tuhan janjinya pasti"

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-04 10:15



saya pun pernah dikecewakan atas sebab2 tertentu.Tp saya tidak kecewapun walaupun sedikit sbb saya sudah meletakkan cinta Allah yg pertama dan perlu didahulukan daripada cinta2 yg lain kerana saya tahu mencintai Allah kite takkan kecewa dan terluka.Jadi saudari Amirah mgkin ape yg berlaku ade hikmahnya.Percayala satu hari anda akan berjumpe dgn muslimin yg lebih baik drpnya.Sesungguhnya Allah mengetahui apa yg tersirat dan tersurat.
wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

mahadir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 768
Posting: 69

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-04 10:58


ASSALAMUALAIKUM.....
kesiannye cerita anti..mmg perit..ana dapat rasakn juga macamana yang anti rasakn..berat mata yang memandang berat lagi bahu yang memikul...sume orang mmg senang berkata tapi .....kalau kita letakkan cinta kpd ALLAH yang utama tentu perkara ini tak terjadi..muslimin tu macam tak dapat menerima kekurangan sedangkan manusia ni amtlah lemah dan serba kekurangan..dah le dia yang mule2 approach....tapi besabarlah anti...mmg susah...4-5tahun...suatu jangka masa yang cukup lama...Sesungguhnya Allah mengetahui apa yg tersirat dan tersurat.
wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahadirProfil   Hantar PM kepada mahadir   Quote dan BalasQuote

silver_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6669
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-02-04 05:52


Assalamulaikum..
Ana bersimpati atas apa yang dilalui oleh amira..
tapi apakan daya..
jodoh pertemuan ditangan Allah..
kalau ana ditempat amirah pon ana akan rasa kecewa yang teramat sangat..
tp, mungkin ader muslimim yang lebih baik utk amira diluar sana..
bersama-samalah kita doakan..
kalau amira masih sayangkan muslimim yang tinggalka amira tu..sentiasa la doakan kebahagiaan dier walaupon hati itu pedih..
tanda kita sayangkan org itu ialah sentiasa doakan kebahagiaan dier walaupon dier tidak menjadi milik kita..



Bookmark and Share

    


  Member Information For silver_wardahProfil   Hantar PM kepada silver_wardah   Quote dan BalasQuote

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-02-04 18:47


akum.......
amiela tak nafikan yg kita akan kecewa bila insan yg btul2 kita sayangi tingalkan kita!!!tapi amiela raser nie smua must ujian yg ALLAH berikn kpd kita btul tak!!!amiela pun pnah hilang org yg amiela sayangi!!!
tapi amiela redha dgn aper yg tjade coz ini smua berpunca dari amiela sendiri!!!so ..kita kena mematangkan diri kita!!!!
myb aper yg terjade ader hikmahnyer!!!
amiela tak penah nyesal dgn aper yg berlaku malah amiela anggap ini sbg satau penga;laman dlm idup amiela!!!kini....ati amiela terluka kerna keilangan insan yg benar2 amiela sayangi!!!
so...kpd amie....yg slalu amiela ingati.....maafkan amiela krna telah mgecewakan amie....sesungguhnya aper yg terjade adalah dluar kawalan amiela!!!abadikan kenagan kita bersama utk selamanya!!!smoga amie bahagia dan amiela senantiasa doakan kejayaan amie!!!maafkan amiela krna tak dapat tunaikan janji kita bersama!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-04 21:36




ada rahmat yg tersembunyi...

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 11:41


, alhamdulillah ana dah ok dah...rasa macam mimpi pulak...apapun thanx banyak2 atas nasihat dan teguran tu yer... " Cukuplah Allah sebagai TEMPAT SANDARANKU " salam perjuangan buat sahabat di ukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

ilham_syahadah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7104
Posting: 3
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-03-04 22:30


kecewa...mmg a penah....tapi, berbaloi jugak rasanya.....lebih elok macamni daripada menipu hati memasing....tapi, kalau boleh jadi mcm besfren saya tu lagi bez....dia ngan pakwe dia siap leh jadi bezfren skrg.....saya...takpe, nak buat camne.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_syahadahProfil   Hantar PM kepada ilham_syahadah   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-03-04 14:40


Aku akui bahawa aku pernah kecewa dalam percintaan. Namun bagiku kekecewaan itu adalah nikmat dari ALLAH. Kerana kekecewaanlah aku semakin bertaqarrub denganNYA.

Huh... manusia.... kalau ketika senang lenang memang mudah melupakan Tuhan, tapi bila masa susah barulah nak ingat Tuhan.

Kekecewaan itu kegagalan. di dunia ini, kegagalan adalah kejayaan yang tertangguh. Oleh itu, jangan takut gagal. Setiap yang berlaku dan terjadi itu ada hikmahnya yang hanya TUHAN yang tahu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

amirlutfi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.01.2004
Ahli No: 6838
Posting: 22
Dari: bumi ciptaan illahi

Melaka  


posticon Posting pada: 13-03-04 16:12


saya pun pernah dikecewakan setelah kami berkawan hampir 4 tahun......Masa tue saya dlm semester 2 kat matrikulasi.....Nak buat camner mmg dah bukan dier menjadik milik saya.....sampai skrng mmg saya dah serik untuk berkawan secara serius dengan mana2 gurlz sebab takut sejarah lama berulang....kepercayaan saya terhadap gurlz semakin berkurang setelah aper yang dia lakukan.....bag saya segala janji manis hanyalah sekadar mainan semata2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirlutfiProfil   Hantar PM kepada amirlutfi   Quote dan BalasQuote

stefaisle
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 220
Posting: 87
Dari: marang, terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-03-04 16:25



setiap apa yg berlaku adalah ketentuanNYA....
ALLAH MAHA MENGETAHUI apa yg tersirat di sebaliknya.....cuba renung2kan balik apa yg telah berlaku....apa yang dapat selain sedih n kecewa..sebenarnya terlalu byk hikmahNYA...
hanya sedikit ujian utk kita...bila kita dpt menghadapiNYA dgn tabah,....insyaALLAH kita akan terasa nikmatnya segala UJIANNYA...
wallahu'alam...

-----------------
BiLa HidaYAh MeNyApa maJUsI
LaUTan BeRgelOra sAnGgUp dIRenAnGI
DeMi mENcaRi cINta YanG suCi
Akan KUtabAhkan dIRi DemiMU YA RABBI!

Bookmark and Share

    


  Member Information For stefaisleProfil   Hantar PM kepada stefaisle   Quote dan BalasQuote

johnjovi_3000
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8009
Posting: 67
Dari: Akademi Tahfiz Al-Hidayah,No.19 jalan Gurney 3, 54000 KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-04 15:33




" ya Allah, sesungguhnya aku adalah milik Mu. kepada Mulah aku akan dikembalikan. Berilah aku pahala di atas musibah ini dan berilah aku pengganti yg lebih baik darinya"

amalkan sll, insyaallah hati akan tenang dan akan dpt pengganti yg lebih baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For johnjovi_3000Profil   Hantar PM kepada johnjovi_3000   Pergi ke johnjovi_3000's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 04:35



sedihnyer dgr crita sis amira,...
apapun, ingatlah bahwa Allah itu Maha Adil..setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya...mayb he's really not suitable 4 u....& mayb u'll find a man who's better than him....who knows...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatuljannah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13165
Posting: 5
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 12:29


... hi Amirah! saya turut bersimpati tapi saya juga rasa kagum ngan awak kerana awak masih mengingati itu semua ujian Allah dan menerimanya dengan redha. Rakan-rakan yang lainpun banyak memberikan nasihat mereka yang berguna. Saya percaya awak akan jumpa yang labih baik. Kadang-kadang kita rasa dia adalah yang terbaik buat kita tapi kita tak tahu dan yang Maha Mengetahui ada perancangannya yang tersendiri dan tentunya ianya lebih baik untuk kita. Siapalah kita untuk tentukan mana yang baik dan mana yang buruk untuk kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatuljannahProfil   Hantar PM kepada raudhatuljannah   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 00:17


Amirah..

betul tu amirah. mungkin ada hikmah disebaliknya. cuba muhasabah diri ye. ana tahu perasaan amirah. apa2pun kuatkan semangat ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-02-05 00:25




Bookmark and Share

    


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-05 16:24


kecewa itu hakikat yang perlu kita harungi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 19:15




saya pernah dikecewakan. Suatu hari saya begitu bersemangat pergi ke sekolah dengan kawan utk sesi pemilihan pemain hoki utk mewakili sekolah. Dalam perjalanan saya mendapat kemalangan yang menyebabkan saya terpaksa 'berehat' daripada sebarang jenis permainan yang lasak dan tidak boleh meminum ais.

KECEWA AKU!

Tapi hari ni aku tidak lagi kecewa kerana tengok ramai yg dapat main hoki kena lebih teruk lagi, contohnya cedera hidung terkena bola hoki, patah kaki dipukul stick hoki oleh pihak lawan dll.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 19:31




siannya sis amirah
tpkan bro hanafi,
lain tau dikecewakan muslimin
dengan dikecewakan sbb tak dpt main hoki

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 19:32




Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-03-05 20:28


Quote:
lain tau dikecewakan muslimin



rasenye...lagi molek kalau gantikan muslimin tue dgn perkataan LELAKI....panggilan muslimin rata2 utk seorg ataupun kump. lelaki muslim yg baik dan beramal soleh yg tidak sesekali akan melukakan hati seorg insan yg lemah seperti wanita...jauh sekali drpd sifat playboy.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 21:41


da setahun lebey ek kisah kak mira nie..

jash x nak komen pape psl "kisah tragis" tuh, juz jash nak doakan semoga kak mira berbahagia n sentiasa tenang dlm keredhaan Ilahi.. ramai ahli2 ukhwah nie yg sentiasa menyokong kak mira.. senyum selalu ya kak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

tinta_musleh
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14566
Posting: 11
Dari: tanjung karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 23:07



saya nak sangkal skitla.bukan kaum muslimah saja jadi mangsa. kami muslimin pun ada yang jadi mangsa.sbg contoh saya sendiri, nak citer pengalaman...saya dulu ader seorang kekasih, mmg tiada masalah dalam hubungan kami. dia pernah ader kekasih lain sebelum saya. saya tak kisah. saya hanya anggap sebagai sejarah dia saja. setelah beberapa lama kami bersama, tiba2 dia meminta utk memutuskan perhubungan kami. saya betul2 terperanjat. tiada angin, tiada ribut..tetapi semua tu boleh terjadi. perkara ni betul2 mengganggu saya..lebih2 lagi saya sedang menghadiri konvensyen nasional KARISMA di ipoh masa tu.saya btol2 sedih.hubungan kami hanya diputuskan melalui sms..dia memberi alasan tak nak berhubungan dgn sesiapa dahulu..pertama kali saya menangis dalam bas ekspress sepanjang perjalanan pulang. mmg amat memalukan, tapi saya tak peduli apepon waktu tu..setelah lama, baru saya tau dia kembali pada kekasih lama dia.dan ingin terus mengikat tali pertunangan..tak dapat digambarkkan bagaimana perasaan saya waktu itu..tapi saya sedar semua tu hanya ketentuan Ilahi.ujian dari Allah utk hambanya yang hampir sesat..Alhamdulillah saya sekarang sedar akan apa kesalahan yang penah saya buat dahulu.kini saya lebih tabah hadapi ujian dari Nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tinta_muslehProfil   Hantar PM kepada tinta_musleh   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 11:41


salam..
dah lama kisah nie ye.. sabarlah..saya pun pernah diuji dengan ujian yang lebih kurang sama... fokus pada keluarga dan study... yakinlah pada ketentuan allah bagi orang yang beramal saleh dan sabar dengan ujiannya..dan memikirkan kejadiannya..dan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:25


assalamualaikum

"Jangan anda mengira bahawa dunia diciptakan untuk melayani seseorang secara lengkap, kerana pada hakikatnya tiada seorang pun di muka bumi ini yang akan mendapatkan semua yang diinginkannya dan terbebas dari segala macam kekeruhan."

Apabila diri kita dikecewakan..kita akan makin dekat dengan Allah.. kita akan berasa Allah itu Maha Penyayang kerana medatangkan ujian itu untuk kita. Dia tidak mahu kita daripada terus lalai dari mengingati Nya. Bersyukurlah..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 06:54


maybe senang bagi orang lain cakap bersabar...tapi bagi orang yang melaluinya memang pahit.saya pun sedang melaluinya.ingatkan dielah satu-satunya untuk kita, boleh bimbing, tunjuk ajar kat kita tapi dah dia pilih orang lain jugak.nak buat macam mana.dia anggap kawan saja. dah la time2 exammcm ni...redha la amirah ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 08:21


kekadang bukan mudah untuk menerima sesuatu yang sukar di mengertikan..hanya kesabaran dan kemaafan yang perlu kita sematkan didalam hati....janganlah dibalas perbuatan orang...itu manusia memang mempunyai pelbagai ragam...segala jodoh dan pertemuan itu ditentukan oleh Yang Maha Esa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 12-10-05 08:53


baik adam mahupun hawa memang pernah alami perasaan kecewa. kalau tidak si adam yang mengecewakan si hawa pun sama jerla..tapi bersabarjer la..memang senang melafazkan dengan perkataan sedang hati yang menanggung peritnya...

diriwayatkan daripada kisah hidup seseorang...dikecewakan seorang muslimat. aduh sakit bangat. nak, nak pulak si muslimat itu dapat ke kawan baiknya. sakit sungguh jiwa ini. si kawan baik itu pulak dah macam sekeluarga dengan si polan ini. bagaimana bisa dilalui dugaan ini?? HANYA satu : BERSABARLAH..pujuk hatinya...penuh sayu. dari kejauhan mata mendoakan agar mereka bahagia dan SELAMAT DIIJAB KABULKAN pada SYAWAL yang bakal menjelma nanti...dari hati kecil merayu dihadirkan pengganti yang lebih baik.

sesungguhnya apa yang berlaku itu pasti ada hikmahNYa...
wallahualam... 8-)

psst: butiran pasir manakan sama dengan permata...tapi SAYANG, kekadang butiran permata juga banyak melalaikan....


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 09:36


Assalamualaikum......... bersabar di atas ujian Allah. Setiap berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Mungkin Allah tatapkan anti dengan muslimin yang lebih baik dan sempurna dari dirinya. kadang-kadang kita terlupa semua ini. Hingga sekarang ana sentiasa berdoa semoga Allah tutupkan hati ana dari bercinta. Kerana ana tahu, cinta itu, akan menjauhkan hati dari mengingati, merindui dan mencintai Allah. InsyaAllah, sampai jodoh kawinla., tak perlu nak bercinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:37


PERSIS HATI DILUKAI,
TAJAM SEMBILU DALAM JIWA,
MELAKAR DURI YANG TIDAK NAMPAK DIMATA,
MENUSUK SANUBARI DENGAN PEDIHNYA LUKA..

MASIH BERDARAH..
TAK BISA DIRAWAT,
MASIH BERPARUT,
TAKKAN MENGHILANG,
MASIH BERSISA,
BUKAN MUDAH DILUPA..

JERNIH AIRMATA,
TUMPAH SABAN KETIKA,
KALA MENDUNG DILANGIT TAMPAK DAMAI,
LINANGAN BUTIRAN JERNIH MENERJAH DAHULU,
TERZAHIR INDAH..

KASIHMU KUDAKAP PADU,
SAYANGMU PELUK ERATKU,
CINTAMU...KU DAMBA TIAP WAKTU...PADAMU ALLAH...

HATI DILUKAI..
CANTIK DIDIKANNYA,
KESABARAN BERAJA DI HATI LUKA...

ALLAHUAKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 20:32


:-) siapa sebenarnya memahami..
bila kesedihan bertahun...
berlinangan air mata..
membentuk butiran mutiara...
menghiasi kamar hati ku.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 20:33


petikan dari suatu ungkapan................

         "love and love is all about love..
but what

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 20:38


petikan dari suatu ungkapan................sekadr berkongsi...from what i have read before....renungkan lah...

         "love and love is all about love..
         but what happen if the person that ALLAH has give us signs that he is    
         the right person for us but unfortunately he has other person............"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 20:44


petikan dari suatu ungkapan................sekadr berkongsi...from what i have read before....renungkan lah...

mungkin ia boleh dijadikan sebagai jawapan atas apa yang berlaku....

"Allah mengetahui apa yang kita tak ketahui..mugkin apa yang kita sangka baik itu terbaik untuk kita padahal lain pula pada pandangan Allah..Allah mengetahui sesuatu yang terbaik..dan terindah buat kita.sabar dan doa serta tawakkal sepenuhnya..intuk mendapat hadiah dari Allah perlu berusaha bersungguh supaya balasanya mendamaikan jiwa...doa...babgun solat malam..berbicara penuh rindu denganNya...hanya Dia tahu rahsia segalanya...insyallah..semoga Allah memberi jalan......"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 14-10-05 22:34


kepada amirah... kita mengalami pengalaman yang sama... memang betul bukan semua muslimin tu baik...mahupun dari segi luaran dan dalaman...biarpun yang islamik...walaupun dia pernah mengatakan..cinta kerana Allah...arghh....CINTA KERANA ALLAH KONON...!!!!!!!!!!!...JANGAN TERPEDAYA

jangan percaya pada mana-mana muslimin yang belum nyata menjadi hak milik kita....

kata-kata manis saja lebih....tapi manusia hanya pandai berkata2 dan menabur JANJI PALSU..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......... DAN kata-kata manis yang hanya berbaur rethorid.........

manusia akhir zaman kebanyakan nya HIPROKIT.............


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�
[ Telah diedit oleh: ilham_thahurah pada 14-10-05 22:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-10-05 00:36


Pada 14-10-05 22:34 , ilham_thahurah posting:

!!! QUOTE !!!

kepada amirah... kita mengalami pengalaman yang sama... memang betul bukan semua muslimin tu baik...mahupun dari segi luaran dan dalaman...biarpun yang islamik...walaupun dia pernah mengatakan..cinta kerana Allah...arghh....CINTA KERANA ALLAH KONON...!!!!!!!!!!!...JANGAN TERPEDAYA

jangan percaya pada mana-mana muslimin yang belum nyata menjadi hak milik kita....

kata-kata manis saja lebih....tapi manusia hanya pandai berkata2 dan menabur JANJI PALSU..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......... DAN kata-kata manis yang hanya berbaur rethorid.........

manusia akhir zaman kebanyakan nya HIPROKIT.............



hhmm....bunyi macam berdendam saja dengan kaum lelaki.... :-(

jgnlah macam itu....apa yang telah berlaku, sama-sama jadikan pedoman dan tauladan.

tak ada gunanya berdendam dengan kaum adam...kelak salah seorang kaum adam itu jugak akan menjadi suami kalian semua....takutnye nanti, perasaan dendam itu akan terbawak2 selepas kahwin....lepas itu sure timbul isteri memarahi suami, isteri tak taat kepada suami, isteri tidak menghormati suami....ini semua adalah gara2 perasaan dendam tersebut.

so...sekali lagi diharap...buangkanlah perasaan dendam itu...yang penting, berjaga2 dan berhati2 dalam menerima hati seorang lelaki....bila dah bergelar isteri, barulah beri kepercayaan dan kasih sayang. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 11:31


Assalamualaikum.......
bersabar saja la amirah ye........apa yang amirah alami sekarang, saya pun turut merasa.........tapi, bezanya cuma sebab saja....... kumpulkan semangat baru........pejalanan kita masih jauh........ :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 15-10-05 12:44


...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 12:56


dikecewakan?
pernah la sekali...
baru saja sebulan yang lepas...
tapi bukan niat dia macam tu...
dah kena ikut pilihan family...
dia seorang anak yang baik...
semoga dia bahagia ke akhir hayat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 08:32


setuju dengan qistina mawar..
jadikan apa yang terjadi sebagai pengajaran paling berharga dalam hidup....
perjalanan hidup kita masih jauh lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-05 17:52


sekali....saya setuju ada yang berpendapat bahawa jika kaum adam yang melukakan kaum hawa maka ada juga kaum hawa melukakan kaum adam ....
sekarang semuanya sudah berubah demi kepentingan hidup duniawi kita akan bercakap apa yang tak sepatutnya kita cakap, kita akan lakukan apa yang tak sepatutnya kita lakukan......


# jadilah insan yang berguna kepada agama, bangsa, dan negara......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

abi_9248
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17304
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-10-05 05:33


MENCINTAI... BUKANlah bagaimana kamu melupakan,
melainkan bagaimana kamu MEMAAFKAN… BUKANlah bagaimana
kamu mendengarkan, melainkan bagaimana kamu MENGERTI…
BUKANlah apa yang kamu lihat, melainkan apa yang kamu
RASAKAN… BUKANlah bagaimana kamu melepaskan, melainkan
bagaimana kamu BERTAHAN…Lebih
berbahaya mencucurkan air mata dalam hati,
dibandingkan menangis tersedu-sedu. Air mata
yang keluar dapat dihapus, sementara
air mata yang tersembunyi menggoreskan luka yang tidak
akan pernah hilang…

Dalam urusan cinta, kita SANGAT JARANG menang.. Tapi
ketika CINTA itu TULUS,
meskipun kalah, kamu TETAP MENANG hanya karena kamu
berbahagia…dapat mencintai
seseorang...LEBIH dari kamu mencintai dirimu sendiri…
Akan tiba saatnya dimana kamu harus
berhenti mencintai seseorang BUKAN karena
orang itu berhenti mencintai kita, MELAINKAN
karena kita menyadari bahwa orang
itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya.
Apabila kamu benar-benar mencintai seseorang, jangan
lepaskan dia, jangan percaya bahwa melepaskan SELALU
berarti kamu benar-benar mencintai.

MELAINKAN...BERJUANGLAH demi cintamu. Itulah CINTA
SEJATI. Lebih baik menunggu orang yang kamu inginkan
DARIPADA berjalan bersama orang 'yang
tersedia'. Kadang kala, orang yang kamu cintai
adalah orang yang PALING menyakiti
hatimu dan kadang kala, teman yang menangis bersamamu
adalah cinta yang tidak kamu sadari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abi_9248Profil   Hantar PM kepada abi_9248   Pergi ke abi_9248's Website   Quote dan BalasQuote

iou
Warga Rasmi
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15544
Posting: 20
Dari: Kuching

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 10:00


Memang lr sedih ditinggalkan oleh seseorang yang kita sayang. saya jugak mengalami perkara yang sama. tapi apa yang membuatkan saya lagi sedih...si dia terlanjur dengan permepuan lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iouProfil   Hantar PM kepada iou   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-05 11:09


assalmualaikum...
sedihnye baca cerita enti...sebenarnya ana pun prnh merasakannya.tapi kami perpisah kerana tugasnya amat berat.iaitu menjaga kitab Allah.pada mulanya ana sedih juga.tapi bila terkenangkan tugasnya itu ana redha dengan 2 semua.ingat la jodoh pertemuan,ajal maut ditgn tuhan.banyakkan berdoa ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 19-10-05 11:28


Pada 13-03-04 16:12 , amirlutfi posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun pernah dikecewakan setelah kami berkawan hampir 4 tahun......Masa itu saya dalam semester 2 kat matrikulasi.....Nak buat bagaimana memang dah bukan dia menjadik milik saya.....sampai sekarang memang saya dah serik untuk berkawan secara serius dengan mana-mana perempuan sebab takut sejarah lama berulang....kepercayaan saya terhadap perempuan semakin berkurang setelah apa yang dia lakukan.....bag saya segala janji manis hanyalah sekadar mainan semata2.....


assalamualaikum w.b.t
hai..salam ukhwah amirlutfi dan warga ukhwah, tak semestinya semua perempuan macam tu..ala lelaki pun sama juga..kita taknak dia nak.bila kita nak dia tinggal saja..tengok kes amira ni..lelaki juga kan buat hal?!!
kepada amira tabahkan hatimu..itu salah satu dugaan dan ujian untuk kita supaya dekatkan lebih dekatkan diri kepada ALLAH S.W.T. InsyaALLAH dia akan terima balasan apa yang dia lakukan..anti sabar sajalah eh?konklusinya, saya setuju dengan pendapat amir lutfi janji manis sekadar mainan semata2...kita hanya perlu percaya kepada janji ALLAH sebab janji ALLAH adalah pasti..hmm pedih bila disakiti..hanya pernah rasa saja yang tahu perasaan ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178204 saat. Lajunya....