Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: breastfeeding...?? Apa pendapat anda


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» breastfeeding...?? Apa pendapat anda

Please Mendaftar To Post


Oleh breastfeeding...?? Apa pendapat anda

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-04 13:43



dewasa ni para ibu sering mempertikai untuk menyusukan anak mereka masing2.jadi bagi ibu2 apa pendapat anda semua...???

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

azygos
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 61
Posting: 56
Dari: RCMP

Perak  


posticon Posting pada: 06-01-04 16:33


assalamualikum...
hmm,kenape topik ni masuk kat sini?
tajuk ni letak le kat forum semasa ke kesihatan ke..ok la jugak!
tapi tak kesah la mohazz_alfha..
sebenarnye ibu bapa yg macam tu tak paham..
ape kepentingan menyusukan anak mereka
kalau diorang tahu,insyaAllah takkan jadi mcm tu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For azygosProfil   Hantar PM kepada azygos   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 16:17


...nak kongsi sikit....byk kebaikan breastfeeding ni, ana nak bg satu dululah, nanti bg lagi..drp byk kajian yg telah dilakukan, adalah didapati ibu2 yg mengamalkan breast feeding ni mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat breast cancer.Setiap apa yg Allah jadikan, mesti ada kebaikannya, cubalah selami...insyaAllah ana tambah lg.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 12:40


betul tu...ana setuju........

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 12:49


, ana rasa isu ni mesti tak ramai muslimat nak sentuh, nampak agak sensitif, tapi bidang yang ana ambil ni mmg pentingkan isu ni.sst bidang kesihatan yang perlu dibahaskan di peringkat malaysia scr besar2an, namun mungkin sikap wanita yang malu, maka isu ni kurang dapat dibahaskan, namun, ia sebenarnya ptg dlm membentuk peribadi anak2 di masa depan nanti...
byk kelebihan yg ada pd breastfeeding, antarnya, susu ibu ni ada antibodi yang dpt mlindungi bayi dr jangkitan pykt, lebih ekonomi, lebih hygienic dan lebih mesra alam...nanti insyaAllah saya tambah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 14:04


Quote:

On 2004-01-06 13:43, mohazz_alfha wrote:
jadi bagi ibu2 apa pendapat anda semua...???


err...rasanya tak ramai ibu2 yg join portal komuniti ukhwah ni..tp.. bakal2 ibu tu mmg ramai..

*******************
oklah, ana pun nak berkongsi sedikit-sebanyak tentang kebaikan menyusukan anak ni...Kebaikan-kebaikan penyususan ibu termasuklah :


  1. Susu awal ibu mengandungi colostrum. Colostrum mengandungi serum, sel darah putih dan antibodi yang memberikan perlindungan kepada bayi. Bayi yang baru lahir mempunyai daya tahan penyakit yang sangat lemah. Penyusuan bayi megawal bayi daripada sakit-sakit seperti cirit-birit, infantile eczema dsb.

  2. Susu ibu juga mengandungi bahan-bahan lain yang penting seperti anti-allergik dsb.

  3. Ia mengeratkan pertalian antara ibu dengan bayi.

  4. Membantu menjarakkan bayi. Ini kerana hormon prolactin yang penting semasa penyusuan bayi menyebabkan proses pengeluaran telur terbantut.

  5. Kemungkinan berlakunya kanser payu dara dikatakan boleh dikurangkan dengan penyususan bayi.

  6. Ia membantu mempercepatkan pembuangan tali pusat (placenta).

  7. Ia mudah didapati dan suhunya sesuai tanpa perlu dipanaskan terlebih dahulu.

  8. Susu ibu mudah dihadam oleh usus bayi. Ia agak cair pada awal penyusuan dan menjadi semakin pekat.

  9. Kejadian dimana pengambilan susu oleh bayi terlebih tidak berlaku dengan penyusuan ibu.

  10. Bayi yang disusukan oleh ibunya didapati lebih cepat mampu berjalan.

wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 00:45


ermmm..intereeting topik gak...as a dietitian student..i believe that..breast feeding mmmg bagus di amalkan...ermm..kalo nak di ikut kan..antara susu ibu dan infant formula..mungkin tak banyak beza coz susu formula tu telah di cipta hampir sama kandungan nya...dr segi kalori = 20 kcal/oz dan protein pun sama 0.5g/oz..cuma susu ibu ada satu bahan yang dipanggil kolostrum yang ber fungsi sebagai antibodi kepada bayi..disamping itu breast feeding jugak boleh merapatkan ukhwah antara ibu dan anak...


-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 12:03


, buat tatapan semua:
Khasiat dan kebaikan susu ibu

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanvak mungkin.

Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.

Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.

Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.

Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.

Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous.

Susu ibu menguntungkan wanita

Perkara paling ditakuti wanita selepas bersalin adalah mengembalikan bentuk badan asal. Banyak mengeluh badan mereka susah turun terutama bahagian perut dan punggung. Ini berita baik. Dengan menyusu bayi dengan susu badan anda boleh melangsingkan badan dibantu dengan sedikit senaman.

Semua tahu, sewaktu mengandung rahim mengembang dan selepas melahirkan anak ia mengambil masa untuk kembali ke saiz asalnya. Dengan menyusui bayi, sejenis hormon dipanggil Oxytocin yang dirangsangkan melalui hisapan bayi membantu rahim mengecut lebih cepat. Ia juga mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko mendapat kanser buah dada juga ovari.

Penyusuan ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama mampu menunda kedatangan haid. Andai berhubungan dengan suami ketika itu 98 peratus kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga.

Selain kebaikan daripada segi fizikal dan kesihatan, penyusuan badan menawarkan kebaikan lain yang lebih istimewa. Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.

Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.

Kalau kita melihat si ibu terpaksa bersusah payah menyediakan peralatan membancuh susu ketika berjalan, ibu yang menyusu badan hanya perlu membawa diri mereka sahaja. Mereka juga tidak perlu bimbang kehabisan air untuk membancuh susu andai terperangkap di dalam kesesakan jalan raya. Susu badan sedia ada, bersih dan terjamin selamat. Susu badan dapat menjimatkan kos belanja, masa dan tenaga.

-ana copy dr internet, sama2 kita baca yer-



[ Posting ini telah di edit oleh: amirah pada 2004-02-14 15:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-04 10:14



alhamdulillah...ramai bakal2 ibu yg tahu tentang sume ni...ok la...harap apa yg kita tahu ni kita sebarkan lah kepada bakal ibu2 yg lain...bukan apa..sume ni adalah utk meningkatkan lagik kekuatan umat islam itu sendiri kan.....

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-04 16:28



walaupon ana ni lelaki tapi perlu jugak untuk peringatkan antara satu sama lain kan.....betul tak..biasanya ada ibu2 yg hanya memeberikan anaknya susu lembu...para ibu ni tidak tau yg sebenarnya susu lembu hanya sesuai untuk lembu itu sendiri...dan susu ibu pula sesuai untuk manusia iaitu anaknya sendiri..takkan nak bagik anak susu lembu...nak suruh anak jadi anak lembu ke???patut la skarang banyak remaja yg berkelakuan macam haiwan..buat kerosakan...bergaduh...membunuh....merogol..mungkin ibu bapa diorang bagi minum susu lembu kot.....

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

ayim_81
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 39
Posting: 61
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-02-04 04:01


yup ayim setuju ngan penyusuan susu ibu ini,
amat baik untuk anak dengan ibu,
So IbuBapa/Bakal Ibubapa kena pastikan anaknya mendapatkan susu ibu ngan secukupnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayim_81Profil   Hantar PM kepada ayim_81   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 11:32


, ana nak ingatkan sikit, buakn semua ibu boelh atau mampu menyusukan bayinya, ada certain2 case seperti masalah jangkitan tidak digalakkan menyusukan bayinya, maka untuk kes seprti ini susu formula boleh menjadi pilihan. ibu2 yg sakit tenat pun tak digalakkan menysukan anak seperti sakit jantung...jadi ana arap2 para musilimin semua tak salahkan bulat2lah kalau ade ibu2 yg tidak menyusukan bayinya...mungkin ada masalah...keadaan ini kena difahami ok...
"Cukuplah Allah sebaik2 Penolong dan Sandaran bgku "

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 12:50



ha...yg itu memang tak lih nak elak....tak pe la..
yg menjadi isu skrang ni yg tak de pape pon tak nak menyusukan anak2 mereka...apa nak jadi la...ade kate nak jaga badan la...betul ke kalu tak menyusu lih kekal cantik??????

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:34




Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 09:52





walaupun ana sendiri belum berkeluarga... tetapi dari pemerhatian ana... bayi yang membesar dgn khasiat susu ibunya lbh baik kesihatannya, lebih cpt perkembangannya dan lebih bijak aqalnya (cekap mempelajari sesuatu). Dan insyallah... bila besar nanti akan cpt matang (tp perlu disertai dengan asuhan yang baik).

sebaiknya CUBA elakkan dari memberi susu lembu (susu formula)... andai ada masalah (sakit/ w.ever) saya cadangkan carilah ibu susu. selain kebaikan untuk tubuh baby.. hubungan darah pun lebih luas... itupun jika ada ibu susu yang bleh dipercayailah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 15:35


susu terbaik buat seorang bayi adalah susu yang diberi oleh ibunya sendiri...

[ Posting ini telah di edit oleh: diana_alisyah pada 2004-10-08 15:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 14:30



hehehe..kan dah kate

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 08:26


..........em, memanglah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 15:02




Emmm...teringat pada kisah HalimatusSa'adiah..
elok dihayati oleh semua muslimah..

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-04 09:01


ibu yg menyusukan anaknye m'punyai emotional bond yg lbh kuat b'banding ibu yg hanye mengandungkan anaknye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 11:08




Ana nk smpaikn ilmu dlm satu CERAMAH AGAMA dgn...sahabat2 ana

Ddlm cramah yg ana dngar tu....

" Ibu Nabi Muhammad saw..Aminah...sebaik sahaja melahirkan Nabi..didpti Aminah tidak mempunyai susu badan...Walaubagaimana pn Aminah Ibu Nabi berusaha mencari org untuk menyusukn Nabi ketika itu....

Jika dfkir2kn kembali knp Allah SWT mnjadikn sprt begitu..trjd kpd Aminah....???

Ini kerana Allah SWT Ingin memberi ilmu kpd hamba2Nya.....Aminah tidak menggunakan susu lembu untuk menyusukn Nabi"

Insyaallah....atr yg ana baca die juga sbg awet muda untuk mengembalikan bentuk muslimat itu kembali....Insyaallah tunaikn lah hak anak anti muslimat usaha....2TAHUN je..

Dlam gurauan utz tu..die kt...yg skrang ni...YG XJADI ORANG SBB LAHIR2 JE TRUS DI BERI SUSU LEMBU........PERANGAI PUN MACAM LEMBU

Permakanan itu dpt mempengaruhi akhlak sesaorg...kalau ibubapa nk anak die ikut dan membesar dgn cara ISLAM....luangkn dlm 2Tahun utk susukan anak

FIKIR.....tanda.....

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 14:30



renungkanlah betapa indah kejadian Allah ni kan???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 14:35


mgkn dulu ibu2 yg tak nak tu minum susu lembu banyak... best apa susu ibu..mcm2 khasiat....mcm2 ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 17:36


...hehehe...memang pon....tapi dulu la skrang dah tak tau camne rasa susu ibu.. ..moga bakal2 ibu mengambil pengajaran..jgn cakap saje

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 08:40


, bukan senang nak jd wanita mohazz...........cuba bayangkan dah lepas bersabung nyawa nak melahirkan anak, kena berpantang pulak lpas tu nak menyusukan anak......seaktu menyusukan anak tu pun satu perkara yg menyakitkan (ana tanya pada ibu ana ttg perkara ni)....so besarlah pahala ibu kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 14:25


..emmm...ye ke..ish cian nye...patut la Allah kurniakan pahala yg byk kpd ibu2 ni..bertuah betul la...sekurang2nye dpt gak pahala jihad kan...

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-10-04 22:30


banyaknye keistimewaan...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 09:28


Quote:

On 2004-10-11 11:08, Nuhdi wrote:
Permakanan itu dpt mempengaruhi akhlak sesaorg...



betul tu.. masa dlm usrah ana baru2 ni.. ada membincangkan tentang hal ni.kanak2 yg menyusu susu ibunya lebih senang dibentuk.. hatinya lembut berbanding dgn anak yg tidak menyusu susu ibu.

p/s:insyaAllah..tahun depan akan bergelar ibu
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 15:38



wah darul_numan.....dah nak bergelar ibu ek..harap2 awk praktikkan ape yg awk tau ek..dalam kesibukan pon harap luangkan masa utk anak sendiri....kalu tak sempat gak...perah dan letak la dlm botol simpan dlm peti yg ada suhu tinggi(more cold la..)....ok!!! ni pelajaran dari lecturer saya tau...

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 12:04


sume mcm dah buat persiapan jer...mcm xlama lagi jer nak kahwin...dah amik tahu...mmg bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 13:37


minum susu ibu dapat menghasilkan satu talian kasih antara mak and baby tue......
baby pon takkan mudah jadi gemuk bila besar.....
lagi satu, bg baby yg lactose deficiency, susu ibu still bleh diambil pada amoun yg sedikit, tapi susu lembu tak leh langsung...
nanti sakit per


Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

ieda85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14486
Posting: 45
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 11:18



breastfeeding untuk wanita yang dah ade anak atau pun dalam process
breastfeeding penting untuk anak dan jugak ibu so saye cite kepentingan buat ibu dulu
1.prevent daripada breast cancer
2.kandungan susu ibu ade
antibody yang takder kat susu tin atau tepung
3.tak yah nak diet2 breastfeeding boleh maintainkan badan jadi kurus
4.ekonomy tak yah beli susu fresh lagi
5.hubungan ibu ngan anak tu penting sebab sentuhan dan bunyi nadi yang bayi dengar

bab anak pulak
1.boleh elakkan dari penyakit macam penyakit kulit
jaundice
sebab ade antibody semulajadi
2.cepat membesar dan sihat untuk minda ngan body

itu yang saye blaja
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieda85Profil   Hantar PM kepada ieda85   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 18-02-05 11:40


....

atie nak tambah ckit infor for breastfeeding nie.

#susu ibu adalah alternative terbaik untuk meransang otak anak supaya anak lebih aktif,imunisasi yang tinggi dan kesudahannyer..anak akan menjadi bijak..
insaALLAH...



Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-02-05 16:46


breastfeeding mg bagus.bagus untuk ibu. bagus untuk anak

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 13:06


alhamdulillah...byk betul komen dari para bakal2 ibu...buat pengetahuan semua..pensyarah saya adalah timbalan pengerusi BREAST FEEDING malaysia....beliau byk mengajar kami kaedah serta cara untuk menyusukan bayi...dan byk lagi petua utk menangani masalah yg timbul dari penyusuan ini..percayalah..susu ibu adalah yg terbaik yg dianugerah Allah kepada manusia...wallaua'lam....

-----------------
selamat berjuang sahabatku
semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan kubiar ia berlalu
BERJUANGLAH HINGGA KE AKHIRNYA

ISLAM IS MY WAY..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 11:22


lama tak masuk posting.........heeeeeeeeeeeeeeeee.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114033 saat. Lajunya....