Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 25 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: MARAH menurut ajaran Islam?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» MARAH menurut ajaran Islam?

Please Mendaftar To Post


Oleh MARAH menurut ajaran Islam?

AL_FAKIR_ILALLOH
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2901
Posting: 38
Dari: BANDUNG

indonesia  


posticon Posting pada: 04-01-04 14:57



Saya ingin pendapat antum semua tentang MARAH, apa itu, kenapa bisa terjadi, bagaimana Rasulullah saw marah, dan pandangan2 Islam ttg marah?......mohon pendapat antum semua.....saya perlu sekali...jazakumulloh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AL_FAKIR_ILALLOHProfil   Hantar PM kepada AL_FAKIR_ILALLOH   Pergi ke AL_FAKIR_ILALLOH's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 11:58




cuba enta pergi kat forum yg tajuknya Apa antum buat bila marah? sila klik http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=5348&forum=1&50
dlm jejak ukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 12:01


ana skali lagi...

nak senang, ana post lagi kt sini sdikit info..sama jer mcm dlm forum tu.

ana nak kongsi ilmu dgn sahabat2 semua apa yg ana tahu pasal marah ni...

Sabda Rasulullah SAW tentang marah
1. "Marah itu membinasakan iman"
2. "Tidak ada marah seseorang itu melainkan hampir ia kepada api neraka"
3. "Marah itu daripada syaitan, syaitan itu daripada api, tidak ada yang boleh membinasakan api kecuali air."

Ada 3 peringkat marah:-
1. Tidak marah..maksudnya orang itu tiada langsung sensitiviti terhadap sesuatu perkara. Walau apa jua orang buat kepadanya atau agamanya , tiada langsung persaan marah dlm dirinya. Sifat seperti ini dicela oleh agama.

2. Marah bertempat...seseorang itu akan marah bila ia berkaitan dgn agamanya, contohnya kalau ada orang melakukan perbuatan yang merendah2kan agama Islam, sbg seorang Islam, mestilah kita rasa marah. Sifat seperti ini dituntut oleh syarak.

3. Marah ikut nafsu....seseorang itu marah secara keterlaluan kerana mengikut nafsu amarahnya sahaja. Perkara yg tak penting pun boleh timbulkan kemarahan yang mendalam baginya. Sifat seperti ini juga dicela oleh syarak.

Cara Mencegah:

1. Amalkan segala ilmu yang ada. Seperti yang kita tahu, kalau kita sedang marah ketika berdiri, maka duduklah, jika kita sedang duduk, berbaringlah, kerana dgn demikian boleh mengurangkan rasa marah dlm diri kita. Selain itu, ambillah wudhuk sepertimana hadis di atas, syaitan itu dari api, dan tida yg dpt memdamkan api kecuali air.

2. Ingat akan ayat al-Quran yg menerangkan kelebihan org yg menahan marah.

3. Ingat akan siksaan Allah akibat perasaan marah yg tidak bertempat.

4. Jika kita selalu marah, kita akan mudah dapat musuh dan hilang kawan...jadi beringatlah..!!

5. Tahu tak, kalau kita marah muka kita jadi sangatlah buruk.. ..macam ni...lawa ker?...pikir-pikirlah...

6. Jangan bersangka buruk dgn orang lain, ingatlah setiap orang ada kelebihan dan kelemahannya yang tersendiri...

Wallahua'lam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 16:53


Quote:
5. Tahu tak, kalau kita marah muka kita jadi sangatlah buruk.. ..macam ni...lawa ker?...pikir-pikirlah...




isk..itu yang tak sanggup tu....kalau tak muka jadi merah...mulut jadi muncung...isk...rasa macam buaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 16:47




Izinkan ana mengulas sedikit ttg marah peringkat pertama yang dibentangkan oleh Ukht kita,achik_solehah (syukran jazilan atas inisiatifnya itu..)

Dalam riwayat ada disebut:
"Man lam yaghdob izas taghdhoba fahua himar"

Bererti : Sesiapa yang tidak berperasaan marah ketika dia patut marah, maka dia itu (dianggap) seperti himar.

Marah itu ada keperluannya namun ketelanjuran bisa menghumban tuannya ke dalam api neraka. Allah mencipta sesuatu ada hikmah dan kebaikannya.

ALLAH KNOWS THE BEST

Ma'assalamah wa Ilalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-04 23:59


marah.?! WarrGggHH. ha ha.
entahlah, saye bukanla org yg selalu marah, nak marah pun payah.
tp kalo adek2 saye, saye marah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 30-01-04 18:18




jangan cepat marahhh....senyum ler selalu....baru manis dipandang...tul tak?

senyum tue satu sedekah.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

shah2873
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7388
Posting: 7
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-04 19:38



Mungkin hadith ini boleh menjelaskan ttg marah
"Ikatan iman yang paling kuat ialah kasih sayang kerana Allah dan MARAH kerana Allah."

(HR Ahmad) ok, salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah2873Profil   Hantar PM kepada shah2873   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103885 saat. Lajunya....