Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: tips cantikkan gigi


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» tips cantikkan gigi

Please Mendaftar To Post


Oleh tips cantikkan gigi

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-12-03 22:10




ade x di kalangan rakan2 yg punyai tips utk cantikkan gigi? x kira la samada utk memutih, menghindarkan karies dsb? boleh kita kongsi bersama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 23:10




Bangun pagi, gosok gigi, guna kodomo lion
Gigi putih, sihat dan kuat dengan kodomo lion,
Rajin-rajin gosok gigi, gunakan kodomo lion,
Gigi putih, sihat dan kuat, saya suka kodomo lion


-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 16:04


buat iklan pulak akhie Howling_wolf..

ok.. kat sini ada petua org2 dulu utk putihkan gigi... harap dpt membantu..

Memutih dan Mengilatkan Gigi
*************************
1. Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi anda dengan abu daun kelapa tersebut. Lakukan berulang kali dan insyaAllah gigi anda putih berkilat.

2. Sebiji pinang tua dikeringkan dan kacip halus. Goreng sangan (tanpa minyak) hingga hangus. Gunakan serbuk pinang tersebut untuk menggosok gigi dengan jari telunjuk semasa menggosok, hasilnya karat akan hilang dan gigi akan bertambah putih.

*** erm..itu cara tradisional. kalau cara moden.. mungkin boleh guna ubat gigi khas yg sememangnya ada di pasaran. ana tak ingat apa namanya... dulu pernah guna, kira mujarablah jugak.

p/s: kalau mak ana...tentu dia nak promote ubat gigi Zhulian..

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_58
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5677
Posting: 8

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 16:24




Syukran ukhti darul_numan utk tips yg berguna..
Ana ada terbaca satu artikel cmn nak putihkan gigi...caranya senang jer...berkumur dgn garam..
sblm/slps menggosok gigi...insyaAllah mujarab..selamat mencuba..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_58Profil   Hantar PM kepada kasturi_58   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-04 17:31


Quote:

On 2003-12-31 23:10, Howling_wolf wrote:


Bangun pagi, gosok gigi, guna kodomo lion
Gigi putih, sihat dan kuat dengan kodomo lion,
Rajin-rajin gosok gigi, gunakan kodomo lion,





Ente guna kodomo lion ker??? Boleh caya ke ni???
Mesti gigi ente bersinar2 mcm dlm iklan fresh n white...mcm gigi beruang....maaf, hanya sekadar gurauan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-04 17:33


Quote:

On 2004-01-01 16:04, darul_numan81 wrote:

p/s: kalau mak ana...tentu dia nak promote ubat gigi Zhulian..




Uda pakai ubat gigi jenama apa??? Tak teringin ke nak beli ubat gigi zhulian yg mak promote??



Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-04 22:11


pakai colgate simply white berkesan kot? tp dpd pembacaan saya, colgate ni leh akibatkan kanser.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-04 11:00


rasanya guna ler apa jenis ubat gigi pun.colgate ke, fresh n white ke, gigi tetap cam tu gak....xler putih cam iklan tu........hehehe........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

aeda_kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2808
Posting: 1
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-01-04 21:28


a'kum ............
ana raser lepas makan ,sebelum tido,bangun tdo...kena gosok gigi...........
amalkan sepanjang hayat........mesti gigi kekal cantik.........tapi dah tua nanti gigi gugur satu demi satu.......memang dah ditakdirkanlah kan........
tak bleh nak kata aper2 lah..........

wallahualam............

Bookmark and Share

    


  Member Information For aeda_kasihProfil   Hantar PM kepada aeda_kasih   Quote dan BalasQuote

sye
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 27
Dari: pj

Kedah  


posticon Posting pada: 10-01-04 21:37


senang je...gosok gigi tiap2 ari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeProfil   Hantar PM kepada sye   Quote dan BalasQuote

Rahman87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5055
Posting: 71
Dari: Klang

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-04 15:35


kurangkan minum teh and makanan2 yang merosakkan gigi.....kalo nak minum teh, minum teh roibos..macam mane eja dia ntah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rahman87Profil   Hantar PM kepada Rahman87   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 16:22


, kalau ana, lepas makan, kena terus gosok gigi, takdelah kuman tu duduk lama2 kat gigi, tu yg jadi karies tu, lg satu, rajin2 jumpa dr gigi, minta dia bersihkan gigi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 16:23


miswak ngan kayu sugi lepas gosok gigi...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-04 15:03



ni petua putihkan gigi.
AMBIL sedikit arang dari kayu yang dibakar - jumlahnya ialah ikut keperluan. Kalau nak guna lama, maka taruk la banyak sikit arang tu. Kemudian tumbuk arang tersebut dgn sedikit garam. Garam tu lebih kurang 1 sudu teh.Tumbuk hingga betul-betul hancur. Kemudian buat cuci gigi.Gosok dengan jari pun boleh.
Insyaallah gigi anda akan menjadi putih berseri.

wassalam

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

Dr_nailofar81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 628
Posting: 38
Dari: shah alam

china  


posticon Posting pada: 18-02-04 00:24


,
setakat yg ana belajar,kita ada byk cara utk putihkan gigi, alopathy( perubatan moden) or perubatan alternatif.ana sentuh psl p'ubat'n moden ok sbb ana blajar yg tu,yg alternatif x sempat nak hbis ngaji salah satu cara kita gunakan bleaching method, sama ada dentist sendiri yg buat atau kita beli kat farmasi n try kat rumah,tp yg ni x selamat sket.ana rasa yg slamt,ask mana2 dentist kita n tanya yg mana yg sesuai utk kita n jgn lupa ask ttg side effect dia.if nak murah,pergi klinik gigi yg ada hosp universiti,eg um,ukm or usm.
kalau stain je pun boleh hilang.

p/s:dentistry more toward cosmetic n beauty!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_nailofar81Profil   Hantar PM kepada Dr_nailofar81   Quote dan BalasQuote

Dr_nailofar81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 628
Posting: 38
Dari: shah alam

china  


posticon Posting pada: 18-02-04 00:31


oop, terhantar, if yg nak hilangkan karies tu( sisa mknn kat m'lekat kat gigi n m'akibatkan p'bntukan lubang pd gigi), kita kena rajiin berus gigi.p'bentukan plaque gigi( sisa mknn) m'ambil masa hanya 20 minit lepas kita makan,cuba bayangkan dah la dgn k'hadir'n b'juta2 microorgn dlm mulut kita.yerk gila sgt.n rasullulah pun minta kita b'sugi setiap kali nak solatkan. so,kita kena cepat berus gigi lps mkn.insya Allah,sepatutnya xde masalah kerosakan gigi or gigi yg berlubang.lagi 1, rajin2 flos gigi.siapa yg ada masalah crowding kat gigi dia,lg kena rajin flos.
tp,kena ingat gak,jgn aggresive berus gigi,nanti m'sbbkan abrasion.so,methodnya ana rasa kena jumpa dentist n minta dia ajar cara berus gigi yg terbaik.susah nak tunjuk kat sini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_nailofar81Profil   Hantar PM kepada Dr_nailofar81   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 18-02-04 04:47




gunalah miswak...atau lebih dikenali dgn kayu sugi..
bagus utk penglihatan, kecantikan gigi, kesihatan gusi & mulut..
dan yg paling penting, bukan susah pun nak jadikan amalan harian..
niatkan kita ingin m'amalkn sunnah Rasulullah SAW..bersugi setiap kali sblm brwudhu'..
even non-Muslim pun ada gunakn miswak ni tau...
belajar2lah ye...

p/s: bukan mahal pun..

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 18-02-04 11:22



mak ana slalu guna cara tradisional iaitu arang kayu yg lembut untuk putihkan gigi hasilnya menakjubkan

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

Khairul_Izwan
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 28
Posting: 225
Dari: Perak / Penang / Kedah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 11:45


selalu gosok gigi ler...tak pun cuci gigi kat klinik...



-----------------
www.australia-travel-books.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_IzwanProfil   Hantar PM kepada Khairul_Izwan   Pergi ke Khairul_Izwan's Website   Quote dan BalasQuote

yeopmi_in-team
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 164
Posting: 104
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-04 16:40


betul gak tue

-----------------
[img]http://ukhwah.com/gallery/gallery/Art/yeopmi_in-team.gif[/img]

SALAM UKHWAH & SALAM PERSAUDARAAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopmi_in-teamProfil   Hantar PM kepada yeopmi_in-team   Pergi ke yeopmi_in-team's Website   Quote dan BalasQuote

addeena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5977
Posting: 43

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-04 21:33


tanye waheeda wassini... cantik gigi dia...
segalanya...wassini

Bookmark and Share

    


  Member Information For addeenaProfil   Hantar PM kepada addeena   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 22:03


, cuci gigi selepas makan..and buat rawatan gigi ma!!

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 11:05


bangun pagi gosok gigi
sebelum tdo gosok gigi
lepas makan gosok gigi
hari2 gosok gigi
gigi jadi putih berseri


(putih tak gigi ana??)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-04 14:14




pandai pun adik sinar.. patutla dari sini mata ni bersilau silau aje.. putih melepak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

mencari_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.04.2004
Ahli No: 8316
Posting: 50
Dari: bumi perantauan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-04 22:25




gi klinik gigi..buat rawatan & minta nasihat dari doktor gigi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mencari_sufiProfil   Hantar PM kepada mencari_sufi   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-04-04 00:34




Terima kasih kepada sahabat2 serta Dr kita.. apa yang disampaikan memang betul. sedikit tambahan bagi topik ini, daripada ibu saya,

kata ibu jangan makanan ketika ia masih panas, kerana selain menyebabkan lidah kita melecur ia juga akan menyebabkan gigi kita tidak kuat. begitu juga halnya apabila kita suka mengunyah ais (air batu).

bagi menguatkan gigi (dan tulang) makanlah makanan yang mengandungi kalsium seperti ikan bilis dan minum susu (selain menguatkan gigi susu juga berfungsi jika kita nak diet!)

jangan makan makanan yang terlalu keras kerana ia juga mengganggu kekukuhan gigi.

di ingatkan juga .. buanga la tabiat suka gigit jari / pen / pensil atau apa sahaja yang keras kerana habit ini boleh menggangu stuktur gigi!

gambus dipetik oleh puteri
gigi cantik, senyuman berseri.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115174 saat. Lajunya....