Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: jodoh perlu dicari atau jodoh yang mencari


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» jodoh perlu dicari atau jodoh yang mencari

Please Mendaftar To Post


Oleh jodoh perlu dicari atau jodoh yang mencari

e_in
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5720
Posting: 5
Dari: mciium

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-03 15:12


jodoh adalah ketentuan ilahi.tapi macam mana kita ank tau pasal jodoh kita?adakah kita patut menanti seseorang yang kita sukai 2 sedang kita sendira tak tau adakah dia dijodohkan untuk kita.

kalau kita dah usaha macam 2 cara termasuklah meluahkan perasaan pada si dia tapi dia masih buat tak paham je,wajar tak kita tunggu dia lagi.sedang masa untuk mencari dah semakin suntuk.betul ke dia tak de jodoh ngan kita??????
Quote:



Bookmark and Share

    


  Member Information For e_inProfil   Hantar PM kepada e_in   Pergi ke e_in's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 15:32


nampaknya...perkara macam ni patutnya kita ajukan pada Dr Tuah Iskandar.....beliau mmg berilmu utk mengupas persoalan begini....

Apapun...kepada yg sedang mengalami situasi begini.....banyakkanlah berdoa....solat hajat.....solat istikhoroh.......

sememangnya soal jodoh ini pun seperti rezeki juga...kena berusaha dan mencari.....diiringi doa...insyaAllah.....Moga dikabulkan.......

www.drtuah.com

[ Posting ini telah di edit oleh: nuraini pada 2003-12-29 15:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2611
Posting: 173
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 17:55




kalau perempuan selalunya tunggu org masuk meminang...
tp sy rase kena juga berkawan
biasela luahkan perasaan tu
tp kita baik2 jer camtu
n just statekan yg jodoh pertemuan di tangan tuhan
luahkan jela...biar rase puas
takderla rase kecewa
pendapat je
maaf tiada pengalaman coz muda lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

lein
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5374
Posting: 38
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 23:04


memang jodoh ditangan Tuhan. tapi kita kena juga berusaha. kalau rasa si dia tu untuk anda atau kalau suka si dia tu, luahkan saja. jangan pendam. takut nanti memudaratkan.
buat solat hajat dan istikharoh. insyaallah.


[ Posting ini telah di edit oleh: lein pada 2004-01-03 09:57 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For leinProfil   Hantar PM kepada lein   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-12-03 23:24


Ada lagi yang bukak cerita pasal jodoh. Yang bukak topic2 camni takut takde jodoh ke? Takde tertera di dahi seseorang menandakan org itu jodoh u. usaha cari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 17:07


Usaha dan Tawakal.. Allah itu MAHA ADIL..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

hijjazin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2302
Posting: 32
Dari: utara semenanjung

Perlis  


posticon Posting pada: 31-12-03 13:37



k, macam nilah yek!
mmg jodoh, ajal, rezeki d tangan tuhan....
bg contoh cini ok.....
-rezeki-
rezeki d tangan tuhan, btul 2 tapi kita tahu... kalu kita x mencari rezeki macam mana nak dapatkan rezeki kan?nak tunggu Allah campak depan mata?mmg x mustahil bg Allah tapi ingatlah mafhum Al Quran yang bermaksud.... Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga ia mengubah nasibnya sendiri.. kalau macam saudara katakan.... dia x bg respon.... tak semestinya dia x nak n x semestinya dia nak.....jadi pada masa berserahlahg pada Allah... Kalau ada jodoh InsyaAllah tak kemana nya... jangan bimbanglah.... Pernah dengar pasal Assukut 'alamatu arredha?(diam tandanya setuju) tapi yang 2 lebih kepada orang zaman dulu yang masuk meminang... kalau d tanya setuju atau x mereka diam dan malu2 serta masuk kebilik... selebihnya ....terserah kepada Allah dan cara awk menangani masalah ni.


Bookmark and Share

    


  Member Information For hijjazinProfil   Hantar PM kepada hijjazin   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 23:23



Jodoh...ana pun tak tahu nak komen camana sebab ana sendiri tgh konfius.Dalam tempoh masa terdekat ana dapat 2 lamaran.Ana tak tahu nak buat keputusan.seperti yg dinasihatkan,buat solat hajat dan istikharah..Pesan Rasulullah saw agar menerima lamaran lelaki yg beriman.ana kenal yg sorang nie memang taat mengerjakan perintah Allah swt.Tapi yg lagi sorang tu ana tak kenal hati budi dia macam mana.kalau ana pilih yg soleh tadi..tak adil bagi yg lagi sorang.Nak pilih jodoh pun susah sebab ia melibatkan kehidupan kita dunia akhirat..Smoga ana mendapat jodoh yg baik.Insyallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-04 06:31


buat apa kita nak cari jodoh....knapa misti wujud agensi cari jodoh kalau kita setuju yg jodoh tu ditentukan tuhan.....kan kita juga yang kata 'jodoh pertemuan di tangan tuhan'.......so ,berdoa saja laa...supaya tuhan kurniakan jodoh yg sesuai dengan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 17:03


apa pun kita perlu mencari wp kita tahu jodoh dah di tentukan allah,tapi kite x tahu sapa dia sebab tu kena cari lepas tu berserahlah pada allah adakah itu jodoh kite.,....

-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

putri_sivik
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 5867
Posting: 13
Dari: uitm kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-04 17:34


a'kum...
sebut bab jodoh ni mmg susah nak ckp...kan ke senang kalau dr awal lg kite tahu sape sebenarnye pasangan kite...tp kalau dah tau x best gak..yelah x surprise la plak..sememangnye Allah menghendakkan kite supaye berusaha dlm ape jua bidang...termasuklah cari jodoh,ilmu dan mcm2 lg..kadang2 2 dah brape kali jumpe org yg slh, barulah kite temui seseorg yg benar2 die 2 jodoh kite... fikirkanlah...Allah menjadikan kite dgn sepasang tangan supaya senang utk kite melakukan pekerjaan..Allah menjadikan kite dgn sepasang kaki utk kemudahan kite ke mane shj...tp mengape Allah hanye menjadikan kite dgn hanye sekeping hati?????...jawapannye supaye kite berusaha utk mencarinye dan mencantumkannye agar ianye juga menjadi sepasang hati.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_sivikProfil   Hantar PM kepada putri_sivik   Quote dan BalasQuote

putri_sivik
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 5867
Posting: 13
Dari: uitm kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-04 17:34


a'kum...
sebut bab jodoh ni mmg susah nak ckp...kan ke senang kalau dr awal lg kite tahu sape sebenarnye pasangan kite...tp kalau dah tau x best gak..yelah x surprise la plak..sememangnye Allah menghendakkan kite supaye berusaha dlm ape jua bidang...termasuklah cari jodoh,ilmu dan mcm2 lg..kadang2 2 dah brape kali jumpe org yg slh, barulah kite temui seseorg yg benar2 die 2 jodoh kite... fikirkanlah...Allah menjadikan kite dgn sepasang tangan supaya senang utk kite melakukan pekerjaan..Allah menjadikan kite dgn sepasang kaki utk kemudahan kite ke mane shj...tp mengape Allah hanye menjadikan kite dgn hanye sekeping hati?????...jawapannye supaye kite berusaha utk mencarinye dan mencantumkannye agar ianye juga menjadi sepasang hati.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_sivikProfil   Hantar PM kepada putri_sivik   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-01-04 17:44


Kedengaran di pintu, tok tok tok. Seseorang datang mengatakan akulah jodoh kamu. Camtu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 12-01-04 17:59


hmmm.....jodoh tu mmg dah dtetapkan....setiap yg hidup nih dah dttapkan pasangan masing2....kalu x silap laa....tp kene laaa cr.....agaknye....sbb ana ckp je nih...x de pengalaman...still young..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-01-04 20:31


nampaknya e_in ada masalah....dan masalah sebegini selalu dialami setiap insan tak kira muslimah atau muslimin....
sebaiknya serahkan segalanya pada ALLAH taala....
tunaikan solat istikharah mohon petunjuk dariNya...hanya Dia tahu apa yang baik untuk hambaNya...
kalau dah ditakdirkan dia dicipta bukan untuk kita...maka redha lah...mungkin ALLAH telah menciptakan pasangan yang lebih baik dari nya untuk kita....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:08


jodoh...kena ada usaha...usaha cari ke? tak semestinya...sbb jodoh ni dah ditentukan oleh Allah s.w.t. sampai masanya, si dara akan dipinang...

1. Do'a - rabbana hab lana min azwajina wazurriyyatiba qurrata a'yun waja'alna lilmuttaqina imama...

2. berakhlaq dengan akhlaq yang baik - syarat untuk dpt suami yang baik...kalau tak baik, dpt la yang sepadan...at-thaiyyibaatu lit-thaiyyibiina wat-thaiyyibuuna lit-thaiyyibaat..

Agensi cari jodoh? hmm...ada dikalangan kita ni tak dpt perhatian mana-mana lelaki walaupun dia ni baik...maybe sbb rupa dia kut, tak berapa lawa...so, kena la kawan-kawan dia carikan untuk dia...tapi bukanlah melalui agensi cari jodoh yang sangat glemer...istilah yang sesuai adalah: Baitul Muslim

**kalau mak ayah dah baitul muslim, anak-anak baitul apa pula ye?

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:19


ana sokong ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131082 saat. Lajunya....